Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vpmónika

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
vpmónika 2020.05.25 14:45:40
Helló!
Én is segítséget kérnék a cicámmal kapcsolatban, aki egy mentett kandúr, benti cica, szeptemberben lesz 2 éves. Több problémám is van vele kapcsolatban.
Az egyik, hogy támadja a lábunkat (erről olvastam a blogban) és próbáljuk is leszoktatni azzal, hogy elterelem a figyelmét játékkal, de nem megy. Már kb. két hete próbálkozom vele. Nem egész nap csinálja, inkább csak vannak napközben többször ilyen "megkattanásai", "macskaötperc", amikor bevadul. Az egy dolog, hogy a mi (párom és én) lábunkat támadja, de félek tőle, hogy ha később a jelenleg 3 hónapos gyermekem elkezd mászni és járni, akkor őt is támadni fogja. Támadás alatt azt értem, hogy nekiszalad a lábunknak, ráugrik és csikar (vágjuk a körmét). Néha szaladgálás közben morog, felborzolja a farkát, hátracsapja a fülét is, de nem fúj. Jelenleg nem bántja a babát, csak szagolgatja, azzal semmi bajom nincs. De nem szeretném, hogy később egy ilyen "megkattanás" alkalmával a gyereket vegye célba.
A másik problémám, hogy vannak olyan helyiségek a lakásban, ahová nem szivesen engedem be (fürdő, háló). Ismeri ezeket a helyiségeket, mert amikor kisebb volt, a beszoktatásnál megismertettük vele, és sokáig nem is volt gond vele, hogy zájuk az ajtót. De kb fél éve elkezdte kaparni a hálóajtót, mindegy hogy van bent valaki vagy nincs. Ezt akkor is csinálja, ha egy légtérben vagyunk vele, szóval tudja, hogy nincs bent senki. Próbálkoztunk leszoktató spray-vel, de nagyon erős az illata még nekünk is, és nem akarom vele "terrorizálni" a cicát. :)
Illetve hasonló gondom van, és erre viszont nem találtam a blogon semmit, hogy állandóan fel akar ugrálni a konyhapultra és a számítógépasztalra, amit szintén mi nem szeretnénk. Egy ideig csak azt hittük, hogy nincs elég magasan, mert alacsony volt a kaparófája és tudom hogy a cicák szeretnek magasban lenni. Az asztal és a pult magas. De vettünk neki egy jó magas kaparófát, viszont továbbra is fel akar ugrani és az asztalról még feljebb tud ugrálni a szekrények tetejére. Az új módszerünk, hogy körbepakoljuk az asztal és a konyhapult szélét dobozokkal, ami nagyon hülyén néz ki, de így legalább nem ugrál fel. Mivel az asztalon és a konyhapulton is olyan dolgok vannak, amikben kárt tehet (pl. vezeték, egér, billentyűzet, mosogatószivacs nagy kedvenc, dugó stb.), és ezeket elrakni sem tudjuk, ezért szeretnénk valahogy elérni, hogy ne legyen számára érdekes és hagyja békén. Tudom, ez nehéz dolog, megmondani egy macskának, hogy mit szabad, mit nem. Mert gondoltunk rá, hogy lehet "tiltott gyümölcs" és azért szeretne feljutni, de félek, ha felengedem, akkor majd mindig ott akar lenni. És nekem nem derogál, hogy egyszer-egyszer letöröljem a lábnyomokat és a cicaszőrt a pultról, de folyamatosan már soknak érzem, és hát ott főzök, sütök. A vezetékekről nem is beszélve, amit szeret megrágni. Jó lenne, ha meg tudnánk szüntetni a körbepakolást, amit minden reggel és este meg kell csinálni.
Ha olyat csinál, amit nem szabad, akkor vizes sprayvel szoktuk lefújni, de csak a testét, a fejét nem. Tudom, hogy ez nem jó megoldás, mert nem fog bízni bennünk, de már nem tudunk jobbat.
A viselkedésével kapcsolatban olyan meglátásom van még amit megfigyeltem, hogy a párom gyakran lépett fel erélyesebben vele szemben, és tőle valamennyire fél. Ugyanakkor hozzá odamegy hogy simit kérjen, befekszik az ölébe is egy rövid időre (kb negyedóra), de aztán támadja. Hozzám nem jön oda macskaszeretetért, ahogy mi hívjuk, engem csak támad. Pedig tőlem is kapna szeretetet. Néha amikor félálomban van, akkor hagyja, hogy megsimizzem a fejét, de aztán támad engem is. A páromnak ezt sokkal tovább hagyja, de egy idő után őt is támadja. Az idegeneknél ugyanez a helyzet, hogy amikor jön hozzánk valaki, akkor érdeklődő, odamegy, szagolgatja stb, de egy idő után, kb. 20-30 perc a vendéget is támadja. A kaját és a vizet mindkettőnktől kapja, ezért nem értem, hogy miért tesz különbséget kettőnk között. Én kicsi koromtól kezdve cicákkal nőttem fel, azok kinti cicák voltak, utcáról szedtük össze őket. Volt hogy egyszerre 5 cicám is volt, de sose egyikkel se volt gond. Mindegyik cuki, bújós cica volt, velem aludtak sokat. Ezért sem értem a viselkedését. Lehet csak a benti cicával nincs szerencsém.
Röviden ezek a problémáim. A páromnak már teljesen elfogyott a türelme, gyakran mondogatja, hogy ha rajta múlna, akkor már nem lenne cicánk. De én még bízom benne, hogy valamit lehet kezdeni vele. Nem akarjuk menhelyre beadni, de ilyen problémákkal egy másik gazdi se venné magához. És ha egyszer nekem is elfogy a türelmem, akkor nem tudom mi lesz. Ha egyszer is bántani fogja a babát, akkor biztos hogy mennie kell. De az utcára nyilván nem tesszük ki.
Kérlek adj tanácsot, hogy mit tehetnék. Előre is köszönöm, Mónika
vpmónika 2020.06.04 14:57:51
@Macska_fogó: köszi a tanácsokat, csak most tudok válaszolni. Van a cicának egy majdnem 2 méteres macskavára,kb. 4 hónapja kapta, ami terasz ajtóhoz van tolva, és mivel 7diken lakunk, onnan jó a kilátás neki. Tud cicatévézni. PLusz néha odaszállnak a galambok a korlátra, akkor csipogás szerű hangot ad ki nekik :) Van még kettő kartondoboza is, az lent van a padlón, azokban is szokott aludni és játszani.
Elbújni nem szokott. A kanapé alá szokott bemenni, de csak akkor amikor egy galamb leszáll a terasz padlóra, mert a kanapé is az ablaknál van és akkor szemmagasságban van a galambbal.
Az etetés már kicsi korától kezdve rendszerben van. Van, hogy ő jelzi, hogy etetésidő van, ha mi éppen el vagyunk foglalva valamivel és nem figyeljük az órát.
Kipróbáljuk amiket írtál mindenképpen és mégegyszer köszi :)