Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ártalomcsökkentés blog

92 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A február több szempontból hoz némi enyhülést. Ha az időjárás még ilyenkor hideg is, lelkünkben már érezzük, hogy nemsokára vége a télnek és jön a tavasz. Ráadásul itt a farsang is, amikor jelmezekbe bújva, bolondozva űzzük el a telet. Készítsünk jelmezt újrahasznosított anyagból, amely nemcsak…..
A farsang a római katolikus vallásban vízkereszttől, január 6-ától hamvazószerdáig, azaz a nagyböjt kezdetéig tart, ami idén február 22-re esik. Ezt az időszakot nagy táncmulatságok, lakomák, bálok jellemezték, gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Dél-Európában a farsang az év legnagyobb…..
Február 1-je a Tisza élővilágának emléknapja, amely egy ökológiai katasztrófára hivatott emlékeztetni minket. 2000. január 30-án éjjel egy romániai bányavállalat üzeméből több mint 100 ezer köbméternyi mérgező anyag ömlött több folyón keresztül a Tiszába, amely hatalmas pusztítást végzett annak…..
Bizonyára mindnyájan számolgattuk már, hogy melyik kínai asztrológiai állatövi jegybe tartozunk és talán finoman meg is mosolyogtuk őket. De mégis, milyen történeti és kulturális gyökerekből ered ez az elképzelés? Milyen filozófia mentén szerveződött több ezer éve a Föld egyik legősibb…..
Közeledik az év vége, egyre kevesebb a napsütéses órák száma és talán sokunkban már a nyári szabadság is csak egy szép emlék. Mégis mit tehetünk azért, hogy az év utolsó hónapjaiban is megőrizzük az erőnket? A december a hűvös idő, a kevesebb napfény, zöldség és gyümölcs miatt is az az időszak,…..
A természetjárás, kirándulás, túrázás nemcsak a testünknek, de a lelkünknek is nagyon jót tesz. Az erdő friss levegője jótékonyan hat a tüdőre, a mozgás a szívre és a vérnyomásra, a természet csendje pedig a stressz ellen is kiváló. Csapatunk felvette a túrabakancsot és a meleg kabátot, majd…..
A hideg idő beköszöntével a városi szmogszint is növekszik. Ilyenkor még jobban érezzük, hogy fontos odafigyelnünk arra, hogy ne szennyezzük a levegőt vagy károsítsuk a környezetet. Mutatjuk a legjobb őszi, téli tippeket az ártalomcsökkentés érdekében 1. Kerüljük az autóval való közlekedést! A…..
Az európai autómentes világnapot 1998 óta minden év szeptember 22-én rendezik meg annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét az autók okozta környezeti károkra és az alternatív közlekedési módokra. Ennek apróján kollegáink úgy döntöttek, hogy busz és autó helyet biciklivel és rollerrel…..
Ha valakihez eddig még nem ért el a vízhiánnyal kapcsolatos problémakör híre, idén nyáron biztosan találkozott vele, az eddigi mért legmelegebb nyár és szárazság ugyanis mindenkit érintett. Cikkünkben összeszedjük a vizeinkkel kapcsolatos legnagyobb problémákat, majd a megoldási javaslatokat is…..
A közelmúlt eseményei után talán még azok is ráveszik magukat a tudatos energiahasználatra, akik eddig nem ezen elvek mentén szervezték meg a háztartásukat. Apró, de tudatos változtatásokkal ugyanis nemcsak a környezetünket, de a pénztárcánkat is megkímélhetjük, ha odafigyelünk a fogyasztásunkra.…..
Gelencsér András vegyész, légkörkutató, a Magyar Tudományos Akadémia Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője. Nemrég egy interjúban  az emberiségre várakozó kihívásokról rajzolt átfogó képet. Véleménye, hogy 20-30 éven belül a civilizációnk összeomlik a túlfogyasztás miatt. A kutató véleménye…..
A nyár beköszöntével mindenki a szabadba kívánkozik: fürdés a Balatonban, napozás a parton vagy sütögetés a kertben. A kinti grillezés sokaknál elmaradhatatlan eleme a nyárnak, azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy milyen veszélyeket rejthet magában. A nyári kerti partik, családi és baráti…..
Amazónia egyre pusztul az emberi tevékenység következtében. De nem csak a természeti értékek vannak veszélyben, hanem az őslakosok is. Mi áll a terület kiirtásának hátterében, és mi történne, ha eltűnne a Föld legnagyobb egybefüggő esőerdeje? Az Amazonas-medence, más néven Amazónia Dél-Amerika…..
Budapest mellett Magyarország más, nagyobb városaiban is egyre nagyobb kihívást jelent a megnövekedett autóforgalom, valamint a levegő minőségének romlása. De vajon van megoldás? Úgy tűnik, a közösségi autómegosztás egy észszerű alternatíva lehet! A fővárosban élők az elmúlt években egyre inkább…..
Hazánkban a hivatásos tűzoltóság mellett – többek között – önkéntes tűzoltó egyesületek siethetnek segítségünkre tűz esetén, de akkor is számíthatunk rájuk, amikor műszaki mentésre van szükségünk vagy egy cica ragadt a fa tetején. Az önkéntes tűzoltók az önkormányzati és a létesítményi tűzoltókkal…..
Kép forrása: https://dka.oszk.hu Május 4-e a tűzoltók napja, amelyet itthon 1991 óta ünnepelnek. Ez a dátum egyben egy szomorú, múltszázadi tragédia napja is. 1897. május 4-én Párizsban a francia katolikus arisztokrácia által szervezett jótékonysági vásáron – a Bazar de la Charitén – tűz ütött ki,…..
Ez az egyik jelmondata a Föld napja mozgalomnak, amelyet világszerte április 22-én ünnepelnek. Sokan azt gondolják, hogy egyéni szinten nem tudnak tenni a bolygónkat érő környezetszennyezés ellen. Ám aprónak tűnő, de annál jelentősebb lépésekkel mi magunk is hozzá tudunk járulni Földünk…..
Napfény, kellemes meleg, bimbózó fák, virágba boruló természet. A sötét, téli hideg napok után megfáradt szervezetünknek nagy szüksége van erre. Azonban tavasszal nemcsak a napsütéses órák száma növekszik, hanem beindul az allergiaszezon is, számos kellemetlen pillanatot okozva az érintetteknek.…..
A károsanyag-kibocsátás okozta környezeti károk, mint a levegő minőségének romlása, az üvegházhatás vagy az abból következő globális felmelegedés ma már nem csak a katasztrófafilmekben megjelenő elrettentő motívum, hanem a jelenünk és a valóságunk. Ezt ismerik fel egyre többen, így ez a szemlélet…..
Ma már bármelyik internetes felületre vagy közösségi oldalra tévedünk, elkerülhetetlenül belebotlunk valamilyen „zöld otthonnal” kapcsolatos témakörbe. Teljes iparágak épültek erre, legyen szó lakáshitelről, különböző termékekről és szolgáltatásokról, mivel egyre többen észrevették ennek az ügynek a…..
A tavasz első illata mindenki számára a megújulás, az új kezdet ígéretét jelenti. A szabadba vágyunk, a friss levegőre, ahol érezni az ébredő természet illatát. A környezet megújulása minket is arra inspirál, hogy kívül-belül nagytakarítást végezzünk. Tavasszal még a függönyöket és a szőnyegeket is…..
A levegő az ember létezésének alapfeltétele. Az erdőket nem véletlenül hívják a Föld tüdejének, hiszen a fák termelik az oxigént. Mai modern korunkban azonban számos dolog szennyezi a levegőt: a rengeteg autó, a fűtés, az égetés és a gyárak is megannyi károsanyagot bocsátanak ki. A fáknak nemcsak az…..
Az emberek a kezdetek óta igyekeztek olyan gépeket, eszközöket feltalálni, amivel megkönnyíthetik a mindennapi munkát és az életüket. Ennek eredményeképp megannyi technikai vívmány látott napvilágot az elmúlt évszázadok során. A 18. században az Egyesült Királyságból induló ipari forradalom…..
„Leteszem a cigit.” „Többet fogok sportolni.” „Egészségesebben étkezem.” Ismerősek ezek a fogadalmak? Újévkor még áthat minket a lelkesedés, azonban ahogy telnek-múlnak a szürke hétköznapok és beszippant minket a fogaskerék, előkerülhet egy-egy szál cigaretta, mégsem megyünk el reggel futni vagy…..
Talán nincs is szívfacsaróbb látvány, mint végigsétálni Vízkereszt után Budapesten: megannyi kidobott karácsonyfa árválkodik az utcákon. Van, aki meg sem várja vele a januárt, már a karácsonyi ünnepek után kihajítja a fenyőfát. Más pedig egyszerűen az ablakból dobja ki. De hogyan kell szabályszerűen…..