Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HermRob

9 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     1 Jelenet a délvidéki harcokból – az 1848. december 14-i jarkováci ütközet   Répásy Mihályét követően 1848. november folyamán újabb tábornoki kinevezésekre nem került sor. Decemberben pedig egyedül a délvidéki, a bácskai és bánsági hadtesteknél neveztek ki három vezérőrnagyot. A…..
  1 A komáromi erőd 1848-ban   (Az első rész itt olvasható.) Kossuth október 18-án – egy esetleges francia és angol közvetítési ajánlat híréről értesülve –a lajtai táborba ment, s immáron harmadik toborzóútján kb. 10 000 főnyi, többségében nemzetőrökből és frissen felállított…..
1 Kossuth és Magyarország utolsó támaszai   A Kossuth-ikonográfiában a csoportképeket figyelve, feltűnő, hogy a Batthyány-kormányról készült ábrázolásokat leszámítva, Kossuthot rendszeresen ábrázolták a szabadságharc katonai vezetői körében, míg pld. az Országos Honvédelmi Bizottmány vagy a…..
     Tizennyolc éves ifjú voltam, amikor az ország Bartók Béla születésének 100. évfordulójára emlékezett. Ahogy ilyenkor lenni szokott, egymás után jelentek meg a hírlapi és folyóiratcikkek, kortársi visszaemlékezések a jeles zeneszerzőről, s alig volt olyan egykorú kortárs, aki meg ne osztotta…..
    1848–1849-ben az ország területén két elsőrangú, a 19. századi erődépítészet követelményeinek megfelelő erődítmény volt található. Komárom a felső-, Pétervárad az al-dunai vízi útvonalat ellenőrizte. Hídfőinek és sáncrendszerének köszönhetően mindkét erőd védőserege szabadon operálhatott a…..
    Az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc hadserege a „nagy év” egyik legsajátabb alkotása volt. Batthyány Lajos miniszterelnöknek páratlanul rövid idő alatt sikerült megteremtenie az önálló magyar haderőt, amely alig négy hónappal egyik alkotóelemének, a honvédségnek a születése után már…..
    A szőlősi fegyverletétel 1849. augusztus 13-án   A szabadságharc leverését követően több százan vagy akár több ezren indultak haza a harcterekről vagy a fegyverletételek helyszíneiről. A honvédsereg magasabb rangú tisztjeit általában börtönbüntetésre ítélték, a tisztek többségét…..
    A katonai propaganda hatásával már a 16–17. század óta tisztában voltak az egyes európai udvarok és kormányok. A hadi sikerek, illetve az ellenség kudarcainak megörökítése, az erről szóló hírek közzététele szempontjából óriási jelentősége volt a 15. századtól kezdve mind nagyobb és nagyobb…..
    1848 februárjában az akkori Magyarország területén összesen négy olasz legénységű gyalogoszászlóalj és két lovasezred állomásozott. Közülük a lombardiai kiegészítésű 23. (Ceccopieri) gyalogezred két zászlóalja Budán volt található. A két zászlóaljat 1848 júniusában a Károly-laktanyába…..