Regisztráció Blogot indítok
Adatok
morzsadzsem

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Íráspróba A kötél 2022.07.27 06:40:29
Nemsokára meg fogok halni. Ezt csak abból tudom, hogy túl sok a fehér körülöttem. Halványan emlékszem valami műtétre. Mintha nagyapám kóvályogna itt a szobában, néha meg valaki üvölt. Aztán rájövök, hogy én vagyok az.   A hasamban kell lennie a halálomnak. Próbálom megérinteni a testem, hogy…..
Valahol lenned kell, Barátom! Kereslek a felhők vonulásában, a fák dőlöngélő nyikorgásában, a tenger zúgásában, a hajókürtben. Benézek a kövek alá, a sirályok tolla közé, az erdei elfek lábnyomaiban megálló tócsákba, az áprilisi hópehelybe, a mai jégesőbe, a kavargó fekete szélbe. Kétségbeesve…..
                                                      forrás: https://nami-nami.ee/retsept/2118/kirju_koer Hozzávalók:   180 g vajas keksz 150 g gyümölcszselés cukor (marmelaadikommid) 100 g jó minőségű vaj 2 evőkanál kakaópor 1 evőkanál porcukorkevés tej, ha szükséges Ha fel akarod…..
Azt észt népnek nem volt könnyű sorsa. Szinte nem is volt olyan időszak, hogy valamelyik másik nép ne tartotta volna megszállás alatt őket. Sebaj, ők mindig vívták a saját csatájukat, és amit tudtak mindig megtettek önmagukért. A sikereik ma is érezhetőek, hisz megmaradt a csodálatos nyelvük, a…..
  Ez az édesség a skandináv országokra jellemző leginkább. Észtországban a húshagyókeddhez (a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap), illetve a farsangi időszak utolsó napjához köthető a Vastlakukkel fogyasztásának hagyománya. Teljesen értehető tehát, hogy a böjti időszak előtt szükséges a fokozott…..
Szívből és Tallinnból A tél 2021.02.10 09:45:41
Általánosságban Február közepe van. Jelenleg -15 fok körül járunk, éjjel -20 fok.  Tavaly nem volt ilyen hideg, igazából végig plusz volt. Egyszer-kétszer csúszott le - 5-ig a hőmérséklet, ami persze azzal jár, hogy lucskos, esős és szürke napokban telik el a tél. Szóval jöjjön csak a hideg, a…..
Milyen ajánlás vonatkozik a karantén alatti zokniviselésre? Meddig higiénikus egy zokni mosás nélküli újrafelvétele? Mivel nem vagyunk egyformák, nézzük meg a viselő szokásainak függvényében ezt az igen fontos kérdést! A legmegengedőbb hordási időtartamot 24 órában határoztam meg, ez a valóságban…..
Íráspróba A lezárások hetében 2021.01.30 16:59:33
Itt vagyok hónapokra bezárva két hímmel. Ez küldetésem legnehezebb napja. A munkàm nem a kifilézés, ennek tükrében minden erőmmel próbàlom megőrizni a kutatási alanyok testi épségét, mégha a ciklusom oly napjaiban jàrok is, amelyben szomjazom a marcangolásra, a sikolyra, a rettegésre. Adj nekem…..
Íráspróba Szellem a palackban 2021.01.30 16:56:29
Tudod, különös a világ. Még a mesevilág is. Rengeteg nehéz sors, és szívfacsaró pillanat vesz körül minket. Ám minden bátor mesehős számára időről-időre résnyire nyílik egy alig látható kapu, amely mögött ott van a boldog befejezés, a saját élete tündérmeséje. Ilyen történet a nagymamád, és az ő…..
Íráspróba A dobókockák 2021.01.30 16:51:21
Egy indulásra kész bőrönd hever a nappaliban. Tartalma letisztult, tulajdonosának elszántságát tükrözi. Ha viszont egy kicsit közelebb lépünk, látunk benne olyan különlegességeket, amelyek nem férnek bele a férfiról alkotott képbe. Talán túl szigorúan ítéltük meg őt. Kimért, udvarias jelleme mögé…..
A kezembe akadt egy esküvői fotóm. Sosem tudom mi indítja be azt a folyamatot, amin az idő sem segít. Akkor sem, ha mind ezt mantrázzuk. A menyasszonyi csokromban benne volt a gyűrűje, mert ő már nem lehetett ott velünk. A csokromat nem dobtam el. Neki adtam, a sírjára került. Idén lenne…..
Íráspróba A szorongás 2021.01.30 16:48:20
A leghátsó padban ülök Ágival. Nem szeretek látszani. Az előttem ülő lánynak hatalmas loboncos szőke haja van, így tökéletes takarásban tudok maradni. De sajnos vannak olyan napok, mikor középpontban kell lenni. A középiskola, és főleg Molnár tanárnő magasról tesz az egyéni igényekre. Neki csak az…..
- Igazi Férfi ma már nem létezik. - sóhajtod vágyakozva Te. A Nő. - Most komolyan beszélsz? Gondolod, hogy saját akaratából adta át a golyóit neked? Véletlenül nem Te tanítottad meg neki, hogyan legyen Igazibb a számodra? Gyere csak, kislányom, nézzük meg mit csinál most az Igazi Férfi, akire…..
Kora reggel a hátsó udvar lámpáinak gyatra fényében botladoztam át a megfagyott sártengeren a terepjáróhoz. Egy utcabeli a kocsijával belecsúszott az árokba, a felesége szaladt át, hogy menjek segíteni kihúzni. Egy-két perc nem számított, így megvártam a kutyánkat is, míg csaholva üdvözölt.…..
Íráspróba Titkos Mikulás 2021.01.30 16:44:23
Írhatnál már egy Mikulásos történetet is! Tudod, hogy minden évben úgy várjuk! - hallatszott be a szemrehányás a fürdőszobába. Az Író a vécén ülve mérgében rádobta a mosógépre a két hetes Nők Lapját. - Hát nem igaz, hogy itt sincs nyugta az embernek.- morogta, majd teátrális mozdulatokkal kitört a…..
Íráspróba Én, a bohóc 2021.01.30 16:42:14
Példának okáért itt vagyok én, a méltán népszerű, sosem csüggedő konfliktuskerülő. A mindent élére vasaló, a bájosan pillát rebegtető, a poénokkal ügyesen feloldó. Tulajdonképpen szívesen tetszelgek a mindentudó mókamester szerepében. Aztán egy álmos deres novemberi reggelen éreztem, hogy már nem…..
Íráspróba Pillanatok 56-ból 2021.01.30 16:41:47
Van úgy, hogy csak fekszem, és bámulom azt a repedést a falon. Mintha minden egyes nap tágulna, nőne. Vágyakozik utánam. Régóta tudom, hogy magával fog rántani. Időnként megérintem, olyankor vér szivárog belőle. A lányom vére, amit soha nem tudok lemosni a kezemről. Volt idő, mikor volt férjem, és…..
Íráspróba A föld illata 2021.01.30 16:39:39
Mindig a föld illata, mert más nincs is.  Jól ismerem, és mindig ősszel a legjobb. Ilyenkor nagyobb igyekezettel sűrűsödünk a földbe,  Ő pedig úgy állít sorba minket, mint jó zenekart. Magasságot és mélységet ad,  majd ritmust és hangulatot. A mesteri illat pedig finoman betakar minket.  Itt…..
Íráspróba A macskám és én 2021.01.30 16:38:49
Ma végre lett egy cicám. 9 éve várok rá. Nem csak egy cicára a sok közül, hanem éppen őRá.  Ez a történet igazi. Még abban a világban is, ahol minden azonnal kell, ahol nincs idő senkire, és semmire várni, mert az ember csak akar, és akar; lehetőleg újat, tökéleteset, lehetőleg olyat, ami pont úgy…..
Íráspróba Az Ő kávéja 2021.01.30 16:36:41
Úgy teszek, mintha nem látnám. Próbálok úgy tenni, de nem bírom nem látni. Babusgatja a kávéját. De úgy, ahogy engem ritkán. Végigsimít a kávéfőzőn, ami amúgy nem is igazi kávéfőző. Hallod!? Nem igazi. Egy olcsó french press. Legalább a jó öreg kotyogóst kényeztetnéd, ember! Sokatmondóan elsétál…..
Íráspróba Egykori szerelem 2021.01.30 16:34:40
(ötlet: Oravecz Imre: Írod c. műve) Írod, hogy nem tudod, és még gondolkozol, mert sok bajod okozója voltam én már, hiába mondom neked, hogy mindig is te voltál az etalon, és később is téged kerestelek mindenkiben, csak egy kicsit feljavított verzióban, de most dicsérlek, hogy önmagadtól is milyen…..
Íráspróba Romlott kis altató 2021.01.30 16:33:45
(ötlet: Németh Zoltán: Altatódal c. műve) Aludj kis Édesem! Minden elaludt már, amit szeretsz, szundizik az unikornis popsiján a szivárvány,  horkol a piros körömlakkod, és a vegán sminkkészleted, a takarón a hercegnő, az illatos slájmban a hajszál, és ütemesen horkol a petefészked fölött is a…..
  Dean Potter profi sziklamászó, bázisugró. Rendkívüli figura, aki biztosítás nélkül, szabadon, rekord sebességgel mászik fel hatalmas sziklafalakra, majd szárnyas ruhájában a mélybe veti magát, és “repül”. Előszeretettel sétál át két sziklafal között kifeszített kötélen. 2009-ben az “Év…..
Szívből és Tallinnból Viru Bog 2020.11.01 20:50:15
Régi vágyam volt, hogy megnézzek egy igazi, észt őszi reggelen egy ködben ébredező lápot. Végül nem jött össze sem a köd, sem a napfelkelte, de így is hatalmas élmény volt. 2020. október 24-én útra keltünk, hogy átéljük a "láp-élményt" a Viru Bogban, ami 50 km-re található Tallin belvárosától, és…..
A kisfiam ma elszántan figyelte az eget. Vajon sikerül-e a napnak áttörni a felhőkön? Mikor idejöttünk még megmosolyogtam az észteket, mert képesek az arcukat a napba tartva percekre mozdulatlanná válni, és élvezni a napsütést. Ma pedig a gyerekem teszi ugyanezt. Ekkor gondolkoztam el azon,…..