Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orczyklub

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jelenlegi helyzet mindenkinek óriási kihívást jelent, ráadásul senki nem tudja, hogy pontosan mikor lesz ennek vége, illetve mikorra térhetünk vissza a megszokott életritmusunkba. Nyáron volt egy kicsi fellélegzés, aztán az őszbe fordulva egy sokkal nagyon fokozatba kapcsolva ért el minket a…..
orczyklub A felépülés útjai 2020.11.09 16:14:46
A függőség krónikus, progresszív, halálos betegség. Tünetei az élet testi, lelki és szociális szintjein is megjelennek. Ha a függőség megjelenik a családban, az minden tagra valamint a család egészére is hatással van. Ez a hatás megjelenhet kötődési zavarokban, fejlődési problémákban, anyagi…..
A család hierarchikus felépítésű és tiszta, rugalmas határokkal rendelkezik. Az életkorhoz és érzelmi érettséghez igazodó felelősségek rajzolják ki a család belső határvonalait, ezek segítik a család mint egész működését, biztonságot adnak a tagoknak, példát szolgáltatnak a fiataloknak. Anya fogja…..
Minden ember és párkapcsolat története egyedi. A terápiás folyamat is ennek megfelelően egyedi. Mégis találkozunk olyan hiedelmekkel, amelyek szinte minden felépülési folyamatban felbukkan. A hiedelmek története szintén egyedi és ennek mentén érthetőek is. Ugyanakkor a változás gátjaivá válhatnak,…..
A függőség lassan vagy gyorsan, de elemészti a családot, párkapcsolatot, barátokat, egészséget. Magától értetődő, hogy a függőségnek vannak negatív következményei. Kívülről nézve egyértelműnek tűnik, hogy ennek köze van a szerhasználathoz. Evidensnek tűnik, de nem az. A szerhasználó fejében nem…..
Ahogy minden embernek van életciklusa (csecsemő, gyerek, felnőtt, öreg), és ezekhez különböző életfeladatok, célok, kihívások tartoznak, úgy a családnak is van saját életciklusa, amely azokat az érzelmi és intellektuális szakaszokat tartalmazza, amelyek az önállóság és az életkornak megfelelő…..
Miután a szenvedélybetegek meglelik, hogy miért lenne érdemes megválni függőségük tárgyától, elkezdenek azon dolgozni, hogy egyre hosszabb ideig képesek legyenek fenntartani az absztinenciát. Törekvésük legnagyobb ellensége, pedig általában a sóvárgás. Mai cikkünkben a sóvárgás természetéről,…..
Saját definíciójuk szerint, az AA nem más mint: “olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból”. Országszerte több mint 200 gyűlést ülnek hetente.…..
Mai világunkban egyáltalán nem könnyű valódi, hosszú életű, kölcsönös elfogadáson, szereteten és támogatáson alapuló  párkapcsolatot kialakítani. Sokan foglalkoznak a kérdéssel, mi a hosszú és jól működő párkapcsolatok titka. Hogyan lehet egy jól működő párkapcsolatot megteremteni, illetve törekedni…..
  Milyen lehetőség rejlik meg a kríziseinkben? A káosz, és azon belül is a sokat emlegetett mélypont élmény vizsgálata, és betöltött szerepe a függő józanodásában  Életünk nélkülözhetetlen velejárói a krízisek, melyek a nehézségeken, alkalmazkodáson és megküzdésen kívül mindig a változás és…..
A szenvedély hajtóerő, indukátor, de csak egy vékony határvonal választja el a függőség destruktív állapotától. Az egyik teremthet és örömforrás is lehet, a másik csak rombolni képes és egy rövid ideig válhat boldogítóvá. Az identitásukat kereső és éppen a kialakításában munkálkodó fiatalkorúak…..
X, gyermekként függő családban nőtt fel, majd fiatal felnőtté válva teljesen szembefordult a szülői elvárásokkal. Amilyen erősnek érezte a kötődését a családjához, annyira intenzíven igyekezett távol kerülni tőlük. Végül X teljesen megszakította a kapcsolatot velük. Így több energiája maradt az…..
  A trauma kérdésköre iránt már régóta érdeklődnek a pszichológusok. Intuíciónk és a tudományos kutatások is arra engednek következtetni, hogy a szerfogyasztás és az alkoholizmus hátterében sokszor valamilyen feldolgozatlan trauma állhat, hiszen a trauma átélése a legtöbb esetben olyan…..
Az alkoholizmus családi betegség. Ez a meglátás egyre inkább közhely mindenkinek, aki így vagy úgy, de kapcsolatba került a függőséggel. Érdekes módon, minél inkább közhellyé vált ez a megállapítás, annál inkább elveszett a valódi értelme és fontossága. Mára csak annyit jelent, hogy az…..
orczyklub Elfeledett gyermekek 2020.06.22 11:45:21
  „Ebben az időszakban, azt éreztem, hogy anya nem szeret, nem érdekli, hogy mi van velem. Sokszor fájt a fejem, a hasam. Ha a bátyámmal mondtuk neki, hogy ne igyon, csak annyit válaszolt, hogy ez az ő lakása, azt csinál, amit akar.” Azt gondolom, hogy nem a számok a fontosak, hanem a…..
A függő emberek számára komoly kihívást jelent az érzelmek felismerése, megnevezése, kifejezése, és leginkább azok kezelése, melynek nehézsége nem korlátozódik csupán a negatív érzések enyhítésére és túlélésére, mint például a harag, bűntudat és lehangoltság, hanem ugyanúgy zavart kelthetnek az…..
Sokszor halljuk a klienseinktől azokat a mondatokat, hogy: „Nem értem miért csinálom ezt újra és újra, hiszen már rég nem élvezem”, „Nem akartam inni, de mégis a kocsmában kötöttem ki” „Szenvedek tőle, de nem tudok leállni”. A mai cikkünkben erre a jelenségre próbálunk választ adni. A függőséget…..
"Így, hogy több mint 40 éve űzöm ezt az őrületes szakmát, meglepett a felismerés : többé nem hiszek az emberben mint egyénben. Nem létezik olyan ember, aki egyedülálló. Családjaink letöredezett, sodródó darabjaiként keringünk és kísérletezünk azzal, hogy éljük életünket. Miközben az élet teljes…..
orczyklub Társfüggőség 2020.06.08 09:41:15
 A társfüggőség vagy kodependencia fogalma az alkoholizmussal küzdő családokkal végzett terápiák során fejlődött ki. Az ivás szükségképpen kihat az egész családra és a szétesés felé húzza a rendszert. A rendszer viszont egyensúlyra törekszik. Így az ivással párhuzamosan kialakul egyfajta ellensúly,…..
"Szállj le önmagad mélyére, mint egy kútba; s ahogy a határolt kút mélyén megtalálod a határtalan talajvizet: változó egyéniséged alatt megtalálod a változatlan létezést."  ( Weöres Sándor: A teljesség felé) Hosszú évek, évtizedek önismereti munkája után is nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem is…..
A függőség családi betegség. Egyik fő tünete, hogy a betegség köré szerveződik nemcsak a függő, hanem az egész család élete. A függőség szégyen, stigma, ami szigorú szabályokat kényszerít a családra. Ezek a szabályok sincsenek kimondva, mégis vasmarokkal tartják egyben őket és nemcsak a külvilág…..
Miért szükséges a felépülési munkába beilleszteni a családterápiát? A függőség családi betegség. A pár-és családterápia segíti a közös felépülést. A függőség nem véletlenül alakul ki, szerepe és jelentése van. Nem csak a függőre hat, a környezetére is erőteljes hatással van. A függőség központi…..
A függőség transzgenerációs betegség, ezzel együtt az egész családi rendszert érinti. Először nagyon erősnek tűnhet ez a kijelentés, de ahogy kibontjuk a témát egyre inkább bebizonyosodik, hogy igen, ez tényleg így van. A kliensekkel való munkám során is ezt a  megerősítést kaptam. Magyarországon a…..
orczyklub Az Orczyról 2020.05.26 08:31:51
Az Orczy Klub a VIII. kerület szívében, két megállónyira a Nagyvárad tértől évek óta biztos pontként várja az alkohol-, gyógyszer-, drog- és szerencsejáték-függőséggel küzdőket, azokat is, akik csak most kezdik beismerni, hogy szenvedélyük felett elveszítették a kontrollt. A változtatás kezdeti…..