Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ziggy Stardust

19 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy bejegyzés erejéig búcsút intünk Hatvannak, de nem mászunk messzire, maradunk egy napi járóföld-távolságban, a mai hatvani kistérséghez tartozó Hort, Kerekharaszt és Nagykökényes községeket érintve.   A Hatvan és Nővérei sorozatban több alkalommal szót ejtettünk az 1898-ban létrehozott Országos…..
Ziggy Stardust 2013.02.01 20:17:59
@Kevés János:
Kedves János!
Köszönöm a hivatkozást, így még tisztább a kép, hiszen a szövegben ott a megoldás [kiemelés tőlem]:
"Ebben a névben benne volna egyrészt a község által kért KEREKHARASZT FŐNÉVI és bizonyára régebbi része, másrészt fenntartaná az elpusztult középkori Varsány helység emlékét."
HARASZTVARSÁNY = Kerekharaszt főnévi része, vagyis HARASZT + a kkori VARSÁNY.

A jegyzőkönyv gyöngybetűiből kiderül, hogy ez már a tisztázott változat, amely az ülésen készült macskakaparásról vagy hivatalos gyorsírásos jegyzetről készült. Aki a tisztázatot készítette - nem feltétlenül a főjegyző! - fáradt volt, és eltévesztette, vagy félreolvasta az eredeti szöveget.
Megjegyzem, hogy a levéltárban megtalálható a MOL eredeti előterjesztése és a képviselőtestületi jkv-ről készült hivatalos kivonat, amelyekben szintén Harasztvarsány szerepel.
Kétszer is legyőztük Európa még nálunk is frusztráltabb nemzetét.Nem akarunk mélyen belemenni a moldáv néplélek rejtelmeibe, de enyhe frusztráltságra vall labdarúgó Eb-selejtező 70. percében kifüggeszteni nekünk egy hibátlan magyarsággal megírt „Gyűlölünk titeket”…..
Mi sem egyszerűbb! Kattints a Beállítások -> Megjelenés menüpontra, és pipáld be azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a poszt végén akarsz látni. Ha valami miatt nem jelenik meg, ide kattintva megtalálod az ehhez tartozó hibaelhárítási útmutatónkat...
Ziggy Stardust 2011.06.26 12:17:43
@Túravezető:

Szia(sztok)!
Nekem is hasonló a problémám, eltűnt az összes lájk.
Az aktuális bejegyzést engedi lájkolni, de ahogy újat teszek fel a korábbiról egyből eltűnik.
A segítségnek írtam, de azt a választ kaptam, hogy a facebook felelős... :(
Lehet, de akkor más blognál miért működik?
Help! :) Köszi.
  Dicső, legújabb utáni korunk egyik sajátos és sajnálatos jelensége a húsvéthétfőhöz kötődő locsolkodás hagyományának erőteljes visszaszorulása, pedig ezt az abszolút hungaricumnak tekinthető magyar szokást érdemes volna megőriznünk. Gyermekkoromat az átkos ’80-as…..
  A tavalyi év során elsősorban az 1849. április 5-i hatvani lovassági összecsapással foglalkoztunk, a három nappal korábbi, a tankönyvekben is szereplő április 2-i hatvani ütközettel kevésbé. Nem véletlenül írtam csata helyett ütközetet, ugyanis a köznyelvvel…..
  A múlt csütörtöki lakossági fórumot követő napon, március 25-én a megyei közgyűlés meghozta döntését, amely alapján a Hatvany Lajos Múzeum április 1-től megválik területi múzeumi státuszától és – csökkentett létszámmal és költségvetéssel – mint…..
  A Hatvan helységnév eredetét vizsgáló kérdőív továbbra is él, és újfent kérnék minden kedves hatvanit és nem hatvanit, hogy szánjon néhány percet kitöltésére. A visszajelzések alapján többen egy picit félreértették a kutatást, amelynek célja nem a „nagy…..
  A Nővérek befejező része csúszik pár napot, mivel a szerkesztés göröngyös folyamata közben jutott eszembe, hogy március 15-én, az 1848-as forradalom 163. évfordulóján ünnepli blogunk 1 éves születésnapját. Annak idején a régen volt március 15-i ünnepségekkel foglalkoztunk először, amely vonulatot…..
Fürge Norbi barátom hívta fel figyelmemet az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kevésbé ismert vértanújára, Hyross Sándorra, akit 162 évvel ezelőtt ezen a napon végeztek ki Hatvanban, e szomorú esemény korábban azonban kevésbé volt ismert a hatvani helytörténet…..
  A júniusi exhumálást követő újratemetésre 2010. szeptember 29-én került sor. Híranyag, álló- és mozgóképek lásd alább: Heves Megyei Hírlap / www.heol.hu hatvanonline.hu         A temetésen sajnos nem tudtam részt venni, így csak két nappal…..
  Szolgálati közleményként ismét egy kis sajtó-reakció: augusztus során két, közel azonos tartalmú cikk jelent meg (Heves Megyei Hírlap, Hatvani Hírek), amelyek személyemmel, illetve helytörténeti kutatásaimmal foglalkoztak. Hobbi-várostörténészként általában ódzkodom a…..
  A Radnóti téri honvéd-sírhely múltjának bemutatását a legutóbbi, 6. résszel lezártam, de a sírhely sorsát követem / követjük tovább, hiszen a május 20-i „felfedezés” óta új történet kezdődött, és elképzelhető, hogy a java még hátravan. Az eseményeket…..
 Hatvanunk június 27-én ünnepli várossá nyilvánításának 65. évfordulóját, amelynek jegyében egész éves programsorozat zajlik település-szerte. A témakörrel korábban részletesen foglalkoztam a 2005. évi Agriaban (Dobó Vármúzeum Évkönyve), illetve tömören a Hatvani…..
  Három évnyi pihenő után a Hatvan városbéli Hatvany Lajos Múzeum ismét bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája programsorozatba. Részleteket lásd alább, a plakáton. Felhívnám minden kedves érdeklődő figyelmét, hogy a 65 év-65 kép kiállítás ezen a napon…..
nyilván blogger is öregszik, még ha olykor nehezen is veszi tudomásul, de mégis valahogy szinkronban érzi magát a korával. ettől függetlenül azért van az, hogy olykor kifejezetten szeret elmenni az éjszakába, s ha már, akkor azért többnyire romkocsmákba megy - csak nem nő be a…..
Ziggy Stardust 2010.06.13 23:26:45
    Csütörtökön történt …   Gondolom, már sokan hallották a hírt, amely jelentős, bár nem váratlan fordulatot hozott a Radnóti téri honvéd-sírhely jelenkori történetében. A magam részéről ezzel csak a jövő hét folyamán sorra kerülő újabb…..
Az 1911-1914. évi területrendezés Következzen tehát a kimaradt fejezet, az 1911 és 1935 közötti időszak, azon belül pedig elsősorban az 1911-1914-es „nagy” hatvani területrendezés, amely a mai Radnóti tér területét jelentős mértékben átalakította. Ez sem lesz…..
Az 1937-es esztendő Bocs mindenkitől a hosszú pauzáért, sajnos sok dolgom volt, illetve jelen bejegyzést nem volt könnyű összerakni, a miértre a válasz pedig hamarosan kiderül. Mint kettővel korábbi bejegyzésem záró soraiban utaltam rá, most ugrunk egyet az időben, és mérsékelt…..
Hatvan története Múzeum-ajánló 2010.04.20 23:09:00
A folytatásos honvédsír-történet közben pihenjünk meg fél pillanatra egy kis kultúra-ajánló erejéig. A Hatvany Lajos Múzeum két fiatal s progresszív munkatársa, Pataki Kati és Bihari-Horváth Laci maximális pontszámot érdemlő kiállítást hoztak össze 65 év – 65 kép…..
1864-1911 közötti időszak Szolgálati közlemény: a hírlevél-funkciót nagy nehezen sikerült összeeszkábálnom, így aki esetleg e-mailben szeretne értesülni az új bejegyzésekről, ezáltal könnyedén megteheti. Az e-mail cím + Enter után egy biztonsági kódot kell bepötyögni,…..
Friss jelentés. A délelőtt folyamán szemerkélt az eső, s bizony tartottunk attól, hogy az időjárás esetleg meghiúsítja a mai napra tervezett vizsgálatot, szerencsére azonban a 13 órakor történő kezdés  után az egek ura megkegyelmezett rögtönzött csapatunknak. A…..
Breaking hírrel indítok: tegnap délután kaptam értesítést a Városházáról, miszerint a földradaros-vizsgálatra nem április első felében, hanem korábban, egész pontosan holnap (III. 31., szerda) kerül sor. A vizsgálatra meghívást kapott a sírhelyet az elmúlt években gondozó…..
  Közeledik az 1849. április 2-án lezajlott hatvani csata évfordulója, ezért jelen, illetve elkövetkező blog-bejegyzéseim a Radnóti téri honvéd-sírhely múltjával foglalkoznak, amellyel kapcsolatban az elmúlt hónapokban némi disputa alakult ki Hatvanban. A vita két szálon…..
Hatvan blog Rólunk 2007.08.29 13:22:00
Arról ,hogy mit csinálunk, ha épp nem ezt a blogot irogatjuk Itt lehet olvasni...
Ziggy Stardust 2009.09.21 08:37:34
Sziasztok!

Az 1944. szeptember 20-ai hatvani bombázásról emlékezünk meg a Hatvany Lajos Múzeum honlapján.
www.hatvanymuzeum.net/ (Gyűjtemények menü / Várostörténet almenü).

A "Hatvan" településnév körüli polémiáról a héten majd írok pár sort.

Üdv:
Nagy Nándor, HLM