Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dolce Gabona

24 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olaszországban többek között az is különleges, hogy minden tartománynak megvannak a maga szokásai. Saját "nyelvük", dialektusuk van, saját konyha, saját szokások.  Amikor még nem itt laktam, nem akartam elhinni, hogy vannak olyan filmek, amiket feliratozni kell olaszról olaszra. Például nápolyi…..
Amikor valami gyors édességet szeretnék sütni, gyakran némi segítséghez fordulok. Ilyenkor vagy leveles tésztát, vagy rétestésztát veszek, nagyon sokféle édességet lehet belőlük készíteni. Ez akkor nagyon hasznos tud lenni, amikor mindenképpen szeretnék édességet, de pl. bonyolult főételt készítek,…..
Dolce & Gabona Grissini 2020.05.20 17:03:18
Olaszországban az éttermekben rendelés után hoznak grissinit, hogy addig azt tudjuk elrágcsálni, amíg nem hozzák a rendelt ételt. Néhány helyen annyira finom házi grissinit készítenek, hogy mire kihozzák az ételt, már nem is vagyok olyan éhes és persze muszáj volt nekem is kipróbálnom ezt a nagyon…..
Megint túl sok sütit sütöttem, itt az ideje egy kis diétás süti készítésnek. Gluténmentes, nagyon magas fehérjetartalmú és ami a legjobb, hogy tényleg nagyon finom süti. Annak is fog ízleni, aki nem diétázik, szerintem ez a legjobb benne :). Már elkészítettem kókuszos verzióban is, szerintem az is…..
Az olasz konyha azért nagyon változatos, mert minden régiónak megvan a maga specialitása. Ez a tésztaétel Olaszország egyik településéről, Amatricéből (Lazio régiójához tartozik, itt található Róma is) származik. Amatricén belül is változik a recept, mert van aki szerint spagetti tésztával lehet…..
Dolce Gabona 2020.05.15 22:09:54
@Kortyondiak: az eredeti receptben egy olyan sóval, borssal, kakukkfűvel pácolt tokaszalonnát használnak, ami enyhén füstölt, guancialének nevezik.
Dolce Gabona 2020.05.16 10:29:42
@Kortyondiak: én köszönöm, örülök, hogy tudtam segíteni :).
Újra egy Ottolenghi receptet hoztam, ismét egy kicsit átvariáltam, például teljes kiőrlésű lisztet használtam a fehér liszt helyett, és kevesebb cukrot tettem bele, plusz megszórtam házi granolával. Mivel ez egy puha torta, én pedig minden ételben akár sós, akár édes imádom, ha van valami ropogós,…..
Dolce Gabona 2020.05.14 17:08:14
@kvadrillio: Akkor ezt imádni fogod ;)
Nem gyakran készítek csokis édességeket, mert itthon csak én eszem a csokit, de én annyira imádom, hogy néha önző módon készítek csokis édességeket is (igazából nagyon kedves vagyok, mert elkészítem a nem csokis verziót is, ahogy láthatjátok a képeken). Ha szeretitek a sajttortát, próbáljátok ki a…..
Dolce & Gabona Olasz Tésztasaláta 2020.05.07 10:38:21
Ígértem, hogy mutatok Nektek még tésztasaláta receptet, úgyhogy nem vártam sokat a második változattal. Az előző szintén nagyon egyszerű receptet ide kattintva találjátok + tippeket a tésztasaláta készítéséhez/fogyasztásához. Nagyon szeretem a feta sajtot fekete olívabogyóval variálni, nálam elég…..
Múltkor mogyoróvajas sajttortát készítettem, onnan jött az ötlet, hogy a mogyoróvajat most nem a töltelékbe tenném, hanem a kekszes alapba, és annyira finom ízt adott neki, hogy ezt is nagyon ajánlom, hogy próbáljátok ki.  Vagy házi mogyoróvajat tesztek bele, vagy az igazi édesszájúak akár…..
Ki ne szeretné a lasagnét? Aki szereti az olasz konyhát, biztos vagyok benne, hogy a lasagne az benne lenne a top 5-ben. Vasárnap csináltam bolognai ragut, vagyis magyarul lehet jobban hangzik, hogy bolognai szószt, 3 órán át főztem, szóval tényleg isteni lett. Este gnocchival ettük, másnap…..
Dolce Gabona 2020.05.01 09:13:30
@Attilajukkaja: köszönöm. Igyekszem minél több eredeti olasz receptet feltenni
Dolce Gabona 2020.05.01 09:40:06
@George Herceg: igen hasonló
Dolce Gabona 2020.04.30 23:04:25
@Attilajukkaja: Ha szereted az olasz konyhát, akkor mindenképpen! :)
Éppen mogyorós zabkekszet készítettem teljes kiőrlésű liszttel (receptért kattints), és közben már a következő édességen járt az eszem. Gondoltam, miért is ne készítenék keksztésztából dupla adagot, amit majd felhasználok egy sajttorta alapjaként.  Ráadásul múltkor nagyon sok mogyoróvajat…..
Szülinapomra tesómtól, Nóritól kaptam Yotam Ottolenghi – Sweet című receptkönyvét. Mivel ő Ausztráliában él, ezért megrendelte nekem. Ha ránézünk a könyv borítójára, egy gyönyörű ételfofót láthatunk, valamilyen fehér krém, piros epres/málnás akármilyen szósszal. Én azokban a napokban kaptam és…..
Eleinte amikor ideköltöztem Milánóba, állandóan csak tésztát tésztával ettem volna, aztán elkezdtem megszeretni a rizottót. Két éve karácsonyra tesóméktól kaptunk egy rizottó tanfolyamon való részvételt. Ehhez kapcsolódik egy story, ami most már vicces, de szerintem amikor történt, tesómék nem…..
Ahogy melegszik az idő, egyre kevésbé van kedvem sokáig a tűzhely mellett állni. Ilyenkor szeretek nagyon gyorsan összedobható ebédeket és vacsorákat készíteni. Inkább sütök mellé valami édességet, minthogy ilyenkor pörköltet vagy gulyást főzzek. Persze nem a bográcsos változatról beszélek, ahhoz…..
A zab az egyik legértékesebb gabona. Fontos fehérjeforrás, magas a vitamin- és tápanyagtartalma, a glikémiás indexe nem magas, ami röviden azért is jó, mert ha ezt fogyasztjuk, nem leszünk tőle egy órán belül farkaséhesek. Ha sima kekszet eszem reggelire, gyakran megesik, hogy nagyon korán…..
Imádom a tavaszt. Imádom, hogy hosszabbak a nappalok, nem kell 10 kiló ruhát felvennem magamra, hogy ne fázzak. És imádom, hogy a szürke telet felváltja ez a nagyon színes évszak. Imádok parkba menni ilyenkor csak úgy sétálni egyet, vagy futni pár kört, ilyenkor nagyon feltölt a színes virágzó fák…..
Egy hónapnyi karantén után már tényleg mindennel próbálom az időt elütni, múltkor a diótöréssel kezdtem, most pedig folytattam a földimogyoró töréssel. Az erkélyen a napon ülve nemcsak Muffin cica társaságát, hanem a lépcsőház összes lakójának a társaságát élvezhetem, mivel karanténban egyre többen…..
Dolce Gabona 2020.04.14 15:05:09
@steery: Köszi a tippet, ki fogom próbálni. Rengeteg változatot lehet készíteni, ez a szép a sütés-főzés-kotyvasztásban :)
Dolce & Gabona Fűszeres Répatorta 2020.04.07 21:48:55
A répatorta örök klasszikus Húsvétkor. Idén már harmadjára készítem ezt a receptet, de most felturbóztam egy fűszerkeverékkel, amit Ottolenghi ad az egyik receptjében egy sütihez. Igaz kicsit átvariáltam szokásomhoz híven, de nekem így még jobban ízlik. Az illatról, ami átjárja a lakást miközben sül…..
  Mivel ma van #CarbonaraDay, persze, hogy nem hagyhattam ki, hogy ne főzzem meg a kedvenc pastam. Talán ez volt az első olasz recept, amit megtanultam az olasz mammától, mert amikor eleinte jöttem Milánóba a barátomhoz, és a családjánál ettünk, az olasz mamma persze olyan tésztákat csinált, hogy…..
Dolce Gabona 2020.04.07 18:01:32
@Frank99: de biztos vannak cukorbetegek. Igen, a mediterrán diéta biztos egészségesebb, mint a magyar konyha, bár a carbonara nem egy diétás recept
Milánóban már lassan 1 hónapja karanténban vagyunk, vagyis csak a legszükségesebb dolgokért mehetünk, pl bevásárolni, azt is csak egyedül... Engem így is már megállítottak a rendőrök, ilyenkor be kell mutatni az igazolást, amit otthon kinyomtatsz, és ráírod pontosan, hogy hova mész és…..
Aki ismer, tudja rólam, hogy imádom az édességeket, de a palacsinta az nálam egy külön kategória, Ő a TOP 1. Kiskoromban szerintem kb. 3 éves korom óta Nagymamámnál hétvégente szombaton és vasárnap is reggelire palacsintát készítettünk Nórival, a tesómmal, mindkettőnknek volt egy tálja, amiben…..
Így 30 18 éves koromra már nagyon sokat változott az ízlésem, pl a kávéra régen rá sem bírtam nézni, most pedig nélkülözhetetlen, de így vagyok a kókusszal is, és még pár dologgal... Azt hiszem 3 dolgot nem sikerült csak megszeretnem: a pacalt, a koriandermagot és a tejszínhabot magában... Minden…..
Karantén alatt az első dolgom egy jó nagy tavaszi takarítás volt. Mivel a konyhaszekrényeimben annyiféle liszt, mag, aszaltgyümölcs van, igazából, ha nincs rend, nem találok semmit, és örültem, hogy végre lett időm rendet tenni. Találtam több csomag feltörésre váró diót is, ami ugye jó sok helyet…..
Dolce & Gabona 2020.03.30 16:37:47