Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Süli Attila

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
          A tavaszi hadjárat sikereire koronát tevő nagysallói magyar győzelem után (1849. április 19.), a Komárom felmentésére irányuló hadműveletekhez szükségessé vált Esztergom felszabadítása is. Ennek bekövetkezte után Görgei Artúr vezérőrnagy, fővezér 1849. április 25-én az alábbi jelentést…..
1. kép:  A visszaemlékezés előlapja   Bevezetés   Az önálló magyar honvédhadsereg létrehozása megkövetelte a katonai egészségügyi szolgálat létrehozását. 1848 májusában Sauer Ignác országos főorvos felhívást tett közzé a szerveződő 10 honvédzászlóalj 10 fő- és 30 alorvosi helyeinek betöltésére.…..
    1. Turóczi Mózes fényképe    Köztudatunkban Kézdivásárhely, mint „Gábor Áron városa” ismert, mivel 1849-ben itt működött a Székelyföld legnagyobb hadiüzeme, ezen belül pedig az önvédelmi harcban legendás hírnevet szerzett ágyúgyár. Így nem véletlen, hogy az ágyúkészítés és a székely hős…..
1 A honvéd tüzérég első nagy fegyverténye: a pákozdi csata   Ifj. Biás István marosvásárhelyi történész-levéltáros az 1900-ban megjelent Marosvásárhely a szabadságharcz alatt című művében így emlékezett arról a személyről, aki a helyi hadianyaggyártás vezetője volt: „…A templomok harangjainak…..
      Hunyad megye 1848–1849. évi története a forradalom és szabadságharc történetének feldolgozatlan fejezetét képezi, pedig a törvényhatóság csekély számú magyarsága emberfeletti teljesítménnyel járult hozzá Erdély önvédelmi harcához. A megye lakosságának többsége román nemzetiségű volt, csak…..
 1 Kiss Sándor honvédezredes a végsőkig védte a tömösi szorost Lüders túlerőben lévő orosz hadcsapatai ellen   1848-ban a császári-királyi hadsereg nyolc árkász- és hat aknászszázaddal rendelkezett, valamint három utászzászlóaljjal. Ezek a csapatok alkották a műszaki fegyvernemet, összlétszámuk…..
      A komáromi erődrendszer fontos szerepet játszott az 1848–49-es szabadságharcban. Erről számos korabeli visszaemlékezés, értékelés, a későbbiek folyamán pedig kiváló történeti feldolgozás született. A vár hadászati jelentőségével a kor katona és polgári embere egyaránt tisztában volt. Elég…..
  1848 tavaszán Háromszéken olyan események történtek, amelyek a későbbiek folyamán hatással voltak a szabadságharc erdélyi és magyarországi történéseire. Április 25-én az erdélyi főhadparancsnokság elrendelte a zömében háromszéki kiegészítésű 15. (2. székely) határőrezred négy századjának…..
    Ha az átlagember a Székelyföld, 1848–49-es szabadságharc és ágyúöntés fogalmakat együtt hallja, akkor azonnal Gábor Áron neve jut az eszébe, akinek mítosza mély gyökereket vert a köztudatban. Olyannyira igaz ez, hogy számos esetben azokat a kutatási eredményeket, amelyekről úgy vélték, hogy a…..
    1848 őszén a nyugati határszél védelmét a Görgei Artúr vezérőrnagy vezette kb. 28000 fős feldunai hadsereg látta el. Az utóbbi a Nádas-szorostól a Fertő-tóig sorakozott fel. A bécsi forradalom leverése (1848. november eleje) és a 1848. december 2-i trónváltozás után elhárult az akadály a…..