Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Francis2020

145 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cet été, la Ville de Nice propose gratuitement une nouvelle programmation riche et éclectique de cinéma en plein air dans la ville ! Au programme : les séances hors les murs de la Cinémathèque de Nice tous les mardis de l’été à 21h30 sur le quai de la Douane et parcours cinéma dans les quartiers de…..
Francis2020 Il Boemo - A Cseh 2023.06.26 09:55:55
Az utókor hálátlan. Könnyedén elfelejti azt, akit korábban ünnepelt. Ma már senki sem tudja, hogy ki volt Josef Myslivecek. Szerencsére Petr Václav filmje felidézi a kimondhatatlan nevű cseh zeneszerző alakját és műveit az Il Boemo alkotásában. Az osztrák-magyar birodalom idején Csehország…..
Francis2020 Hotel Le Saint Paul 2023.06.15 15:06:11
Tagadhatatlan, a katolikus egyház mindig is tudta: hová kell templomot vagy érseki palotát építeni. A Szent Pál nevét viselő szálloda egy-egy részletében még felidézi a hajdani papnövendékek és főpapok életét. De szerencsére ma már mi is élvezhetjük a páratlan kilátást, csak be kell ülni, azaz ki…..
Nizza fantasztikus város, de ha esik az eső, borús az ég - mint ahogy ma is -, jobb esetben valami kulturális program után néz az ember. Ilyen kötelező látnivaló Saint-Paul-de-Vence középkori városa. A turisták javarésze  csak a "village-ra" koncentrál, figyelmetlenül elhalad a Bogéna Galéria…..
Három éve, hogy megírtam Szilvi történetét a blogomon. A karantén idején elhatároztam: nyilvánossá teszem azoknak a bántalmazó mocsadékoknak a tetteit, akik elég gazdagok és/vagy befolyásosak, hogy megússzák az "igazságszolgáltatást". De nem kell sem milliomosnak, sem NER-lovagnak lenni ahhoz, hogy…..
Francis2020 Nice, an English Story 2023.05.05 14:25:50
Nizza történelme összefonódik Nagy-Británniával. Többek között a híres Promenádot is az angoloknak köszönheti a város. A jelenkori történelem fontos eseménye volt az, hogy 2018 május 7-én Károly és Kamilla hivatalos látogatást tett az Azúr Parton. Most egy időszaki kiállítással tisztelegnek Károly…..
- Te vagy a főszereplő? - kérdeztem Wéninger Dalmát a próbaterembe érve. - Mi mindannyian főszereplők vagyunk - biccentett a többiek - Bakonyi Jusztina, Jenei Lilla, Kaiser Fruzsina, Stáry Kata - felé. Dalma a legmagasabb - mint ahogy a fényképemen is látszik - és ugyebár én csak közhelyekben tudok…..
Ma reggel először a díszes városi címert láttam meg. A mellette lévő falfirka fel sem tűnt. De közelebb mentem és lefényképeztem. Aztán eszembe jutott Rigó Jancsi története, majd Cziffra György-Georges, aki francia állampolgárként hunyt el Longpont-sur-Orge-ban, majd Papp László, akiről Sportarénát…..
Entre juin et septembre 1543, Nice, propriété du duc de Savoie, est assiégée par l’armée et la flotte franco-ottomanes. A cet épisode marquant pour la construction de la mémoire et de l’identité de Nice, est associée la figure de Catherine Ségurane, héroïne niçoise qui aurait repoussé l’assaut…..
A dél-francia római katolikusos báránysültes (Hey gigot, gigot...) eszem-iszom után holnap a görög-keleti (pravoszláv) húsvétet ünneplem az orosz, ukrán, bolgár és román barátaimmal...
https://youtu.be/jTMY19ykXc0 Les Trois Mousquetaires contre D'Artagnan Athos, Porthos, Aramis sont dans la mouise,Car oublier D’Artagnan n’est pas de mise.Certes Dumas : il faut le lire,Car sinon ce sera bien pire !Nous sommes les 3 seuls vrais Mousquetaires,Mais après une période pluri…..
Dumas regényét először az általános iskola hatodik osztályában olvastam. Untam az órákat, ezért mindig volt nálam egy könyv, amit a pad alatt olvasgattam, amíg azt a tanárnéni el nem kobozta. Szóval már kisgyerekként is lelkes rajongója voltam A három testőrnek. Rajongásom a történetért és annak…..
La Ville de Nice organise au Parc Phoenix plusieurs animations pour ses pitchouns tout au long du week-end de Pâques de 9h30 à 12h30 et de 13h15 à 19h. Au programme, deux types d’animations permettront de gagner des chocolats ! >Jusqu’à 6 ans, une chasse aux œufs est organisée. Munis d’un…..
Chaque année l’AFUCA (Association Franco-Ukrainienne Côte d’Azur), organise au printemps le festival de culture ukrainienne « Kobzar ». La nouvelle édition aura lieu du 8 au 22 avril 2023 et aura pour thème « résistance, renaissance ».  En ouverture du festival, un concert festif de musique…..
  Off to the future, never looking back, Thy history of misery and wrack. And yet now the Sun is shining o'er Thee, So may we chant our song with glee.   Chorus: Let us sing about Liberation Day, Overjoyed, we are now free—hooray! Let our throats cleave the air as we all clamour,…..
10 chefs Niçois et 5 vignerons issus de l’AOP Bellet (domaines de TOASC, de la Source, Saint Jean, Château de Crémat et Collet de Bovis) vous présenteront des produits de qualité, locaux et de saison. Des stands de macaron et de panisse régaleront petits et grands gourmets.   Le chanteur…..
Nem voltam szemfüles, mire ma reggel feleszméltem, már minden jegy elkelt az április elsejei filmvetitésre. « A három muskétás » hivatalos bemutatója április 5-én lesz.    ..
Ma az a nagy hír, hogy a Ligne d'Azur NEM sztrájkol. ..
Szeretem a bosszúfilmeket, a Gladiátoról kezdve a Monte Cristo grófján át a nagy kedvencemig, a Kill Bill-ig. Elnézegettem volna a John Wick 4-et 3 óra 48 percig, de csak 2 óra 48 percig tartott. Igazuk lenne azoknak a kutatóknak, akik szerint a nyári óraátállítás után figyelmetlenebbek az…..
Tegnap fedeztem fel ezt a plakátot a buszon, a Ligne d'Azur egyik járatán. Gyorsan készítettem róla egy fotót, de szerettem volna illusztrációként - jobb minőségben, mint a fényképem - megtalálni és letölteni a felhívást. De nem találtam meg, pedig kutakodtam az Alter Égaux honlapján is. Ott még a…..
Ma reggel a kollegámtól tudtam meg : Nizzában legfeljebb 30 litert lehet tankolni, ha egyáltalán találsz olyan kutat, ahol van benzin. A generációm Magyarországon megtanulta, hogy mi az a hiànycikk. Aztán néhány évtizeddel később itt megtanultam, hogy hiánycikk lehet a maszk, a kézfertőtlenítő, a…..
« Az nem hír, hogy a kutya megharapta a postást. Az a hír, amikor a postás harapta meg a kutyát » – okítottak engem a slapaj-iskolában. Vagyis annak, hogy már megint országos sztrájk van, szinte semmi hírértéke nincs. De egy szakszervetis oldalon ráleltem erre a karikatúrára...
A Betty Blue – ahogy a magyar közönség ismerheti – egy 1986-os francia film, amelyet Jean-Jacques Beineix rendezett Philippe Djian 37°2 le matin című regényéből. A film több díjat is kapott : Césart, Golden Globot és Oscart is. Elisabeth Borne a 49.3-mal viszont nem sok elismerésre számíthat.  ..
Ez a karikatúra 2020-ban készült. Akkor nem igazán értettem, hogy mi ez a 49.3, de mivel percenként emlegetik a francia médiában, most utána néztem végre.  A "quarante-neuf trois" a mindenkori francia kormány eszköze. Az alkotmány 49.3 bekezdése megadja a felhatalmazást a miniszterelnöknek, hogy a…..
Ma kezdődik a tavasz, amikor a Nap az egyenlítő felett delel : március 20-án 21 óra 26 perckor. Remélem, ez a tavasz tartogat nekünk több, mint 17 szép pillanatot !..