Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RSlash

0 bejegyzést írt és 81 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós A Boka kirándul 2024.02.12 07:04:21
Átmenetileg a környéken vettem szállást, valósággá vált a Füvészkert és a Mária utca (a szivargyár már nem, pedig érdekelt volna), így aztán újraolvastam A Pál utcai fiúkat, ha nem is kizárólag, de azzal az erős szándékkal, hogy most végre megfejtem az egész jelenséget. Tényleg olyan jó-e, ha jó,…..
fáymiklós Lassan elfújja 2023.10.02 07:05:38
Ma már minden Presser-koncert életmű-koncert, és akármilyen hosszú, biztos, hogy rövid, úgy értem, valaki biztosan panaszkodik, hogy nem játszotta el ezt vagy azt a kedvencét. Arra, persze, van esély, hogy ez vagy az a kedvenc elmúlt negyvenéves, és aki erre fogékony, figyelheti, Presser hogyan őrzi…..
fáymiklós T betű 2023.07.27 07:33:35
Az a kellemetlenség, ha jól tudom, még nem esett meg velem, hogy valakire külföldön fennhangon megjegyzéseket tettem, bízva a mások számára érthetetlen és kikövetkeztethetetlen szavakból álló anyanyelvemben, és aztán kiderült volna, hogy annak a másiknak is ez a követhetetlen és…..
fáymiklós Tomás bátya 2023.07.02 06:49:01
Annak ellenére, hogy nyolcvanhárom éves… Biztosan ilyen mondatokkal kezdődnek az élménybeszámolók a Tom Jones-koncertről, pedig a lényeg nem az annak ellenére, hanem az éppen azért. Azért volt jó, mert nyolcvanhárom éves. Meg, persze, azért is, mert a hangja megmaradt, vagy legalábbis jó sok…..
RSlash 2023.07.02 18:37:45
@stolzingimalter: igen, legalább is a korábbi setlistek alapján biztosnak tűnt. Szerencsére a londoni barátaimtól csak most, utólag tudtam meg, hogy amelyik koncerten ők voltak Londonban, ott nem volt :D Nagy csalódás lett volna, bár végül nem az lett a koncert legjobbja.
fáymiklós Sádamátlef 2023.06.28 07:06:22
Már bezárt a milánói Bill Viola-kiállítás, amúgy sem volt könnyű feladat, meleg, levegőtlen, sötét szobákban nézegette az ember a videókat, sokan voltunk, csöndben voltunk, nem nagyon lepődtem volna meg, ha valamelyik sarokban ájult vendéget találok. De csak képletes volt az ájuldozás. Igaz, nem…..
fáymiklós Vacsora helyett 2023.06.26 06:57:17
Miért is mennek az emberek Milánóba? A Scaláért, a dómért, az Utolsó vacsoráért. Meg, persze meccset nézni, de az idénynek már vége. A Scala még tartja magát. A dóm már többé-kevésbé elesett, hosszú sort kell végigállni a belépésért, az Utolsó vacsora reménytelen. Előre kell foglalni jegyet, de…..
Akik meg akarják magyarázni, hogy miért is nem szeretik az operát, többnyire a szöveget okolják. Vagy az életszerűtlenséget. Az ember nem énekel el egy áriát, miután szíven szúrták. Ha majd szíven szúrnak, meglátjuk. De ezek az operai szövegek, (főleg, amikor még magyarul énekeltek), hogy mennyi…..
fáymiklós Nagyon megy 2023.05.29 07:09:49
Nem mondom, hogy sorscsapás a Járatlan utakon címet viselő film, megy az ürge az erdőben, minden oka megvan rá, és közben olyan fantasztikus mondatokat mond (mert hát író megy az erdőben), hogy „a nemzetek nem olyanok, mint a hüllők, nem tudják, mi lesz a levedlett bőrükkel”. Azt most nem tudom…..
fáymiklós Őrület 2023.04.24 07:16:47
Csontvárynak sikere van. Ezt nem én mondom, hanem Komlós János (gondolom, az a Komlós János) egy 1963-as Népszabadság cikkben, és folytatja is, tulajdonképpen azzal a gonddal küzdve, amivel azóta is sokan, meg azelőtt is sokan, hogy van ez a szabálytalan ember, mihez kezdjünk vele. Nem lehet azt…..
Kedves Barátaim az Úrban,  levelet írt nekünk az Amazon, hogy 2022 augusztusától elkezdi kivezetni a támogatott formátumok közül a mobit és az azw-t. Fogadkoznak, hogy a régi mobik, amelyek már fönt vannak az olvasón, azok maradhatnak, de pl. a Send-to-kindle, ami az egyik legegyszerűbb módja volt…..
RSlash 2022.09.26 17:12:42
@Professzore: óóóó, az szuper lenne. Holnap elutazom két hétre, de ha megjöttem, jelentkeznék. Előre is köszi szépen.
RSlash 2023.04.19 00:00:09
@Professzore: Képzelt, most lett meg a régi Kindle (nem is jó lakásban kerestem :D ), de a fél év pihi alatt álmában meggyógyult. Próbaképpen bedugtam, rendesen feltöltődött, és azóta pöpecen üzemel, hála az égnek.
fáymiklós Ringasd el magad 2023.03.07 07:41:06
Vasárnap lett nyolcvanéves Balázs Péter, amihez sok szeretettel gratulálok, de nemcsak én, az nem volna érdekes, a tévében a Hogy volt?! című műsorral köszöntötték. Ahogy ilyenkor szokás, sztorik, emlékek, nevetgélés és szemsarokból kitörölt könnyek, a vendégek között Galambos Erzsi fantasztikus…..
fáymiklós Ha tudod, hogyan kell 2022.12.15 06:42:19
Este Messiás lesz a Müpában, bizonyos szempontból tényleg felfoghatatlan darab, mert a legtöbb oratóriumban mégis van olyan rész, amit az ember nem szeret. Elfogadja, hogy szükség van rá, ez is énekeljen valamit, meg az is, de a komponista sincs mindig csúcsformában, vagy, ki tudja, lehet, hogy…..
RSlash 2022.12.15 17:13:38
@stolzingimalter: Nem állítom, hogy értem, de ő ilyen típus volt, a legtöbb dalt évekig reszelgette. Nyilván nem úgy, hogy addig folyamatosan mellette ült, hanem nem érezte elég jónak, letette, esetleg hónapok múlva megint elővette, változtatott kicsit. Írt egy új versszakot, kihúzott egy másikat, stb.
Amúgy a Hallelujah nincs nálam mondjuk az első 20 kedvencben sem :D Bár lehet, hogy csak a cover-rengetegben elfásultam bele. De valószínűleg nem csak azért... Talán jobban fekszenek nekem a látszatra mindennapi apróságokban talált dolgok, mint az ilyen nagy nekibuzdulás.
fáymiklós A halottak élén 2022.12.08 07:36:42
Az embernek az az érzése, hogy valakik a film ellen dolgoznak. Talán többen is. Ott van mindjárt a címe: Átjáróház. Olyan, mintha ezeknek a humorosnak szánt magyar filmeknek a sorába akarna illeszkedni, a Kölcsönlakást már láttam, köszi, az Átjáróházat már nem kérem. Aztán a plakát, rajta addig…..
RSlash 2022.12.08 12:08:39
@RSlash: vagy ha már film, akkor pl. A berni követben.
RSlash 2022.12.11 01:34:57
@csorsza: Lehet, hogy elfogult vagyok, de legalább tapasztalati alapon, mert elég sok előadásban láttam. És szerintem a Katonában igazi nagy színésszé érett, egyike lett a nagy bölényeknek nálam.
RSlash 2022.12.11 11:26:13
@csorsza: Miért lenne ez hiba? Szíved joga azt kedvelni, akit akarsz. (Sőt, olyan is van, hogy akarunk valakit kedvelni, de sehogy sem megy :D De akarni sem kötelező. )
fáymiklós Eirini Lelekou 2022.09.24 07:54:04
Irene Papas tiszteletére megnéztem a Navarone ágyúi című filmet, ami így egy kicsit olyan, mintha azt mondanám, hogy Dobos István tiszteletére megettem egy dobostortát, elvileg az élvezkedéshez nem kell tisztelni senkit, de aztán mégis. Mert a Navarone ágyúi nem sokkal értelmesebb, mint bármelyik…..
fáymiklós Utólagos sopánka 2022.08.22 06:46:03
  Megy az Ahol a folyami rákok énekelnek című film, megy már vagy három perce, a narrátorhang épp ott tart, hogy „a végtelenben, ahol az ég és a víz találkozik”, vagy valami hasonló, én meg azon gondolkodom, hogy hogyan is kerültem ide. Meg azon is, hogy ez így nagyon hosszú lesz, még két óra és…..
fáymiklós Brad kitol 2022.08.07 07:37:45
Hiába tudja az ember, hogy ostobaság, valahogy mégis dolgozik benne valami generációs összetartás. Együtt öregedtünk, nyilván nem mindketten a nyilvánosság előtt, de ha ő igen, mármint az én nyilvánosságom előtt lett a Dallas mellékszereplőjéből szuper- és hipersztár, akkor mégis van közünk…..
Valamikor réges-régen, úgy emlékszem, Verona legnagyobb kapuján volt egy felirat. A belső, város felőli oldalon, és két nyelven, nemcsak olaszul, de angolul is. Angolul ez: There’s no world without Verona walls, but purgatory, torture, hell itself. Magyarra Mészöly Dezső így fordította: Veronán…..
RSlash 2022.08.01 15:57:33
@stolzingimalter: ugyan már :) sajnos a street view képek között a legkorábbi 2010-es, akkor már csak a lyukak voltak. Keresgéltem a neten is (érdekes módon a másik oldalról lényegesen több kép van), de sehol nem találtam táblásat, pedig most már kíváncsi lennék :D
fáymiklós Szoborfény 2022.08.01 06:57:15
Lehet, hogy ez egy csapás Romeón és Júlián is, hogy ők lettek az örökre ifjak, örökre szerelmesek. Hogy az ember leinti magát, ha azon kezd el gondolkodni, mi lett volna, ha nem tör ki a pestis Mantovában, időben odaér Lőrinc barát embere, és figyelmezteti Romeót, el ne higgye, bármit is hall, Júlia…..
fáymiklós Nadrágos ember 2022.07.30 07:14:08
A múlt évezredben, még a nyolcvanas években voltam először a veronai Arenában. Azt is tudom, mit láttam, a Traviatát. Természetesen egy vagyonnak éreztem a jegyárat, pedig a kövekre szólt, az Arena felső karéjára, meg nem is tudtam, hogy ott az érkezési sorrend nagyon fontos, aki később jön, az…..
fáymiklós Az ötödik 2022.07.25 07:11:59
Nem én vettem észre, csak megdöbbentem rajta: Stefan Soltész (ha jól mondom, de talán jól, hétévesen hagyta el Magyarországot, 1956-ban, és azt mondják, értett jól magyarul, de soha nem beszélt a nyelven) az ötödik karmester, aki a Bajor Állami Operában lett rosszul, és halt meg, vagy a helyszínen,…..
RSlash 2022.07.29 20:58:37
@stolzingimalter: Azt a részét el tudom képzelni, hogy ezt szeretnéd hinni, mármint a megismerést. De gondolj bele: itt van a világ, benne a sok élőlénnyel (az egyszerűség kedvéért maradjunk a Földön), csak emberből is több milliárd, és abból milyen minimális arányban vannak, akiknek egyáltalán megfordul a fejében valamilyen igény a megismerésre. A többiek (engem is beleértve) csak élik az életüket, jobban-rosszabbul, a saját, nem egyenlően kapott terhüket cipelgetve törekedve valamiféle boldogságra, olyan élmények gyűjtögetésére, amiktől pillanatnyi örömöt remélnek (szeretet, pénz, zene, szex, tárgyak, szerek, hatalom, kinek mi). Sőt, attól tartok, a himalájások is csak ezt találják, függetlenül attól, hogy mit keresnek. Hogy lehetne az élet célja olyasmi, aminek akár a legkisebb lehetősége és a rá való igény is csak egy elenyésző, statisztikailag szinte láthatatlan kisebbséget érinthet? És akkor a hangyákat még figyelembe sem vettük, pedig ők is élnek. Minek van akkor a világ többi része?
RSlash 2022.07.30 13:34:40
@polyvitaplex: Lehet, hogy csak ahogy Joni Mitchell énekelte: I really don't know life at all
RSlash 2022.07.30 19:34:28
@polyvitaplex: Helyes :) Attól, hogy nem értjük, még tetszhet.
Sokáig azt hittem erről a dalról, hogy Frank Sinatra-szám. Úgy hallottam először, és tetszett is nagyon, a hangszerelésben csembaló, a tempó lendületes. A szövegre azért gyanakodhattam volna, mert a jó kis, magabiztos, férfias butulás helyett csupa bizonytalanság, hogy lám, nem ismerek semmit az…..
RSlash 2022.07.28 22:22:49
@polyvitaplex: Leonard Cohen 2008-ban, 74 évesen kezdte (anyagi kényszerből) azt a turnésorozatot, ami végül 2013 végéig tartott, és 387 db, egyenként közel 4 órás, elképesztő minőségű koncertből állt. Durva veszteség lett volna a világnak, ha erre a sorozatra nem kerül sor, és bár nyilván fárasztó lehetett neki, végre megérkezett vele a világ elismerése is, és látszott rajta, hogy ez örömet szerzett neki. Sajnos csak 24-et láttam ebből (többet nem bírt a pénztárcám :D :D ), de az életemet alapjaiban változtatta meg.

Viszont a Tom Jones megint elmarad, jövő nyárra csúszik, és az egyszerre aggasztó és nagyon bizonytalan is :(
RSlash 2022.07.29 09:21:06
@stolzingimalter: Ja. Nem vagyok már fiatal, de soha életemben nem bántam még annyira, hogy nem vagyok gazdag :D Ismerek (és irigylek) olyat, aki 100 fölött volt, mondjuk utálom is, de nem ezért :D
fáymiklós Helyesírási kérdés 2022.06.30 08:06:27
Szentendrén kint volt a falon Vas István Bartók versének kézirata. Ohó, hát így néz ki, ez az eredeti? Nagyon szeretem a verset, különböző okok miatt, leginkább talán azért, mert igaz. Mert egy időben illett Bartókról verset írni, de Nagy László Bartók-verse mondhatni független Bartóktól. Illyés…..
RSlash 2022.06.30 16:53:06
@stolzingimalter: igen, ő.
RSlash 2022.06.30 17:05:03
@stolzingimalter: még menőbb volna, ha hagyott volna ránk legalább egy szikra zenei tehetséget :D :D Pedig a nagymamám (a testvér) is Zeneakadémiát végzett, dédapa hegedült, dédmama énekelt, szóval lett volna honnan jönnie, de semmi. (A fiába és az unokáiba sem jutott.) A családban most is van ugyan egy neves muzsikus (itt is van több tag-je, de nem mondom meg :D ), de ő a másik ágon, és nem vér szerinti, hanem beházasodott rokon.
RSlash 2022.06.30 17:27:56
@stolzingimalter: :D Vannak viszont menő barátok, az sokkal jobb (mármint a rokonságnál, nem a tehetségnél)
fáymiklós Kakukknál lakom 2022.06.01 07:16:21
Pár éve még nevetgéltünk azon, hogy a német (vagy svájci?) gyerekek azt hiszik, hogy a tehén lila. Mert hogy ilyet látnak, szegények, a ternészet helyett a csokireklámot, micsoda világban élünk. Most épp vidéken vagyok, tyúkokkal fekszem, és nem is tudom, kikkel kelek, tán a pacsirtákkal, bár nem…..
RSlash 2022.06.02 09:33:29
@stolzingimalter: Nyilván tudom, hogy szélmalomharc, de szerintem gáz a forrás nélküli "átvétele" a képeknek. A creative commons licence nem jelenti azt, hogy jelölés nélkül vihető. (Szövegnél sem esne jól, gondolom...) Én mindig igyekszem olyan képet használni, ahol azonosítható a forrás. Néha lehetetlen, de kakukkból azért biztosan lehet találni olyat.
RSlash 2022.06.02 13:06:43
@stolzingimalter: :D Mostanában nem nehéz, folyamatosan szólnak. Egyszer egész nap kint voltam a pusztán, először tetszett az állandó kakukkolás, de a nap végére azt hittem, megbolondulok, egy pillanatnyi szünet sem volt :D Ahogy az egyik revírt elhagytam, már a következőnek a tulaja énekelt.
fáymiklós Rendületlenül 2022.03.12 07:51:14
Eszemben sincs úgy tenni, mintha elfogulatlan kritikát tudnék írni Falusi Mariannról, de eszemben sincs úgy tenni, mintha nem lett volna tegnap koncertje a Kongresszusi Központban. Ha nem is életmű-koncert, azért jó nagy merítés az utóbbi idők munkáiból, részletek a Rózsavölgyi Szalonban tartott…..