Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Endrosz

0 bejegyzést írt és 107 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közéletünket olykor felkavarja, amikor egyházi emberek politikai nyilatkozatokat tesznek ld. hódmezővásárhelyi eset pro és contra. A híveket gyakran bosszantja, amikor a szószékről pártpolitikai befolyásolási törekvést éreznek, mások viszont az egyházi közösségből éppen azt várják a papjaiktól, hogy…..
Nemrégiben történt, hogy a rendi elöljáróim elérkezettnek látták a pillanatot, hogy engedélyt adjanak a jezsuitáknál szokásos úgynevezett „harmadik próbaév” (tertiatus) elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy – miután már egy kicsit (sőt nagyon is… :) beledolgoztam magam egy munkába – újra kivonnak a…..
Endrosz 2017.08.01 10:38:40
"Hülye dolog persze 45 évesen egy vizsga reggelén a szorongástól fél 5-kor felébredni, 5-től újra nekiállni tanulni, még három intenzív órát ismétléssel tölteni, majd pedig remegő lábakkal és kótyagos fejjel betámolyogni az nyelviskolába."

Én 42 évesen szereztem egy természettudományos diplomát, és különböző okok miatt 4 napom maradt arra, hogy felkészüljek az államvizsgára. Kemény menet volt, de sikeresen vettem (4 és 5 volt a két kapott jegy). Felnőttként már nagyon tudatosan kezeltem a tanulás kérdését, és kísérleteztem is, hogy saját magamból hogyan tudom kihozni a legtöbbet.

1. Tanulási órák és alvási órák egyensúlya

A bevésődéshez időre van szükség, és alvásra. Amikor alszol, akkor többek között a középtávú memóriádból (ébrenléti memóriának is hívják, mert a legutolsó ébredés óta átélt emlékeket tárolja) átíródnak a fontosnak ítélt dolgok a hosszútávúba. Az agyad éjjel is dolgozik, és "rendet rak" a napi kupacban. Ezek lesznek azok a dolgok, amelyeket valóban megtanultál, és elő tudod hívni magabiztosan. Nincsen közvetlen kontrollod e folyamat fölött, de azt értened kell, hogy egy bizonyos határponton túl az alvásnak magasabb a nyeresége tanulási szempontból, mint a még több tanulásnak. A nappal "megtanultak" és az éjjel bevésettek között egyensúlynak kell lennie, ehhez pedig megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükség. Az egyénfüggő, hogy ez a határpont hol van.

news.mit.edu/2009/memories-0624
www.origo.hu/tudomany/20090916-az-elso-kozvetlen-bizonyitek-hogy-az-alvas-rogziti-a-memoriat.html

2. Kézírásos jegyzet

Egy másik fontos vonal a tanulás közbeni feldolgozás, saját fogalmakra történő leképezés kérdése ("ahogy én értem"). Digitalizálódó korunkban már sokan rögtön egy okoseszközre jegyzetelnek, pedig a kézírásnak DÖNTŐ szerepe van a bevésődésben (lásd a linkeket lent). Amikor írunk, akkor értelmezünk. Amikor gyorsírunk vagy gépelünk, akkor csak másolunk-beillesztünk. MINDEN vizsgámra készítettem egy saját kézírásos sillabuszt tanulás közben (az órai kevés szokott lenni), és ezzel jelentősen lerövidítettem a magolással töltött időt.

www.azirastukreben.hu/10-es-1-erv-a-keziras-fontossaga-mellett
moderniskola.hu/2016/02/hogyan-jarul-hozza-keziras-ahhoz-okosabbak-legyunk/

3. Elakadás és flow

Sok-sok anekdota (de hiteles beszámoló is) szól arról, hogy valakinek egy nehéz probléma megoldása valami szabadidős tevékenység vagy házimunka, barkácsolás során villant be. Ennek az az oka, hogy az agyunk a flow állapotban működik a legragyogóbban, tehát ha a tanulás folyamán "csődbe jutottál", szünetet kell tartani, és valami olyamit csinálni, legalább egy rövid ideig, ami kikapcsol. Lehet, hogy nem lesz áttörés úgy sem, de legalább abbahagyod a birkózást, végiggondolod, hogy mit tehetsz, reflektálsz. Ha teheted, tovább kell lépni más részére a tananyagnak, és később visszatérni a problémás részhez. Amikor beleragadunk egy problémába, aránytalanul sok energiát köt le. Azzal az energiával a tananyag más részét meg tudnád tanulni, ahol nincsen elakadás.

4. Mozgásszünetek

Óránként felállni, 2-3 perc torna. Nem is magyarázom, magától értetődő.

5. Ráfutás

A vizsga előtti estén és reggelén nem ajánlott tanulni, új információk ilyenkor már nem nagyon fognak bevésődni. Pihenj, regenerálódj (pl. zenehallgatás), mivel a szellemi teljesítményt már csak rontani lehet akkor. Fontosabb pontok átismétléséről lehet szó, lehetőleg saját kézírásos összefoglalóból, de azt sem érdemes túltolni. Ne egyél túl sokat, és semmi nehezet, vigyél magaddal szőlőcukrot és folyadékot. Magamon sokszor tapasztaltam, hogy a megfelelő hidratálás fontos a folyamatos szellemi teljesítményhez, amikor a szakdolgozatot írtam.

"Lefeküdtem a fűbe és – micsoda időpazarlás! – egy teljes órán át néztem a kék égen úszó felhőket."

Így, így.
A kerékpárok menettulajdonságait nagymértékben meghatározza a váz alapanyaga. Tévhit azt gondolni, hogy bicikli és bicikli között nincs különbség, pláne ha eltérő anyagból készül a vázuk. A vázak tulajdonságait nem csak a méretük, a geometriájuk határozza meg, de fontos…..
A katolikus egyházban most zajló folyamatok a közhiedelemmel ellentétben nem Ferenc pápa megválasztásával, hanem korábban kezdődtek (Jakab Attila: Lassú víz c. írásából). Már II. János Pál (†2005) utolsó éveiben érzékelhetővé vált az a törésvonal, amely az egyház…..
Endrosz 2014.06.11 12:27:40
@tomasszo:

Uh, így utólag olvasva átugrottam egy-két metaforikus lépcsőt, és a végeredmény tényleg furcsa lett. Íme, ami a fejemben volt:

"Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik megtartatunk, Istennek ereje." 1Kor 1, 18

Azt akartam mondani, hogy evilág pragmatizmusa szerint -- többek között -- a katolikus egyház megújhodásáért cselekedni az elvesztegetett idő. De ahogy más "elvesztegetett idő" esetében is, itt is inkább Istennek kell engedelmeskedünk, mint embereknek.

@pacsy:

Még annyi eszembe jutott, hogy a te ajánlásodra ismertem meg az erőszakmentes kommunikációt, amit ezúton is köszönök. (Többieknek: hu.wikipedia.org/wiki/Er%C5%91szakmentes_kommunik%C3%A1ci%C3%B3, www.youtube.com/watch?v=YwXH4hNfgPg). Talán azzal segítenél a legtöbbet, ha a rendtársadat is szelíden a zsiráfbeszéd megértése felé terelnéd, mert valóban nagyon sakálszerű hangon szólalt meg, ezt elismerem.
Az élet nem habos torta, szokták mondani. Valóban a hétköznapok szürkék tudnak lenni, mindenkit megkísérthet a monotónia, a feladatok, a helyzetek ismétlődése rutinszerűvé válhat. De azt hiszem, hogy minden hivatásban vannak pillanatok, amikor az ember valahogy mélyebben átérzi az élete szépségét,…..
Endrosz 2012.07.07 23:18:32
Vastagbőr 2012! 2012.01.01 00:00:00
Boldog új évet kívánunk mindenkinek! Ismét vége egy évnek, nem is akármilyen év volt, nem merném rámondani, hogy simplicity. Ez a kelet-közép európai abszurd, amiben boldog statiszták vagyunk, egészen bizarr magasságokba jutott. Az új szereplők keményen tolták egész évben,…..
Endrosz 2012.01.06 18:39:21
Jezsuita bloggerek Filmnegatív 2011.09.19 20:53:00
Elhatároztam, hogy bizonyos, napi aktualitást élvező témákhoz hozzá sem szólok. Ezért nem fogok az állammal foglalkozni és nem fogom állítani, hogy már rég túl van a betegesség szintjén az, ahogyan Magyarországból „keresztény” államot akarnak csinálni. Mivel ebbe…..
Endrosz 2011.09.20 23:40:41
Két dolog.

1. Szekuláris államszerveződés. A házasság példáján jól látható, hogy miről van szó. Van egy világnézetileg semmit sem feltételező jogi intézmény, meg van -- katolikusoknál -- szentségi házasság. Fiatal házas ismerőseim körében több esetben hónapok teltek a polgári és az egyházi esküvő között. Addig nem tekintették magukat házasnak, amíg az utóbbi meg nem történt, miközben jogilag már házasok voltak, hogy fel tudjanak venni Fészekrakó hitelt, meg mittomén.

A szekularitás mindössze annyit jelent, hogy a jogi struktúrákban nincs világnézeti tartalom, elköteleződés. Ami egyébként kicsit fából vaskarika, Európában "menthetetlenül" keresztyén alapokon nyugszik sok minden, még akkor is, ha éppen kifejezetten keresztényellenes emberek vannak az élen, és nekik tetsző törvényeket alkotnak. Lynch atya remekül megfogalmazta, hogy a hatalommal való összefonódás az Egyháznak is árt. Számomra is ez a kívánatos modell.

2. "Az egyház ne politizáljon" -- de, politizáljon, vegyen részt a polisz ügyeiben. Az Egyház a puszta létezésével politizál sok helyen, mert pl. azt mondja, hogy minden embernek joga van élni (Észak-Korea, vértanúk százai minden évben). Persze, hogy politizálni kell az Egyháznak, ami azt jelenti, hogy az álláspontját közölni, a hangját hallatni, és a kirívó igazságtalanságok ellen fellépni (lásd. pl. Ince pápa titokban szétküldött rendelete az üldözött zsidóság segítéséről, ami többek között feloldotta a rendházi tilalmakat férfiak-nők ügyében erre a célra).

---

Ez a két dolog tehát nem ugyanaz. Kéretik nem összekeverni.
Tudtátok? Szeptember 20-án, este 19 órakor találkozhatunk egymással – jezsuita és nem jezsuita bloggerek – egy kis ismerkedésre, (élő-) beszélgetésre, kávézásra. Most fény derülhet a „titkokra” is, hogy ki kicsoda… :-) Ha akarod, hozd el a…..
Endrosz 2011.09.20 17:53:36
@Izrael misztériuma:

"mivel sokan távol élünk a fővárostól, jó lenne, ha a műintézmény FB oldalán lehetőség nyilna intaraktív csevegésre, miközben mindenki ihatja a saját feketéjét/kóláját..."
shalom!
:-)

Ez megihletett, ez tényleg jó lenne! Igazi 21. századi összejövetel, ahol a nem jelenlevők is kérdezhetnek, "részt vehetnek"... Élő netes rádióadás, ahhoz lehet kommentelni. Ha már a multik világában a telefon-, sőt videókonferencia megszokott jelenség.

Hamarosan indulok. :)
Endrosz 2011.09.20 23:07:40
Beszámoló...

Életemben először jártam a Párbeszéd Házában, és meglepett, hogy milyen nyüzsi van, és milyen sok fiatal jár ki-be, illetve üldögél a frissen megnyílt Loyola Caféban. Jóleső érzés volt látni... Még a rendek viszonylatában (akik "élőbbek", mint az Egyház sok más része) is unikum szerintem, ami ott van. Őszinte elismerésem! Rajtam kívül matthaios futott még be, így soványka 2 fővel képviselte magát a blog.

Aztán viszont megdöbbentem, amikor láttam, hogy kamera- meg mikrofonpróba van, meg sajtófotósok ücsörögnek a közelben. He? Egy blogtalálkozó kötetlen beszélgetés, ismerkedés szokott lenni.

Némi késéssel összeült végül egy jezsuita triumvirátus: Scapinelli, Ky-Lí, korizoli. Beszéltek az indulásról (Reakció blog írói biztatták őket), a kezdeti elképzelésekről, a nehézségekről, a leállásról, az újraindulásról, arról, hogyan "mentette meg" Szakaszu apó a blogot, melyiküknek mit jelent, miért csinálják, miért akarják tovább csinálni, mit akarnak jobban csinálni. Utána és közben szondáztak, megkaptuk a mikrofont, hogy mi jó, mi nem jó.

Nos, nem volt ez rossz, én élveztem, de ez így sajtótájékoztató volt, nem blogtalálkozó... Persze, a fő gond a határidő rövidsége volt, sokan nem tudtak eljönni, akik szerettek volna.

Egyéni benyomások a személyes találkozások nyomán, iróniával fűszerezve:

Scapinelli -- nyugdíjas osztályvezető, örökifjú, szellemi kalandvágyó
Ky-Lí -- elgyötört Krisztus-arc, mindentudó médiaguru, hippi
korizoli -- barátságos tanár úr, szerény, mély és őszinte

Külön Ky-Línek (remélem olvasni fogja, vagy eljut hozzá): Volt egy megjegyzésem a megjelenésed kapcsán. Szeretném tisztázni, hogy a szakadt farmer nálam nem ciki, fúj, jajdegáz, vagy ilyesmi, hanem MENŐ. :) Egy katolikus atyán pedig bónusz pontokat ér. :) Csak ezt ott a sietségben -- elmenőben voltatok -- nem volt időm kibontani.

Miután a jezsuk elszaladtak más dolgaik után, matthaios-szal kettesben leültünk beszélni, és kipróbáltuk a Loyola Café szolgáltatásait is. Remek habos kakaót ittam, ami kicsit kilötyögött ugyan, amit az aranyos pultos lány azzal mentegetett, hogy "életem második elkészített kakaója!". :D Végül beszélgetésbe elegyedve távoztunk. Kiderült hamar, hogy mindketten programozók vagyunk, és hamarosan a lyukkártyás alagsor-méretű ősszámítógépek meg az 1 kb memóriás ZX Spectrum volt a téma. :)

---
Még helyben, az atyák jelenlétében felvetődött, hogy kellene egy blogtalálkozó, ami, hogy is mondjam, blogtalákozóBB. :))) Szóval többen vagyunk és jó sokat trécselünk mikrofon és miegyéb nélkül.

Annyit rögzítettem velük, hogy helyet kaphatunk a Párbeszéd Házában, ha megszervezem. ÉS MOST EZT FOGOM TENNI, HA AZ ÚR AKARJA ÉS ÉLEK! :)

Tehát, mondjuk egy októberi viszonylatban, milyen időpont lenne alkalmas NEKED blogtalira? Hétköznap? Péntek? Szombat? Vasárnap? Melyik hét? Inkább legyen a hosszú hétvégén október végén, inkább ne akkor legyen? A véges időben legyen, vagy halasszuk a Mennyországra, merthogy akkor mindenki rá fog érni, és nem gond összegyűlni sem? Azok, akiknek reális, hogy eljöjjenek egy ilyenre (mert pl. sokan messzi országokból kommentelnek), kérem nyilatkozzanak!
A madridi találkozó csúcsa a 20-ai virrasztás és a másnapi pápai mise volt. Ez adta ugyanakkor a legnehezebb helyzetet is, amit a csapatunk átélt. Már délelőtt el kellett indulnunk a virrasztás helyszínére, a Cuatro Vientos repülőtérre, ahová másfél millió fiatalt vártak. Nem volt egyszerű már a…..
Endrosz 2011.09.12 07:53:57
A vallásosságnak az elmúlt bő száz évben számos nagy hatású ellenzője akadt. A „gyanú” úgynevezett „mesterei” – Marx, Freud és Nietzsche – alapjaiban támadták az istenhitet, és gondolataik hatására mára valóban megtörni látszik az a naiv…..
Vastagbőr Hungarikum a Szigeten 2011.07.22 11:05:00
Kenyér és cirkusz mindig kell a népnek, most pár hétre előre el vagyunk látva. 64 Vármegye vs. "Zsiget" vs. Budapest vs. Rendőrség vs. TASZ - van ennél fincsibb koktél? A sztori dióhéjban: egy magánszemély januárban bejelentette a rendőrségen, hogy 500 fős…..
Van egy nagyon jó, ám egyelőre még méltánytalanul kevésbé ismert oldal, Az Ország Háza 2.0, amely lelkiismeretesen tölti fel magához az összes irományt a parlament.hu-ról. Nem tudni, ki csinálja, de ezúton is köszönjük a rengeteg munkáját, mely szerencsére most nyáron sem…..
Okkultizmus, ezotéria, jóga, természetgyógyászat, homeopátia, kineziológia, pránanadi stb. – megannyi gyanúsan csengő szó egy igazi hívő keresztény fülének. De vajon valóban így van? Mert bizony a mai világ szellemi szupermarketje egyre növekvő kínálattal rendelkezik…..
Endrosz 2011.07.28 21:45:51
@plexus:

"Szent István Társulat könyvesboltban a polcon az enneagrammot is elítélő Gál Péter könyv, tőle fél méterre 2 enneagram könyv jezsuita ill. ferences szerzőtől - jó, mi? :)"

Igen, ez tényleg jól szemlélteti azt a tudathasadásos állapotot, amiről Satori írt. :)
Vastagbőr Nem kell 200 millió 2011.07.22 09:35:00
A kormány a 2011. évi költségvetésben – szakítva az elmúlt évek gyakorlatával – ismét nagy összegű, összesen 1,2 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az "egyházi kulturális örökség értékeinek rekonstrukciója és egyéb beruházások" céljára. A…..
Endrosz 2011.07.22 13:19:18
@lyken:
"A valósághoz hozzátartozik, hogy az államadóssággal finanszírozás az első Orbán kormánnyal kezdődött, "

A valósághoz hozzátartozik, hogy az államadóssággal finanszírozás a Kádár-rendszer idején kezdődött. A 70-es évek végére ugyanis elfogytak a devizatartalékok a gulyáskommunizmus finanszírozásához, és Moszkva tudta nélkül elkezdődött a hitelfelvétel Nyugatról. Aztán ez a trend rendületlenül folytatódott az ÖSSZES rendszerváltás utáni kormány alatt.
Ez a 2,41 perces nyúlfarknyi videó nem Magyarországon, nem is Magyarországról készült, mégis van köze a témához. Ha elsőre kicsit talán szentimentálisnak tűnik is néhányaknak, azt hiszem, mégis valami lényegeset ragad meg abból, amit hiteles vallásosságnak mondunk. Nekem minden…..
Endrosz 2011.07.19 20:33:29
A politikai uborkaszezon unalmát egy picit feldobta a Fidelitas, akik a tegnapi kánikulában strand helyett Debrecenbe mentek, kongresszust tartani.Tisztújítás is volt, "nagy meglepetéssel": A küldöttek 90 százalék fölötti szavazataránnyal (336 érvényes szavazatból…..
... egyházmentő akcióba keveredett a magyar politika: ki kell deríteni, hogy itt és most, melyik az igazi, történelmi egyház és melyik nem. Ha kicsi és fiatal, az nem igazi. Minden igazi egyház tehát legalább 500 vagy 2000 éves. Jobb esetben több is.…..
Endrosz 2011.05.22 21:24:03
@puccini:

Na, na. Noha személyesen a szájba adott eukarisztiát preferálom, nem kéne ennyire áterpáter arcába mászni emiatt. Van, akinek ez ilyen fóbiás dolog, kész, evvan. Azért díjazzuk, szeretjük ezt a blogot, mert itt lehet írni, beszélgetni amúgy tabutémákról. Most megszólalt az áldoztatás kapcsán egy pap, és valamiféle különvéleményt fogalmazott meg -- erre megbüntetjük az őszinteségéért? Neki nem szabad valami, neki kifejezetten húsba vágó dologról nyilatkozni? Mindenki más kipakolhat, jöhetnek a vélemények pártus Jézustól a ki üdvözülheten át a töröljük el a cölibátustig, a papok-szerzetesek meg csak legyenek olyanok, mint egy háttérfénnyel ízlésesen megvilágított szentszobor?

Mindig megdöbbent, hogy milyen szűkre szabjuk a papjaink metaforikus ruháját. Hogy mennyire nem viseljük el, hogy ők is gyarló emberek, kísértések között és magánvéleményekkel megáldva-megverve. "Legyenek OLYANOK" (... amilyennek szerintem lenniük kell...), és kész, nincs apelláta, haljanak meg állva, ha másképp nem megy. Igazán nem vagyok egy tekintélykereső, papok és elöljárók előtt hasravágódó típus (nagyon nem!), de amikor a könyörgések között a papjainként-püspökeinkért imádkozunk, azt én mindig teljes átéléssel mondom. Nem lennék szívesen a helyükben, nem csak itt Mo.-n, a világ bármelyik pontján sem -- Uram, segítsd őket, vezesd őket!

---

Erőst elgondolkodtatott, amit ÁP írt. Kapcsolódva az itt megjelent ősegyház-gondolatfoszlányokhoz, én annak örülnék, ha a kenyeret megtörnénk és a kupát körbeadnánk:

www.youtube.com/watch?v=PJxKtOwgLdw

Ha ezt nem lehet, akkor maradjunk csak a jól bevált szájba adott ostyánál.
Endrosz 2011.05.22 22:25:47
@puccini:

Úgy észlelem, hogy nyom nélkül múlt el feletted a hozzászólásom. Sajnálom, tőlem ennyire futotta. :(
Az utóbbi napokban a boldoggá avatás közeledtével sokat gondolkodtam arról, hogy mit is jelentett számomra II. János Pál személye. Ki is ő nekem? Miként hatott rám? Mi az öröksége számomra?..
Endrosz 2011.05.24 14:22:39
Igazából már mindent elmondtak előttem, néhány méltató bejegyzésnél úgy bólogattam, hogy majd' leesett a fejem. :)

Gyerekként II. János Pál nekem egy egyszerű fehér ruhás, nagyon aranyos pap bácsi volt, aki mindig szép dolgokat mondott a tévében. Protestáns lelkészcsaládom igen fundamentalista beállítottságú volt, a "pápistákhoz" való viszonyuk pedig teljesen idejétmúlt; még mindig az 500 évvel ezelőtt érvényes lózungokat ismételgették. A Szentatya viszont a maga evangélium iránt elkötelezett személyiségével, párbeszédre való készségével (a Lutheránus Világszövetség és a RK. Egyház az ő idejében írta alá, 1997-ben, a megigazulásról szóló közös dokumentumot), közéleti kérdésekben gyakori megszólalásaival (háborúk, szociális kérdések, etikai kérdések) még őket is lenyűgözte. Nagyszüleim és szüleim generációja egyaránt szívesen hallgatta őt, és hiteles embernek tartották. Egyik nagynéném elment Győrbe találkozni vele; mivel akkor éppen számottevő politikai tisztséget is viselt, beállhatott a kézfogó sorba is. Nagy örömmel ment, még nagyobbal jött vissza.

Aztán felnőttként láthattam, hogy milyen sokat vállal hajlott kora és a több túlélt merénylet ellenére. A rengeteg utazás, a rengeteg szereplés. Világifjúsági találkozóra ugyan nem mentem el, de nagy benyomást tettek rám a többiek beszámolói. És immáron én magam is szerettem őt hallgatni, amikor intéseket mondott a világ vezetőinek vagy útmutatást adott az egyháztagoknak -- pedig én nem is voltam annak az egyháznak a tagja. :)

A legnagyobb "poén" a vele kapcsolatos emlékeimben, hogy miután beiktatták a mostani Szentatyát, akkor döbbentem rá, hogy a jól ismert kivitelű fehér ruha nem a szokványos öltözete a mindenkori pápának. Ebből a döbbenetből talán a mai napig se tértem magamhoz... Olyan jó lett volna, ha hagyományt teremt a sallangmentességével. :( Abban a "vacak" fehér ruhában is minden kétséget kizáróan Ő volt az Egyház feje, Szent Péter utóda.

---

Már egy ideje kerestem a lehetőségét, hogy valamelyik bejegyzéshez kapcsolódva elmondjam: katolizáltam. :) Tavaly ősszel döntöttem ezt el, a különböző kérdéseim, kétségeim tisztázásában a jezsuita blog is közreműködött. Köszönöm minden hozzászólónak, aki felhomályosított valamiben engem! :) Most húsvétkor voltam elsőáldozó, amikor a katekumen csoportom többi tagja keresztelkedett, a bérmálásom pedig most szombaton (28-án) lesz Budapesten, a Jó Pásztor kápolnában (Kálvária tér 22.), este 6 órai mise keretében. Ugyan volt szó arról, hogy legyen blogtalálkozó, de nem lett belőle semmi. Ha valaki netán kíváncsi rám élőben, a megadott helyen most megtalálhat, és osztozhat örömömben. :) Bővebb infót szívesen küldök magánüzenetben.

Valamilyen mértékben II. János Pál is benne volt abban, hogy a katolizálás mellett döntöttem, ezért most így is emlékezem rá, a bérmálásom kapcsán. Példakép volt, hála legyen Istennek Őérte!
Csodálatos történet: "Kedves Barátok, Kollégák, Az Országgyűlés Hivatala durván megsértette a szerző jogaimat. Március 28-án emailben megkeresett Payer Beáta (EU Elnökség parlamenti kulturális programok koordinátora), hogy Trágyadomb című alkotásom tetszik Veress…..
Endrosz 2011.05.21 20:55:41
@Parraghramma.:

"Ne is mondjátok, ez engem is abszolút feldühít. Bicskanyitogató ez a progresszív kompozíció, hogy csak ki kell lógnia az egyik oldalon a szarnak.

Mér nem lehet szépen, középre????????"

Azé', hogy ezzel éreztesse a fotós, hogy NEM VAGYUNK TELJESEN SZARBAN! Pozitív kisugárzás, merjünk nagy(szarkupac)ok, lenni, kérem szépen! ;)
Jezsuita bloggerek Netikett 2011.05.06 18:05:00
Azt hiszem, hogy az internet segítségével történő kapcsolattartásnak – csakúgy, mint a többi személyes viszonynak – megvan a maga „illemkódexe”. Amolyan viselkedési szabályok ezek, melyek megsértése vagy figyelmen kívül hagyása általában a kapcsolatok…..
Endrosz 2011.05.08 22:36:20
A "netikett" kifejezés kb. három évtizede létezik, az angol eredetije ugyanígy hangzik (netiquette). Nem a jezsuk szóleleményéről van szó. ;)

en.wikipedia.org/wiki/Netiquette

(Amin még én is meglepődtem, ahogy most ránéztem erre a Wikipédia szócikkre, hogy IETF RFC, vagyis szabványajánlás is íródott belőle. :-)
Képzeljétek! XVI. Benedek pápa alig két hete közzétett üzenetében megemlékezett rólunk! A Pápa elégedett velünk!! Na persze nem személyesen dicsért meg – ott még nem tartunk (-; de azért mégiscsak megdicsért… És bátorított. Arra, hogy blogoljunk tovább.…..
Endrosz 2011.04.09 01:43:02
@Tompits Györgyi:

"Köszönöm a meleg fogantatást."

Jajj, de kölyök/nyelvészávós vagyok, de ezt nem tudom kihagyni. A meleg fogaNtatás az kellemes lehet, de mi nem részesítettünk benne téged (vagy ha igen, engem nem értesítettek róla a többiek). Meleg fogaDtatás, az szokott lenni. Részemről is: Isten hozott!
Egy, egy egykor patinás és komoly szerzetesrend, melyet sokan a legszigorúbb rendnek tartottak mostanában Cowboy képpel és állás hirdetésszerűen próbál érdeklődést kelteni a szerzetesélet iránt. Ezeknek elment az eszük? Hova jutottunk? Ha az alapító ezt megérte volna! Márcsak az hiányzik, hogy…..
Endrosz 2011.04.08 00:43:00
Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz,…..