Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabó M. András

14 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Palotás János független előválasztási jelölt Budapest 13. számú országgyűlési egyéni választókerületében. A politikus 1990 és 1994 között a magyar Parlament tagja volt. Alapítója és elnöke volt a Vállalkozók Országos Szövetségének. 2015-től a Quaestor, a Hungária és a Buda-Cash brókercégek…..
2017 után a következő egy évben is választások lesznek az Európai Unió két legnépesebb országában. Míg Németországban a parlamenti választás hozhat új kancellárt Angela Merkel helyett, addig Franciaországban az elnöki pozícióról kell dönteniük a választópolgároknak. Utóbbi kifejezetten izgalmasnak…..
Nemes Gábor a Demokratikus Koalíció előválasztási jelöltje Budapest 13. számú országgyűlési egyéni választókerületében. Korábban szakszervezeti vezetőként dolgozott. 2018-ban képviselőjelöltként indult az országgyűlési választáson, de végül Vajda Zoltán javára visszalépett. 2019-ben kompenzációs…..
Hollai Gábor a Momentum előválasztási jelöltje Budapest 13. számú országgyűlési egyéni választókerületében. A politikus 2017-ben lépett be a Momentumba. 2018-ban képviselőjelöltként indult az országgyűlési választáson, de végül Vajda Zoltán javára visszalépett. 2019-ben kompenzációs listáról jutott…..
Skócia már jó pár éve próbál elszakadni az Egyesült Királyságtól. Ugyan ez eddig még nem sikerült nekik, de a parlamenti választások eredménye és egy referendum új lökést adhat a független Skócia gondolatának. Az országnak azonban még sok csatát meg kell vívnia ezért és az is kérdéses, hogy…..
2021 tavasza nagyon megviselte a közép-európai kormányokat. Márciusban Szlovákiának lett új miniszterelnöke, áprilisban a román kormánykoalíció dőlt össze majdnem, Csehországban és Szlovéniában pedig a parlamenti többségüket vesztették el a kabinetek. Ezek mellett Ausztriában már február óta…..
Németországban ősszel választást tartanak, ahol a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a kormányfői szék megtartásáért fog küzdeni. Az utóbbi napok közvéleménykutatásai azonban rendre az ellenzéki Zöldeket hozták ki a legnépszerűbb pártként.…..
Az utóbbi pár hétben jó pár közép-európai országban kormányválság alakult ki. Míg Szlovákiában úgy tűnik, hogy a koalíció túlélte a megpróbáltatásokat, addig a szlovén, a cseh és az osztrák kabinet is a bukás közelébe került. Legújabban azonban keleti szomszédunkban, Romániában bolygatták meg a…..
Margó Izrael a választások után 2021.04.09 22:24:41
Izraelben március 23-án parlamenti választásokat tartottak. A törvényhozói testület (Knesszet) legtöbb helyét a Benjámin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök vezette Likud párt nyerte. A rendkívül sokszínű parlamentben azonban nem lesz egyszerű feladat a kormányalakítás. A közel-keleti állam még…..
Északi szomszédunknál a jobboldali kormánykoalíció már hetek óta válságos állapotban van. A pártok kommunikációját sokáig a médián keresztüli üzengetés és az egymásnak adott ultimátumok határozták meg. Hat miniszter és a miniszterelnök lemondását követően körvonalazódik a megállapodás, de még így is…..
Amikor euroszkepticizmusról és EU-ellenességről hallunk, akkor hajlamosak vagyunk ösztönösen a kelet-közép-európai tagállamokra gondolni. Az unió kritizálása és a kilépés lehetősége azonban nem csak a magyar és a lengyel politikában aktuális téma. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a szövetség…..
Szabó M. András 2021.03.16 19:10:33
@HK417: Igen, ott is nagyon hasonló okokból kritizálják az EU-t. A legerősebben a migrációkritikus Dán Néppárt tiltakozik, de például a szocialista kormány is tagja volt a fukar négyeknek az új uniós költségvetés elfogadásakor.
Szabó M. András 2021.03.16 23:11:34
@Szaktanár: Az Egyesült Királyság rövid távon egyértelműen rosszul jött ki a Brexitből, ez igaz. De a hosszú távú következményeket még nem ismerhetjük. Az is meglehet, hogy pár év múlva vissza akarnak majd lépni és az is, hogy jól meglesznek az EU-n kívül. Ha az utóbbi jön be, akkor az nagyon súlyos precedenst állít Hollandia elé is.
Szabó M. András 2021.03.17 10:07:57
@LebensraumamOsten: Javíts ki ha tévedek, de szerintem sehol nem írtam le a véleményemet (ami egyébként eléggé különbözik attól, amit te gondolsz rólam). Csupán puszta tényeket közöltem néhány holland pártról egy izgalmas téma (az euroszkepticizmus) mentén. De következőre majd írok azokról a például francia vagy német hangokról is, akik egy egységesebb, föderálisabb Európáért szólalnak föl. Az sem véleménycikk lesz, csak az ő álláspontjaikat fogom megemlíteni. Remélem azt is elolvasod majd.
A 2021-es év több szempontból is embert próbáló lesz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) számára. Míg az utóbbi évek az Angela Merkel utáni pártvezetés kialakításáról, addig a következőek az új elnökség kipróbálásáról fognak szólni. A jobboldali néppártnak több tartományi és szövetségi…..
Spanyolország észak-keleti régiója, Katalónia múlt hét vasárnap választott új tartományi parlamentet. A legtöbb szavazatot a szocialisták kapták, mégis többség alakítására nem nekik van a legnagyobb esélyük. Az elszakadáspárti oldalon enyhe átrendeződés következett be, míg a régió autonómiáját…..
Margó Az Öt Csillag bukása 2021.02.11 20:48:40
Az olasz politika igencsak fordulatos napokat tudhat a háta mögött. Bár az utóbbi egy évtizedben hat miniszterelnököt is elfogyasztó ország sosem az unalmas közéletéről volt ismert, most mégis meglepő gyorsasággal változtak az események Rómában. A damaszkuszi fordulatokat az új kormányalakítási…..
Szabó M. András 2021.02.14 11:54:53
@fofilozofus: Az olasz választási rendszer egyébként ugyan úgy vegyes, mint a magyar, bár nagyjából kétszer annyi helyet osztanak ki arányossági alapon. Ehhez még hozzájön, hogy a bejutási küszöb csupán 3% viszont összesen a két házban 951 hely van (a következő választástól már "csak" 600 lesz). Egyébként van ahol arányos választásokkal is stabil és reprezentatív kormányt tudnak alakítani (például Hollandia), de valóban több rá az ellenpélda (Olaszország, Izrael, Románia).
Szabó M. András 2021.02.14 17:55:08
@gigabursch: Az tény, hogy a 2018-as választások óta a legeurópaibb kormány lesz hatalmon, akár jó ez Olaszországnak, akár nem. A Berlusconi vezette Forza Italia pedig az egyik első párt volt, aki támogatásáról biztosította az új miniszterelnököt. Egyébként Mario Draghit nagyon sokan kedvelik Olaszországban, mert még EKB elnökként sokszor éppen a német megszorítások ellenében szólalt fel a déli országok érdekében (otthon rá is ragasztották a Supermario Draghi nevet).