Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Málnavidék

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Friss, húsos, ropogós - mindhárom igaz a bazsalikomra. Az egyik kedvenc fűszernövényem. Nem is lehet elképzelni nélküle a fűszeres pizza szószt, és bolognai sem készül soha bazsalikom nélkül. Eddig minden évben magról neveltem őket, de idén úgy döntöttem palántázok, mert szeretnék végre pesto-t is…..
Beköszöntött a tavasz és vele a kerti munkák is. Magam is nekiláttam a málnás rendbetételének. Csodás idő volt tegnap is, szépen sütött a nap, és már sár sem volt, mint még egy héttel ezelőtt. Korábban terveztem, hogy belevágok a gazolásba, de miután két próbálkozás alkalmával is nyakig merültem a…..
Előző bejegyzésemben írtam arról, hogy miképp lehet édesburgonyát palántázni. Most pedig néhány képben megnézzük, hogy is állnak a kis palánták. Ugye az eljárás szerint fogtunk egy egész édesburgonyát, fébevágtuk, vízbe állítottuk, majd megvártuk, hogy kihajtson. Ha ez megtörtént, akkor…..
Mint abszolút kezdő kertész, egy év tapasztalattal a hátam mögött néhány dologban már úgy érzem fejlődést értem el. Rengeteg a tanulni való, és az igazság az, hiába olvasom el szakkönyvekben, az korántsem ugyanaz, mint a saját káromon tanulni, vagy épp örülni a sikernek. Utóbbiból akadt is, meg nem…..
Recept? Húzhatod fel a szemöldököd, mégis minek kellene recept a palántaföldhöz? A válasz, azért, hogy szép, erős, jól termő növényeid legyenek, amik néhány hónap múlva megannyi örömöt és sikerélményt adnak, a finom termés mellett persze. Nincs is jobb érzés annál, amikor a hobbikertész nap, mint…..
Hű, és wáo, és azta. Ezt fogjátok hallani, ha elmentek a gyerkőcökkel a Városligeti Nagyjátszótérre. Nekünk sikerült aznap a szibériai hidegbetöréskor, szikrázó napsütésben bár, de mínusz három fokban menni, de ez semmit sem vont le az élményből. Annyit mindenképp nyertünk vele, hogy mikor odaértünk…..
Nem tudom más hogy van vele, de nálunk hatalmas kedvenc az édesburgonya. Párolva, tepsiben sütve, köretként céklával pürésítve, vagy krémleves összetevőjeként. Nemcsak a gyerekek, mi is imádjuk az édeskés ízét. Krisz ötlete volt, és ő is viszi a mi kis édesburgonya projektünket. Magam nem vagyok…..
Hétvégén kocsiba vágtuk magunkat, hogy saját szemünkkel lássuk a nagy nyári pancsolások helyszínét a balatonszárszói strandot, ugyanis a napok óta tartó mínuszoknak köszönhetően gyönyörű jegesre fagyott partszakasz fogadott minket. Aki ismeri Balatonszárszót, biztos sokat jár hozzánk hasonlóan a fő…..
A sok fűszer, az édesre érett paradicsomok révén szerintem ennél finomabb házi ketchupot még nem kóstoltál. Tegyél vele egy próbát! Igen tudom, mit akarok most a tél közepén ezzel a nyár végi recepttel? Jogos a kérdés. El is magyarázom. Sokkal fontosabb szerepe lesz a jövőben a tudatos előre…..
Az egyik leghálásabb kerti munka a paradicsom palántázás. Nemcsak azért mondom ezt, mert valóban nagyon nehéz elrontani, és garantáltan sikerélményünk lehet, hanem azért is, mert mennyei szószt, ketchupot, és befőttet is készíthetünk az érett és édes paradicsomokból. Tartsatok velem, és megmutatom,…..
Bár az elmúlt  napokban pont nem úgy tűnik, de egyre közelebb van a tavasz. Mi pedig megkezdjük a palántázást, és a magvetést. Terveink szerint a már megszokott paradicsom, paprika palánták mellett több mindent előnevelünk. Idén egy kicsit kevesebb paradicsomot tervezünk, mert olyan bő termés lett…..
Ha egy egyszerű, ám mutatós farsangi jelmez ötletet keresel, ami hamar kész van, és még saját magad is készítetted, mutatok egy ötletet. Ez a hátra vehető űrrakéta egy óra alatt elkészíthető, és nem kerül többe kétezer forintnál. A legdrágább része az akril spray, a többi gyakorlatilag filléres…..
Messze vagyunk a fővárosi fényszennyezéstől, így azon szerencsések közé tartozunk itt Kosdon, ahol, ha tiszta az idő csodálatosan látszanak a csillagok. A gyerekek már könnyen megtalálják a Nagy Medve csillagképet, és nyaranta is nagyon élvezik, amikor pokrócokat terítünk a fűbe, és a…..
A nagy ünnepi készülődés nálunk advent első vasárnapjával kezdődik. Hagyományosan elsőként a mézeskalács sütéssel kezdünk, ezt követik a különféle linzer-és keksz receptek. Majd jön a hókifli, végül a zserbó, bejglik. Ez volt helyesebben a szokásom eddig , de idén úgy döntöttem szakítok a…..
Nagyon szeretem az adventi időszakot. Míg a gyerekek kisebbek voltak, elsősorban a sütéssel készülődtem ebben az ünnepi forgatagban. Most, hogy Dóri már nagycsoportos, ő is nagyon szívesen alkot velem együtt. Régóta szemezek a szódabikarbóna karácsonyfadísszel, és idén úgy döntöttem végre mi is…..
Napi rutinná vált lassan, hogy ovi után, kora este kisétálunk együtt a málnásba. A gyerekek előszedik a szerszámaikat, sokszor Dóri is szívesen kapálgat egy kicsit velem, Nándi lapátolni szeret a kis talicskájába. Ha megunták akkor hintáznak, vagy csúszdáznak. Persze az abszolút kedvenc, ha…..
Mi a különbség a szamóca és az eper, a dzsem és a lekvár között? Az alábbi recept a szamócalekváré. Azért lekvár, mert nem teszek a gyümölcshöz a cukron kívül semmi mást, semmilyen zselésítő anyagot. Nem preferálom a dzsemfixeket az összetevőik miatt. Úgy vagyok vele, hogy ha nagyanyáinknál bevált a…..
A Nógrádi Vár a Börzsöny belsejében megbújó Nógrád község névadó vára, egy kifejezetten kisgyerekekkel is bevehető kisebb túra, inkább séta. A fővárostól Vác felé kell venni az irányt, majd a gyönyörű dunakanyari települést elhagyva, Szendehelyen át, Berkenye felé vezet az út Nógrádig. Igazán…..
"Mert Málnatermesztés Magyarországon már nincs" - volt olvasható tavaly nyár elején a málnaszezon indulásakor. Több szakértő, több okkal magyarázta, hogy miért szűnt, illetve szűnik meg e bogyós gyümölcs termesztése hazánkban. Mint kifejtik, részben oka ennek a klímaváltozás, részben okai a hazai…..
Február óta nincs megállás. Ahogy időm engedi kint vagyunk a málnaföldön. Az első februári hétvégék a letermett vesszők kimetszésével, majd a megmaradtak ritkításával és gazolással teltek. Volt munkánk bőven, hiszen mivel Léna nyáron született nem volt lehetőségem a nyár végi szükséges munkákat…..
Tavaly nyáron, miközben már épp nagyon vártuk Léna születését Jani bácsi állt meg a kerítés mellett. Tudtam, hogy indul a málnaszezon, örültem is, hogy jött, mert szerettem volna egy-két tálca málnával feltankolni, hogy dzsemet tegyek el a téli hónapokra. Meg is kérdezte tőlem, hogy kell e málnás,…..