Regisztráció Blogot indítok
Adatok
R. Kiss Hajni

12 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Van már vagy három hónapja is annak, hogy leírtam azt a sort, hogy „Amikor majd ez az egész véget ér, felvesszük a legtarkább ruhánkat…”. Nekem ez a blogbejegyzés jelzi azt, hogy részemről most ért véget ez a nyomasztó időszak.  Tudom, hogy jöhet még a második, a harmadik, meg a tizenharmadik…..
  Ha visszagondolok a kilencvenes évekre, úgy érzem, mintha egy pillanat alatt elröppent volna az egész. Az évtized elején még ott ültem egy iskolapadban és azt hallgattam a sulirádión keresztül, hogy Magyarország immár köztársaság lett, a végén meg már az óvoda felé tekertem a bicikli…..
  Amikor 2016-ban a Netflix bemutatta a Stranger Things című sorozat első évadját, hirtelen fellángolt az érdeklődés a nyolcvanas évek divatja iránt.  Jómagam is rácuppantam a képernyőre, és nem csupán a lebilincselő meseszövés, vagy a szimpatikus gyerekszereplők miatt. Valami genetikai csavar…..
  A hetvenes évek divatja olyan volt, mint egy jobbfajta búcsújáróhely vásári kínálata, ahol a kacsintós szentképtől kezdve a teflon serpenyőig mindent megtalál az ember, miközben háttérzajként a népi Mária-énekek ősi dallama keveredik a letűnt évek legharsányabb diszkóslágereivel. Bámulatos…..
  Míg az ötvenes években a tinédzserek fedezték fel maguknak a divatot, addig hatvanas években a divat fedezte fel magának a tinédzsereket. Ez az évtized szinte kizárólagosan csak a fiatal fogyasztókról szólt. Olyan fogyasztókról, akik mást akartak, mint a szüleik, ráadásul tetemes összegű…..
  Ha csak egyetlen évtizedet kellene kiválasztanom a 20. századból, azzal a kikötéssel, hogy holnaptól kezdve csakis olyan stílusú ruhákban járhatnék, a választásom egyértelműen az ötvenes évekre esne. A második világháború után az egész világon hatalmas optimizmus és eufória uralkodott el, és ez…..
    Alighogy magához tért a világdivat a nagy gazdasági válság által bevitt jobb horog után, jött a második világháború, és olyan gyomrost vitt be neki, hogy a divat nemcsak, hogy beleszédült, de azonnal padlót is fogott. A 40-es évek első felében, ahogy az élet más területén, az öltözködésben is…..
  Az a sanda gyanúm, hogy már az ősasszonynak sem volt mindegy, hogy hogyan tekerte magára az állatbőrt mielőtt megindult bogyókat gyűjtögetni a susnyásba. Ennek fényében, persze, a korabeli barlangrajzok, melyeket a nagynevű régészek és történészek holmi kollektív tudat megörökítésének, vagy…..
  Amikor az I. világháború véget ért, úgy tűnt, hogy a sokk után nemcsak az emberek, hanem a divat sem tudja még, hogy merre induljon el. A 20-as évek elején Párizs csak abban értett egyet, hogy az öltözködés terén nincs egyetértés semmiben sem. Mi sem demonstrálja ezt jobban, mint az, hogy míg…..
    Amikor 1910-ben az Orosz Balett Párizsban bemutatta Seherezádé című előadását, még senki nem láthatta előre, hogy ezzel elindul egy olyan folyamat, ami a francia divatot úgy felforgatja majd, mint piacoló háziasszony szombat délelőtt a zöldségesstandot. A francia főváros ki volt éhezve a kelet…..
  „A szépségért szenvedni kell!” – vallhatták a századforduló tehetősebb asszonyai, midőn reggelente, szobalányaik segítségével makacsul előbukkanó bájaikat igyekeztek belepréselni a bálnacsontos fűzőbe. A fűző ugyan minden belső szervüket hegyre-halomra nyomta, és persze a lélegzés luxusáról is le…..
Ha megkérdeznénk az erősebb nem bármely, két lábbal a földön járó képviselőjét, hogy szerinte miért is öltözködünk mi, nők, valószínűleg egyszerűen elintézné a választ: "Azért öltöztök fel, hogy ne fázzatok meg."  Esetleg ha a jeles férfiú éppen még abban a korban van, amikor a női idomok látványa…..