Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baginé Szincsok Ilona

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek…..
A Gyermekek Jogainak Világnapja  1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot. Azóta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja. A Nyilatkozat, azzal a céllal, hogy ” hogy a gyermek gyermekkora boldog legyen” olyan konkrét jogokat fogalmazott meg,…..
Az Ifjú Zenebarátok Világnapja Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége (Jeunesses Musicales International - JMI) 1968-ban tartott kongresszusának határozata alapján november 20. az Ifjú Zenebarátok Világnapja. A JMI 1945 óta létező, mára a legnagyobb fiatal zenész civil szervezet ami Brüsszelből…..
Filozófia – a görög philo- és szophia szavakból: a bölcsesség szeretete.   A filozófia a bölcselet tudománya, a bölcseleté, mely az emberiséget előreviszi. Ez okból hozta létre az UNESCO a filozófia napját, melyet első alkalommal 2002. november 21-én tartottak meg. Azóta minden évben tudományos…..
A tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. Az ötlet megfogant, és 1976.…..
Csokonai Vitéz Mihály költő, író, műfordító a felvilágosodás korának legnagyobb magyar költője. Debrecenben született 1773. november 17-én. Balassi után a legnagyobb magyar lírikus, a felvilágosodás, a rokokó és a népiesség páratlan szintézisét megalkotó művész. A felélénkülő politikai légkörben…..
Komlós Média Budapest Napja 2020.11.17 14:07:52
"...a főváros tényleges egyesítésének napjául f.é. november 17e tekintessék..." 147 éve, 1873. november 17-én egyesült Pest, Bud aés Óbuda, és jött létre Budapest. Az 1872. december 22-én szentesített törvénycikk elrendelte az 54 ezer lakosú Buda és a 200 ezer lakosú Pest szabad királyi városok,…..
November harmadik hete a Magyar Népdal és Népköltészet Hete "A magyar népdal az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős; a magyarság történelme során kialakult és az évszázados - évezredes - használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian…..
Komlós Média A Zene Világnapja 2020.10.01 13:39:08
Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította. Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet, és így hívta életre a világnapot. Azóta ezen a napon különös figyelmet szentelnek…..
 Ma van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várják a közönséget. A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg…..
Komlós Média Szent Iván - éj 2020.06.23 10:14:20
Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a…..
Június a régi idők kalendáriumaiban Nyárelő vagy Szent Iván hava néven szerepelt. Ez az egyik legzivatarosabb hónapunk, amely a népi tapasztalatok szerint sok veszélyt rejteget: előbb Medárd, majd Margit és Barnabás napjához kötődő jövendölések mutatják a június eleji eső különleges jelentőségét.…..
Június 13-án ünnepeljük a magyar feltalálók napját. A jeles napot a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) alapításának 20. évfordulóján – a szervezet kezdeményezésére –  2009-ben ünnepelték először. Azért esett e napra a választás, mert dr. Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós 1941…..
Komlós Média A Védőnők Napja 2020.06.13 08:00:00
Június 13-án egy olyan hivatást ünnepelünk, amely Európa-szerte egyedülállónak tekinthető. A védőnők több mint 100 esztendeje támogatják szakértelmükkel, tanácsaikkal a családokat a gyermekvállalás és -nevelés során felmerülő kérdésekben. A védőnők oltalmat, biztonságot nyújtanak, emellett részt…..
A Magyar Országgyűlés 2010. évi XLV. törvénye a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről, a trianoni tragédiára emlékezve, június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Az emléknap megemlékezik a nemzeti tragédiáról, de arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyen a magyarság…..
Komlós Média Gyermeknap 2020.05.31 08:00:00
 „Szent kor - a gyermekkor.” (Csehov)  Május 31-én ünnepeljük a Nemzetközi Gyermeknapot!   A gyerekek napja, közismertebb nevén a gyermeknap egy nemzetközi ünnep. A Nemzetközi Gyereknapot 1920-ban tartották meg először Törökországban, majd az ENSZ kezdeményezésére terjedt el jobban.…..
Komlós Média Pünkösd 2020.05.31 08:00:00
Pünkösd,a keresztény egyház egyik fő ünnepe, mely a → húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik. (Elnevezése a görög pentekosztész ’ötvenedik’ szóból származik.) A zsidó vallásból ered, ahol a pészach utáni ötvenedik napon, sabouth kor az aratás, az első gyümölcsök, majd később a tízparancsolat…..
Május 24-én, vasárnap lesz az Európai Nemzeti Parkok Napja. "A nemzeti park olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem…..
A Magyar Természet Napja (május 22.) 2015 óta minden évben május 22-én ünnepeljük a Magyar Természet Napját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink megóvásának fontosságára. A három hazai legnagyobb civil szervezet – a Magyar Madártani és…..
A Múzeumok Nemzetközi Napja ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában, Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el. Első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg. Azóta már több mint száz ország közel 30000 múzeuma vesz részt a minden év május 18-án tartott eseményben. Az…..
  Ady Endre: Május Tündéri május, lombot fakasztó,   Könnyű felöltőt szegre akasztó,   Légy üdvözölve:   Szívet fakasztó, emlék-marasztó...   Járok a korzón, szívembe'…..
Tóth Árpád: Tánc (részlet)   "Táncot kivánnék látni, hintázó női testet,   Zenén lebegve könnyűt, toppantva halk neszűt,   Úszó, setét hajával csak fátyolos mezűt,   Kit nékem furcsa piktor, bús vágy, elémbe…..
A világot sújtó járvány minden területen átrendezi életünket. A városunkban hagyománnyá vált megemlékezések, ünnepségek sem kivételek ezalól. Szeretnénk azonban ennek ellenére eljuttatni az emlékeznivágyókhoz néhány gondolatot az éteren keresztül, hogy ha másként is, de emlékezzünk együtt! A magyar…..
Ma Húsvéthétfő van. Tekintsünk vissza e nap népi hagyományaira! A húsvéthétfő (Veľkonoční ponďelok) annál mozgalmasabb volt. A legények kora hajnalban, két-három óra körül indultak el locsolni. Noha Gajdács Pál szerint a múlt század végén csak kölnivel locsolkodtak, a lányoknak a kútnál való…..
Ma Nagyszombat lévén ennek a napnak a tótkomlósi népi hagyományairól lesz szó. Folytatva a tegnapi bejegyzést, ma tekintsünk vissza a azokra a népi hagyományokra, melyek Nagyszombathoz és húsvétvasárnaphoz köthetők. Nagyszombaton (Veľká sobota) a lányok festették a piros tojásokat, azelőtt hagyma…..