Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jack Skellington

9 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Spiegel: OSCE observers fault Georgians in conflicthttp://news.trendaz.com/index.shtml?show=news&newsid=1282317&lang=ENYP gyűjtéseUgye, hogy jobb nem nagyon gyorsan levelezni?European observers have faulted Georgia in this month's Caucasus conflict, saying it made elaborate plans to seize…..
Jöhet a mai gyűjtés! 700 ezerrel kevesebb Toyota készül jövőrewww.a5.hu/cikkek/52/28107.shtmlLuigi Picco gyűjtéseNamost ha úgy fog 700 ezerrel kevesebb autó készülni az egyik legnépszerűbb típusból, hogy Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés…..
Jack Skellington 2008.08.30 14:34:43
Ébredések?

A németek tartanak az oroszok bosszújától
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-221940

"A német gazdasági miniszter indítványozta, hogy a kőolajtartalék mintájára gondoskodjanak földgáztartalékról is. Michael Glos úgy vélte, hogy a kaukázusi válság tanulsága szerint nem szabad függőségbe kerülni az energiaellátás terén.

Az 1970-es évek kőolajválsága óta Németország legalább 90 napra elegendő kőolajtartalékkal rendelkezik. A Kaukázusban kirobbant válság miatt a gazdasági miniszter most szóba hozta földgáztartalék biztosítását is, mert - mint Michael Glos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában kifejtette - az ország iparát nem lehet függőségbe hozni egyetlen energiaszállítótól.

Németország legfontosabb földgázellátója Oroszország, és diplomáciai körök szerint ez a tény megnehezíti a határozottabb fellépést Moszkvával szemben a kaukázusi válság rendezése érdekében.

A brit Daily Telegraph című napilap megbízható forrásokból úgy értesült, hogy Moszkvában utasították a nagy energiaszállítókat a nyugatra irányuló vezetékek esetleges lezárására, ha az Európai Unió hétfőre tervezett rendkívüli csúcsértekezletén szankciókkal sújtják Oroszországot. Az Európai Unió energiaügyi megbízottai Brüsszelben közölték, hogy eddig nem kaptak ilyen irányú tájékoztatást Moszkvából, de nem zárták ki a lépést.

Az energiaszállítás csökkentését Moszkva a közelmúltban többször is felhasználta politikai nyomásra, legutóbb 60 százalékkal redukálta a Csehországba irányuló kőolajszállítást, miután Prágában aláírták az amerikai rakétavédelmi pajzs felállítására vonatkozó megállapodást. A védelmi intézkedést Moszkvában nyílt kihívásként értelmezték.

Oroszország legnagyobb kőolajipari vállalata, a Lukoil és az állami tulajdonban lévő Rosznyeft egyébként cáfolta a brit lapértesülést."
Jack Skellington 2008.08.30 14:57:00
Gyatra beruházási adat, gazdasági növekedési remények nélkül
index.hu/gazdasag/magyar/beruh080829/

" Az összkép tehát a heterogén részletek mellett nem változott: az állami beruházási tevékenység zuhanása mellett a magánszektor lagymatag teljesítménye is arra utal, hogy a közeljövőben nem várható kitörés az igen lassú gazdasági növekedésből.

Megjegyzendő, hogy a magyar beruházási ráta az elmúlt évek gyenge teljesítménye miatt igen alacsony szintre esett vissza. Második negyedéves GDP-adat híján erről nincs friss számunk, de a korábbi tendencia is figyelemre méltó. Amennyiben a KSH bruttó állóeszköz-felhalmozási adatát figyeljük, az is elképzelhető hogy a GDP-arányos mutató az év végére példátlan mélységbe, 20 százalék alá süllyed."
Jack Skellington 2008.08.30 15:00:15
Deflációt mértek Szlovéniában
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20080829-deflaciot-mertek-szloveniaban-augusztusban-csokkentek-az-arak.html

"Idén először deflációt mértek Szlovéniában. Augusztusban átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint a megelőző hónapban - közölte pénteken a szlovén statisztikai hivatal.

Az augusztusi árcsökkenés elsősorban az üzemanyagok, az energia és egyes élelmiszerek alacsonyabb árának a következménye. A fogyasztói árak egyhónapos csökkenése ellenére az év első nyolc hónapjában 3,5 százalékos volt az áremelkedés, éves szinten pedig hat százalékos az infláció Szlovéniában."
Jöhet a mai gyűjtés! 700 ezerrel kevesebb Toyota készül jövőre www.a5.hu/cikkek/52/28107.shtml Luigi Picco gyűjtése Namost ha úgy fog 700 ezerrel kevesebb autó készülni az egyik legnépszerűbb típusból, hogy Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős…..
Az eddigi előrejelzésekkel szemben a héten bevezetendő áremelés után nem januárra, hanem már novemberre várható a következő áremelés a budapesti távhőszolgáltatóknál:Budapesten drágább a távfűtés, mint Bécsben - jön az újabb áremeléswww.napi.hu/default.aspIdén eddig…..
Jack Skellington 2008.08.29 17:08:52
Hm

Mázsaszám lopták a krumplit és a barackot Borsodban
www.origo.hu/itthon/20080829-somogybol-alsodobszarol-illetve-legyesbenyerol-lopnak-krumlit-es-barackot.html

"Sok mázsa krumplival és barackkal távoztak tolvajok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsódobszáról illetve Legyesbényéről. Az egyik csoportot elfogta a rendőrség, a másikat még keresik.

Három napig jártak tolvajok egy alsódobszai termelő veteményesébe, ahonnan több mint félmillió forint értékű burgonyát vittek el, mire a tulajdonos észrevette a lopást - ismertette Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken.A rendőrök lesben álltak, mivel abból indultak ki, hogy a tolvajok addig járnak a földre, míg betakarítanivaló van. Húsz tolvajt számláltak össze, akik autóval, kerékpárral, gyalog érkeztek, de közülük csak ötöt fogtak el, a többieket még keresik.

Dobi Tamás beszámolt arról is, hogy a Legyesbénye külterületén lévő barackosból mintegy 700 kilogramm barackot szüretelt le egy másik csapat, ezek tagjait is keresik még.

Mindkét ügyben a Szerencsi Rendőrkapitányság nyomoz - tette hozzá Dobi Tamás."
Jack Skellington 2008.08.29 17:15:28
Három százalék alatti növekedés várható
www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080829-gdp-harom-szazalek-alatti-gazdasagi-novekedes-varhato.html

"Nincs lendület a magyar gazdaságban, és ezen a minap bejelentett adómódosítási javaslatok sem változtatnak. Begyűrűzik az európai recesszió, enyhülés csak az uniós támogatásoktól várható.

A beruházások területén stagnálásra, a gazdasági növekedésben pedig 3 százalék alatti növekedésre számítanak az MTI által pénteken megkérdezett szakértők.

A KSH pénteken közölt, a beruházások második negyedéves alakulásáról szóló elemzésével kapcsolatban Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője kijelentette: a beruházások volumenének csökkenése jól mutatja, hogy nincs lendület a magyar gazdaságban.

Az elmúlt időszak gyorsuló gazdasági növekedése mögött a nettó exportteljesítmény bővülése, az árukészletek felhalmozódása és a vizitdíj eltörlése miatti több orvos-beteg találkozó áll. Ezek a körülmények azonban nem biztosítanak kellő fedezetet egy nagyobb mértékű, hosszú távú gyorsulásnak - tette hozzá.

Az elemző szerint a csökkenő beruházási hajlandóság és a foglalkoztatottak számának visszaesése miatt a gazdasági növekedés biztosan nem éri el a 3 százalékot 2008-ban. Suppan Gergely szerint a növekedési ütem gyorsítását a kormány új adómódosítási javaslatai sem fogják tudni elérni, mivel azok nem csökkentik jelentősen az állami adóelvonások szintjét.

A pénzintézeti elemző kiemelte, hogy a beruházások növekedésének mértéke a régió környező országaiban általában két számjegyű, sőt nem ritka a 20 százalékos bővülés sem. A magyarországi beruházások összege azonban legfeljebb csak 1 százalék alatti szinten emelkedhet 2008-ban.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője az európai gazdasági recesszió begyűrűzésének első jelét látja a beruházási volumen csökkenésében. A makrogazdasági elemző megjegyezte ugyanakkor, hogy a Hankook gumigyár tavalyi beruházása miatt a beruházási mérték rendkívül magas előző évi második negyedéves bázissal rendelkezik.

Barcza György szerint a beruházási volument elsősorban a magánszektorból érkező befektetések és a feldolgozóipar stagnálása vetette vissza. Az európai uniós támogatások megérkezésétől az elemző azt várja, hogy stagnálásba fordulnak a jelenleg csökkenő állami szektorból érkező befektetések. Ez a gazdasági növekedést akár 1 százalékkal is növelheti 2009-ben - fűzte hozzá Barcza György.

A K&H elemzője szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt csak 2,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés 2008-ban. Barcza György ráadásul azt sem tartja kizártnak, hogy a jelenleg még mögöttünk álló román és bolgár gazdaság 5-10 éven belül utoléri a rendkívül lassan növekvő magyarországit.

A KSH adatai szerint a második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene éves szinten 2,1 százalékkal csökkent az előzetes számítások alapján, az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt, folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1026,5 milliárd forint volt."
Jack Skellington 2008.08.29 17:47:15
Új szénerőmű épülhet Magyarországon
www.origo.hu/uzletinegyed/ceg/20080829-aes-uj-eromu-epulhet-magyarorszagon.html

"Az amerikai AES Corporation új erőmű építését tervezi Magyarországon. A multinacionális energiaipari nagyvállalat állítólag már megkezdte a partnerek kiválasztását az erőmű építéséhez.

Az Észak-Magyarországon létesítendő erőművet szénnel fűtenék - derül ki a Fox Business híréből. A híroldal értesülését cég magyarországi illetékesei nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt.

Az AES 1996 óta van jelen a magyar piacon, három erőművel rendelkezik itt a honlapja szerint, amelyek kapacitása 1112 megawatt. Munkatársainak száma több mint ötszáz Magyarországon.

A cég volt az első magánbefektető a magyar áramtermelésben, amikor a három erőművet megszerezte 1996-ban. Az AES 110 millió dollárt fektetett a létesítményekbe, amelyeket 2004-ben egyébként be kellett volna zárni. Két erőművet biofűtőanyagok elégetésére is alkalmassá tettek.

Az amerikai válallat három magyar erőműve közül a legkisebb az AES Borsod, amely 96 megawattos biomassza és szénerőmű. A középső az AES Tiszapalkonya, 116 MW-tal többféle fűtőanyaggal is működik, de elsősorban azért a szénre alapozza a termelést. Az AES Tisza II erőmű Magyarország harmadik legnagyobb áramtermelő létesítménye, amely az ország teljes áramtermelésének 7 százalékát adja.

A virginiai székhelyű AES öt kontinens 29 országában van jelen, 123 erőművével. Körülbelül 43 ezer megawatt áramtermelő kapacitással működnek ezek a létesítmények. A társaság 13 áramszolgáltató részleget is működtet. A cég összes árbevétele 13,6 milliárd dollár. A cég alkalmazottainak száma 28 ezer. Az AES Európában, a FÁK-országokban és Afrikában is aktív, e térségeket egyetlen régióként tartja számon, és ezen a regionális aloldalukon a magyar parlamentet tüntetik fel illusztrációként."
  Háború és Béke. Mielőtt tovább olvasnátok, szerintem érdemes elolvasni a tegnap esti kommenteket is, ITT. Most pedig lássuk részletesen. Az oroszoktól kapunk olajat és gázt. Jaj, és uránt is, ne feledjük! A lengyelektől és a németektől kapunk szenet. De mit…..
Jack Skellington 2008.08.29 01:18:42
Érdekes összeállítás:

FACTBOX: Russian oil and gas export interruptions
www.reuters.com/article/rbssEnergyNews/idUSLS57897220080828?rpc=401&

"LONDON (Reuters) - Russia has cut oil and gas supplies to neighbors and indirectly to onward customers in recent years.

The following is a list of some supply interruptions and the reasons offered for them.

The Swedish Defence Research Agency, a government-linked body, said in a report in March 2006 that Russia had cut off exports on around 40 occasions.

Moscow denies that it uses energy as a political tool."
  GazdaságNocsak-nocsak – az energiárak csökkentése érdekében a szlovák miniszterelnök visszaállamosítással fenyegeti a – főként külföldi érdekeltségű - energiaszolgáltatókat: Fico államosítással fenyegeti az…..
Jack Skellington 2008.08.19 20:55:52
Visszaszorulóban az élelmiszerek ára
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=378532&place=

"Az élelmiszerek árát mérő index a január óta mért legalacsonyabb szintre esett - jelentette az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO.

Az árak csökkenését elsősorban a gabona és az olajak piacai húzták - számol be a Bloomberg. Az 55 élelmiszer árát összefoglaló FAO-index 212 ponton állt júliusban, miután júniusban még 217 ponton állt, márciusban pedig rekord, 218 pontos értéket ért el. Egyes cikkek ára viszont szembe ment a trenddel, így például a cukor árindexe 183-ra emelkedett, miután júniusban még 156 ponton állt - jelentette a római bázisú szervezet. Ezt főleg a brazil termés gyengesége indokolta. Az olajok és zsírok indexe 278 pontra csökkent az előző havi 292-ről, a gabonáké 273-ról 256 pontra mérséklődött, a tej viszont 263 pontról 265-re "drágult", míg a hús árindexe júliusban nem változott."
Jack Skellington 2008.08.19 20:58:10
A várakozások felett drágul Amerika
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=378534&place=

"Csökken az építőipar teljesítménye, és a vártnál magasabb a termelői infláció is.

Amerikában 965 ezer építkezés kezdődött meg júliusban, az elemzők 960 ezret vártak - írja a Bloomberg. Az adat 17 éves mélypontot jelent. Az előző adat még 1,066 millió új építkezés megkezdését mutatta, így tovább tart az amerikai építőipar vesszőfutása.

A termelői árak viszont 1,2 százalékkal emelkedtek júliusban, szemben az elemzők 0,6 százalékos várakozásával. Egy hónappal korábban még 1,8 százalék volt a növekedés üteme. Az energia és az élelmiszerárakat nem tartalmazó magindex is gyorsulást mutat, értéke 0,2 százalékról 0,7 százalékra emelkedett."
Jack Skellington 2008.08.20 07:02:58
Ez a jó kis cikk meg tegnap kimaradt, pedig érdemes elolvasni:

Hazafias vásárlók áruházi rohama
www.piacesprofit.hu/?r=20915

"A stratégiai üzletágak külföldi kézbe kerülésének megakadályozása nem véletlenül erősödött fel éppen mostanában. A globalizáció előretörésével kiélesedő verseny, a lassuló gazdasági növekedés és a munkanélküliség növekedésével fokozódó problémák egyértelműen utat nyitnak a protekcionista gazdaságpolitikáknak, különösen, ha ehhez olyan nyersanyagpiaci tendenciák is társulnak, mint napjainkban. Az európai alkotmány körül zajló negatív események szintén megkönnyítik a politikusok számára, hogy mostanában inkább a nemzetállami érdekeket részesítsék előnyben, szemben az uniós célokkal.

Ugyanezek a tényezők magyarázhatják azt is, hogy a nemzeti vagyonalapok miért éppen most verték ki a biztosítékot néhány tagállamban. Németországban például felmerült a törvényi korlátozás lehetősége annak érdekében, hogy az állam intervencióval élhessen külföldi tulajdonú vállalatok és nemzeti vagyonalapok tőkebefektetései esetében, írja a Wall Street Journal egy 2008 januárjában megjelent cikkben. A külföldi felvásárlások korlátozására vonatkozó tervezet ellen többen szót emeltek, hangot adva félelmüknek, miszerint ez elriasztja a külföldi tőkebefektetőket. Angela Merkel kancellár úgy érvelt: olyan rendelkezést szeretne, amely csupán azt akadályozza, hogy külföldiek politikai befolyáshoz juthassanak azáltal, hogy megvásárolják bizonyos, korábban privatizált szektorok részvényeit. Németországban például ez konkrét veszély lehet az energetikai közműszolgáltatások piacán."
Átrendeződő jövedelmekhttp://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=234907A reálbérek európai átlagának emelkedéséhez nagyban hozzájárultak az újonnan csatlakozott tagállamokban bekövetkezett reálbér-emelkedések. A hirtelen megugró fizetések nem egy esetben maguk után vonják az…..
Befektetőre várnak a magyar elektromos autókhttp://index.hu/gazdasag/magyar/elau080805/Három, alternatív meghajtású, magyar érdekeltségű autó: a várható jövő.Bár több magyar érdekeltségű, alternatív meghajtással működő személyautó gyártása is küszöbönáll, a…..
Így szívja vérünket a végtelen élelmiszerválság http://hvg.hu/gazdasag/20080805_elelmiszer_valsag_arak_jelentesek.aspx Bioüzemanyagok, hatalmas befektetések, a hagyományos gazdálkodás ellehetetlenítése, élelmiszerárak emelkedése, folyamatos elszegényedés és éhezés -…..
Jack Skellington 2008.08.08 07:42:29
Jó az uniós gabonatermés
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=234912

"Hazai szakemberek szerint a magyar termésnövekedés hátterében a kedvezőbb időjárás áll, mivel az 1,1-1,2 millió hektáros búza- és kukorica-vetésterület nem változott lényegesen az egy évvel korábbihoz képest. Búzából a gazdálkodók 5,3-5,5 millió tonnát takarítottak be az elmúlt hetekben: ez a tavalyi 4 millióhoz viszonyítva csaknem 40 százalékos bővülést takar, de nem kimagaslóan jó eredmény. A csapadékos július nyomán történelmi rekorddal kecsegtet viszont a takarmánykukorica-termés, amely az elmúlt évinél akár két és félszer is nagyobb lehet, s elérheti a 10 millió tonnát."
Minden várakozást felülmúló drágulás http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=377113&place=1990 óta idén emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak: a májusi 7,1 %-os emelkedés után a júniusi elérte a 8 %-ot. Ebben nagy szerepet játszott az…..
Jack Skellington 2008.08.08 06:14:53
Szakbolt lett a divat
Saját üzleteket nyitnak a nagy, kereskedelmi láncokból kiszorult beszállítók
nol.hu/cikk/502758/

"Tavaly, a háromszázalékos kiskereskedelemi forgalomcsökkenés közepette kiugró mértékben megugrott a független pékségek, édességüzletek, zöldség-, gyümölcs-, borszaküzletek, bio- és naturaboltok száma. A diszkontokkal és a hipermarketekkel szemben csaknem mindig vesztésre álló kisboltok tulajdonosai a specializálódásban találták meg az ellenszert.

A hazai élelmiszer-kiskereskedelemben az előző év második fele volt a vízválasztó, amikor a huzamosabb ideje pangó forgalom miatt rövid idő alatt 3300 élelmi-szer-áruház és vegyesüzlet dobta be a törülközőt, ugyanakkor mindössze néhány hónapon belül 2600-ról 3500-ra nőtt a kenyér- pékáru- és édességüzletek száma, s ötszáz zöldségboltot nyitottak."
Így szívja vérünket a végtelen élelmiszerválság http://hvg.hu/gazdasag/20080805_elelmiszer_valsag_arak_jelentesek.aspx Bioüzemanyagok, hatalmas befektetések, a hagyományos gazdálkodás ellehetetlenítése, élelmiszerárak emelkedése, folyamatos elszegényedés és éhezés -…..
Minden várakozást felülmúló drágulás  http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=377113&place= 1990 óta idén emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak: a májusi 7,1 %-os emelkedés után a júniusi elérte a 8 %-ot. Ebben nagy szerepet játszott az…..
Termőföldre sincs szüksége a jövő energianövényének http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=376994&place=#Scene_11996-ban, közel 15 évnyi kutatás után az USA-beli Nemzeti Megújuló Energia Labor (NREL) algaolaj-projektje azzal az eredménnyel zárult, hogy…..
Heti 700 forintba kerül az emberiség megmentésehttp://www.piacesprofit.hu/?r=20663Az európai klímavédelmi program gyakorlati megvalósításának menetrendjét vázolja az a javaslat, melyet január 23-án fogadott el az Európai Bizottság. A javasolt megoldás mindösszesen heti 3 Euró…..
A válság nagy, az összeomlást megúszhatjukwww.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso_cimoldal%20&nID=376806Ezzel az optimista címmel közölt a Napi Gazdaság 2 oldalas interjút Lámfalussy Sándorral, az Európai Monetáris Intézet volt elnökével. Az interjú…..
Jack Skellington 2008.08.01 15:18:20
A válság nagy, az összeomlást megúszhatjukEzzel az optimista címmel közölt a Napi Gazdaság 2 oldalas interjút Lámfalussy Sándorral, az Európai Monetáris Intézet volt elnökével. Az interjú elsősorban a válság okaira keres magyarázatot.  - Milyen okokra lehet…..