Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aëtius

0 bejegyzést írt és 151 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szingapúr egy színes, nyüzsgő törpeállam Délkelet-Ázsiában, ahol csodálatos orchideaföldek vannak, ahol betiltották a rágógumit és ahova ha megérkezünk, a belépőkártyán piros betűkkel figyelmeztetnek arra, hogy kábítószer kereskedelemért halálbüntetés jár.  A fegyvertartás is szigorúan szabályozva…..
Aëtius 2017.12.06 20:05:23
@liv mortuus: Segítek: Szingapúrt város-államnak szokták hívni. A terület nem nagyon számít. pl.: Mongólia a 1.5 millió km2-el ötször nagyobb mint Németország és a GDP-je (igazából ez az ami számít) egy tizede a szingapúrinak a lakossága meg a fele.
               Szerző: Kalmár Miklós   Az 1980-as évekre a hidegháború lassan véget ért, és a fegyverkezési verseny a Szovjetunió és az Egyesült Államok között gyakorlatilag lezárult, ez utóbbi javára – tartja a közvélekedés. A valóságban ez a kép – mint mindig – kicsit árnyaltabb. Erre az…..
Aëtius 2016.09.24 10:47:23
@teddybear01: A kavarodás onnan van, hogy a tárgyalt "Typhoon" NATO kódnevű tengeralattjáró osztály a szovjet "Projekt 941' orosz beceneve Akula. Az általad említett "Projekt 971" NATO kódneve volt Akula az orosz neve "Щука-Б". A Wikipedia a barátod...
A kétezres évek elején jelentek meg az első robotporszívók, és azonnal milliókat adtak el belőlük. Rengeteg olyan ember volt ugyanis, akit egyrészt lenyűgözött, hogy egy ilyen diszkoszforma izé magától feltakarítja a boltban a 2x2 méteres padlót, és aki benyalta a gyártók szép szavait. Ám a kiváló…..
Aëtius 2016.09.15 17:04:22
@TechZilla: Bocs, ezt most nem értem. Komolyan kérdem....
Aëtius 2016.09.15 17:15:15
@Vén motoros: OK, Köszönöm.
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!     Tisztelt Mt!   Majdnem 5 hónapja dolgozom a munkahelyemen és szeretnék azonnali hatállyal felmondania közvetlen főnököm állandóan változtatja a munkaidő beosztást, legutóbb visszamenőlegesen…..
Aëtius 2016.09.06 23:18:33
@Tralfamador75: azért annak a jogásznak aki ezt mondta ne adj túl nagy honoráriumot. A rendkívüli felmondás a munkaadóra vonatkozik. Alapesetben a munkavállaló nem köteles indokolni a munkaszerződés felmondását és munkára sem kötelezhető (de csak addig illeti meg a juttatás/bér ameddig dolgozik) hacsak a munkaszerződésében erre külön nem tértek ki, de erre MO-n még nem láttam példát. Tehát: ha felmond és vállalja, hogy másnaptól nincs fizetése akkor akár azonnal hazamehet. A munkavállaló kötelező felmondási ideje egy legenda nincs az a bíróság aki ez jóváhagyná.
Aëtius 2016.09.07 17:17:01
@_droid_: ez az indoklási kényszer egy vissza visszatérő zöldség. Ezzel szemben az 2012/ I. trv. (MT) 67. § (1) „A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni.”
Aëtius 2016.09.07 17:36:20
@_droid_: újra elolvasva a kommentedet gyakorlatilag te is ezt írtad... Indokolni csak határozott idejű munkaviszony esetén kell (a munkavállalónak).
Neményi András MSZP- és Volner János Jobbik-alelnök mellett meghívták Baló György műsorába Kovács Gergőt is, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét. A téma a népszavazással kapcsolatos ellenzéki zűrzavar volt, és Kovácsnak sikerült olyat produkálnia élőben, hogy Neményi és Volner láthatóan kisebb…..
Tapasztalataim szerint a hadtörténelem és a haditechnika iránt érdeklődők egyik kedvenc szellemi játéka azon filozofálni (esetenként vitatkozni), hogy melyik fegyver, fegyvertípus, fegyverrendszer hagyta ott leginkább a nyomát a hadviselés (és ezzel párhuzamosan az emberi történelem) alakulásán.…..
A revizionizmus (irredentizmus) – vagyis a trianoni diktátum eltörlésének és  a történelmi Nagy-Magyarország visszaállításának igénye – már 1920 –tól kezdődően beépült a magyar „közgondolkodásba”. Idővel az államvezetés diplomáciai törekvéseiben is megjelent a revíziós politika, mely Gömbös Gyula…..
Aëtius 2016.09.02 12:37:36
@Yobbágy Fery: Ha jól emlékszem pont Andrássy Gyula volt aki megakadályozta, hogy a dualista állam kiegészüljön a csehekkel és a monarchia föderalizálódjon...
Az évszázadokon keresztül kitartóan és professzionálisan folytatott, kiváló eredményeket produkáló ország- és nemzetimázs-offenzívának köszönhetően Nagy-Britanniát és úgy általában a briteket körüllengi a sportszerűség, a korrektség és az úriemberség aurája. Teljesen érthető módon ez a mesterséges…..
Aëtius 2016.08.16 10:30:26
@tiboru: Tisztelettel, kedvelem a cikkeidet, de a
Daily Mail-ra hivatkozni az elég komolytalan (kb. mint a Blikk). Az iskolai tankönyvek szerint amit belélegezel (levegő) 78%-a nitrogén. A nitrogén forráspontja meg -195C.
Mosolydiplomácia a német sas árnyékában Fotográfia: Tobias Schwarz/AFP/Getty Images Hogy az új brit miniszterelnök, Theresa May első külföldi útja Berlinbe vezetett, s nem – mondjuk – Washingtonba, az több mint beszédes: szimbolikus jelentőségű. A Brexit árnyékában a gesztus által megfogalmazott…..
Aëtius 2016.07.21 16:10:24
@Hörcher Ferenc: "lőtt": igen nagy szerencséje volt, hogy az argentín juntának elgurult a gyógyszere. A falklandi háborút megelőzően eléggé ingott a széke, de úgy bukkant fel a habokból (bocs) mint Boudica Anglia hőse...
Aëtius 2016.07.21 16:32:25
@Hörcher Ferenc: Érdekelne a betegség anamnézise. A Brexit előtt a brit gazdaság csak olyan mértékben volt beteg amilyen mértékben a fejlett gazdaságok betegek voltak. A brit politika (és így a UK) súlya folyamatosan csökkent, leginkább az EU-n belüli izolacionizmus miatt (ezért volt okos szlogen a Lead not Leave). Ezzel a mostani helyzettel csak rosszabb lett. Az EU nélkül az Egyesült Királyság egy közepes méretű ország (atomflottával), csökkenő befolyással és perspektívákkal. Az EU nem lesz kíméletes velük (nem érdeke), marad a norvég model vagy a WTO státus. Az EU meg a britek nélkül megszabadul egy csomó féktől a további integrálódás útjából (pl. újra fel lehet vetni a közös hadsereg meg a közös fiskális politika /pénzügyminisztérium) kérdését. Ezért mondtam feljebb, hogy nem látom hol tudna May valami nagyszerűt alkotni ... de majd meglátjuk.
Nemrégiben akadtam rá egy nagyon érdekes cikkre, ami 7 olyan közkeletű “aranyszabályt” cáfol meg, amely a szótanulásra vonatkozik. Néhányat a saját tapasztalatom alapján én is tudtam, viszont volt amin konkrétan megdöbbentem. A legszebb az a dologban, hogy a cikk szerzője, Jan-Arjen Mondria nem egy…..
Aëtius 2016.06.20 19:15:00
@tnsnames.ora: OK. Egy kissé elragadtattam magam...
A Mandria cikk sem jobban meggyőző (és hogy ez mennyire tudományos arról vitatkoznék. Állításokat tartalmaz bizonyítás, mérés, stb. nélkül. Ráadásul a pali referencia listája ehhez hasonló cikkekből áll, gondolom a citációs index javítása céljából).
A minta mondatod egy angol mondat tükörfordítása, de nem nagyon értem mit akartál vele mondani. (Nem vagyok nyelvész, sem nyelvtanár)
Elég öreg vagyok ahhoz, hogy emlékezzek arra miért is tanulták Magyarországon az oroszt az emberek tizenkét évig úgy hogy utána egy utcatáblát sem tudnak elolvasni cirill betűkkel. Azok az emberek akik szótárazva és konjugációt magolva tanultak valószínűleg nem ezért tanulták meg a nyelvet, hanem volt motivációjuk és olvasással beszéddel átküzdötték magukat rajta.
A Duolingo egy hasznos segédeszköz, de nem ez tanít meg egy másik nyelvre. Viszont segít (a legviccesebb azt látni, hogy a lányom angol alapra állítva tanul spanyolul vele. És az asszociatív rögzülés tökéletesen működik) Ez is olyan dolog, hogy nincs szent Grál, nincs arany golyó ami mindent megold. A jó módszer összetett: egyszerűen beszélni, írni és olvasni kell azon a nyelven. Eleinte kínkeservesen aztán egyre szórakoztatóbban. A kiejtést meg nem kell túldimenzionálni. Meg kell szólalni és a gyakorlással az javulni fog. There is no international English, the world standard is the broken English :)
1952. Rákosi Mátyás úttörőtábor az NDK-ban  ..
Aëtius 2016.06.06 15:24:09
@Aëtius: A képen levő pali inkább Noda Tsuyoshira hasonlít. Őt is Nankingban végezték 1947-ben. Ő a nankingi mészárlás alatt egy haverjával azon versenyzett, hogy ki tud leghamarabb 100 kínit lefejezni.
Aëtius 2016.06.07 00:06:11
@JTom: Bocs, de nem vagyok meggyőzve. A xinhuanet-es kép valószínűleg Hisao Tani kivégzését ábrázolja (ez van egyébként a wiki cikk mellett is: zh.wikipedia.org/wiki/%E8%B0%B7%E5%AF%BF%E5%A4%AB) a másik meg egy forum bejegyzés. Ezzel szemben: a Nanjing War Crimes Tribunal (nem tudom, hogy mondják magyarul) Hisao Tani vezérőrnagyot, Gunkichi Tanaka kapitányt és Toshiaki Mukai valamint Tsuyoshi Noda alhadnagyokat ítélte el (halálra). Vádat emeltek emellett Yasuji Okamura tábornok ellen is, de Chiang Kai-shek (Csang Kaj-sek?) parancsára ez megszüntették. Nem volt "Tani Masuo" nevű tábornok a hitelt érdemlő források szerint. Az általad publikált kép a pinterest-ről származik és ott a kommentben valóban szerepel a "Tani Masuo" név. Ami valószínűleg a két főkolompos (Hisao Tani és Iwane Matsui) vezetékneveinek az összeírásával keletkezett és a többi blog bejegyzés innen vette át. (Azért a pinterest nem hiteltérdemlő forrás...)
A kérdés bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha Kínáról beszélünk, akkor az esetek majdnem 100%-ában az ún. szárazföldi Kínára, a Kínai Népköztársaságra, a bolygó egyik legnagyobb, csaknem Európa méretű országára gondolunk. A magyar köztudatban rendszerint nincs is jelen, hogy Kína, az…..
Aëtius 2016.05.29 08:49:15
@ivxmm: maximálisan igazad van. A magyar helyesírás kitalálóinak a fonetikus átírás az egyik legbetegebb ötlete. Ha már egyszer a kínaiak kitalálták a neveik latin betűs átírásának kanonikus formáját azt kellene használni. A fonetikus átírás csak az helyeselheti aki keveset olvas és azt is csak magyarul.
A múlt hét mással sem volt tele, mint azzal, hogy hány Tények- és egykori Napló-újságíró és tévés hagyja ott a TV2 hírszerkesztőségét, mert képtelenek együtt dolgozni azzal a Kökény-Szalai Viviennel, akit a pletykák szerint Habony Árpád ültetett a szerkesztőség nyakára. Igaz, ezek a tévések úgy…..
Aëtius 2016.03.29 12:40:01
@furo80: Egy állami vállalat (pl. MVM vagy MÁV) esetében a reklám keret elköltésénél a hatékonyság nem szempont. Teljesen mindegy hány emberhez jut el a hirdetés.
Ahogy az már blogunkon is többször szóba került, az Osztrák-Magyar Monarchia (lánykori nevén Habsburg Birodalom, Osztrák Császárság stb.) sosem lett igazi tengeri nagyhatalom, bár vitathatatlanul jelentős tengerészeti múlttal rendelkezik. A tengerészet egészen a 18. század végéig meglehetősen…..
Aëtius 2016.03.25 08:37:32
@teddybear01: a VI római szám mennyiben különbözik a 6-os tól?
A többiben igazad van. A KuK flotta csak a legromantikusabb elképzelésekben számít sikeresnek. A Szt. István meg egyetlen jelentős dolgot csinált az egész háború alatt: harc nélkül elsüllyedt.
Jó szokás szerint áll a bál, valaki közpénzből baromi drága honlapot rendelt. Úgy gondoltam tudok egy ellenpéldát, ami olcsóbb. Gondolkodtam, hogy hogyan kellene megírni, hogyan kellene tálalni a két eset összehasonlítását, utána kiderült: Fogalmam sincs arról, hogy az olcsóbb honlap mennyibe…..
Aëtius 2016.02.07 23:13:20
A Nagy Háború végét lezáró békeszerződések nem rendezték sem a kirobbanásához vezető konfliktusokat, sőt újakat teremtettek. A vesztes államokra kényszerített lefegyverzési megállapodásokat nem tartották be, hanem keresték a visszavágáshoz szükséges arzenál megteremtéseinek módjait.  Ebben a…..
Nagyon keveset hallunk róla, pedig az utóbbi időszakban az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közti transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodás, a TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership – Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség) borzolja a…..
Aëtius 2015.11.20 17:19:21
Ahhoz képest, hogy a blog neve 'ténytár' ez a cikk a TTIP-vel való rémisztgetést puszta spekulációra alapozza. 1) Az európai vállalkozásoknak meg kell tanulniuk versenyképesebbnek lenni, mert a jelenlegi túlszabályozott és agresszívan védett hatalmas EU-s piac miatt egy rakás kövér macskává váltak, azt kockáztatva, hogy az EU a világgazdaság jelentéktelen részévé válik. 2) A versenyképtelen gyenge magyar (inkább k-európai) vállalkozások megvédésére hosszabb távon nem sok esély van (max. ha a zárt tervgazdaságokat hozzák vissza, de az már egyszer megbukott). 3) A szabályozások lebontása, nemzeti hatáskörből uniós hatáskörbe utalása mindenképpen üdvös és segít a versenyképesebb piac kialakításában. A magyar gazdaság versenyképességének jelenleg a legnagyobb problémája a kiszámíthatatlan jogi környezet (az elmúlt években rengeteg törvényi módisítással, sokszor egymásnak ellentmondó rendelkezéssel a helyzet még rosszabb lett mint volt). 4) Ha a tagállamoknak nem lesz lehetőségük idióta törvényhozási ámokfutásokra, akkor azzal csak nyerhetünk. Kelet Euroapában a választott törvényhozások nem a szuperintelligenciájukról ismertek, pláne nem a piaci verseny vagy a versenysemlegesség bősz támogatásáról. 5) Az egy marhaság, hogy az USA szabályozás átvételével romlik az Unió környezetvédelmi képessége. Egyrészt szó sincs az USA szabályozás átvételéről, hanem a két szabályozás szinkronizálásáról és itt az EU a nagyobb piac nem az USA. Másrészt vannak olyan területek ahol már most is az amerikai szabályok érvényesek (pl. az összes europai gyógyszercéget az FDA auditálja). 6) A demokrácia féltését értem, de akkor talán az EU parlamentjét komolyan kellene venni és nem káderelfekvőnek tekinteni a tagállamok pártjai számára.
1941 sorsdöntő év volt mind a hitleri III. Birodalom, mint a sztálini Szovjetunió életében. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy a „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” 24. évfordulóján, 1941. november 7-én a bolsevik birodalom még nem hárította el annak a veszélyét, hogy a Wehrmacht elfoglalja…..
Aëtius 2015.11.09 14:25:59
@Győző Zakariás: Ha jól emlékszem van egy olyan mondás, hogy a politikusok és a tábornokok a múlt háborúit akarják megnyerni ezért vallanak kudarcot a jövő összecsapásaiban. A felőrlő hadviselés elég régóta beleivódott az orosz hadvezetés(ek)be, a gondolkodásukat mindig meghatározta a napolieoni háború tapasztalata ahol a távolság és a bőséges létszám utánpótlás nyert a harcedzett és jobban felszerelt behatolók felett. (az 1:11 arány egy kissé sántít. A jelenlegi becslések szerint a SZU 8.7-11 millió, a Németország 4.4 - 5.3 millió katonát vesztett a Második Világháború alatt). A szovjet hadvezetés stratégiai edukálatlanságára meg nem csak a '36-os tisztogatások a magyarázat. 1941-ben 19 évvel a polgárháború befejezése után vagyunk, az (egyébként lényegesen műveltebb, de az első világháború tapasztalata alapján nem túl sikeres) orosz tisztikar megszűnt létezni. A Vörös Hadsereget egy olyan tisztikar vezette aki néhány évvel azelőtt egyszerű paraszt vagy gyári munkás volt. (Egyébként a szovjet történelem oktatás sokkal magasabb színvonalú volt mint a magyar, legalább is a '70-es években amikor ott jártam középiskolába :) )
Aëtius 2015.11.09 15:02:04
@Győző Zakariás: Nem tiszti iskolába jártam, hanem egyszerű középiskolába :)
Aëtius 2015.11.09 15:06:21
@Aëtius: Ja még egy. Igen, a szovjet történelem oktatás osztályharcos szemléletű volt, de ha a maszlagot leszedted róla, alaposabb és az ok-okozatokra jobban koncentráló volt.
Érdekes előadásokat hallgattam meg a minap álláskeresés témában. Az előadók mind profi HR-szakemberek voltak. Az első ilyeneket mondott: "...ez afféle mass social broadcast, hogy szabadon fogalmazzak...", meg "...a LinkedIn lehet egy job dating site..." és "...a karrierépítő blog…..
Aëtius 2015.11.05 14:17:13
@Legelő Őse: Huszonöt éve vezetek kisebb nagyobb vagy még nagyobb szervezeteket cégvezetőként vagy tulajdonosként. A HR-es "szakma" haldoklik a fejvadász mellékággal együtt is. Régebben rendszeresen bíztam meg fejvadászt vagy saját HR-es jelöltek kiválasztásával, de ma már nem teszem max a CV-k előszűrését bízom rájuk szoros mandátummal illetve a folyamat adminisztrálását. Az állásportálok, LinkedIn, „ismerős ismerőse”, stb. a megváltozott világ eszközei egyre inkább redundánssá teszik a fejvadászokat. Nem hiába van egyre több fejvadász, „toborzás kiválasztási szakember” állás nélkül. A "kompetencia mérés, tesztek, AC, viselkedés alapú interjúk, mini projektek" szituációs jáékok, stb. meg leginkább olyan hókuszpókuszok, amik a HR-esek saját létét próbálják igazolni. Van egy jelentős szereptévesztés ezekben az emberekben, rendre döntéshozónak hiszik magukat pedig ez egy support funkció. A kiválasztásért rendre a jelöltet később menedzselő vezető a felelős, ha az erre nem alkalmas, akkor minek foglalkoztatjuk vezetőnek. Elvárom a menedzsereimtől, hogy ők válasszák ki kivel akarnak együtt dolgozni és én is ezt teszem. Egy kávé és egy órás beszélgetés többet árul el valakiről mit a legkacifántosabb teszt. Még senkinek sem szedtem le a fejét mert egy alkalmatlan jelöltet vett fel, de azért már igen ha nem szabadult meg tőle amikor rájött, hogy alkalmatlan. Ezért van a próbaidő...
Aëtius 2015.11.05 14:33:16
@Hujber Tünde: Van különbség a „vállalati kultúrákban”, de ez leginkább függ a cégvezetéstől, az iparától, a történeti háttértől és nem a szervezetfejlesztési tanácsadótól. Egy teljesítményértékelési visszacsatolás nélküli szervezetben (magyarán: mindegy mit csinál a dolgozó nem a munkája alapján ítélik meg) a belső légkör előbb utóbb bizáncivá válik. Ha a cég teljesítménye nem nagyon függ az alkalmazottak teljesítményétől (pl. az üzleti modell garantálja a profitot vagy a profitábilis működés lényegtelen) a szervezet a folyosói politikára koncentrál és nem a hatékony működésre. Ha egy szervezetben a „főnök” a basztatásban látja kiélni a hatalmát akkor a szervezet kockázatvállalási hajlandósága megszűnik, ami előbb utóbb beleviszi a céget a betonba.
Aëtius 2015.11.05 14:47:53
@Pan Modry: Nálam nem, de elég sok szervezetet láttam már ahol a HR-es döntéshozónak álcázta magát (állami vállalatoktól a kiskereskedelemig). Nyilván nem az összes kiválasztást én intézem csak a hozzám tartózókét. Erre viszont inkább áldozok időt minthogy együtt keljen dolgoznom valakivel aki nem alkalmas.
Az egyházi épületek funkcióvesztése az örökségvédelem egyik érzékeny pontja. Hazánkban egyelőre még csak a kihasználatlanság jellemző, sokhelyütt ingázó plébánosok, lelkipásztorok próbálják megtartani az életet a templomtérben. Nyugat-Európában számos olyan templomot találunk, ahol már az egyház és…..
Az 1960-as években, a hidegháború közepére a Szovjet Haditengerészet stratégiája a repülőgép-hordozók terén nagy fölényben lévő US Navy ellenében a tengeralattjárók, nagy hatótávú, parti telepítésű repülőgépek és kisebb hadihajókról indítható robotrepülőgépek bevetése lett. Ezek hatékony bevetéséhez…..
Aëtius 2015.10.11 10:30:43
@bloglegelő: nem telex. A '60-as, '70-es években a szovjet CRT-k így néztek ki. A '80-as években még magyarországra is érkezett belőlük a ESZR R-20/22-es gépekkel...
Aëtius 2015.10.11 21:21:21
@Wildhunt: a kalkulátor korszak előtt mi logarléccel tanultunk számolni. A logarléc csak akkor használható, ha meg tudod becsülni az eredményt :)

@mismásológép: gondolom nem tudsz oroszul különben nem írnál ilyen ökörségeket. Ha azt gondolod, hogy a postíró fordította a cikket talán megjelölnéd, hogy honnan van.
Ki gondolta volna, hogy egyszer a narancsszínben úszó Fidesz lenyúlja az ősi rivális szabaddemokraták alapszínét? Pedig ez történt a menekült hisztéria leple alatt, és mi csak kapkodjuk a fejünket, hogy most melyik párt is szól hozzánk az óriásplakátokról? Vajon mikor, és…..
Aëtius 2015.10.01 08:47:10
@♔bаtyu♔: a memóriád rövid: 1990 – 31%, 1994 – 29%, 1998 – 3%, 2002 – 2%
ez a hazaárulózás meg valami mentális betegség?
Rég nem írtam erre a blogra (valószínűleg keveseknek hiányoztam), de most úgy érzem, ismét meg kell tennem, még akkor is, ha valószínűleg senki nem fogja olvasni. Egyszerűen elmondhatatlan, ami itt folyik – Magyarországon és Európában egyaránt. Az érkezettek (hívjuk őket így, elkerülve a…..
Aëtius 2015.09.21 21:32:07
@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert): gondolom, Te képviseled a magas szintű európai kultúrát amit meg kell védeni a civilizálatlan megélhetési bevándorlóktól...
Aëtius 2015.09.21 21:45:44
@Ad Dio: "A jelenlegi beáramlás teljesen értelmezhetetlen mint munkaerő input." Itt nem csak a bevándorló munkaerő instant képességeire gondolj, hanem arra, hogy pl. Németországban az német populáció reprodukciós rátája 1.2 ami a népesség, még rövidtávon való fenntartását sem teszi lehetővé. Folyamatos bevándorlás nélkül az európai szociális rendszerek nem fenntartóhatóak (ki a tököm fogja kifizetni a most gyereket nem csináló generációk nyugdíját?). Egy globalizálódó világban teljesen reménytelen egy tisztán keresztény, konzisztens, zárt, stb. kultúra fenntartása... (Mellesleg, a szírek pont olyan fehérek mint mi)