Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aprólépés csapat

77 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lángoló üst, békales, palánta mustra... - ezek mind részei voltak a 2022-es év első gazdaságlátogatásának partnerünknél a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságnál, .... és még sok minden más:) A farm felkeresése, a vásárlók előtti megnyitása a bizalomépítés része, hiszen a rövid ellátási lánccal működő,…..
A piaci verseny törvényszerűségei miatt számos egymással versengő, hasonló, vagy egymást helyettesítő termék várja fogyasztóit. Olykor ezek a termékek csak másolatai, vagy gyenge utánzanai az eredeti, befutott, fogyasztó által elismert terméknek. A kínálat óriásira duzzadt, a bőség zavarával…..
Egy bioboltba belépve azt láthatjuk, hogy a polcon sorakoznak a natúr szappanok, a fair trade és „reform” termékek, a vegyszermentes készítmények és a hozzáadott anyagot nem tartalmazó öko feliratú, jellemzően drapp/zöld címkés dobozok. A bio termék a tanúsító címkével együtt garantáltan biológiai…..
A cél: termessz többet úgy, hogy kevesebbet használsz! A biointenzív termesztés egy olyan egyszerűen tanulható és használható módszer, melynek egyes elemeit az ősi Kínában és az ókori Görögországban is alkalmazták. 1967-ben az angol kertészmester Alan Chadwick Kaliforniába érkezett és az általa…..
Ha valaki kertészkedésre adja a fejét, lesz egy kérdés, amibe hamar bele fog botlani, akármilyen gazdálkodási irányzatot követ is: hogyan védjem meg a növényeimet? Hogyan védekezhetek az időjárás viszontagságai, a kártevők és a betegségek ellen?..
Épp majszolok egy fair trade csokit, amit azzal reklámoznak, hogy nagyon fair. Sokszor elhatározom, hogy csak méltányos kereskedelemből származó csokoládét, teát, kakaót, banánt és kávét veszek. Ezzel csökkentem majd a saját csoki bevitelemet is és nem is ártok olyan sokat a messziről jött termékkel…..
A regeneratív mezőgazdaság olyan földgazdálkodási gyakorlatok és alapelvek rendszere, melyek segítik a talajegészség megújítását, a talaj vízgazdálkodásának javítását, biológiai sokféleségének növelését, a termés ellenállóképességének,  tápanyagsűrűségének növelését  és az éghajlatváltozás…..
Egy kínai közmondás szerint a legjobb idő a faültetésre húsz évvel ezelőtt volt, a második legjobb pedig most van. A gyakorlatban a fagyok és a kánikula kivételével egész évben ültethetünk fát. Nézzük meg alaposabban, mire érdemes odafigyelnünk! Két hasonló, de részleteiben és megközelítésmódjában…..
Aprólépés Blog Méretszelekció 2022.01.17 22:45:35
Raphanus sativus var. sativus a keresztesvirágúak családjába tartozik, angolul nevét a latin radix szóból kapta, ami gyökeret jelent. A fekete, csípős hély hófehér enyhén kesernyés belsőt takar, levelei pedig a fajra jellemzően, mustár zöldre emlékeztetnek. A világ különböző kontinensein fontos…..
  Az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság (World Commission on Environment and Development – WCED), közismert nevén Brundtland-bizottság 1987-ben alkotta meg a „Közös jövőnk” című jelentést, amely a köztudatba emelte a fenntartható fejlődés fogalmát.  „[A] fenntartható fejlődés olyan…..
Mit is jelent a klímaszorongás kifejezés? Egyre gyakoribb az ökológiai témákhoz kapcsolódó szorongásos jelenség mind felnőttek, mind gyermekek körében. A 2020-as év szeptemberében lezajlott Klímahét keretében a WWF külön rendezvényt szentelt ennek a témának. Emellett számos civil szervezet,…..
A terényi MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban egy csodás, napfényes októberi napon tettem látogatást.A gazdaság zöldségeit, az átadópontok önkénteseit már ismertem, de azt nem tudtam, hogy hol és milyen módon teremnek. Kíváncsi voltam... Szubjektív beszámolóm következik. ..
  Spár, Blaha Lujza tér. Kosár tartalma: egy fürt banán (10.000 km-ről), 2 citrom (1250 km-ről), 2db cukkini (2500 km-ről), 6 paradicsom (100 km-ről).Összesen 13850 km-et utazott a kosár tartalma a világ körül mire a bolt polcaira ért. Hogy lehetséges tehát mégis, hogy minden egyformán friss és üde…..
Környezeti nevelési jó gyakorlatok Környezeti nevelőként rengeteg lehetőség adódik és sokféle élmény alapú módszer kínálkozik az egészséges és tudatos táplálkozás témájának kibontására. Tanórákon és az iskolán kívüli nevelésben is számtalan gyakorlat és eredményes feldolgozás áll rendelkezésre a…..
A ’80-as években voltam felső tagozatos diák egy lakótelepi iskolában a főváros külkerületében. A mai napig élményként emlékszem az egyik gyakorlati óránkra. Az akkori gyakorlati tanóra a későbbi technika órának felelt meg és a barkácsolástól a főzésig, a szabás-varráson át az esztergálásig sok…..
A komposztálás olyan biológiai úton katalizált folyamat, melynek során hulladék szerves anyagokból levegő, megfelelő nedvességtartalom és hőmérséklet  mellett humuszszerű anyagot - komposztot - kapunk végtermékül. A komposzt gyakorlatilag mesterségesen előállított humusz, mely nagyon sok, a növények…..
Szubjektív beszámoló... Számomra az év nagy felfedezése a terényi paradicsom. Több szempontból is. Egyrészt az ott termesztett paradicsomok fajtagazdagsága és sokszínűsége, telt ízvilága miatt. Másrészt pedig a Terényben megnyitott közösségi tulajdonú, finanszírozású és üzemeltetésű Paradicsom…..
A nyár és az ősz a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka. Hogy télen is élvezhessük a nyár ízeit, különböző tartósítási módokat alkalmazhatunk. A tartósítás lényege, hogy a romlást (nemkívánatos erjedést, rothadást, penészesedést stb.) előidéző baktériumokat, gombákat elpusztítsuk, vagy olyan…..
Egészséges táplálkozást és biointenzív gazdálkodást bemutató sorozatunk létrejöttében partnereink - a már bemutatott MagosVölgy Ökológiai gazdaság mellett - Keresztesiné Drevenka Orsolya (SzandaSzögi Ökokertészet) és Öry Barnabás. Nógrád megye északi részén, mégis Budapesttől csupán 80 km-re,…..
Szülőként számomra az élet egyik legnagyobb tanítása az volt, hogy többféleképp lehet (elég) jól csinálni sok mindent, s eképp az egészséges táplálkozáshoz is számos egyenes vagy kanyargós út vezethet. A lényeg, hogy induljunk el rajta!..
Honnan származik az étel, amit megeszünk? Ki termesztette az alapanyagokat, és milyen körülmények között? Mennyire van feldolgozva, mennyi adalékanyagot és mennyi tápanyagot tartalmaz? Egyre többen tesznek fel ezekhez hasonló kérdéseket maguknak. A globális élelmiszerrendszerek átlátása ma már…..
A zöldségtermesztés sikeressége adott termesztési körülmények között nagymértékben függ a jó fajtaválasztástól. Az ökológiai növénytermesztésben ez még inkább előtérbe kerül, mert az ökológiai termesztők sokkal kisebb mozgástérrel rendelkeznek mind a növényvédelem, mind az egyéb speciális…..
Ahhoz, hogy szép és egészséges zöldséget termesszünk, fontos a növény igényeihez minél közelebb álló körülmények megteremtése. A jó kondícióban lévő növények immunrendszere erősebb, sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben. Ilyen, megbetegedéseket megelőző növényvédelmi módszerek pl. a termőhely…..
Hazai viszonylatban még nincsenek elérhető tanulmányok, alapos kutatások arról, hogy egy ökológiai gazdaságnak vajon milyen mértékű az ökológiai lábnyoma, mekkora lehet a környezeti terhelése, pedig érdekes volna kutatni a témában. Ahogyan az előző részben körbejártuk, az ökológiailábnyom mutató…..
Egy magyar ember ökológiai lábnyoma átlagosan 3,6 hektár (ha), amely nagyobb, mint a rendelkezésre álló biokapacitás: 2,7 ha/fő.(2008-as évi adat) Ennek döntő részét adja 1,63 gha-val a karbonlábnyom és 1,29 gha-val az élelmiszerlábnyom. A fogyasztás ökológiai lábnyoma kb. 0,9 gha-val haladja meg az…..