Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sephardicgirlfriend

11 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Te mit választasz? Matyós “latte art”-ot, vagy kritikus gondolkodást? ..
Hogy miért publikálunk kritikát szinte napra pontosan öt évvel a lemezbemutató után a Csángálló első nagylemezéről? Olvasd el és kiderül! Vigyázat: szubjektív tartalom.  Nincs zenei műfaj, ami teljesen ellenálló tudna lenni a változással, mint olyannal szemben. Mint minden, a zene is folyamat.…..
Sok példát láttunk már arra, ahogy különböző lokális zenék robbanásszerűen lesznek trenddé, és egy régió népzenéje helyett már műfajnak kezdenek számítani. A balkáninak is megvolt (van) a maga időszaka, és habár a nagy balkán-bummon már látszólag túl vagyunk, most már stabil helyet követel magának a…..
Filmjei a múlt és a jelen meghosszabbításaként, folyamatszerűen épülnek be a magyar kultúrába, és nem “fentről”, távoli hegyként tekintenek le arra. Az rendezőre egy válogatással emlékezünk, amit a zenei mozgalmakhoz és hagyományos népi kultúrához kötődő alkotásaiból állítottuk össze...
Lehetünk eltérő véleménnyel arról, itt volt-e már az ideje annak, hogy egy koronavírus-járványhoz hasonló esemény felborítsa és megváltoztassa az eddig első pillantásra beváltnak tűnő rendet. Ahogy gyakorlatilag minden, amit eddig ismertünk; úgy a zeneipar is világszerte óriási és önkéntelen…..
Most sokan feltehetik maguknak azokat a kérdéseket, amiket Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című könyvében, a zongorahangoló látogatása után Eszter úr tesz - aki egészen addig a zenében jelenlévő tökéletes, harmonikus rendre alapozta az életről való meggyőződéseit. Azt hitted, a…..
Fotó: Hámori Zsófia Amikor a zeneipar nemi egyenlőtlenségeiről beszélünk, nem az a kérdés, vannak-e; sokkal inkább, hogy miért. Elég, ha ránézünk a zeneipari szerepkörök vagy az egyes zenei műfajok képviselőinek nemek szerinti megoszlására, hagyatkozhatunk a makacs számokra vagy puszta személyes…..
A népi kultúra erősen lokalitáshoz kötődik. Kérdés, hogy mennyire tud autentikus maradni és biztos talajon állni, amikor ezt a lokalitását elveszíti. Amikor kiragadjuk az eredeti kontextusából. Deffend Inci több, mint 12 éve vezeti a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttest, belelát a vidéki és a fővárosi…..
Hogyan lehet mai szemmel érvényesen közelíteni a népzenei hagyományokhoz? Mit jelent a hagyományőrzés? Mennyire formálható – úgy általában – a kultúra? Milyen szerepeket kínál ez a közösség a nőknek? Hogyan viszonyul a táncházmozgalom a szerepváltozásokhoz?  ..
Elkészült a Dorota negyedik és egyben utolsó videóklipje a tavaly ősszel megjelent Solar The Monk című lemezhez...
Trapp Dominika képzőművész munkáiból még januárban nyílt kiállítás Budapesten, a Trafó Galériában „Ne tegyétek reám” címmel, amely egyben a hungarofeminista mozgalom első eseménye is volt. Kiállításában – és a hozzá kapcsolódó kutatásban - a paraszti közösségek női szerepalternatíváit elsősorban a…..