Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DonSzabo

7 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    A második világháború magyarországi hadszínterén folytatott végső küzdelmek közül a Vértes hegység területén vívott harcok magyar szempontból jelentős haditetteknek számítottak. A honvédség leharcolt és megfogyatkozott erői, ahogy 1944 őszén a Kárpátok hágóinál és Torda városa körül, úgy ezen…..
    A nyugati hadifogság angol változata korántsem volt annyira elviselhetetlen és embertelen, mint a francia, illetve kisebb részben az amerikai. Legfőbb pozitívuma az volt, hogy a hadifoglyoknak bizonyos kereteken belül szabad mozgást biztosítottak, illetve lehetővé tették számukra, hogy a…..
    A háború befejezése után az amerikai csapatok a magyar királyi honvédség állományát nem tekintették a szó szoros értelmében vett hadifoglyoknak, ezért élelmezést és elhelyezési lehetőségeket nem biztosítottak számukra. Miután 1945 júniusától a közigazgatási feladatokat a „katonai kormányzati…..
     A magyar társadalmat Erdély elvesztése érintette legérzékenyebben. A magyar politikai és a katonai vezetés 1939-től több ízben kereste az alkalmat Románia magyarlakta területeinek visszaszerzésére. Mivel a németek és a nyugati hatalmak közötti összecsapás elkerülhetetlennek látszott, Teleki…..
    Fronthétköznapoknak általában azok a kisebb-nagyobb időegységek számítottak a harctereken küzdő katonák életében, amikor az öldöklő harcoktól mentesen, saját sorsukkal törődhettek és gondolataikban távoli szeretteiknél lehettek. Ezek a napok, hetek, esetleg hónapok is mozgalmasan teltek el,…..
    Számtalan téveszme és valótlanság rögzült a második világháborús nyugati hadifogságról a hazai köztudatban. Sokan még manapság is úgy vélik, miután a nyugati nagyhatalmak a második világháború európai hadszínterein nagyjából tisztességgel betartották a háborúk írott törvényeit, a vesztes…..
     Az 1920-ban hatalomra került rendszer, annak kormányai és a különböző politikai erők egyetértettek abban, hogy az ország gazdaságát és társadalmát szétziláló trianoni békediktátum súlyos döntéseit meg kell változtatni. A magyar politikai és katonai vezetés 1938-tól kezdve várta a kedvező…..