Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Blogvendegszerzo

66 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Rákosi-korszak hétköznapjait nem csupán a fizikai erőszak jelenléte tette félelemmel telivé, hanem megannyi vélt vagy valós alapokon nyugvó (rém)hírek okozta feszültség, pánikkeltés is. A belső és külső ellenségkeresés, a politikai ellenfelekkel való leszámolás, a társadalom nem kívánt…..
  A konferencia plakátja   A Baranya vármegyei Magyaregregy fölötti Máré-várban immár harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Falu Program támogatásával a 21. századi Magyaregregyért Egyesület a mohácsi csata körülményeit körüljáró konferenciáját 2023. augusztus 25-én. Az eseményt a két…..
  A cím egy olyan levél egyik sora, amely a huszita felkelés (1419-1434/’36) táborita szárnyának legkarizmatikusabb vezetőjéhez Trocnovi Jan Žižkához köthető. Az 1423 Nagycsütörtökjén keletkezett levél a  tartalma miatt a maga nemében elsőre egyedülállónak tűnhet, hiszen vezeklésre szólít fel,…..
  Részvétel Rabutin 1706 őszi hadjáratában A béketárgyalások kudarca után Rákóczi Esztergomot ostromolta meg, míg a császáriak Guido Stahremberg tábornagy magyarországi, illetve a Jean Louis Rabutin de Bussy (1642–1717) tábornagy erdélyi haderejével a kurucok számára létfontosságú Felvidéket…..
  A skandináv történelem ritkán kapcsolódik a Kárpát-medencéhez. Az egyik kivétel a Rákóczi-szabadságharc, amikor – a Romhánynál Rákóczi mellett harcoló 500 svéd mellett – egy 6000 fős dán császári segélyhad is bevetésre került. A balti hegemóniáért a X. századtól 1815-ig a dánok és a svédek…..
1. kép: Belgrád 1717.évi ostroma Belgrád, korábbi nevén Nándorfehérvár évszázadokon át a birodalmak ütközési zónájában feküdt. Az Oszmán Birodalom és a Habsburg Birodalom egyaránt magáénak akarta tudni a stratégiailag kiemelten fontos erődöt, hogy ellenőrzése alatt tarthassa a területet és így az…..
Ars Militaria A crécy-i csata 2023.04.29 16:50:04
  Hadjárat: út Crécy-hez 1346-ban III. Edward angol király (1327–1377) partra szállt Normandia nyugati részén. Nem tudjuk, hogy ez egy következetes hadmozdulat volt, vagy a flotta egy ellenszél miatt nem tudta elérni eredeti célját, Gascogne-t. Alapvetően gyenge ellenállásba ütköztek, Caen városát…..
  „Ebben az állapotban már egyikünk sem tudott volna elmenni rendes társaságba; mi, akik ajtókat rúgtunk be, házakat téptünk föl, embereket lőttünk le, mind pszichopaták voltunk.” Nico Walker vietnámi veterán szavai emlékeztetnek minket arra, hogy azok, akik átéltek háborút, ugyanannyi lelki…..
A vécsei és hajnácskői Vécsey család leghíresebb tagja kétségkívül az a Vécsey Károly volt, akinek nevét aradi vértanúként minden általános iskolás diák ismeri. Ő azonban egyáltalán nem az egyetlen olyan tagja volt a családnak, aki katonaként szolgált. Ebben a cikkben apja, Ágost életébe szeretnék…..
  Franciaország A franciák az angoloktól teljesen függetlenül kezdték meg a harckocsik kifejlesztését és gyártását. A francia tábornokok is úgy gondolták, hogy a napokig tartó tüzérségi tűz elég lesz az áttöréshez. 1915 szeptemberére nyilvánvalóvá vált a tévedésük. „Ebben a háborúban az a fél…..
  A harckocsikra – közkeletű nevükön tankokra – gondolva sokaknak a második világháború csatái jutnak eszébe. Holott ez a harceszköz sok fegyverhez hasonlóan már a második világháború előtt kialakult és harcba is került. A harckocsi gyakorlati megvalósításához nem csak képzelőerőre volt szükség,…..
    1916 februárjában egy feldőlt haranglábnál az Ikva folyó menti Bereh faluban (ma Ukrajna)   A Nagy Háború kezdete   Az I. világháború kitörését követően, 1914 késő nyarán, az akkoriban alezredesként szolgáló Csécsi Nagy Imrét alakulatával, a 2. számú honvéd huszárezreddel a galíciai…..
    1. vitéz Csécsi Nagy Imre magyar királyi altábornagy (1920-as évek vége, 1930-as évek eleje)  A huszárság kései történetének egy napjainkra a feledés homályába merült, saját korában ugyanakkor széles körben ismert és elismert képviselője volt vitéz Csécsi Nagy Imre magyar királyi altábornagy…..
    Az 1941-ben legyőzhetetlen japánoknak a következő évben már komoly problémáik akadtak az amerikaiakkal. A jenkik az elkövetkező évek során egyre csak erősödtek, és mind ember, mind hajók, mind technológia tekintetében az ellenségeik fölé kerekedtek. A császári flotta és hadsereg csak…..
  1 Nono eszköz és a használati utasítása   Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés katonai intézkedései a fenntartható magyar haderő létszámát is korlátozták. A 35 000 főben megszabott létszámkorlát miatt a haderőben – amelyet 1922. január 1-jétől ismét Honvédségnek neveztek –, s…..
  1 A Furutaka a Cape Esperance-nál lezajlott csatában, az amerikai hajók lövedékeinek záporában   (A sorozat I. része itt, a II. része itt olvasható) Amikor 1942. október 11-ének késő éjjelén a Helena könnyűcirkáló SG típusú, akkoriban csúcsmodernnek számító radarja közel 25 kilométer…..
  1 Keresztes lovagok rohama (rekonstrukció)   II. András királyt egészen a legutóbbi évtizedekig a középkori magyar történelem egyik legszerencsétlenebb uralkodójaként értékelték. Ha valami pozitívumot próbáltak találni benne, akkor leginkább arra utaltak, hogy ő nemzette Szent Erzsébetet és a…..
1 Német zeppelin az angol Parlament felett   Léghajókat számos hadviselő fél flottája alkalmazott, ám ezen eszközök legprofesszionálisabb használata a német haditengerészetnél figyelhető meg. A léghajók közül a legnagyobbak a merev belső szerkezettel rendelkező típusok voltak. Ezeket a drága,…..
1 Ostromjelenet a 16. század második feléből (Rekonstrukció)  Az első rész itt olvasható! Esztergom ostroma Az ostrom eseményeinek leírása előtt érdemes áttekinteni, melyek voltak Esztergom védelmi rendszerének részei. A központi egység a 150 méter magas sziklára épített vár volt. Védművei (két…..
1 A prohorovkai páncélosütközet szovjet szemmel, 1943 (a valóságban Pantherek itt nem vettek részt a harcban)   1943 nyarán a szovjetek a páncélos-hadviselés terén szinte ugyanabban a kényelmetlen helyzetben találták magukat, mint amiben a németek voltak 1941 nyarán. A Szovjetunió elleni támadás…..
1 Lovascsata keresztények és oszmánok között   1594. május 19-én, „Esztergom vára vívásakor, midőn ostromnak mentenek az Vízivárosnak, lőtték meg Balassa Bálint urat […] két combján által ment az golóbis. Vesztette az barbély, Mátyás hercegé, nem akarván szót fogadni az magyar barbélyoknak és holt…..
  1 A török ütegek bombázása Chanaknál, feltehetően 1915. február 19-én   Az első világháború kitörésekor a Földközi-tenger és a Fekete-tenger közötti vízi átjárás felett fennhatósággal bíró Törökország nem állt egyik fél oldalára sem. Erősítette az ország német orientációját, hogy két német…..
  1 Amerikai vadászrepülők légiharcban a nyugati fronton   (A bejegyzés első része itt olvasható.) 1915 őszén jelentős változások következtek be a már korábban is népszerű vitatémában. Akkortól datálható a vita kiszélesedésének időszaka, ugyanis mindkét tábor igyekezett országosan és…..
1 A JAMATO harcban az amerikai repülőgépekkel   Bár több évtizedes, töretlen fejlődés állt mögötte, a Japán Császárság még a 20. század elején sem volt gazdaságilag olyan erős, hogy az angolszász hatalmakéhoz mérhető hadiflottát hozzon létre. A hadihajók közül a legnagyobb és legdrágább kategória,…..
1 A keresztesek Nikápoly várát ostromolják – ahogy fél évszázaddal később elképzelték   A nikápolyi hadjárat, 1396 A korábbi történetírás sokáig kárhoztatta a nikápolyi (Nikápoly a Duna partján, ma Nikopol, Bulgária) keresztes hadjáratot. A vereségért, valamint a későbbi török előrenyomulásért…..