Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Domokos György

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  1 A hadtörténelem egyik leglátványosabb jelenete: a lengyel szárnyas huszárok rohama Bécs mellett, 1683. szeptember 12. (rekonstrukció)   1683. szeptember 11-én éjjel a Wienerwald tetejéről színes rakéták szálltak az ég felé. Bécs meggyötört védőinek, akik július 14. óta elszenvedték a török…..
1 Zrínyi Miklós (1620–1664)   Utazásra szeretném hívni a Tisztelt Olvasót. Utazásra a feltételezések, a „mi lett volna, ha...” világába. Gondolom, akik e blogot olvassák, tisztában vannak azzal, hogy e kérdés közismerten történelmietlen. Ebből következően az alábbiakat egyfajta szellemi-gondolati…..
  Jelen blogbejegyzésben folytatni kívánom a korábban megkezdett témát, a szembenálló felek által az 1552. évi egri ostromban bevetett tüzérség bemutatását. Az előzőekben az oszmánok lövegparkjáról volt szó, most a várvédők ágyúinak ismertetése következik.   Az ágyúk között ott egy nagy…..
   A török ostromágyúk lövik az egri várat (jelenet az Egri csillagok c. filmből)   Valójában nem tudom, tényleg benézte-e, vagy más okból tévedett? Az viszont biztos, hogy a zarbuzánnal, úgy, ahogy Gárdonyi leírta, van némi probléma. A tisztelt Olvasó pedig rögtön rám piríthat, hogy megint azon…..
  Turistaként felkeresve egy szépséges, magas falaival még romjaiban is fenséges középkori várat, mint például a hazánkban található Csesznek vagy Hollókő, bizonyára sokakat megérintett a hely szelleme, romantikája. A maradványok közt állva el tudták képzelni, miként éltek az egykor volt…..
    Valóban nem. Erre a legjobb bizonyíték maga Eger vára, amely védműveit tekintve 1552-ben már jócskán elmaradt a kor színvonalától, ám a jól szervezett, kitartó és áldozatkész védelem, Dobó István vezetésével mégis győzedelmeskedett a hússzoros túlerő felett. Minthogy az erősség fontos…..
    Csákváry Ferenc, a Hadtörténelmi Közlemények nyugalmazott szerkesztője ma tölti be 70. életévét. Egykori kollégái most a Hadtörténelmi Közleményeknek az ő 60. születésnapjára készült különszámából vett részletekkel kívánják emlékezetessé tenni e jeles napot. Nem azért nyúltunk vissza e tíz…..
    Hogy jönnek a gallok a törökökhöz? Úgy, hogy a címkép jelenete kedvenc képregényemből származik, a sorozat legelső darabjából, amikor a varázsitaltól legyőzhetetlenné vált Asterix egymaga „megrendszabályoz” egy egész római őrjáratot. Az ellenfél létszámára vonatkozó kérdés pedig, bármely…..
Ars Militaria A PALÁSTI CSATA 2020.03.30 22:17:04
     A palásti csata történetének megértéséhez szükségesnek vélem, hogy néhány szóban felvázoljam az előző évtized eseményeit, és megvilágítsam azokat az okokat, amelyek az 1552. évi török hadjáratot kiváltották. A mohácsi csata utáni kettős királyválasztás következtében belháború tört ki, ahol a…..
Ars Militaria ELFELEDETT CSATÁK 2020.03.29 17:50:30
    Ha a történelem iránt érdeklődőknek feltennénk a kérdést, soroljon fel híres csatákat, nagy valószínűséggel a két 20. századi világégés idejéből hoznának példákat, esetleg az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc idejéből, vagy a napóleoni háborúk korából, és biztos sokan említenék a…..