Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tóthi

0 bejegyzést írt és 652 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
hogyvolt A Maláj Tigris - 1x04 2016.06.28 11:00:00
Fogságba esett a szuperhős, na tessék, ebből is látszik, hogy ez nem Marvel sorozat. Szúrós tekintetű vezérünk a falhoz kikötve szenved Brooke hajójának fenekében, az angol diadalmas vigyorral pocskondiázza kicsit: Sosem gondoltam volna, hogy a híres Maláj Tigris megadja magát. Ha…..
Tóthi 2016.06.30 00:09:25
@Pácsó Ármándó: Sinkó László
Tóthi 2016.07.01 12:58:19
@Gabba: Folyamatosan olvaslak, változatlan lelkesedéssel. :) Sajnos a kommenteket általában csak késve tudom átnézni, ezért lemaradok az eszmecserékről. :(
Onedinék végeztén-végzetén pityeregtem kicsinység, de aztán jött süldőkorom hőse, Yanez de Gomera (már akkor is rosszul voltam összeszerelve, és bár Sandokan hősies sárgászöldesbarna szeme is megdobogtatta néha a szívemet, jobban vonzott a portugál fanyar humora). Úgyhogy tudd, mikor csuklani kezdesz, én áldom sírva-röhögve a neved és írói tevékenységed. :D
Meereen Tyrion nem egy beszari csávó, illetve, de, alapjáraton az, csak néha hodori méretű tököket növeszt, például Királyvár védelmekor, de ez most nem releváns, hagyjuk. Miközben az öböl rabszolgatartó kiskirályai Meereent lövik a tengerről, és a városra méretes, égő golyóbisok záporoznak, (néha…..
Tóthi 2016.06.23 13:51:06
@szepi79, első ezen a néven: Ki érvénytelenítette? Merthogy Királyvárban Sansa per pillanat No. 2 a körözési listán Tyrion után, Boltonék pedig tulajdonképpen nem voltak jogosultak hasonló eljárás lefolytatására (és utalás se történt rá, szvsz a sorozat egyik nagyon csúnya logikai bakija történt itt), Ramsay egyszerűen elvette feleségül, de ez így elég elhamarkodott szál lett szvsz.

Az más kérdés, hogy vallási szempontból lehet párhuzamot vonni a katolikus-protestáns elismerem-nem ismerem el játékkal*, de szerintem azért egy egységes királyságban nem úgy működik, hogy Északon leszarjuk a királyi székhelyen lefolytatott szertartásokat. Ezt azért kicsit alaposabban körül kellett volna járni a készítőknek.

(*vö. Jókai: A kiskirályok, ahol a főszereplő anyja protestáns hitre térve elválik az első férjétől, másodszor is férjhez megy, gyereket szül, majd húsz év után koppan egy nagyot, mert rájön, hogy a katolikus Habsburg-adminisztráció nem ismeri el a házasságát, ezért kimarad az udvari bálból, mire hiúságból és sértettségből visszatér elhagyott egyházába, és egy füst alatt hozzámegy addig rühellt sógorához, mert az így prezentálja számára a báli belépőt. Második férj meg koppan egy picinykét, mikor hazatér a többhetes tivornyából.)
Tóthi 2016.06.24 09:55:11
@nota19: De nem rögtön akarta ő se nyélbe ütni a nászt. (Mondjuk én Boltonék helyében se siettem volna a sorozatban, hanem legfeljebb zártkörű eljegyzéssel, és Sansa elszigetelésével oldottam volna meg az ügyet. Akkor annyiban más a helyzet, hogy Királyvár felé egyelőre nem nullázom le magam, kivárom, merre fordulnak Délen a dolgok, a csaj úgyis nálam van túsznak, szükség esetén egy septon bármikor összead vele, viszont ha úgy hozza a sors, szép csendesen akár el is tehetem láb alól. Oké, egy játékszerrel kevesebb, de abból meg úgyis van elég. Persze egy pszichopatánál nem logikai vagy politikai alapon működik, Ramsaynek okvetlenül meg kellett törnie a Stark-lányt, még ha ezzel magának ásta is meg a sírt.)
  A Falon túl Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, azaz Meera húzza maga után Brant, mint a szánkót, az meg tejfehér szemmel haluzik maga elé sok mindent, és hiába jönnek gyorsan a képek, azért azt látjuk, hogy vannak benne White Walkerek, Bran kisése a toronyból, az apja a Tower of Joynál, az őrült…..
Tóthi 2016.06.01 16:17:05
@Cérnahuszár: Egy ilyen öreg, törékeny emberi lény abban a piszkos városban mindig könnyen megfertőződhet, nem lenne csoda. Pár hét nyugalom, a Hit és a Korona szövetsége virágzik, öröm-bódottsá, aztán jönnek a fránya mérg,... izé, akarom mondani bacik. ;)
Tóthi 2016.06.01 17:51:44
@purga: Szerintem a Lannister örökösödési vonalat hanyagolni fogják. Ennek akkor lenne jelentősége, ha Jaime le akarna telepedni az ősi fészekben, amíg hadakozik, addig fölösleges kitérő lenne a cselekményben. Jönnek a sárkányok, a Mások, meg sokan mások, nem fognak jogászkodni egy új helyszínen.
Tóthi 2016.06.02 16:43:02
@Vialisz: Qyburn elosztogatta a cukorkákat Királyvárban, a tengerentúlra nem maradt... :)
Gondolod, hogy átvette Varys ottani hálózatát is? Azért akárhonnan nézzük, ő inkább amolyan alkimista-felcser-hegyszobrász, a kémhálózatba csak becsöppent, nem feltétlenül tudja olyan mesteri módon szőni a hálót, mint a Pók.
Hétfő este újabb Trónok Harca epizódot sugárzott az HBO, úgyhogy itt az ideje átrágni magunkat a hatodik rész történésein. Spoilerek a tovább mögött...
Tóthi 2016.06.01 20:36:03
@Dr.out: Újat nem, régit átalakítani igen.

Fentebb valaki reklamálta, hogy pocsékolhatták el a Tyrionnak tulajdonított kést. Ebben Joffrey volt a ludas, őt meg nem az eszéért szerettük... ;)
Egyperces Krimi Megoldások 2015.09.14 15:31:25
Kedves Olvasók! A megfejtések minden esetben 1-2 nappal a feladvány megjelenése után felkerülnek az oldalra. A bal egér gomb lenyomásának segítségével (szöveg kijelölése) az első 56 egyperces megoldása érhető el. Az 57. egypercestől kezdve (Az angol kapcsolat) a megoldások ITT találhatóak. 1.…..
Tóthi 2016.03.05 17:04:46
@Pargendity Özséb: Egy frászt a fiát, a férjét akarta. Legalábbis szerintem. :) Apunak erősen festett volt a haja. Anyu becaplatott a nappaliba, csak annyit látott, hogy egy férjének látszó egyén szuszakolja a takanyót. (Jó, ehhez feltételezni kell, hogy nem pucéran, hanem éppen csak a kritikus helyen könnyítve a ruháján, mert úgy azért nehéz lenne egy hatvan felé közeledő és egy harmincas pasit összekeverni, de ennél élénkebb fantáziát is igénylő esetek is előfordultak már erre, és sajnos magam is láttam olyat, hogy az iq-bajnok az országút szélén a csúcsforgalomban, szó szerint reflektorfényben ...hm... tette magáévá a szexmunkást. De egy öltönyös pasi, akiből leginkább a tarkója és a fekete haja látszik, de rokonok lévén a csontozata, testfelépítése hasonló lehet.)

Szóval anyu morcos lett, hogy élete párja a saját lakásában is megalázza, felkapta az első halefot, és beleállította a párocska hím tagjába, aztán kényszeredetten konstatálta, hogy nem egészen úgy áll a helyzet, ahogy gondolta. Ezek után menteni akarta a bőrét, ezért - ismét feltételezhetően - visszautasíthatatlan ajánlatot tett a szeretőnek: nagyobb összegű juttatás ellenében húzzon a világ végére, ő meg megvárja az amúgy is gyűlölt menyét, és megpróbálja a nyakába varrni az egészet.

Bár ez sem az évszázad ötlete, hiszen kiszolgáltatja magát egy potenciális zsarolónak, de rövid távon egész talpraesetten kezelte a helyzetet. ;)
Tóthi 2016.03.05 17:08:20
@Tóthi: Pardon, kimaradt a zárójelből:

...hasonló lehet, összekeverhető az apjával, ha a szemlélő zaklatott állapotban van, és előítéletesen szemléli az elé táruló látványt.)
Tóthi 2016.03.05 22:13:29
@Blogger Géza: Empatikus és középkorú nőként belegondoltam, mit csinálnék, ha az előszobából azt hallanám, hogy a nappalink túlvégében az illetékes nem velem élne házaséletet. A késelési ingerencia feltehetően nem hiányozna, csak a körülményekkel voltam bajban. Elég nehezen gründoltam össze egy ilyen szituációt, de sikerült. ;)

Mondjuk féltékeny is vagyok, zsarnok is, esetleg még rövidlátó is, úgyhogy elönti a vörös köd az agyamat, belesek valami résen. Stadionnyi a nappalink (elvégre nem azért vagyok ügyvédné, hogy panelben kuporogjunk), csak annyit látok, hogy a férjemnek látszó egyén eltünteti az osztálykülönbséget a cselédben. 'Felhorgad bennem a nagylöttyös indulat', hogy ez a szarházi (akire rááldoztam az egész életemet, szó nélkül lenyeltem a mocskos játékait, még azt is, hogy az egyik macáját a szemem fénye vette feleségül, pedig jobbnál jobb partikat tudtam volna neki összehozni), már megint megaláz, az otthonomat is megszentségteleníti ezzel a lotyóval, úgyhogy bemegyek a konyhába, felkapok egy kést, az indulat átröpít pár másodperc alatt a nappalin, és beleállítom a célszerszámot a rohadék hátába anélkül, hogy a párocska észrevenné a közeledésemet.* Ekkor jön a pofáraesés, mert nem a méltatlan házastársat, hanem pont a gyöngymagzatot sikerült megbicskázni.

A cafka visítására térek magamhoz, reboot, pénzt adok a nyomorultnak, a széfből mindet, hogy takarodjon minél messzebb, és soha ne jöjjön vissza, akkor nem derül ki, hogy miatta kellett meghalnia a gyerekemnek. Retteg, elhiszi, hogy kinyírom, ha eljár a szája, takarodik. Elrakom a porszívót, zajt hallok, jön a másik lotyó. Bebújok a benyílóba, elmegy mellettem, összeesik. Ő is hibás, betolakodott az életünkbe, elvette a férjemet, a fiamat, megérdemli...

Szerintem brazil sorozatokhoz kéne forgatókönyvet írnom. Még néhány elcserélt gyerek, szétválasztott ikerpár és szegény árva, és bankot robbanthatok. :) :D

*Akármi is a megoldás, az idő fontos. De ha a pár belemerül a játékba, megfeledkezhet a környezetéről, és néhány méter megtételéhez elég 1-2 másodperc. Ha nem készenlétisek, akkor ők is lefagynak, nem tudnak zsigerből reagálni. Hétköznapi ember általában áll, mint szamár a hegyen, míg lemészárolják. Sőt. A kés közelről azért veszélyesebb, mint a pisztoly, mert ha mondjuk belelősz a betörőbe, aki jönne bicskával kéregetni, lendületből simán megteheti azt a néhány lépést, ami ahhoz kell, hogy utolsó mozdulatával leszúrjon búcsúzóul.
A következő események vélhetően teljesen egyedülállóak a világ valaha elkövetett sorozatgyilkosságainak dokumentált történetében. Csak néhány morzsa az elképesztő adatsorból: 18 év alatt legalább 162 halott, az eljárás végéig 3 öngyilkosság, 28 elítélt elkövető és 3 kivégzés. Az 1920-as évek…..
Tóthi 2016.02.29 14:59:23
@margaritt: Nagyapám nagyrévi, 1915-19 között született. (Pontosan nem tudom, eddig nem volt fontos, még anyám gyerekkorában meghalt.) A nővére (sz. 1906-ban) elvált, pedig akár el is tehette volna láb alól a férjét. Azért vált el, mert a férje rossz szemmel nézte, hogy gondozza a szüleit. Velük maradt, halálukig ápolta őket, nem is lett saját családja, minket tekintett annak. (Anyámat részben ő nevelte, de gyerekkoromban én is minden nyarat nála töltöttem.)

Az érdekes, hogy bár a faluban mindig mindent kibeszéltek, az arzénes gyilkosságokról soha nem ejtettek szót, csak bőven felnőttként értesültem az egészről.
Tóthi 2016.02.29 22:07:18
@Kishableany: Szerinted néném mennyire volt tanult? A nagyrévi falusi iskolába járt (ahol néha még anyám idejében is csak egy-két leckével volt a gyerekek előtt a tanár), írni-olvasni tudott, tájékozottsága az újságokból származott. Józan paraszti ésszel rendelkezett, és volt tartása - nyakas kálvinista, aki nem enged az elveiből, és mindig eleget tesz a kötelezettségeinek. A válása pont a mérgezések csúcspontjára esett, vagyis ő is választhatta volna a könnyebbik utat. Szóval azért csak volt szemmel látható alternatívája a gyilkosságoknak...
Varánusz Pesszimista, hisz magyar! 2016.02.23 10:51:02
Olvasom az oktatásról szóló mindenféle tudósításokat, véleményeket, és úgy döntöttem mutatok a tisztelt nagyérdeműnek valamit. Az alábbi sorokat nem én, hanem a nevelésem alatt álló gyerek írta érvelő fogalmazásnak magyarórára: Pesszimista, hisz magyar! "Nincs érzékem a pesszimizmushoz. Úgysem…..
Tóthi 2016.02.23 19:26:37
@Fabius: Attól még támogatom, hogy nem tartom tökéletes megoldásnak... (Nem vagyok rendszeres kommentelő, azt hittem, véleményezhetem, miért örülnék jobban egy radikálisabb akciónak. Az "elmúlthatévben" láttam néhány mozgalmat kifulladni, félek, ez is szétforgácsolódik jó magyar szokás szerint.)

Leginkább az a bajom az egésszel, ahogy a kollégák kezelik - pont azzal herélik ki az ötletet, hogy nem írják be a hiányzókat. Ha fehéren-feketén kimutatható, hogy hétfőn hiányzott 25 gyerek szülői igazolással, kedden meg orvosival 3, akkor ott elég nehéz ideológiát találni a tendenciára. Ha ugyanezek az adatok megjelennek az iskola honlapján, de a naplóban nincs aznap hiányzó, akkor pártunk és kormányunk (vagy a KLIK) nyugodtan mondhatja, hogy hazugság.

Az előző szemrehányásért elnézést kérek, túltoltam. Szolgáljon mentségemre, csalódott vagyok, és nem értem az embereket:
Kétmillió hazai felhasználót (azaz az ország lakosságának 20%-át), a teljes köz- és felsőoktatást érintő ügyről van szó, ennek ellenére az (egyébként korlátozott olvasottságú) ITcafét kivéve senki nem mozdult a dologra.
Tóthi 2016.02.23 21:29:51
@habakuk000: Rokonnak volt jó ötlete, szerzett befektetőt, indított gyárat, nyereséggel kecsegtetett. Helyi narancsfej megjelent, tartotta a markát. Rokon nézett nagyot, elhajtotta a vérbe. Az engedélyeket hirtelen visszavonták, sajtó nekitámadt, befektetők menekültek, rokon belerokkant. (Kicsit csodálkoztam. Itt? Nagyban? Hátszél nélkül, pusztán gazdasági alapon? Már nem hisz a mesékben...)
Tóthi 2016.02.24 00:01:55
@habakuk000: Gondolhatod, hogy a rokon nem perelt, örült, hogy anyagilag ugyan megtépázva, de ép ésszel megúszta.

Ha nem derült ki, tanárféle lennék. (Próbáltam abbahagyni, de nem lehet, mert naiv idealistán fogok megdögleni, és azt gondolom, ha pár gyereknek elültetek néhány gondolatcsírát a fejében, akkor már megérte.) Régóta pártszimpátia nélkül. Húsz éve morgok amiatt, ami itt oktatás címszó alatt folyik. (Kaptam is érte a pofámra időnként.) Hétfőn is kockás ingben fogok sztrájkot ülni, még akkor is, ha szerintem nem egészen így kéne tiltakozni, hanem sokkal erőteljesebben. Nem fanyalgok, érvelni próbálok, mert szerintem hibát követünk el, otthon vagy a tanáriban maradni kevés.
Viktor és a fiúk "gyorsan és határozottan" megoldották az oktatásproblémát: Czunyiné ment a levesbe, átszervezik a KLIK-et, és az igazgatók kapnak bankkártyát, mivel legalább a krétát ki tudják fizetni. Jippiájé, örvendjünk, kormányunk meghallotta a tanárok-szülők szavát és "azonnal" cselekedett.…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot   Kedves Munkahelyi Terror blog!   Biztos az ezredik ilyen levél…..
Tóthi 2015.12.20 20:40:40
@Valakiateleprol: Kösz, de talán nem magadból és a munkastílusodból kéne kiindulnod. Részemről nem a tanításból, hanem a saját vállalkozásomból élek, és olyan - szerinted feltehetően divatjamúlt és röhejes - okokból, mint pl. hivatástudat, elkötelezettség, stb. töltök heti egy napot óraadóként egy iskolában. (Egész pontosan azért hívtak, hogy a szakközepesek ne csak "elméleti asztalossal" találkozzanak, hanem legyen olyan tanáruk is, aki a szakma valóságára készíti fel őket.) Ott is vannak kutyaütők és valódi pedagógusok egyaránt - mint mindenhol. Hol jobb, hol rosszabb az arány. Iskolaválasztás előtt tájékozódni kell, utánajárni, gondolkozni - ha ezt nem teszed meg, akkor utólag kár másra mutogatni az oktatás minősége miatt. (A közelünkben is van olyan iskola, ahova semmi pénzért nem vinném a gyerekemet, sőt, az ő iskolájában is van olyan tanító, akinek nem adtam volna a kezére, de összességében elégedett vagyok, mert sikerült olyan helyet választani, ami megfelel az elvárásaimnak.)

Azért érdekelne, hogy a rosszindulatú feltételezéseiden kívül szerinted mit csinál egy tanár. Szerintem - és most a valódi pedagógusokra gondolok - megszakad, mert a heti 22-26 órája (abban a két iskolában, amire rálátok, ténylegesen ennyit tanítanak a kollégák) mellett a felkészülés legalább ugyanennyi, de inkább több, és akkor még nem javított dolgozatot és füzetet, nem helyettesített, valamint nem adminisztrálta és önértékelte magát, ami momentán egyre hangsúlyosabb a minisztériumi aktakukacok elvárásaiban. És nem, nincs bő két hónap szünete, mert a sok hozzáértő azt hitte, hogy az sok, és menjen be az a sok semmittevő papírt rendezgetni és falat vakarni június végéig, és kezdjen már augusztus közepén, nehogy elkanászodjon. Így van nyáron kb. hat hete, ami baromira nem elég a regenerálódásra, és az nem vigasz, hogy másnak se jobb ebben a tetves országban, mert akárhol húzod az igát, mindenhol kihajtják a beledet. (A téli szünet kinek pihentető? Pont utol lehet érni önmagunkat, és elő lehet készíteni a félévzárást.) Társadalmi megbecsültség nuku, irigység kimaxolva (a nagy büdös életpálya-modellnek köszönhetően, mert a nagy átlag nem vette a fáradságot, hogy utánanézzen, hogy a kormányzati retorika mögött igazi béremelés nincs, csak lózungok és többletmunka), viszont az elvonásoknak köszönhetően fizethetjük a tanításhoz szükséges anyagokat saját zsebből, mert az iskoláknak nincs pénze. (Egész konkrétan év elején kaptam 20 lapot a nyomtatóhoz, és két filcet a táblához. Előbbi helytakarékos nyomtatással két alkalomra volt elég. A filcnek meg külön örülhetek, hogy van ilyen a suliban, és nem kell a krétaport nyelnem.)

Szerencse, hogy nem a KLIK a fő jövedelemforrásom, mert tőlük simán éhen lehetne halni. Egész konkrétan utoljára az áprilisi fizetésemet utalták át, május óta még nem értek rá számfejteni azt a hatalmas (valamivel több, mint 2500 Ft/óra) óradíjamat. Ha pénzért csinálnám, már rég rájuk borítottam volna az asztalt egy felmondás kíséretében, így csak dühöngök, miért is kellett ez a nyomorult sóhivatal a működő rendszer helyett. De nyugodtan dühönghetek, amíg tanult polgártársaim gondolkodás és ész nélkül húzogatják az ikszeket választáskor... Legfeljebb ha még sokáig fokozzák, összecsomagolunk, és mi is nyugatabbra költözünk. Szerencsére egyikünknek se mosogatásból kéne megélnünk, van piacképes végzettségünk és nyelvtudásunk is, de egyelőre még a kötődés erősebb. Bár egyre többet beszélünk a váltásról...
Tóthi 2015.12.21 13:41:38
@Sörömpőőr: Nézd, mikor nyelvet tanítottam, négy osztályban kezdtem párhuzamosan ugyanazt az anyagot, ehhez képest kb. két hétig használhattam azonos óravázlatot, mert minden osztályban más volt a tempó, a gyerekek felkészültsége. A házi feladatokat és az önálló munkákat kijavítottam, rendszeresen ellenőriztem a szótárfüzeteket, korrepetáltam, minden második héten beszedtem és kijavítottam a füzeteket. Valóban, ha valaki megúszásra játszik, és van egy fix tanmenete óratervekkel, amit évek óta használ, akkor nem sokkal több, mint amit felsoroltál, de aki komolyan veszi, annak jóval több. Folyamatos figyelem, önfejlesztés (megette a fene, ha nem képezzük magunkat, nem tartunk lépést az új módszerekkel és ismeretekkel, nem tudjuk használni az új eszközöket), mellette a dolog nevelési oldala - nem káposztafejeket kapálsz, életeket tehetsz tönkre, ha nem vigyázol.

Pillanatnyilag két tárgyat tanítok, összesen hét órában.
A szakmai tárgyhoz nincs tankönyv, a saját munkámból alakítom ki az óráimon használt diasorokat, a kiegészítő anyagokat, mindent. Erre 5-6 órát készülök, további 1-2 óra, míg gyakorló feladatsorokat állítok össze nekik arra a napra, mikor nem én vagyok velük (a drága jó KLIK-nek köszönhetően), újabb 2-3 óra, mire ezeket kijavítom és értékelem.
A maradék 3 órám nyelvvizsgára felkészítés, ehhez van tankönyv, hanganyag, de ezeket előtte nekem is végig kell olvasnom/hallgatnom, a csoporthoz alakítanom (nagyon különböző a tudásszintjük), teszteket összeállítani, javítani, stb. Alsó hangon ez is legalább 5 óra, vagyis összesítve a tanítás és a készülés durván 20 órát vesz igénybe.

Most hagyjuk azt a részét, hogy nem hiszed el a fenti adatokat (időnként megkapom, hogy maximalista vagyok), és hogy ismersz olyan tanárt, aki nagy ívben szarik mindenre. Igen, van ilyen, ahogy van ilyen orvos, buszsofőr, borász, pincér, eladó, akármi (politikusból például szvsz jóval nagyobb az arány). Rohadtul sajnálom a minimálbérért csákányozó embereket, de annak, hogy ők nem képezték magukat tovább, mi köze a tanárok béréhez? Miért is sok az a havi nettó 120-140.000 Ft? Nem demagóg egy kicsit ez a hozzáállás? Miért is kell jó magyar szokás szerint arra apellálni, hogy másnak is szar? Szerintem ebben az országban a dolgozók nagy része baromira nem kap annyi pénzt a munkájáért, mint amennyit megérdemelne. (A jóléti társadalmakban létezik középosztály, ami nálunk lassan megszűnik. Nem véletlen az elvándorlás.) Szintén szerintem ennek nem az a megoldása, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Nem hiszem, hogy az kell legyen a fő szempont a pedagógusok fizetésénél, hogy akár minimálbérből is meg lehetne oldani. Ha nem fizetik meg őket tisztességesen, akkor tényleg csak a szent őrültek (elhivatottak), és a kontraszelektáltak maradnak a pályán. A kormányzat még nem jutott el addig a felismerésig, hogy éppen a gyerekeink jövőjét cseszi el az oktatás szétbarmolásával (vagy pont felfogták?), mi meg szép csendben nézzük, illetve sokan még tapsolnak is hozzá.
Tóthi 2015.12.21 13:45:06
@Szumátriai Patkánymajom:
Mondd nyugodtan, hogy idealista és naiv vagyok, de ha egy osztályban néhány diákot el tudok gondolkodtatni azon, mit is kezdjen az életével, hogy próbáljon egy kicsit jobb ember lenni, akkor már megérte.
Le Havre-ban nyitunk, ami a díszlet alapján inkább valami csatornára hasonlít, mint forgalmas kikötőre, de ezen ne akadjunk fenn. Már csak azért sem, mert muskétásaink egy most érkezett alakot követnek a kocsmába, Émile Bonnaire felfedezőt, aki egy másik dimenzióban és másik…..
Deres alatt I. Melisandre, a vörös rébék, aki Stannis lányának elemésztésében játszott kulcsszerepe miatt remélhetőleg előbb, mint utóbb lesz kesztyűbáb Ser Davos ujjatlan kezein, arra ébred a jól végzett munka (értsd: ELEVENEN ELÉGETETT EGY KISLÁNYT VALAMI HOMÁLYOS LÁTOMÁS…..
Tóthi 2015.06.25 11:38:39
@Wyrfarkas: Van ötleted, miért nincs nálam felirat se Firefoxszal, se Explorerrel? A másikkal nincs ilyen gondom. Pedig nagyon megörültem, hogy mégis megnézhetem. :(
Tóthi 2015.06.25 14:05:58
@Wyrfarkas: Köszönöm, rögtön ment. Látszik, milyen rutinos vagyok a közösségi és egyéb oldalakon. ;)
Viszont fetrengtem a röhögéstől. :D Köszönöm az élményt!
Deres alatt Ramsay és húszfős szabadcsapata eredményes volt, annak ellenére, hogy a logika és az észérvek (na jó, a Trónok harcán belül uralkodók nem) azt diktálják, hogy egy maroknyi partizán nem tud nagy kárt tenni egy kibaszott hadseregben, de igen, tud, felgyújtanak pár…..
Tóthi 2015.06.09 12:41:38
@furmintszaraz: Igen sajnálom, hogy Stannis-Agamemnon neje nem kifejezetten Klütaimnesztra-alkat.
Braavos Arya takarítóból hullamosónak lépett elő a Fekete és Fehér házban, ez lehet egyfajta promóció, franc se tudja, mindenesetre rém lelkiismeretes és nagyon figyelmes, körmöt vág, hajat most, a hulla nagyon pöpec lett, tán életében sem volt ilyen jóképű. A hullát…..
Tóthi 2015.05.20 10:02:22
Ezt a sorozatjunkie-ra akartam írni, de megette a blogmotor:

Számomra érdekes, hogy leginkább vagy Dorne-t kritizálják, vagy a Sansát ért erőszakról szólnak mindenhol a kommentek. Előbbi jogos, az a szál súlytalan és a kivitelezés is - finoman szólva - hiteltelen, de utóbbi a sorozat logikája mentén egyáltalán nem volt váratlan. Egy kvázi középkori értékrenden röhejes a mai európai és észak-amerikai erkölcsi normákat számonkérni, különösen ha azok még - sajnos - ma sem mindenhol általánosak. (Pl. egy olyan országban sem, ahol egy feleségverő vak komondort lazán újra megválasztanak polgármesternek.) Mondom ezt erőszakellenes nőként.

Ez egy erőszakos fantáziavilág, aki nem bírja, vagy nem tud elvonatkoztatni a valóságtól, az ne nézze. Sansát nagyon sajnálom, de pont az őt ért traumáknál érzem legkevésbé koncepciótlannak a forgatókönyvet. Viszont éppen az ő alaposan felépített történetéből következik számomra a sorozat legnagyobb hibája: a Sansával történtek kapcsán legyilkolják Kisujj karakterét. Akkora támadási felületet ad maga ellen, hogy abból nem tud jól kijönni. A legjobb játékos ekkora hibát egyszerűen nem követne el. Pont abban áll a zsenialitása, hogy soha nem lépett fel nyíltan, minden cselszövése mögött újabb cselek és motivációk rejtőznek, ezekbe senkit nem avatott be, csak a szükséges mértékig. Dontost megölte a minimális kockázat miatt, erre most végighurcolja Sansát Északon, átadja Boltonéknak, aztán szalad Cersei-hez felnyomni őket? Ennek abban az egy esetben lenne értelme, ha Sansát is el akarná tenni láb alól, de az meg nagyon egydimenziós figurát feltételez, ennél ő összetettebb. Ráadásul eddig sokkal inkább biztonsági játékot űzött. A "Buktassuk-meg-a-Lannistereket-és-uralkodjunk-Sansával-Deresben"-tervben még sok a bizonytalansági tényező, ha erre hajt, túl korai lenne felfedni a kártyáit. Karakteridegen az egész, na.
Tóthi 2015.05.20 18:41:41
@Asszem: Szerintem a hirtelen felindulás azzal is menthető, hogy felháborodott az apród hazugságán. Eddig nem történt olyan, ami ne lenne kimagyarázható, ha képesek lehiggadni.

@sipi119: Kisujjnak (majdnem) olyan információs hálózata van, mint Varysé. Látja, hogy Tywin halálával Cersei-nek is harangoztak, elvesztette a jelentőségét. Tisztában van vele, hogy vannak még mások is játékban (Dorne, egyelőre Tyrellék, a Verebek, Dany sárkányostul), túl sok a bizonytalan tényező. Eddig a titoktartás volt a hatalmas előnye, mindenki azt hitte, az ő szövetségese - ha erről lemond, a saját dolgát nehezíti meg. Pluszban mivel nem hülye, azt nem felejtheti el, hogy a Völgy nem hozzá, hanem az Arrynokhoz hű, Robint viszont kiengedte a kezéből.

Ha én olyan ravasz lennék, mint ő, arra is számítanék, hogy Sansa is okozhat meglepetést, ha kikerül a befolyásom alól - még ha PszichoRamsey valódi jellemével nincs is tisztában. Sansa kezdő, nincs elég tapasztalata az önállóság terén, befolyásolható, és érzelmileg túlterhelt. Sőt, egy valóságos férj sokkal rosszabb Kisujj szempontjából, mint akár a száműzött Tyrion, akár egy távoli vőlegény, mivel az életközösség alaposan fel tudja borítani a racionális terveket - lásd Cat és Ned vonzalma, ami - ugyan nem ellenséges körülmények között, de - szintén kényszerházasságnak indult. Egy agyonhajszolt gyereklány óhatatlanul valamiféle menedéket látna egy rokonszenvesen viselkedő férjben. (Ha innen nézzük, Kisujj számára tiszta mázli, hogy Ramsey pszichopata, de ilyen szintű szerencsére komoly játszmát alapozni nem lehet.)
Berki a patakban áll zöldben, és olyan vidám és gondtalan, hogy csikorgatom a fogam a felkonf alatt, itthon elszabadult a pokol baszki, te meg itt vicceslkedsz baszki. Mindegy, erről aztán tényleg nem Gólem tehet, van sok más a rovásán, de az Ivargate nem az ő lelkén szárad. Az…..
Soha ilyen nehéz dolgom még nem volt hogyvolttal, mint ebben az esetben. A Gábor-Nóri ügy, amiről sem a TV2, sem senki nem gondolta, hogy az lesz belőle, eléggé felkavarta az állóvizet, ami a műsort egyébként övezi a sajtóban, és ez alól nem tudja kihúzni magát ez a blog sem,…..
Tóthi 2015.04.28 10:01:31
@windsor: Talán ne magadból indulj ki, mivel a fentiek szerint még soha nem voltál áldozata se mobbingnak, se szexuális zaklatónak, különösen nem a kettőnek egyidejűleg. Bántalmazottnak lenni megváltozott tudatállapottal jár, az illető nem képes hideg fejjel végiggondolni, mit kéne tennie. Még egy kiegyensúlyozott ember is meg tud zakkanni, ha hirtelen trauma éri, nemhogy valaki, akit hetek óta terrorizál néhány nagyhangú barom. Nóri egész másképp érzékeli a környezetét, mint pl. itthon tenné, ahol valószínűleg lennének őt támogató barátai, rokonai. A helyzetből adódó torz valóságérzékelése miatt számára a túlélés záloga, hogy megőrizze az arcát a többiek előtt - miután nem kötélből vannak az idegei, szétcsúszott, és nem tudja összeszedni magát. Jelzem, kevesen tudnák megtenni a helyében azok közül is, akik most a tévé előtti kényelmes karosszékből osztják az észt, hogy mit és hogyan kellett volna reagálnia. Sanszos, hogy ugyanígy (vagy még úgyabbul) összeroppantak volna, de persze ez a foteltudósoknál szerint soha nem fordulhat elő.

Olvass utána a témának, aztán ha van némi empátia benned, akkor senki nem fog kiröhögni, mikor visszavonod az előbbi kijelentésedet, ha meg nincs, akkor úgyis hiába beszélnek neked.

+1, aki a bolhacirkusz gerinctelen lakóinak hasonló kellemes élményeket kíván, a közellenségnek meg közeli találkozást egy szívlapáttal. Humán hulladékok.
Tóthi 2015.04.28 10:17:37
@windsor: Akkor te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt. (Ezt most nem gúnynak szántam.) Bántalmazni általában a gyengébbet, az "áldozattípust" szokták - kivéve ha pont az okoz örömet az agresszornak, ha megtörhet egy határozott személyiséget -, ezek szerint te kemény diónak bizonyultál. Azt viszont továbbra is állítom, hogy attól, hogy neked sikerült, még nem kéne elvárnod, hogy mások is úgy reagáljanak, ahogy te tennéd - még akkor sem, ha ezzel maguknak ártanak. Másképp vannak összerakva, másképp működnek. Empátia.

Szvsz egy amúgy is extrém nyomás alatt lévő (a semmittevéssel megspékelt bezártság önmagában is komoly stressz), a többi agyhalott által folyamatosan csesztetett, legyalult pszichéjű lánynak nagyjából nulla esélye van jól kijönni egy ilyen helyzetből.
Tóthi 2015.04.28 10:22:18
@windsor: Mikor először írtam neked, még nem volt kint, hogy téged is ért támadás. Nem leszólni akartalak, beszélgetünk.
De kurvára vártam már, hogy egyszer mindenféle szégyenkezés nélkül elsüthessem már ezt a címet! Na, mindegy. Topolka kapott egy fekete rózsát, ennek még jelentősége lesz, Becks és Norbi a kamerába rázta a pélót, ennek meg nem, nagyjából innen indítunk. A kiégett fűben…..
Tóthi 2015.02.27 18:30:40
@Falatkányi:
Eddig a következő értelemben találkoztam vele:
1. pislog, értetlenül bámul
2. villog (pl. index)
Ne higgyétek, hogy megfeledkeztem erről a blogról, csak azért, mert már 10 hónapja hozzátok sem szólok - sokszor álltam neki majdnem az írásnak, de valami mindig közbeszólt - leginkább pénzkereső elfoglaltságok. Most jut egy szusszanásnyi idő, ha az istenek is úgy akarják, és…..
Valamilyen rejtélyes oknál fogva az emberek szeretik, ha 10 pontba foglalnak nekik valamit, gondolom, már a Tízparancsolat is azért áll éppen ennyi ukázból – illetve tiltásból, mert az Úr is tudta, hogy mennyire van kalibrálva az emberi elme. Valentin-nap lévén meg már úgyis…..
Királyvár Ezen a héten a királyvári vándorcirkuszból csak pár szereplők kapunk, és nagyjából ők is mind egy dolgot tesznek: elmennek Tyrionhoz, mert beszédük van vele. Itt van menten Jaime, akit baszkurál a lelkiismeret, hogy nem tudja megakadályozni testvére kinyírását, amiben…..
Tóthi 2014.05.21 10:33:23
Királyvár Ül Tommen, a gyerekkirály a kurva kényelmetlen Vastrónon, és miközben a szepton a fejére helyezi a kicsit nagy, bár átalakított koronát, másra sem tud nézni az ünnepségre megjelent tömegben, mint a kissé malacorrú vidéki szépségre hajazó Margaery-re, aki ugye az…..
Tóthi 2014.05.08 09:39:30
@XocoLatte: Oké, dobjátok el a mobilt/laptopot/autót, bontsuk le a házakat, költözzünk sátrakba, ti húzzatok vissza földet túrni/íjjal vadászni, mi meg majd jól vigyázunk a családi tűzhelyre, jó lesz?

Olyan nincs, hogy a fejlődésnek csak bizonyos előnyeit fogadjuk el. A tudományos haladás társadalmi változásokkal is jár. Az elmúlt évtizedekben a nyugati országokban például a hagyományos házasság válságával, de ez a kérdés is megoldódik előbb-utóbb, felváltja valami új. (Ahogy az emberiséget elnézem, leginkább egy világégés, de meg is érdemeljük.)

Részemről például örülök neki, hogy nem apám keresett számomra férjet néhány tevéért, és ebben az érzésben néhány nagyon elvakult kivételtől eltekintve a nők többsége osztozik velem. És (sic!) ha egy pasi "bejut a lábam közé", de úgy ítélem meg, hogy nincs ott jó helyen, akkor bármikor mondhatom, hogy NEM. Pont ez különböztet meg egy guminőtől. Normális családokban ugyanis a feleség nem a használati tárgy szinonimája, hanem önálló akarattal rendelkező emberi lény.

Abban igazad van, hogy az igennek és a nemnek is egyértelműnek kell lennie, utólag erőszakként beállítani egy aktust rohadtul nem korrekt. Még akkor se, ha az illető "hagyd magad, hamarabb szabadulsz" alapon ment bele, mert ha belement, ne reklamáljon. Ha viszont kinyilvánítja nemtetszését, akkor azt a férfinak el kell fogadnia, akkor is, ha áll az árboc.
Tisztelt Munkahelyi Terror (szerkesztőség)!A napokban találtam rá az Önök blogjára, s felkeltette az érdeklődésemet, hiszen magam is munkahelyi problémákkal küzdök. Élnék eme lehetőséggel, kérem ne publikálják az itt leírtakat, mivel lehet hogy a főnököm, netán a…..
Tóthi 2014.01.28 15:05:18
@Tóthi: Pardon, lemaradt, hogy munkáltatói felmondásra vonatkozik. (Az érdekel, hogy a külföldi ügyvezető felmondhat-e nekem simán mailben németül, vagy venniük kell a fáradságot, és lefordíttatni a levélkéjüket.)
Talán nem túlzás azt mondani, hogy Ádámnál és Évánál nagyobb hatású mitológiai szereplőket nehéz elképzelni (tippeket azért szívesen fogadok), noha olyan sok szöveget nem kaptak a forgatókönyvírótól. De ki mondta, hogy a hatásos forgatókönyvhöz bonyolultság kell? A…..
184         November 17. Kedd Reggel azzal ébresztettek, hogy külső körletre rendeltek mára. Vagyis szemétszedés, sitthordás az udvaron. Guttyán főtörzs, neki szívügye a kert,  ő osztotta ki feladatokat Faragó Zolinak, egy szintén korosztályombeli…..
Ritka az a mitológiai figura, aki egész eposzt kap kizárólagos használatra, ráadásul úgy, hogy még egy másikban is szerepel. Még csak nem is istenről vagy félistenről van szó, hanem egy 100%-ban emberi kromoszómákkal rendelkező pasiról, aki nem különösebben erős, és nem is…..
Tóthi 2013.10.22 18:31:14
@Gloria Mundi: Áááá, ez méretes öngól, teljesen megfeledkeztem róla, pedig még kommenteltem is. :(

Ez már az élemedett koromnak tudható be, akkor is ezt a könyvet ajánlottam. Kezdhetem szedni a Cavintont. :)