Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FischerA

69 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megerősítési torzításnak (confirmation bias) azt a jelenséget nevezzük, amikor azokat az információkat részesítjük előnyben, amelyek minket igazolnak. Ezzel párhuzamosan gyakran kizárunk a fejünkből és a kommunikációnkból is olyan adatokat, amelyek a véleményünkkel szembe mennek. Szuper dolog ez,…..
zámtalan kísérlet mutatta már ki, hogy milyen hatások alapján alkotunk véleményt. A szép embereket rendszerint kedvesebbnek, sőt megbízhatóbbnak tartjuk. Gyakran feltételezzük róluk, hogy sikeresebbek az átlagnál. A szemüvegesekről azt gondoljuk, hogy okosabbak a többinél, ezért jobban elfogadjuk a…..
"Addig innen fel nem állunk, amíg ezt meg nem tanuljuk!" Ismerős mondat a tanulóasztal mellől, ugye? De mi van akkor, ha éppen az kell a hatékony tanuláshoz, hogy ne érjünk egyből a végére a tanulandónak? Lehet jobb módszer az, amikor megszakítjuk a tanulási folyamatot és másra…..
Biztosan sokan voltunk már olyan helyzetben, hogy amikor elkezdtünk beszélgetni valakivel, akkor feltűnően sok közös pontot találtunk vele, akár csak néhány perc alatt. Mintha egy rég nem látott barát lenne a másik, akivel annyi a közös pont, hogy az már elképesztő.  Kiderül például, hogy a…..
FischerA 2022.08.22 07:49:00
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm, javítottam! :-)
Gyermekkorunk találós kérdései közül biztosan sokaknak ismerős lesz a következő: A miénk, mégis mások használják a legtöbbet? Mi az?  (A nevünk) Ha ennél mélyebbre akarunk menni, akkor érdemes így feltenni a kérdést: Hogyan használhatják a nevünket arra, hogy befolyásolhassanak…..
A napokban több cikket is olvastam abban a témában, hogy mi jellemzi a rendőrségen zajló kihallgatásokat. Az egészet egyszerű szakmai nyitottság és érdeklődés miatt kezdtem, de egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ennyi párhuzamot találok majd a kihallgatásokat jellemző kommunikáció és aközött, amit…..
Manapság sajnos újra többször is lehet hallani az úgynevezett "unikázós" átverésekről. Az áldozatok azt mesélik, hogy váratlanul kapnak egy hívást egy ismeretlen számról, a hívó az egyik szerettüknek adj ki magát és azt kéri, hogy segítsen. És mi a segítség? Természetesen a PÉNZ! A felhívottak…..
Talán sokan hallották már a következő viccet. Azt mondja a feleség a férjének: "Kérlek, menj el a boltba, vegyél kenyeret, és ha van tojás, hozzál hatot."  Mit hoz haza egy átlag ember? 6 tojást. Ámde mivel jön haza az informatikus? Nyilván 6 kenyérrel! A vicc jól mutatja a gondolkodásbeli…..
A lehengerlő prezentációra vagy születni kell, vagy sok évig tanulni és gyakorolni a technikákat. Sokaknak azonban ez nem adatik meg, mégis időről időre ki kell állniuk emberek elé, és személyesen vagy online beszélni kell valamiről. Persze senki nem akar unalmas lenni a hallgatóságnak, viszont…..
FischerA 2022.04.18 12:12:56
@kofolafan: Gratulálok, az mindig nagyon jó, ha működik! A cikkben inkább az volt a cél, hogy akinek nincs sok rutinja, vagy nem olyan jó a viccmesélésben, annak nem ajánlott.
Ha jól értem, akkor Rád nem ez érvényes, hanem a cikk első mondatának egyik része:
A lehengerlő prezentációra vagy születni kell, vagy sok évig tanulni és gyakorolni a technikákat.
Azt mondják, hogy aki beszél, az egyben befolyásol is. Talán ez sokszor így is van, hiszen mi magunk is ezt tesszük, ha érvelünk például a nyaralás vagy egy vásárlás mellett, vagy ha a gyereket próbáljuk meggyőzni arról, hogy igenis érdemes tanulni. Tehát a befolyáslás az életünk része, és sok…..
FischerA 2022.04.06 21:38:05
@különvélemény: Igen, valóban több hasonló technika is kimaradt. Ezeket egy következő bejegyzésben tervezem összeírni!
A mindennapi életben számtalan olyan helyzet adódik, amikor megpróbálnak befolyásolni bennünket. Ez lehet akkor, ha el akarnak adni nekünk valamit, vagy ha szeretnének elkötelezni bennünket egy munkahely mellett, vagy amikor egy politikai párt a szavazatunkat kéri. Ilyenkor előkerülnek a hatékony…..
A gyerekek cukik, okosak, őszinték, stb. Ez mind igaz, ahogy az a tény is, hogy nagyon szeretnénk kizárólag így gondolni rájuk - de néha nem megy! Talán többen is találkoztunk már olyan gyerekkel, aki azért legalább egy kicsit idegesített bennünket. Például azért, mert tiszteletlen volt a…..
A jó párkapcsolat alapja a jó kommunikáció - tartja a bölcs mondás, és valószínűleg nehéz is lenne vitatkozni az állítással. Lényegesen nehezebb azonban arra a kérdésre okos választ találni, hogy HOGYAN lehet jó a kommunikáció. Bizony nem könnyű kérdés, nemhiába keresik rá olyan sokan a választ már…..
Helikopter szülővel gyakran találkozhatunk a mindennapok során. Általában könnyű felismerni őket a viselkedésük alapján: folyamatosan a gyerekük körül nyüzsögnek, figyelnek, intézkednek, és folyamatosan aggódnak. Az elnevezés is jól mutatja a lényeget: úgy működnek, mint egy helikopter, folyamatosan…..
Számtalan helyzetben próbálhatnak befolyásolni bennünket minden nap. Például akkor, ha el akarnak adni nekünk valamit, vagy ha szeretnének elkötelezni bennünket egy munkahely mellett, vagy amikor egy politikai párt a szavazatunkat kéri. Ilyenkor előkerülnek a hatékony meggyőző módszerek: hol az…..
Évente kb. 2000 órát vagyunk munkában, és ezt az időt nagyon nem mindegy, hogy mivel és főleg kivel töltjük. Sok múlik a fizetésen, a munkakörön és a kollégákon is, de ami mindent tönkre tud tenni, az a főnökünk személye.   Bizony elég nehéz dolog jó főnököt találni, és ha nekünk nem sikerült,…..
A viselkedéskutatás egyik gyakran használt példája a kobrahatás. Annak példájaként szokás emlegetni, amikor azt szemléltetik, hogy egy nagyobb közösség érdekeit hogyan tudja a visszájára fordítani az egyéni cél, és hogy mindez bizony mennyire bizarr helyzeteket tud okozni. Mindez egyben a gazdasági…..
Elindultak az akciók, a leárazások az üzletekben, jönnek a választások, vagyis olyan időszakot élünk épp, amikor a meggyőzési lehetőségek széles palettájával találkozhatunk. Ennek a blognak egyik célja az, hogy segítsen az olvasóknak felismerni azokat a helyzeteket, amikor vele szemben alkalmaznak…..
Egyszer volt, hol nem volt, közel 30 évvel ezelőtt élt egyszer egy pszichológus. Arthur Aronnak hívták, és sajnos szerelmi bánattal küzdött. Azzal próbálta elterelni a figyelmét a bánatáról, hogy keresni kezdte azokat a tényezőket, amelyek hatására szerelembe eshetünk. És végül úgy néz ki, hogy meg…..
FischerA 2022.01.16 15:21:18
@Vén motoros: Amit a két ember között működő kémiáról írtál, annak a fontossága nem is kérdés.
A fenti 36 kérdés valószínűleg inkább a bensőségességet és az odafigyelést célozza meg. Ezért is lehet érdemes olyanoknak kipróbálni a kérdéssort, akik hosszabb ideje vannak együtt. Akiknél régen jól működött a kémia. :-)
FischerA 2022.01.16 16:53:08
@csakférfi: Éppen a sorozatok, filmekre, közösségi médiára fordított időből lehetne 2 órát erre fordítani szerintem. Az hasznosabb időtöltés lenne, akár lesz belőle szerelem a végén, akár nem.
A kapcsolatoknak tettekre és beszélgetésekre egyaránt van szükségük. Nem utolsó sorban valószínűleg még régi párok is megtudnának újat egymásról.
Ha valaki látott már belülről multis életet, az tudja, hogy néha jól jöhet egy szótár az eligazodáshoz. Az ugye alap, hogy a legtöbb dolgot angolul kell mondani, és lehetőség szerint az angol szót magyarul kell ragozni. De tartalmukban is változnak a multis szakkifejezések, és az eredeti angol…..
A gyerekek gyakran kérnek visszajelzést tőlünk. Például meg akarják mutatni nekünk, ha valami jól megy nekik, valamiben ügyesek. Azt is tudják jól, hogy az iskolai jegyeiket is meg fogjuk látni, és ezek lehetnek rosszak is. Ettől sokszor félnek, de azért mégis érdekli őket, hogy mit fogunk mondani.…..
Ha csak néhány fogadalmunkat tartjuk is meg az új évben, akkor az legyen a kommunikációval kapcsolatos. Rengeteg előnye lesz: javulnak, mélyülnek az emberi kapcsolataink, akár új barátokra tehetünk szert, és nem utolsó sorban a jó kommunikáció hatására mélyül a bizalom a kapcsolatainkban, és…..
Sokszor szeretnénk valakire jó benyomást tenni, vagy egyszerűen csak fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk a másiknak a szimpátiánkat felé. Sok jó módszer van, köztük egyszerűbbek és bonyolultabb, de egy biztos: a kommunikáció aduásza a NYITOTT KÉRDÉS!  Az ördög természetesen most is a részletekben…..
Az iskolákban beindult a keményebb időszak a gyerekeknek. Dolgozatok, felelések jönnek, és ezzel párhuzamosan hamarosan emelkedik fog a stresszfaktor is. Márpedig ha a gyereknél emelkedik a stressz, akkor általában romlik a viselkedésük, és gyakran csökken az eredményességük is. Ráadásul ugyanezen…..
A koronavírus egy komoly veszély az emberekre nézve, amely váratlanul felforgatta mindennapjait felnőttnek és gyereknek egyaránt. Sok rosszban van valami jó is, főleg akkor, ha kitartóan keressük azt. Ezért nézzük, hogy milyen előnyöket tudunk kovácsolni a vírushelyzetből, és főleg hogy mit…..