Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mérnök az utcáról

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegyük fel, hogy sikeres volt a CV-írás, megbeszéltük az állásinterjúra híváskor, hogy milyen céghez megyünk, milyen munkabér-nagyságrendben gondolkodunk, és egyezik minden. De mégsem tudunk eleget a cégről... és meg is történhet, hogy jól melléválasztunk, mert minden szépnek, jónak tűnik, de pár…..
Mérnök az utcáról 2020.07.17 23:05:14
@babona: Ja persze humbug.
Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben olyan alacsony árat mondanak a munkájukra, amiről azt gondolják, hogy ennyiért már csak felveszi őket egy munkáltató. Ennek a kétségbeesésnek egy másik hozadéka, hogy szívesen látnák az álláshirdetésekben,…..
Mérnök az utcáról 2020.07.03 19:39:49
@babona: Hát, azt mondják a nemzetgazdaság (feldolgozóipar) 70%-át teszik ki a KKV szektor. Tehát a maradék 30% a multi.
Mérnök az utcáról 2020.07.04 11:25:33
@babona: OK rádhagyom. Nekem nem jött át a mondandód.
Mérnök az utcáról 2020.07.04 11:39:33
@jobangel: Kedves Jobangel!
Szerintem meg nem alkudta volna ki.
Leírok pár háttérinfót, ami alapján ezt biztosan tudom. Pályafutásom során találkoztam olyan emberekkel akik a fent említett cégnél dolgoztak abban a munkakörben. Az ő beszámolóik is megerősítik hogy az egy smucig multi. Így aztán teljesen feleslegez illúziók mentén gondolkodni. Másrészt a fejvadászok akkor is kapnak valamit, ha nem, vagy csak fél év múlva találnak megfelelő jelöltet. Ez kb. olyan mint az ingatlanközvetítőknél. Beleírnak amit gondolnak az ÁSZF-be, utána meg kvázi csak rajtuk keresztül jelenik meg az álláshirdetés.
Viszont a megbízókat sem kell félteni. Olyat is láttam már hogy adott időszakra megbízták a fejvadászt, aki talált ugyan jelöltet, de annak azt mondták nem tudnak munkát adni. Miután a megbízási idő lejárt közvetlenül behívták a jelöltet és levizsgáztatták, megfelelt felvették. Megspórolva a fejvadász sikerdíját.
Másik történet: Volt hogy a megbízónál az interjún megfelelt a jelölt, de nem jeleztek vissza semmit, hiába b@szogatta őket a fejvadász. Aztán kb. fél év múlva jeleztek a közvetítőnek meg a jelentkezőnek hogy nem őt vették fel. Ugyanis a háttérben addig keresgéltek amíg nem találtak 1 olcsón dolgozó jelöltet.
Szóval kivárással rengeteget trükköznek a cégek.
Az álláskeresés legelső lépése, hogy minél hamarabb túless a kétségbeesésen. Ha véget ért a munkaviszonyod, és jogilag is tisztázott a dolog (ehhez ügyvédet érdemes megkérdezni), akkor az új állás megtalálására kell koncentrálni. Az álláskeresési járadékért (lánykori nevén munkanélküli segély),…..
Mérnök az utcáról 2020.06.18 11:42:16
@jobangel: "A munkanélküliség a rendszerváltáskor és a 2008-as válság idején is egyfajta billog volt, valami rossz, ami miatt könnyebb volt állásból állásba találni. Ma meg az van, hogy ha indul egy projekt, és kell az ember, előny, ha azonnal tud kezdeni."

Aha értem. Ehhez képest a saját tapasztalatom, tavaly elküldtek, utána a szakmámon kívül találtam egy részmunkaidős állást, ami a karantén kezdetével meg is szűnt. Ezen idő alatt hiába pályáztam a köz- meg a versenyszférába, mindenhonnan negatív válasz érkezett.
A hónap elején átírtam a pályázataimat úgy hogy mindenhová azt hazudtam hogy a tavalyi munkahelyemen dolgozok és a járvány miatt leállt a cég. És láss csodát behívnak és már kaptam is ajánlatot, igaz csak évé végéig, de legalább nem vagyok segélyen. Az már egy külön vicc hogy nyugaton is ez a tapasztalat (Ez egy programozó videója www.youtube.com/watch?v=6ufwxkurKKg)

Ezek után nem tudom hogy van-e a halál után ítélet, de az biztos hogy amennyit hazudnom kellett azért hogy legyen megélhetésem biztos elkárhozok. Ha igen, akkor remélhetőleg a többi hazug szakmai vezető is.
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
Mérnök az utcáról 2020.06.07 11:24:22
@jobangel:
- Aha értem. Azt hogy mitől vagyok jó a munkámban a tapasztalatim és az elért eredményeim mutatják. Ha már motiváció, az ember azért vállal munkát hogy az alapvető szükségleteit kielégítse. Ezek a Maslow piramis alján vannak. Pénzért dolgozik mindenki. Pénzért viszont nem lehet megvenni magasabb szint szükségleteit. Így aztán nem csoda hogy a "Miért akar nálunk dolgozni?" kérdésre a "Pénzért." a válasz.

- A szakmaiatlan vezetők dilettánsok és a kiválasztás és előrelépés is nepotikus alapokon történik.

- Tapasztalatom egy váci bérgyártóval hogy szeretik a határozott idejű szerződéseket és még átlagfizut sem adnak a mérnökeiknek. Szóval nem mind arany ami fénylik.
Mérnök az utcáról 2020.06.07 11:25:41
@jobangel:

<OFF>
Minek kellett az április 1.-i posztot újra leadni?
</OFF>
Hangos a net a Nők Lapja botrányától. Röviden összefoglalva, egyik rovatukban lelki támogatást, tanácsadást lehet kérni tőlük levélben, amit megjelentetnek, és válaszol rá egy… szakértőt akartam írni, de pont az a lényege a botránynak, hogy nem szakértő válaszolt, és nem szakértői választ…..
Rendszeresen találkozom ezzel a kérdéssel, mindenféle fórumokon, és a „tanácsokat” látva is ingatom a fejem, mostanra ott tartok, hogy már a kérdést látva sem érzem jól magam. A tanult tehetetlenség, a naivitás, a másoknak való megfelelés mind-mind benne van sokszor ezekben a kérdésekben, márpedig…..
Mérnök az utcáról 2020.05.06 16:02:36
@jobangel: Ez max. az IT fronton lehet igaz. Máshol már kevésbé, ráadásul a most kezdődött válság miatt még inkább az van hogy örülj ha van munkád.
Mérnök az utcáról 2020.05.09 20:17:03
@jobangel: Szerintem a kicsit is talpraesett kékgallérosok már rég leléptek külföldre. Akik meg itt maradtak azokért tényleg lehet aggódni. Sajnos a helyzet az hogy őket az állam csak közmunkára alattvalónak, illetve minimálbéresnek akarja tartani. A versenyszférában meg a divatos kimagyarázás megy a hozzáadott értékkel meg stb. miért nem akarják őket foglalkoztatni.
Vagy értékesítő, ügyfélkapcsolati menedzser, sales … sokféle néven fut ez a munka, de a lényege tömören összefoglalható: el kell adni valamit valakinek. Az, hogy a munkát keresők közösségi oldalakon megjelenő posztjaik végén szinte rendszeres, hogy „eladni semmit nem akarok”, és a tény, hogy a…..
Mérnök az utcáról 2020.04.12 16:52:58
@Online Távmunkás: Vagy inkább telefonos házaló.
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
Mérnök az utcáról 2020.04.04 11:45:41
Ez lesz most az első hozzászólásom ezen a blogon, pedig már jó pár éve olvasom. Szerintem indokolatlan az optimizmus, főleg a hazai kkv-k esetében. Ott tuti hogy vissza fognak térni a "ha nem tetszik el lehet menni" és a "senki sem pótolhatatlan" mentalitáshoz.

Hogy a gazdasági részéhez is hozzászóljak Amerisztánban egy hete már 3,3 milliónál járt a munkanélküliek száma.
www.youtube.com/watch?v=rMrItvvFskk
Mostanra meg már 6,6 milliónál tart. És hála a globalista világgazdaságnak ez ide is be fog gyűrűzni. Isten hozott mindenkit a következő gazdasági világválságban.

Nekem személy szerint már elment a harci kedvem, miután az utóbbi hónapokban kétszer is mondvacsinált indokokkal mondtak fel próbaidőben.