Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mikulás Anna

67 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mindig és mindenkire fogadó britek egy lyukas garast sem tettek volna az orosz "vademberre" az operaénekesek egyik legrangosabb megmérettetésén, a BBC Cardiff énekversenyén. Az abszolút befutó akkor - 1989-ben - Bryn Terfel volt. Az orosz "vadembert", akire senki nem fogadott volna Dmitrij…..
Az Eximbank, mint a legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, így sikertelen lett a cég csődeljárási tárgyalása, a cég felszámolás alá kerül - közölte a sajtó képviselőivel Mehlhoffer Tamás PR és kommunikációs igazgató. A fejleményekről, 2022. november 8-án részletes…..
Mikulás Anna 2022.11.09 10:29:47
@konrada: Tűpontos az elemzésed. Annyira értékes cég és márkanév volt, hogy még a "kollektív" privatizáció és a tényleges rendszerváltás előtt lecsapott rá a GE, az üzletet ugyanis még a Németh Miklós vezette kormány kötötte meg. Ami magyar részről sem lett volna rossz lépés hogy pont nekik adják el és ne valami kóbor ki tudja honnan szalasztott befektetőnek, mert azonos, sikeres területet működtettek, ha... Ha a GE komolyan gondolkodott volna abban, hogy a kelet-európai és a hatalmas orosz piacot úgy látja el, hogy helyben gyártatja a termékeket. Nos, ez nem jött be, a GE nem volt érdekelt abban, hogy itt ne legyen munkanélküliség, még úgy sem, hogy a szállítási és egyéb költségeket megspórolja. Furcsa fintora a sorsnak - mint ahogy a posztban írtam is -, hogy a General Electric a múlt század '20-as éveiben még az Izzótól vásárolt gyártási technológiát, Aschner mérnökökkel és szakmunkásokkal utazott az USA-ba, hogy személyesen segítse a gyártósorok beindítását. Mára a GE a világ első, leggazdagabb cége, piaci értéke 379 milliárd dollár - a Tungsramé pedig 0 - és felszámolják.
Köszönöm az értékes kiegészítésed!
Mikulás Anna 2022.11.09 10:44:49
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ehhez csak annyit, hogy mikor a GE négy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja a céget, lett valami halvány remény arra, hogy esetleg (ha lassan is), de talpra lehet állítani a jegelt céget. Jörg Bauer (bár német) erősen magyar kötődésű, magyar a felesége, itt él és mielőtt tulajdonosa lett a Tungsramnak egyik alkalmazott igazgatója volt a GE-nek. Kért és kapott állai támogatást az Exim bank hitelével. Aztán nem csinált semmit, pár mutatványos biokerteken kívül a gyárudvaron, ami még viccnek is rossz. Mellesleg a létszámot mind az újpesti gyárban, mind a vidéki telepeken harmadára csökkentette. Bár nekem személy szerint vérzik a szívem a Tungsramért, de a józan eszem szerint tegye csak az Exim bank a dolgát és hajtsa be az adósságát. Azt sem tartom ördögtől valónak ha a cég állami kézbe kerül és rátalál néhány okos és hozzáértő szakemberrel, akik tesznek valamit a meglévő épületekkel és berendezésekkel s megtalálják azt, hogyan lehet piacképes termékekre átprofilírozni. Inkább, mint hogy loft lakások legyenek ott vagy esetleg rozsdatemetővé váljon. Azt gondolom egy ilyen patinás névvel nem lehetne megengedni ezt a luxus Exim bank ide, Fidesz korány oda.
bircahang Juszt is 2022.05.11 12:12:00
Juszt László befejezte pályafutását, megcsinálta utolsó műsorát. Egyrészt jó hír, mert ezzel csökken a viszkető demagógia az éterben. Másrészt rossz, mert Juszt azok közé tartozik, akik minden megszólalásukkal akaratlanul az ellenfelet támogatják. Én egyébként rendszeresen néztem,…..
Mikulás Anna 2022.05.13 13:51:26
Serény Vélemény:

Kedves Gábor!

Azt gondolom, a Munkásőrségről csak akkor lehetne történelmileg megalapozott ítéletet mondani, ha a rendszerváltást követő időszak történéseivel is összevetnéd, mert anélkül eléggé hamis képet láthat a mai nemzedék!

Az egészen biztos, hogy nem lehet rosszabbként feltüntetni, mint az AVH-t! Sem a benne résztvevők személye, sem a szervezeti egysége nem hogy egy lapra nem tehető, de össze sem hasonlítható!

Úgy semmiképpen sem, ahogy írod: "...ÁVH-s múltját alaposabban csak az elmúlt években írták meg, az, hogy munkásőr is volt, számomra csak most vált világossá..."

A Munkásőrség megítéléséhez csak annyit, hogy a rendszerváltó politikai elit ( Horn, Lendvay Ildikó és társaik) minden erejükkel azon voltak, hogy mielőbb felszámolják. Meg is szüntették 1989. október 23-án - jogutód nélkül. Majd a már megszűnt Munkásőrség megszüntetésére népszavazást írtak ki, ami az akkori idők hangulatának megfelelően sikeres lett.

Egyrészt felszámoltak egy jól képzett, önkéntesekből álló fegyveres szervezetet, miközben a háttérben már szerveződtek a képzetlen örző-védő fegyveres szervezetek a privatizáció - vagyis a szabad rablás biztosítására.

Arról, hogy valójában milyen is volt a Munkásőrség sokat tudnék mesélni, ugyanis ott dolgoztam a lapnál újságíróként, évekig.

Lehet, hogy nem hiszed, de nincs miatta szégyenkezni valóm! Sőt! Pedig soha nem voltam sem párttag, sem kommunista!

Üdv!
Mikulás Anna 2022.05.13 17:44:16
Serény Vélemény:

Nem a honvédség levetett fegyverzetét használták, erre lehet a youtube-on videót is találni, a leszerelést végző egyik munkásőr parancsnokkal.

De jól képzettek voltak, főleg vidéken. Sorkatonai szolgálaton átesett fiatal és középkorú férfiak voltak, rendszeres lövészeti, hadászati képzéssel.

Azt, hogy közvetlenül '56 után kik vettek részt benne nem tudom, mert hasonlóan Ipper Péterhez az alapítók hamarosan el is köszöntek onnan, s a párt apparátusában folytatták dicső tevékenységüket.

A '70-es évek közepére viszont valóban munkásemberekből állt, akik zokszó nélkül mentek a szabad idejükből árvízi mentésekhez, vihar katasztrófákhoz. Olyan közösséget hoztak létre, amiben egymást segítve kalákában házakat építettek. Polgári védelmi feladatokat láttak el s megbecsülték őket. Ja, mondjuk a pesti értelmiségi pártelit befogta az orrát, ha szóba kerültek, de homokzsákot hordani egyik sem ment helyettük!

Mengelével nem kellene dobálózni, mert az még a náciknak sem tetszene!

A prostiság meg pont nem jó, mert bizony az egy komoly szakma, igény is van rá - minden korban, még akkor is, ha éppen nem munkásőrnek hívják a megmondó embereket, nem igaz?

A terrorista jellegű akciókról meg csak annyit: most meg ezrével rohangálnak OKJ-s biztonsági őrök, fegyverrel a zsebükben és aszerint nézik jó golyófogónak a polgári lakosságot, hogy a gazdijuk éppen mivel szívta tele magát.

Őket vajon ki védi meg? (természetesen a verbálisan és fizikálisan is terrorizált polgári lakosságra gondolok) Nos? Erre is van valami okos válasza?
bircahang Nemfelvonulók mondták 2022.05.03 06:06:00
Sokat olvasgattam, néztem, hallgattam ballib panaszokat a választás után, így lassan összeállt bennem a szabvány ballib reakció. Íme tehát, ez most a fiatalos verzió! Szóval én először is elmondanám, a kétfarkúakra akartam szavazni, mert ők olyan szellemesek, európaiak, meg a haladással…..
Mikulás Anna 2022.05.03 17:59:33
Mikulás Blogozin Nyusziságok.. 2022.04.17 13:26:00
  Hihetetlen ugye? Pedig ez a méltóságos szépség is nyúl, még akkor is ha első ránézésre oroszlánkölyöknek tűnik is... Istenem, hát van ilyen... előfordul hogy édesmama éppen egy oroszlánba szeret bele. Ráadásul az oroszlán is ugyanazt érezte éssss! - nem ette meg... Eredmény: ez a nyuszi lett...…..
   Jeles évfordulót ünnepelnek az irodalom kedvelői a napokban - Mikszáth Kálmán születésének 175. évfordulóját. Kiemelkedő írói munkásságáról, életéről átfogó megemlékezések születnek. Nem csoda, hiszen az írót még az amerikai elnök, Theodore Roosvelt is meglátogatta, mert annyira megtetszett neki…..
Mikulás Anna 2022.01.19 09:31:57
@kewcheg: A rendszerváltás legnagyobb szemfényvesztése volt a kárpótlási jegy. Az un. kárpótoltak az ingatlanvagyonok valós értékének töredékét kapták vissza, majd annak is a töredékéért felvásárolták tőlük spekulánsok, akik valós értékeket házakat, földeket vásároltak vele, így gazdagodtak meg mások. Tudmásom szerint senki nem kapta vissza a régi házát, földjét. De azt gondoltam akkor is, azt gondolom ma is, hogy nemzeti kulturális értéknél, mint pl. a Mikszáth vagyon másként kellett volna ennek történnie.
Pikáns A Mikulás meg a melegség 2021.11.28 16:50:00
Éppen mézeskalács készítéshez mértem ki a hozzávalókat, mikor megütötte a fülemet a hír: "Meleg a Mikulás!"  Mi van? - kaptam fel a fejem, hagytam is rögtön csapot-papot, mézet, lisztet, fahéjat s elkezdtem kutakodni, hogy is van ez?   Hogyisvanez??????? Nem kellett sokat keresgélni, hogy…..
Mikulás Anna 2021.11.29 11:10:33
@evilwolf: Megírtad neki azt is, hogy kire? Úgy igazi az ajándék! : - )
Mikulás Anna 2021.11.29 17:13:42
@szekertabor: Tökéletes kérdés sor. Jó lenne tudni a válaszokat... Szerintem a marketingeseknek már elment az eszük, annyira rátelepedtek már mindenre.
Pikáns Berkiék pénze? 2021.11.10 19:05:00
  Tudja már minden boldog és boldogtalan netező, youtube figyelő és újságolvasó, hogy 2021. november 4-én megszületett Berki Krisztián és Berki Renáta (Mazsi) közös gyermeke.     Az új kis jövevény lány, s így az Emma Katerina utónevet kapta.   Azt ugyan nem tudjuk, hogy a csöppség milyen…..
    Kezdjük egy szolgálati közleménnyel: Előadást fogok tartani a XIII. HUNGALIMENTARIA konferencián! Időpont: 2021. november 9-10. A konferencia online kerül megrendezésre! Miről is szól a HUNGALIMENTARIA konferencia? Idézet a meghívó szövegéből: „Örömmel tájékoztatjuk, hogy idén 13-ik…..
Mikulás Anna 2021.11.10 16:24:55
@az övezet gázai: Azt azért elég nehéz megmagyarázni, hogy szinte minden termék, amit Ausztriában vagy Németországban veszek lényegesen jobb minőségű, mint ami a hazai polcokon található. Végeztek is vizsgálatokat emiatt néhány évvel ezelőtt, be is igazolódott, hogy van a gyártóknál külön "keleti" szekció, de érdemben semmit nem tudtak tenni ez ellen. Elég elszomorító.
Mikulás Anna 2021.11.10 16:26:40
@Örömhernyó: Tökéletesen igazad van!
Mikulás Anna 2021.11.11 08:57:30
@élhetetlen: Elég nagy baj, hogy a politika uralja a gazdaságot. Igaz, hogy még mindig az "aki kapja marja" játék megy a cégek adás-vételében és nem a hozzáértés. Különösen az élelmiszeriparban nagy baj és kereskedelemben, mert nagyon nem mindegy, hogy mit eszünk, nagyon nem! Elképesztő folyamatok zajlanak. Engem legjobban az zavar, hogy gyakorlatilag mindent amit megveszel többszörösen meg kell vizsgálgatnod, hogy valódi-e a minőség. Ami meg a magyarokat illeti, őket sem akarom felmenteni. Mondjuk én szeretek piacozni. Mindig végig járom a kistermelőket is. Hát ne tudd meg, hány rosszarcú alak próbálja eladni magát és a termekét őstermelőként, miközben ordít róla, hogy a nagyban megvett lejárt szavatosságút árulja. Sajnos, az áruházláncok vásárlásainál is ez a tendencia. Lenne mit tenni ezeken a területeken.
bircahang A kutyahirdetés 2021.10.24 06:06:00
Az autóhirdetések trükkjei közismertek. Bulgáriában minden második használtkocsi hirdetés úgy szól, kicsit eltúlozva, hogy előző és eddig egyetlen tulajdonosa 70-éves német özvegy nyugdíjas tanárnő volt, aki gyakorlatilag nem is használta kocsit, kivéve persze, hogy mindig lelkiismeretesen időben…..
Mikulás Anna 2021.10.24 18:56:53
@Gery87: Biztos jó nagy hülye vagyok, de a mi családunkban már a harmadik kutya él. Az első egy uszkár volt, 20 évesen ment el az örök vadászmezőkre, ami a kutyáknál igen-igen matuzsálemi kor. Az utolsó pillanatig küzdött azért, hogy még egy kicsit velünk maradhasson. Őt egy vizsla követte, aki sajnos epilepsziás lett (szaporítótól hoztuk), s korán, hatévesen ment el. Legalább olyan fájdalmas volt az elvesztésük, mint egy közeli hozzátartozónké. Most egy francia bulldogunk van, akit úgy fogadtunk örökbe, hogy a gazdája ott hagyta a kutyakozmetikusnál, akihez körömvágásra vitte. Csak elszaladt 10 percre, aztán nem ment vissza, mert ennyi idő alatt annyira megváltozott az élete, hogy abba már a kutya nem fért bele... Vannak szemét emberek, akiket még egy kutya sem tud megváltoztatni... Pedig szeretetről, hűségről, megbecsülésről, ragaszkodásról sokat tanulhatunk a kutyáktól...
Mikulás Anna 2021.10.24 19:02:46
@midnight coder: Nem kevés ám a mai világban ha valaki szépen néz az emberre ráadásul még a farkát is csóválja anélkül, hogy pénzt is kérne érte! :) Viccen kívül: lehet kutya nélkül élni, de minek? ( T. Pali bá' nyugdíjas mondása az ötödik emeletről) - érdemes megjegyezni!
Pikáns Repülünk mama? 2021.09.28 16:11:00
2021. szeptember 24-én, pénteken házasságot kötött Mészáros Lőrinc(55) és Várkonyi Andrea(46).   Mészáros Lőrinc, mint köztudott, Magyarország leggazdagabb embere, vagyona mintegy 480 milliárd forint, ami már az amerikai pénzpiacon is jól látható. Várkonyi Andrea ismert tévés műsorvezető,…..
bircahang Panelek 2021.07.02 06:06:00
Hosszú ideje figyelem a ballib szakértői újságírás rejtelmeit. Íme lassan összegyüjtöttem a 12 alapvető panelt. Ha csak ezeket alkalmazzuk, már teljesen "független", szakértői, civil, szakmai, azaz más szóval párthű ballib cikket tudunk írni. Első pont. A magyar kormány és a külföld viszonya.…..
Mikulás Anna 2021.07.03 11:21:04
In memoriam Anyuka: Incike varrodája   Blogunk facebook csoportjának Singer varrógép posztja, legutóbb pedig Cecilia gangos ház-sorozatából a házivarrodás írása, gyerekkori, fiatalkori emlékeket ébresztett bennem. Jómagam is városi gangos házba születtem, és ma is itt élek a 2. emeletén.…..
Napokban töltötte volna be 67. életévét Fenyő János üzletember (1954. április 19 - 1998. február 11), a rendszerváltást követő évek híres-hírhedt - tragikus sorsú vállalkozója, akit akkor és azóta is a legsikeresebb média vállalkozóként tartanak számon. Nem véletlenül hívták médiacézárnak…..
Mikulás Anna 2021.04.26 18:36:28
@nincs1agy: Kösz! :)
Mikulás Anna 2021.05.07 14:48:08
@BB.George: Fenyő János nem egyedüli tulajdonosa volt a cégeinek, voltak társai. Így tudták például a nagyon jövedelmező Vico Press Kft-t átprofilírozni, mikor a videós üzlet felett elszállt az idő, jogdíjkövetelésekkel terhelték és úgy tűnt végelszámolás alá kerül. Vagyis azok a cégek nem szűntek meg, csak átalakultak a piaci igényekhez igazodva. Kristyán Judit valószínűleg aktívan nem vesz részt a munkában, viszont azok jövedelméből részesülhet, így a helye a leggazdagabbak listáján megmaradt. A cégekről bizonyára lehetne tudni, a cég adatbázisból. Egyébként, Kristyán Judit a nyilvánosságtól teljesen elzárkózva élt az USA-ban. Ha lehet hinni a kósza sajtóhíreknek, akkor sok évvel később férjhez ment egy nőgyógyászhoz, visszatértek a kontinensre, s jelenleg Svájcban élnek. Bárhol is van, vannak - nagyon remélem, hogy mind ő, mind a gyermekei megtalálták lelkük nyugalmát.
Mikulás Anna 2021.05.07 15:12:10
@BB.George: Egyébként itt egy nagyon korrekt írás a Fenyő vagyonról, ami néhány nappal a halála után készült. Azzal zárul, hogy az örökösökön múlik, hogyan működik tovább a létrehozott "birodalom". Széthullik-e vagy konszolidált vagyontömegként működik tovább. Nos, egy része eladásra került, másik része működő vagyon maradt, ami része a gazdaságnak.

Itt az akkori írás linkje:

24.hu/fn/gazdasag/1998/02/18/feny_hagyat_k_l/
Bodrogi Gyula...   Ááááááá... el sem hiszem, hogy már 87 éves! Amikor először láttam, pont így nézett ki. Úgy 28 éves lehetett én meg nagyon tini... A moziban találkoztunk. Mit mondjak, azonnal elájultam tőle! Pedig ő még kezdő színész volt, s olyan színész óriások között szerepelt, mint Páger…..
Egy soha meg nem élt, különösen nehéz időszak után mától talán könnyebb lesz az életünk...  Miért? Mert, ahogy József Attila mondta, írta a Betlehemi királyok című versében: "Lángos csillag állt felettünk.."   Most felettünk is lángos csillag áll, a betlehemi csillag... A Jupiter és a…..
Már az indulás sem volt egészen zökkenőmentes. Bár a manók mindent gondosan felpakoltak, lekötöztek gumipókkal, nehogy egyetlen gyerek ajándéka is elvesszen, a rénszarvasok fényes szőrén szikrázott a téli nap, az Öreg (Mikulás) még sem volt elégedett, mikor kilépett a házból. Meredten nézte…..
Kedves Olvasó! A Mikulás Blogozint éppen tíz napja indítottam útjára, játékos ajándékként azoknak a gyermeklelkű felnőtteknek, akik szeretik az ünnepeket, hisznek a Mikulásban, hisznek a csodákban, hisznek a jóságban, a szeretetben. Örömmel látom, hogy sokan vagyunk, ha nem is elegen...   Nem…..
Voltam már vagy annyi, szóval már nem gyerek,  amikor életem egyik legcsodálatosabb ajándékát kaptam karácsonyra a Keresztanyámtól. Szégyenlősen tette le a tálalóra a selyempapírba burkolt valamit, ami nem volt nagyobb, mint egy torta. Csak állt, kigombolt kabátban, a "megyek már, csak felugrottam,…..
Az idén november utolsó vasárnapján gyújtottuk meg az első adventi gyertyát...     ...az advent, a csend ideje azonban, ma éjfélkor kezdődik... december első napjának első perceiben... Hihetetlenül nehéz hónapok vannak mögöttünk. Egy láthatatlan ellenséggel kell küzdenünk, aminek nyomában…..
Itt a hétvége. Mindig, minden családban komoly fejtörést okoz, hogy mi legyen a kaja... Legyen jó, legyen olcsó, legyen gyors (jusson még idő + erő hétvégi barangoláshoz, bulizáshoz is). Van egy tippem! Most csináld meg a Mikulás egyik kedvencét a családnak! Reméljük imádni fogják és ezt kérik majd…..
Óriási a fejetlenség így a finisben, ráadásul nem túl jó a hangulat sem - tájékoztatott egy, magát megnevezni nem kívánó manó Mikulandból. Elmondása szerint, a borús hangulatnak az az oka, hogy eljutottak az Öreghez (jaj, bocs') Mikuláshoz a képek a maszkos csokoládé Mikulásokról. Erre, felvonta a…..
A pandémia miatt, így november vége felé központi kérdéssé vált, különösen a gyerekek körében: Jön-e idén a Mikulás? ...mert ugye kijárási tilalom van este 8 óra után, ő meg, már mint a Mikulás éjjel járja a világot... Mi lesz most????? via GIPHY  Nagy a bonyodalom, de azért ne higgyetek…..
  Karinthy óta tudjuk, hogy nő és férfi között soha nem lehet békesség, mert mindkettő mást akar: a Nő a Férfit, a Férfi a Nőt... Nagy igazság egy nagy írótól! Éppen ezért, nincs annál felemelőbb, mint mikor azt tapasztaljuk, hogy a férfi (sőt! férfiak!) teljes mellszélességgel kiállnak egy nő…..