Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magház Hálózat

126 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fotók: Szilágyi Krisztina, Réthy Katalin Egy jól megtervezett magaságyás hasznos és szemetgyönyörködtető eleme lehet a gyógyító kerteknek. Lehetővé teszi a mozgásukban korlátozott betegek számára is, hogy megtapasztalhassák a kertészkedés örömét, bevonódhassanak a szabad levegőn a közös munkába és…..
Írta: Szalczinger Judit Frank Morton izgalmas élettörténetéről és a Nyílt Forrású Vetőmag Kezdeményezés születéséről olvasva joggal vetődhet fel a kérdés: hogyan szerepelnek ezek a fajták a hazai adottságok között?  Nos, az alábbiakban következzen egy kis összefoglaló azokról az  OSSI fajtákról ,…..
írta:  Mészáros Zoltán Pusztaszabolcson harmadik éve tartok magbörzét, és még mindig kicsit az útkeresés fázisban vagyunk, de mindenesetre azért már vannak állandó érdeklődők, akikre számítani tudok. Tavaly kipróbáltuk, hogy a házunkban került megrendezésre az esemény, és szerencsére még éppen el…..
Írta: Szalczinger Judit A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. A cikk első részét ide kattintva olvashatod. A sokszínű és minden évszakban változatos, tápláló falatokat kínáló kert kialakításához  elengedhetetlen hogy hozzáférhessünk, fajtaazonos utódokat…..
Magház blog A szabadság magvai I. 2023.12.20 17:11:00
Írta: Szalczinger Judit A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. „Olyan vetőmagokat szeretnék az emberek kezébe adni, amelyek hozzásegítik őket egy függetlenebb élet megvalósításához” – ezzel a mondattal jellemzi Frank Morton saját, évtizedekre visszanyúló…..
Írta és fotózta: Papp Orsolya A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. Sok évvel ezelőtt, amikor az ( akkori nevén) Kertészeti Egyetemre jártam, a termesztéstechnológiai vizsgatételekben az volt a könnyebbség, hogy minden tétel végén csak azt kellett…..
Írta: Réthy Katalin A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. 2023. november 16-18. között Gyöngyösön került megrendezésre az Európai Agroökológiai Fórum a Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület (MAHE) és az Agroecology Europe szervezésében. A Magház Egyesület…..
Írta: Réthy Katalin A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. A cikk első részét ide kattintva olvashatod. A sokféleség az értékesítés szempontjából számos kihívást támaszt, és nem szokványos piaci csatornák felé terel minket. A Magházas termelők egybehangzó…..
Írta: Réthy Katalin A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. A mezőgazdaság iparosodásával a sokféleség fokozatosan esett áldozatául a profitorientált termelésnek. Bár ez leginkább a szántóföldi termelésben szembetűnő, a kertészeti termelésben is tetten…..
Magház blog Légy a részese! 2023.11.06 08:45:28
Írta és fotózta: Szilágyi Krisztina A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a tudatos élelmiszer fogyasztás népszerűsítése kapcsán került kapcsolatba a közösségi mezőgazdálkodási modellel, először a 2000-es évek végén,…..
Magház blog Bemutatkozik a Magház 2023.10.30 11:12:41
Ebben a bejegyzésben a Magház történetét szeretnénk röviden megosztani veletek. Az elmúlt 11 év alatt rengeteg változás történt a szervezetben, és néha jól esik kicsit megállni, és visszanézni, honnan indultunk. A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta...
A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta. Október 10-én egy nagyon izgalmas és hasznos képzésen vehettünk részt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet jóvoltából, melynek a témája az ökológiai vetőmagtermesztés volt. Az egész napos esemény Budapest…..
Írta és fotózta: Széles Laura A szeptemberi beszámolónk nem csak pozitív oldalú lesz, de nem is szeretnénk egy olyan képet kialakítani magunkról, ami szerint itt minden tökéletes, minden sikerül és minden el van tervezve. ..
Írta és fotózta: Kápolnás Olivér 2023. szeptember második hétvégéjén került megrendezésre a brandenburgi helyi termelői vásár. A rendezvény helyszínét a XIII. században épült Szent Pál kolostor szolgáltatta, melyben ma régészeti múzeum működik. A piac jellegéből adódóan a kiállítók többsége…..
Írta és fotózta: Lajosné Bartalis Kinga Emlékszem, múltkor azzal indítottam, hogy milyen sok eső esett nálunk júliusban (159 mm). Miután ezt leírtam, és elküldtem a beszámolót, 2 nap alatt esett 60 mm, és utána 2 héten keresztül minden nap valamennyi, ráadásul hideg is volt. Úgyhogy sajnos…..
írta és fotózta: Széles Laura Hihetetlen gyorsan eljött a naptári nyár utolsó hónapja. Szinte még magam előtt látom, ahogyan márciusban palántázok a fűtött szobában, abban reménykedve, hogy a benti nevelésnek nagy sikere lesz és egy hatalmas dzsungel lesz a kert augusztusra. Az eredményeket elnézve…..
Írta és fotózta: Lajosné Bartalis Kinga Először is: az elmúlt 1 hónapban nagyon sok eső esett. 32 napból 16-on esett valamennyi, összesen 159 mm (saját feljegyzések alapján). Ennek örömére alig kellett locsolni, ami azért nagy könnyebbség. Cserébe igen bőséges továbbra is a csigapopuláció (sosem…..
Írta és fotózta: Fügedi Bea A kertészkedés iránti érdeklődés egészen régről él bennem, de mélyebben 2-3 éve kezdtem foglalkozni a kertek világával. Három helyről érkeztek számomra valóban inspiráló gondolatok a kertről: Gyulai Iván kertszemlélete, Routh Stout kertművelési gyakorlata, és a…..
Írta és fotózta: Hegyesi József Évekkel ezelőtt vásároltunk egy Vita-sun e 40 ECO típusú, magyar gyártmányú elektromos aszalógépet. A berendezés kb. 4 m2-nyi szárítási felülettel rendelkezik, és rendkívül energiatakarékos, hiszen hővisszanyerős. Ez azt jelenti, hogy az aszalóból távozó meleg levegő…..
Írta és fotózta: Lajosné Bartalis Kinga Bemutatkozásul annyit írnék, hogy a gyerekek hozzátáplálásakor kezdtem kifejezetten a vegyszermentes zöldségek/gyümölcsök felé fordulni, így tapasztaltam meg, hogy nem is olyan egyszerű ilyenekhez hozzájutni. A bio minősítésű, nagyáruházakban kapható termékek…..
Írta: Hegyesi JózsefFotózta: Babinyecz János 2023. február 25.-én kitűnő hangulatban telt a második Jászboldogházi Magbörze. Úgy tűnik, hogy a háztáji kertészkedés és a vetőmag-önellátás iránt egyre növekszik az érdeklődés, hiszen még többen jelentek meg a művelődési házban megrendezett eseményen,…..
Írta és fotózta: Papp Orsolya Egy olyan faluban lakom, ahol évtizedeken át meghatározó zöldségnövény volt a paprika. Az előző generációnak annyi jövedelmet hozott a nagybanira való termelés, hogy ebből tudtak családi házat építeni, gyermekeiknek jövőt biztosítani. Az idősek mára ugyan nagyrészt…..
Írta: Szira Fruzsina Év elején zöld fogadalomként elhatároztam, hogy nem fogok szezonon kívül paradicsomot venni, így enni se nagyon. Nyáron betáraztam ugyan rendesen, és jutott feldolgozva a pincepolcra is, de mióta az utolsó szemet leszedtem a kertből szeptember végén, gyakrabban ül fel vállamra…..
Magház blog Gombák a kert(em)ben 2022.11.24 17:41:31
Írta és fotózta: Szilágyi Krisztina Ez tulajdonképpen egy személyes írás a biodiverzitás ünneplése nevében. Én ugyanis szeretem a gombákat. Nem megenni, illetve nemcsak megenni, hanem úgy egyáltalán, mint élőlények. Mindig is lenyűgözött különös világuk, egészen elképesztő megjelenésük. Számomra…..
Írta és fotózta: Réthy Katalin 2021 nyarán az éves Magház találkozón merült fel az ötlet, hogy a Magház 10. születésnapját egy nemzetközi konferencia keretében ünnepeljük meg. A „Let’s Liberate Diversity” európai ernyőszervezetünk júniusban csatlakozott a szervezőkhöz, így a konferencián túl az…..