Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Közgazdászok a válságról

72 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2010 tavaszán az akkor felálló kormány még tudta: „a gyerekek jövőjébe való befektetés érték a nemzet számára is”, ezért ígérték meg és vállalták el az oktatás megújítását. Nem így lett. Ez év tavaszán az Európai Bizottság a magyar oktatási rendszerről – többek közt – a következőket volt kénytelen…..
Egyes számmisztikával foglalkozók szerint a 22-es szám kifejezetten baljós: 22-én ne tegyük ki a lábunkat otthonról, de lehetőleg a lakásban se csináljunk semmit. Noha nem hiszek az efféle jóslásokban, úgy néz ki, hogy 2022-re bejön. Európában évtizedek óta nem látott háborúval, a háború okozta…..
Úgy tűnik az előzetes adatok szerint, hogy 2021-ben kivételesen jól teljesített a magyar gazdaság. Hét százalék fölötti növekedése nemzetközi összevetésben is jelentős. Az előzetes és becsült dinamikák alapján, az unióban a hatodik helyet foglaltuk el Írország, Horvátország, Görögország,…..
Újabb trófeát gyűjtött be Magyarország az elmúlt napokban, amikor megjelent a tavalyi infláció mutatója. Az év átlagában a drágulás 5,1 százalékos lett, amivel az unió élére kerültünk. (Az előző két évben még be kellett érnünk a második helyezéssel, de tudjuk: „Magyarország előre megy, nem…..
A világjárvány sújtotta 2020 után az idei esztendőre nézve, eleve jobbra lehetett számítani. Már csak azért is, mert tavaly év végére megvolt az oltóanyag a vírussal szemben, ezért mérsékelhetőnek tűntek a lezárások. A mély visszaesést követően mindenki növekedést, foglalkoztatás-bővülést várt úgy,…..
Az átlagos magyar olvasó leginkább a maga mindennapos anyagi viszonyaira tekintve szokta megítélni a gazdaság mindenkori helyzetét. Ezen belül is jövedelmének alakulása érdekli, ami mellett nagyon számontartja, hogy mikor, miért, mennyit kell fizetnie. A gazdaság egészének helyzetét aligha képes…..
Makroközgazdászként több mint negyven éve vizsgálom, elemzem a magyar gazdaság általános folyamatait, növekedését, egyensúlyát és az alakulásukat befolyásoló kormányzati politikákat. Sok mindent láttam, megéltem, de az ez év őszére létrejött kétségbeejtő állapotok engem is megleptek. A káoszt látom…..
Tegnapi közös blogbejegyzésünkben nyolc pontban foglaltuk össze, hogy miért tartjuk súlyos hibának a kínai Fudan Egyetem kampuszának Budapestre telepítését. Úgy gondoljuk, hogy kifejezetten káros lenne a magyar gazdaságot és a jövő társadalmát további, soha meg nem térülő, újabb, több százmilliárd…..
Alulírottak – kizárólag a szakmánkra korlátozódva – a következők miatt nem értünk egyet a kínai Fudan Egyetem kampuszának Magyarországra településével.   A magyarországi kampusz nem a kínai fél tőkebefektetéseként és kockázatvállalása mellett valósulna meg, hanem a magyar állam által Kínától…..
Az Orbán-kormány kommunikációs kormányzást folytat. A gazdaságban is arról szóló politikai üzenetei vannak, amit el akar érni: bizonyítani, hogy minden döntése páratlanul sikeres, jó és csakis értünk történik. Ez jellemző a 2022-re beterjesztett költségvetésre is, ami a számok alapján ugyan kevéssé…..
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, a nyugdíjas-index 3,2 százalékkal, a maginfláció 4,1 százalékkal haladta meg a tavaly februárit - tette közzé a KSH. Az elmúlt tizenkét hónapban a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az…..
Jósolni nehéz, főleg, ha a jövőről lenne szó – tartja a fáma. És ez igaz az inflációra nézve is. Minden átíródik csak az inflációs pálya nem Az elmúlt év végén a Pénzügyminisztérium újra programozta a 2021-re vonatkozó magyar növekedési és egyensúlyi pályát. Egyrészt, mert a költségvetésben…..
 Az elmúlt 11 esztendőben igen ritkán fordult elő, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a nyilvánosság elé lépett volna és közleményt adott volna ki. Most, március 22-én hétfőn, mégis ez történt, Vukovich Gabriella elnök asszony az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy „8331-gyel nőtt a halálozás…..
Az amerikai Kongresszus 2021. március 10-én elfogadta Biden elnök mentőcsomagtervét, az American Rescue Plan-t. A csomag  mérete 1900 Mrd dollár, ami a 2020. évi amerikai GDP 9,1%-a. Jelen írásban arra teszek kísérletet, hogy a Biden-terv  gyorsértékelése  alapján megállapítsam mely területek,…..
A növekedési vágyakról Varga Mihály abból a tényből, hogy az unióban az elmúlt covidos évben 6,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, nálunk viszont csak 5,1 százalékkal, azt a következtetést szűrte le, hogy a magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál. Értelmezése beleillik az…..
Honnan veszi a Központi Statisztikai Hivatal az átlagkereset-adatokat, merthogy a megadott összeg túlzottan is magasnak tűnik? A statisztika bonyolult tudomány, hisz nehéz feladat a gazdaság és a társadalom változásait folyamatosan leképezni. Számos bizonytalansági faktor rontja a felmérések…..
Orbán Viktor nemrég megrendelte: a magyar gazdaság visszaesése a világjárvány kitörésének évében legyen kisebb, mint amekkora 2008-2009-ben a globális válság idején bekövetkezett. Akkor 5,7 százalékkal zuhant a bruttó hazai termék, tehát ennél enyhébb recessziónak kellett lennie. És lőn! Jót tettek…..
„Akartok-e rabok lenni? A tömeg nem várta be a mondat végét, hanem egyhangúlag rázúgta: Akarunk! Akarunk! A szónoklatnak vége volt.” (Esterházy Péter: Kis Magyar Pornográfia, Magvető Kiadó 1984. 83. old.)     Az Orbán-kormány rohamtempóban látott hozzá ez év elején a vidéki nagy egyetemek…..
Most, év elején, amikor egy évtized elején (ha nem is a kezdetén) vagyunk, megsokasodtak az előrejelzések arról, milyen gazdasági időszak vár ránk. Miniszterelnökünk is sietett biztosítani arról bennünket, hogy nagy idők kapujában állunk. A 2010 és 2020 közötti évtized az elmúlt száz év…..
A válság mindig magában hordozza a megújulás lehetőségét. Csak nálunk nem. Mert Magyarországnak olyan miniszterelnöke van, aki a válságkezelésre szánt pénzből a nemzetgazdaság helyett a saját oligarcháit és a saját hobbi-céljait finanszírozta. Aki a hatalma megtartása érdekében inkább befagyasztotta…..
2020-ban az államháztartás központi alrendszere 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a hírt közölte a Pénzügyminisztérium; ez GDP-arányosan 9 százalék körüli. A tavalyi évre szóló költségvetési terv és a betervezett 367 milliárd forint hiány már márciusban irreálissá vált. Minden józan…..
A magyar gazdaság 2017-2019-es teljesítménye sokakban azt a meggyőződést erősítette, hogy egy intenzív, viszonylag magas növekedési ütemű egyensúlyi pályára álltunk rá. Ennél jóval kevesebben vélték úgy, hogy ez még mindig is az extenzív növekedési szakasz, amelyet az uniós források gyorsított…..
Ritka rossz éve lesz a magyar gazdaságnak a most elköszönő. Ugyan még csak első háromnegyed évének adatai ismertek, de sajnos nincs semmi okunk feltételezni, hogy az utolsó három hónapban javulás állna be. Sőt, az előrejelzők többsége – beleértve a pénzügyminisztert is – további romlást…..
Orbán Viktor miniszterelnök a hét végén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó gazdasági csomag keretében a kormány kiterjeszti a hitelmoratóriumot, átvállalja a decemberi és januári bérköltségek kétharmadát a zárva tartó vállalkozásoktól, megfelezi a kis- és…..
„A közgazdaságtan sokat foglalkozik a bizalom és a kiszámíthatóság szerepével a jó gazdasági döntésekben. Ez a mozzanat az Orbán-féle társadalom- és gazdaságfelfogásból tökéletesen hiányzik. Saját definíciója szerint politikai kormányzást folytat, ami magyarul azt jelenti, hogy a hatalmat minden…..