Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mészáros Kálmán

9 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ars Militaria MACSKA A TÁLBAN 2023.04.01 13:48:17
Az áprilisi bolondozások hagyománya évszázadok óta ismert. Magyarországon és Erdélyben az általam kutatott Rákóczi-korból is adatolni tudjuk az április elsejei tréfálkozás szokását, s reméljük, hogy az Ars Militaria olvasói megbocsátják, ha ez alkalomból nem „katonás”, hanem „bolondos” esetekről…..
A Rákóczi-szabadságharc időszakában (1703–1711) a kuruc hadvezetés többször is kísérletet tett a Dunántúl elfoglalására. II. Rákóczi Ferenc első alkalommal Károlyi Sándort kérte fel erre a feladatra abban bízva, hogy a kulcsfontosságú országrész megszállásával lehetőség lesz arra, hogy a Bécs…..
  1 Maximilan Starhemberg altábornagy elfogása. Jelenet a Rákóczi hadnagya c. filmből   II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában az alapvetően könnyűlovasságból szervezett kuruc hadsereg állt szemben a császári csapatokkal, s bár a nyílt csatákban rendre kudarcot vallottak, a hagyományos portyázó…..
    Markó Árpád (1885–1966), a két világháború közötti korszak neves hadtörténésze élete alkonyán, hogy a második világháborút követő hányattatásai során elkerülje a szellemi tespedést, papírra vetette emlékiratait. A rozsnyói polgárcsaládból származó, nagy műveltségű katonatudós külön-külön…..
    Brigadérosok, ezereskapitányok, vicekapitányok és főstrázsamesterek, 1706 Áttekintésünk a kuruc szabadságharc hősi halottainak kíván emléket állítani. A nyolc évig tartó küzdelem hatalmas veszteségeinek részletes bemutatása, feldolgozása helyett a jelen keretek között csupán a kuruc…..
    Brigadérosok, ezereskapitányok, vicekapitányok és főstrázsamesterek, 1705. július–december A nyolc évig tartó küzdelem hatalmas veszteségeinek részletes bemutatása, feldolgozása helyett a jelen keretek között csupán a kuruc brigadérosok és törzstisztek (tehát a felső és középső hadvezetés)…..
    Brigadérosok, ezereskapitányok, vicekapitányok és főstrázsamesterek, 1705. január–június 2020. ápr. 17-én indított és 25-én, illetve május 4-én folytatott áttekintésünk a kuruc szabadságharc hősi halottainak kíván emléket állítani. A nyolc évig tartó küzdelem hatalmas veszteségeinek részletes…..
    Brigadérosok, ezereskapitányok, vicekapitányok és főstrázsamesterek 1704. június–december 2020. ápr. 17-én indított és 25-én folytatott áttekintésünk a kuruc szabadságharc hősi halottainak kíván emléket állítani. A nyolc évig tartó küzdelem hatalmas veszteségeinek részletes bemutatására,…..
    Brigadérosok, ezereskapitányok, vicekapitányok és főstrázsamesterek II. rész: 1704. január–május 2020. ápr. 17-én indított áttekintésünk a kuruc szabadságharc hősi halottainak kíván emléket állítani. A nyolc évig tartó küzdelem hatalmas veszteségeinek részletes bemutatására, feldolgozására…..
     Modern társadalmunkban a háborúban elesett, harci cselekmény során, kötelességteljesítés közben életét vesztett, illetve az ott szerzett sérülésében utóbb elhunyt katonát tekintjük hősi halottnak. Szinte minden magyar faluban és városban megtalálhatóak az I. és II. világháború hősi emlékművei…..