Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ártalomcsökkentés blog

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
- Hello, milyen napod volt? - Semmi különös – mondtam, de közben arra gondoltam, hogy mennyi nasit tömtem magamba, hogy az okosórám többször is jelzett, hogy mozognom kéne, de nem volt rá időm, hogy megint kevés folyadékot fogyasztottam, amit ahelyett, hogy vízzel pótoltam volna, inkább megittam…..
A pénz, mint fizetőeszköz születése hosszú idővel ezelőttre nyúlik vissza. Elég, ha visszagondolunk arra, hogy a Bibliában is 30 ezüstért árulta el Júdás Jézust. Európában a Római Birodalom térhódításának köszönhető terjedt el a pénz használata. Időközben voltak inflációk, új pénznemeket vezettek…..
A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy ha teheti, főleg városban, célszerű tömegközlekedni, biciklizni, sétálni, autózás helyett. Persze nem mindenki tud élni ezzel a lehetőséggel, de egyszer-kétszer otthon lehet hagyni az autót. Nyaralásnál, hosszabb utazásnál is többnyire rajtunk áll, hogy…..
Nem csak a Földön okoz problémát a szemetelés. Becslések szerint a Föld körül több millió darab mesterséges objektum kering, átlagosan 28 000 km/h sebességgel. Az űrszemétnek nevezett "törmelékfelhőt" javarészt működésképtelen régi műholdak és hordozórakéta-fokozatainak maradványai alkotják, melyek…..
Ilyen se volt még: ember által érintetlen levegőre bukkantak a kutatók. A CNN szerint ez volt az első olyan kutatás, ami az Antarktisz körüli levegő bioaeroszolos összetételét vizsgálta. A kutatás során kiderült, hogy semmilyen olyan részecskét nem találtak a Déli-óceánon, ami emberi…..
Új rekord született az Egyesült Királyságban: a villamos áram elterjedése óta először fordult elő, hogy két hónapon keresztül nem égettek szenet áramtermelésre. Korábban a leghosszabb ilyen periódus csupán 18 napig tartott, vagyis a mostani szén-mentes időszak háromszor olyan hosszú volt, mint eddig…..
Ahogy arról korábban is írtunk Európa legzöldebb városa Koppenhága, 2025-re teljesen széndioxid-semlegessé szeretne válni. Ennek fényében nem meglepő, amire most a világ egyik legismertebb dán vállalata szánta el magát. Az elmúlt évek fokozódó környezeti változásai miatt egyre több kis- és…..
Korábbi posztunkban már írtunk a szó legszorosabb értelmében vett gumiégetésről. Most egy másik, sokkal közkedveltebb, de egészségre és környezetre semmivel sem kevésbé ártalmas típusáról lesz szó. Az autóversenyeken bevett szokás, hogy a futam előtt bemelegítik a gumikat. Erre azért van szükség,…..
Évente cseréljük, van belőle téli és nyári, ettől tapad például az autó az utakon, nem utolsó sorban pedig végtelenül káros hatással lehet a környezetre. Ez a járművek kerekein lévő abroncs. Mindenki kötődik valamilyen szinten a kerékgumihoz, mert aki tömegközlekedéssel utazik, aki autóval jár, aki…..
Egy korábbi posztunkban már írtunk róla, hogy milyen veszélyeket rejt magában a grillezés. A probléma gyökerét az égés és a füst képezi, ahogy az élet számos más területén is az égés során keletkező füst felelős elsősorban az ártalmakért. Ilyen lehet például az autók által kibocsájtott kipufogógáz,…..
A kijárási korlátozás végén arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon milyen hatással volt az emberekre a hirtelen jött home office, hogy lehet otthon munka mellett főzni. Wolf András séfet kérdeztük, aki elmondta, hogy nagy divatja lett a gasztronómiának, sokan el is kezdték élvezni a sütés-főzést az…..
(Shutterstock) Amikor a Nap csak úgy ragyog, sokkal jobb a kedvünk. A nap sugarainak köszönhetően barnább lesz a bőrünk, és lényegében innen tudja beszerezni a szervezetünk a D-vitamin szükségletét. Ugyanakkor nem árt körültekintőnek lennünk, hiszen napjainkban nem kevés veszélyt rejt magában a…..
(Shutterstock) A kérdés költői, de fontos beszélni róla – ahogy a Földre ártalmas egyéb dolgok csökkentéséről is, mint a globális felmelegedés okairól, a túlfogyasztásról, a légszennyezettségről, vagy akár a füstmentességről –, hisz a marhatenyésztés önmagában a mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátás…..
Az egykor közkedvelt téma, az ózonlyuk, mintha manapság  alig-alig jönne szóba, pedig évekkel ezelőtt elég sokat lehetett hallani a Földet körülvevő ózonréteg fontosságáról, védelméről, illetve az ózonlyuk vészjósló tágulásáról. Mi történt? Már nem vagyunk veszélyben? Megmenekült az ózonréteg,…..
Mi az: szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre, mindenki hozzájuthat, embernek, állatnak, növénynek ugyanúgy szüksége van rá, körbevesz minket és ráadásul még ingyen is van? Nos, ez a levegő. Mivel láthatatlan, és folyamatosan körülöttünk van, magától értetődőnek vesszük jelenlétét, ezért…..
Minden évben adja magát a kérdés: hova menjünk nyaralni idén? Persze, most hogy nem hagyhatjuk el otthonainkat csak elmélkedhetünk ezen, de talán nincs is olyan messze, hogy újra utazhassunk, ezért érdemes már most elgondolkodni, hogy mi legyen majdani utazásunk célpontja. Érdemes az úticélok…..
Rengeteg csomagolóanyagot használunk a mindennapi életünk során, amelyek jellemzően azonnal a szemetesben (jobb esetben a szelektív kukában) kötnek ki. Ezeknek a csomagolóanyagoknak az újrahasznosítása számtalan lehetőséget rejt magában.  Több példa is bizonyítja, hogy a környezettudatosság…..
Idén 50 éves a kezdeményezés, amely során különféle eseményeket rendeznek világszerte, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti adottságainak megóvására. A mozgalom ötlete még 1969-ben merült fel egy UNESCO konferencián, majd a rá következő évben, március 21-én – ami hivatalosan a tavasz első…..
Április 10. Mit is rejt ez a dátum? Ha 11. lenne, akkor szinte mindenki egyből tudná, hogy ez a költészet napja és József Attila születésének évfordulója. De nem 11., hanem 10. a kérdés. Ezt a napot 1993 óta tartjuk számon Magyarországon. Annyiban közös a költészet napjával, hogy szintén egy…..
Folytatjuk Dr. Petke Zsolt addiktológussal készült interjúnkat, melyben most  arról lesz szó, hogy például kávéfüggő-e az, aki azt mondja magáról, hogy a reggeli kávé után tud csak működni. 3. rész. Mennyire vagyunk függők? Egy hétköznapi példát alapul véve: aki azt mondja, hogy ő a reggeli kávé…..
Folytatjuk Dr. Petke Zsolt addiktológussal készült interjúnkat, melyben most  arról lesz szó, mi az eltérés a megszokás és az addikció között. 2. rész. A rossz függőséget jó függőségre kell cserélni. De mikortól válik egy megszokás, egy napi rutin függőséggé? Amikor a mindennapi dolgokra negatív…..
Dr. Petke Zsolt addiktológussal készült interjú, melyben a szervezetünkre, illetve a környezetünkre káros függőségekről való leszokás hátterét, illetve az addikció lélektani hatásáról beszélgettünk. 1. rész. Ön milyen módszerrel próbálja leszoktatni a függőket? A függőség az érzelemszabályozás…..
Több hónap eltelt már 2020-ból. Ennyi idő alatt már kiderülhetett, hogy mennyivel jobb ez az év, mint az előző. Ennyi idő alatt már el is felejtette az ember, hogy mit fogadott meg december 31-én, amikor éjfélt ütött az óra. Sikerült megtartani a magunknak tett ígéretet? Felhagytunk rossz…..
Ahány félék vagyunk, annyiképpen próbálunk odafigyelni a szervezetünkre. Egészséges táplálkozás, fogyás, több testgyakorlás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a dohányzás abbahagyása. Utóbbi különösen nem meglepő, hiszen mi is lehetne nagyobb áldás magunk és a környezetünk számára, minthogy például a…..