Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Együtt születünk

16 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon milyen egy apának belemenni abba, hogy a gyermeke otthon szülessen? Biztonságban érzi magát ebben a helyzetben? Talál magának elfoglaltságot? Tudja kontrollálni az eseményeket? Bízhat abban, hogy a gyermekének jó lesz ez így? Milyen végigkísérni a párját ezen az úton?   Egy párral…..
Csütörtök délelőtt Mamafonó (női kör anyáknak és 0-6 hónapos babáiknak) volt. Mártival tartottuk. Náluk a héten karantén miatt nincs iskola, ezért két gyereke vele jött dolgozni. Ámulattal néztem, ahogy egyensúlyozott (talán a zsonglőrködött megfelelőbb szó) a gyerekei külön töltött két órájának…..
Amikor a terhességem vége felé jártam emlékszem, hogy vásárolni mentünk egy nagyobb bútorüzletbe a férjemmel. Mentünk a bonyolult berendezésű áruházban, majd egyszer csak eltűnt a szemem elől. Amikor erre ráeszméltem, hogy nem látom, és nem tudom hol van, nagyon megijedtem, azonnal lefutott a szemem…..
Együtt Születünk A ciciről 2020.09.25 10:53:38
Négy-öt évvel ezelőtt találkoztam egy régen látott barátnőmmel. Sok- sok mondanivalónk után a végén, érezhető aggodalommal a hangjában elmesélte, hogy 9 éves lányának a mellében egy csomót találtak pár napja. Rajtam is azonnal átfutott a rémület: Úristen lehet, hogy egy kilenc éves kislánynak…..
Amikor a harmadik gyerekemet vártam és a szülésre készültem, találtam otthon egy követ. Szép, lapos, ovális formája volt és a zöld sokféle árnyalatában játszott a felülete. Korzikáról hoztam 16 éves koromban. Volt ott egy olyan tengerpart, ami messziről feketének látszott és azon a feketeségen…..
Van biológiája az apává-válásnak? Nem olyan rég fedezték fel a kutatók azokat a “háttérben” zajló változásokat, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a férfi megtalálja apai szerepét.  Amikor a workshopjainkon ezekről a biológiai folyamatokról beszélgetünk vannak, akiknél azt érzem, hogy inkább cikinek…..
Felvillan bennem egy emlék, az első lányom születésénél történt. A szülésznő, mikor már a babám a hasamon pihent, odaszólt hozzám: Nézd itt a méhlepény, nagyon szép! Hát, ez akkor engem egyáltalán nem érdekelt. Éppen csak rápillantottam, és rögtön visszatértem mocorgó, gyűrött újszülöttem…..
Az egyiptomiak számára a szülés-születés szent esemény volt: olyan, amikor a szülőnő istennővé változhatott és a születés helyére istennők jöttek a segítségére. Mindig izgalmasnak találom, amikor kiderül, hogy az ember mennyire nem változik és hogy a bölcsessége mindig másmilyen formában, de…..
A magzat éppen születik. Elindul a neki otthont adó méhből. Vajon milyen lehet ez a pillanat? – Most, hogy erről írok elgondolkoztam, és arra jöttem rá, hogy szinte minden indulásomkor bevillan valami emlékszilánk ebből a nehézségből, ami akkor önthetett el, amikor az anyaméhet készültem elhagyni...…..
Rengeteg cikket lehet mostanában találni a bélflórát benépesítő baktériumok széleskörű szerepéről az életünkben. A sokféle kutatás szerint az emésztésünk minőségén túl az immunrendszerünket, a hangulatunkat, a pszichés állapotunkat és az idegrendszerünk fejlődését is befolyásolja… Ehhez kapcsolódó…..
Nemrégen szembe jött velem egy cikk az interneten páros női portrékkal. Megnéztem, és kiderült, hogy egy litván fotográfus nő, Vaida Markeviciute projektje, aki portrékat készített nőkről szülés előtt és a gyerekük megszülése után. Próbáltam megfejteni, hogy mi a különbség a portrék között: előtte –…..
Együtt Születünk Apás szülés? 2020.05.15 22:25:08
  Hallottátok már azt a szlogent apákkal kapcsolatban, hogy "pelenkázz, tovább élsz"? Egy 2008-as magyar kutatás szerint a családban élés és a jó apa-gyerek kapcsolat védőfaktor a férfiak számára, ez számos egészségügyi mutató tekintetében igaz, pl. kihat a férfi várható élettartamára. (Ha egy…..
  Milyen érdekes, hogy a foganás után elinduló fiziológiai folyamatok minden nőben hasonlóan zajlanak le. De a megélt várandósság annyiféle, ahány anya, ahány növekvő magzat.   Tavasz van. Az átváltozásoknak, az újjászületésnek az időszaka. A szemünk előtt zajlik ahogy a mozdulatlan ág elkezdi…..
Régi barátság köt össze minket. Ahogy együtt fogalmaztuk meg azt a vágyunkat, hogy szeretnénk foglalkozni a perinatális időszakkal, leendő apákkal és anyákkal, úgy lett nyilvánvalóvá, hogy együtt fogunk dolgozni. Hamar rájöttünk arra, hogy az, amikor közösen alkotunk, módszertant találunk ki,…..
Életünk egy meghatározó lépését éppen a bennünk élő vágyra és az ebből fakadó lendületre alapozva tettük meg. Nagyon fontosnak éreztük, hogy minél több nő megtapasztalhassa a szülés felemelő érzését. Kerestük, hogy mi ebben hogyan tudjuk hasznossá tenni magunkat. Ekkor hallottuk egy szülészorvos…..
 „A döntéseid a vágyaidat tükrözzék, ne a félelmeidet” Ezt az idézetet egyszer véletlenül találtuk, Nelson Mandela-tól származik. Az volt mindkettőnk benyomása, hogy nagyon kifejezi azt, amire törekszünk. Saját tapasztalatunk is az volt a szülés kapcsán, hogy a tapasztalatlanságunk és…..