Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mate10

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Apple társalapítója egy sor aranyszabályt fogalmazott meg annak érdekében, hogy egy megbeszélés se legyen időpocsékolás. Amióta saját magam osztom be az időmet, minden extra tipp érdekel. Az a legjobb, ha a nagyoktól tanulunk. Steve Jobs, az Apple társalapítója, ugyanakkor a…..
mate10 2022.01.30 17:41:13
Dánielék idény nyáron költöztek ki az Egyesült Államokba, egészen pontosan Los Angelesbe. Mostani első posztjában a kezdeti problémákat feszegeti a tíz éve fotózással is foglalkozó szerzőnk, akinek köszönjük a képeket. Santa Monica..
Érdekes dolog, biztos sokan látták már: a különböző panel tömbökben az egyes folyosó szakaszokat kisebb-nagyobb területeken rácsokkal zárnak el.Aztán itt mindenféle dolgot is tárolnak az ajtó előtt: nemrég volt konkrétan olyan lakás, ahol a fogyasztásmérő szekrényhez nem fértem hozzá a bicikliktől.…..
Az első Európa és USA közt menetrend szerint közlekedő óceánjárót, az RMS Britanniát, 1840. február 5-én bocsátották vízre. A 63 méter hosszú, 10,3 m széles, három vitorla árbócos vízi járművet, a skóciai Greenockban, a Robert Duncan & Company hajóépítő üzemben gyártották. Az oldalt elhelyezkedő…..
mate10 2021.10.02 18:32:54
Az amerikaiak 2020 februárjában Dohában tárgyaltak először a tálibokkal (legalábbis magas diplomáciai szinten) mégpedig az afganisztáni háború befejezéséről és az amerikai kivonulásról. Aztán egy évvel később, 2021 április 14-én Joe Biden hivatalosan is bejelentette egy sajtótájékoztatón, hogy…..
Attól kezdve, hogy egyre határozottabban tette le a voksát az agyat kevéssé megdolgozó akciófilmek mellett úgy vált Sylvester Stallone az ítészek pofozózsákjává. Ha a kritikákat összesítő Rotten Tomatoes adataiból indulunk ki, könnyen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egyik szemetet csinálta a…..
MAI KEDVENC KÉP: Érdekessége miatt tartom kiemelkedőnek a mai kedvencem, de legalább öt másik fotót is ide tudnék képzelni a mai összeállításból. 1977. Kubai katona Angolában két bennszülött foglyával. Az angolai kubai intervenció a maga nemében egy érdekesség a hadtörténetben.  Az angolai…..
mate10 2021.06.21 17:58:35
@bioLarzen: 2004 ben Jamaikan jartam, rengeteg jobb kormanyos Ladat lattam.
Dave Williams százados a könnyeivel nehezebben küzdött meg, mint a golyókkal, amikor 2018 szeptemberében közölték vele, hogy tizenegy éves brit katonai pályafutása véget ér...
mate10 2021.06.02 13:38:33
@Arcade Macho: Mondjuk az aszperger szindroma az pont magasabb intelligencia szinttel jar, de semmikeppen nem valo vezeto pozicioba.
Ezt kivetelesen felvilagosult dontesnek latom a britt hadsereg reszerol.
A "háborús filmek" meghatározás meglehetősen tág kategóriát jelent, hiszen az ókori, középkori filmektől (Trója, Rettenthetetlen) egészen napjainkig terjedően ölelheti fel a különböző fegyveres konfliktusokat. Jelen poszt azonban kifejezetten csak a világháborúkra fókuszál, így kiesnek a XX. század…..
mate10 2021.03.16 18:07:51
@Midnight Run: A kelet europaiak nyomaszto dramakat csinalnak haborus filmeknek es nekunk mint kelet europaiak ez altalaban jobban is tetszik, mivel nekunk ez van kozelebb a valosaghoz.

Az amerikaiak fellengzos filmeket csinalnak, nemcsak hollywood jellege miatt, hanem mert ok megnyertek a vilaghaborut, nem volt lebombazva naluk semmilyen varos, es ezutan lettek egyertelemuen vilaghatalom.
Kis tulzassal egy az amerikaiaknak a vilaghaboru olyan mint egy klassz kaland. Nem veletlen hogy sokszor a filmjeik is ilyenek.
mate10 2021.03.17 09:52:49
@MEDVE1978: Ami a Panzerlied indirrekt betiltasat illeti: a mai nemetorszagban, es altalaban nyugaton nagyon sok minden nem megy mar el, ami akar meg 10 vagy 20 eve is elment.

Metoo, BLM, Szivarvanyosok, Cancel Culture es Politikai korrektseg mindenek felett a liberalizmus neveben.

Amugy a dal szovege teljesen artalmatlan (katonai indulo). Nem veletlen h a 60 as evekben meg siman be mertek rakni a filmbe.
mate10 2021.03.17 09:53:02
@fofilozofus: nagyon jo a listad. Egy cimet hozzafuzznek, mert kevesse ismert, de nekem szemely szerint nagy kedvencem, es szerintem illene bele:
- 4 nap Majusban (4 Tage im Mai) - nemet, orosz, ukran koprodukcio.
Te hol élnél szívesebben, a magyar vagy az osztrák fővárosban? Pozsonyban vagy Rómában? Bukarestben vagy Berlinben? A válasz elsőre egyértelműnek tűnik. Másodikra már nem biztos...
A világ egyik legdrágább és sok szempontból legjobb városa a svájci Zürich. Persze mint mindennek, vannak előnyei és hátrányai is, kezdve a települést körülvevő természeti szépségektől és a tömegközlekedéstől a magas megélhetési költségekig...
mate10 2021.03.01 08:12:49
Negy eve dolgozom Zurichben. Szerintem nagyon jol elheto varos, osszesegeben szeretem.

Ami problemas es ami mellett nem tudok szo nelkul elmenni az a nyelv (svajci / zurichi nemet). Szerintem a beilleszekedes alapja hogy megtanulod normalisan a helyiek nyelvet, de itt ez nem nagyon megy. (Ket masik orszagban nem volt ezzel problemam). Nemetul beszelek.

A legnagyobb gond hogy annak a nemetnek amit ok beszelnek nincs irott formaja. Nincsenek filmjeik, sorozataik. Nincsenek szinkronok. Ugy altalaban nincs kulturaja a svajci nemet nyelvnek. A halal unalmas (amugy mindenben) 10 evvel lemaradott tevemusorokat lehet nezni eredeti nyelven. A streaming adokon meg minden hochdeutschul van fent. Ez lehet csak szamomra fajo pont, de en mindig inkabb regenyeket olvasva es filmeket/sorozatokat nezve tanultam nyelvet.

Amugy ez nem egyedi velemeny, renegeteg kulfoldi osztja hogy ockodnak a svajci nemettol, idetlenul hangzik es nem szivesen tanuljak. Akik megis megtanuljak, azok csak azert mert a munkahelyen vagy a szemelyes kapcsolataikban nincs mas alternativa. Jellemzoen ezek az emberek aztan nem is beszelnek hochdeutschot, ami aztan tovabbi nyelvi zavarokhoz vezethet mas kulfoldiekkel.

Allami szinten (pl iskolakban, cegeknel) probaljak eroltetni a hochdeutschot, de egymast kozt azonnal bojkotaljak ha lehet. Rengeteg ceges kepzesen voltam (cegen belul hochdeutsch a hivatalos nyelv), ahol az eloado elso kerdese mindig ez: Mehet a svicerduets ? Vagy van hogy meg se kerdezi.
Ha szolsz h neked nem annyira jo, akkor nyajasan nemetul mondja, de par helyi dialektusu bekerdezes utan visszavalatanak.

Egyszer egy svajci vigyorogva meselte, hogyha kulfoldi beszel svajci nemetet azt egymast kozt ugy hivjak hogy "baustelle deutsch" - azaz az epitkezesi melosok nemetje.
Hmm.. mintha csak az epitkezes lenne tele kulfoldivel, a korhazak es az IT cegek nem..
Igaz olyat is lattam aki megorult es tisztelettel kezelte amikor kulfoldi probalt svajci nemetul makogni, de en letettem rola hogy igy beszeljek. Erteni azert nem art. Ha latjak hogy erted amit mondanak es normalis nemettel valaszolsz nekik, azzal el lehet lenni. De ha ertetlenkedsz es nekik kell valtaniuk hochdeutschra, akkor nagyon kelletlenek lesznek.

Igazsag szerint azok a helyiek akik tudnak angolul, sziveseben szolalnak meg angolul mint rendes nemetul. Megertem oket amugy, gyerekkoruk ota eroltetik rajuk, kozben meg nem ez az anyanyelvuk.

Amugy Zurich svajci viszonylatban szuper nemzetkozinek szamit, es az se igaz hogy este 7 utan megall az elet. Az inkabb Bern. Hetvegen azert eleg nagy a porges. Csak egy erdekes adat, ugy tudom hogy a kokain koncetratum a szenyvizben Zurichben legnagyobb a vilagon. Ez azert sokat elmond arrol mi folyik hetvegen az utcakon.
Time Goes By Top 10 háborús film 2020.05.24 11:47:36
A háborús filmek műfajába olyan alkotások tartoznak, amelyek középpontjában valamelyik 20.-21. századi háború alatt játszódó események, és az adott háború szárazföldi, légi vagy tengeri hadviselése áll. A filmek gyakran egy-egy olyan látványos és autentikus csatajelenettel záródnak, amely bemutatja…..
mate10 2020.05.24 23:44:15
@laci_52:
22 es csapdaja, Most es Mindorokke, Oroszlankolykok:
Ezek mind elsosorban a konyves valtozatukbol ismertek. Bar teny, a most es mindorokke 1954 ben 4 Oscart nyert a legerosebb kategoriakban, a kor legnagyobb sztarjaival.. Megis a legtobb embernek a konyv jut rola eszebe.
A 22es csapdaja uj hbo sorozat valtozatat meg nem lattam..
mate10 2020.05.25 00:06:09
@Time Goes By: Jo, akkor maradjunk csak annyiban hogy nem ertunk 1et. Egyreszt egy film lehet jo izgalmas sztori, vagy mely karakterek nelkul is jo. Masreszt szerintem az 1917 nek izgalmas sztorija (es szenzacios a rendezese), a Dunkirkben meg kifejezetten jok karakaterek es mondanivalo is van. (Pl a drama a yachton)
mate10 2020.05.24 23:44:10
@Time Goes By:
"lapos sztori, lapos karakterek, vagy akár zéró karakterizálás, nincs összetett mondanivaló"

Ez igy keves. Tovabbra sem tudom miert szolod ezeket a filmeket, amit itt mondtal az sok filmre illik a bejegyzesedben. A Dunkirkre meg egesz egyszeruen nem igaz.
De ez is csak 1 velemeny.
Napra pontosan egy éve ért véget minden idők egyik legsikeresebb, leghypeoltabb sorozata. Viszont, amikor elhagytuk Westeros földjét, úgy tűnt, hogy sokan finoman szólva elégedetlenek a befejezéssel. Mai napig, ha  megkérdezünk valakit, aki látta a finálét, dühösen, csalódottan nyilatkozik róla. Mi…..
mate10 2020.05.20 12:33:56
Nem kotozkodesenek szanom, de szerintem te nem olvastad a konyveket.
A main plot az mindig is Geroge Martin kezeben volt a sorozatnal is, soha nem engedte ki a jogokat teljesen a kezebol. A befejezes is az o elmelete. Mintahogy azis hogy egesz egyszeruen az o kezebol folyt ki a sztori nem a BB ekbol.
Ez egy trilogianak tervezett regenysorozat, amibol azt 5 konvy lett, aztan meg 7. Ez egy oriasi massza, es amit Martin imad(ott) irni, es dagasztani, uj karaktereket kitalalni es hozzairni. Volt egy elkepzelese hogy hogy zarja majd le ( ezt lattuk a sorozatban), de annyi szalat csinalt hogy mar maga se tudja mit kezdjen vele. Nem veletlen hogy 10 eve nem halad tovabb akonyvekkel, es a sorozat is pont addig volt jo, amig epult a torenet. Abban a pillanatban hogy el kellett kezdeni a zaras fele haladni osszemolott az egesz. Ez nem BB ek hibaja, hanem egesz egyszeruen semmilyen elkepzeles nincs arra mit lehet ezzel a rengeteg karakterrel ertelmesen csinalni.
Miert kerult bele feleselgesen Euron a sorozatba? (amugy egyetertunk hogy eleg ertelmetlenul), Hat mert igy is kihagytak egy fel tucat karaktert amik a konyvekben szerepeltek, tortenetuk van, meg olyat is aki tobb fejezeten keresztul Elso szemelybol kovettunk.
En szemely szerint egyaltalan nem hibaztatom BB eket. Meg volt kotve a kezuk, de ha nem lett volna akkor se tudtak volna mit csinalni ezzel a masszaval. Mintahogy maga az iro sem tud.
Annak idejen a sajat szorakoztatasara kezdte irni (sajat szavai szerint olyan epikus dolgot akart csinalni amit nem lehet tevere/moziba vinni) es az igazsag az hogy a sztori tulnott rajta is.
Azzal kell bernunk ami maradt es ami van, es el kell fogadni hogy ennek a tortenetnek nincs ( es szerintem nem is lesz, konyvben sem) melto befejezese.