Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JuhászBalázs

26 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közel-keleti térség első világháborús harcait dr. Kemény Gyula és Somogyi Lajos élethű és sokszor húsba vágó leírásokkal örökítették meg. Ezekben a naplókban számos utalást találunk az ellenséges oldal, a jórészt brit irányítás alatt harcoló antanterőkre. Viszont csakis „jórészt”, mert…..
A kisebb bűncselekmények és „jutalmuk” Az olasz hadbíróságok – a többi első világháborús hadviselő fél gyakorlatához hasonlóan – igencsak szigorúan ítélkeztek. A saját katonákat érintő gyakorlatot már évtizedek óta vizsgálják a történészek és jogtudósok. A katonai büntető törvénykönyv viszont…..
JuhászBalázs 2023.09.11 23:00:45
@BartókBéla: Köszönöm! Az a dezertálás valami nagy "benézés" volt. Az adott olasz katonai bíróság mechanikusan alkalmazta a jogot, aztán valószínűleg felhívhatták a figyelmüket, hogy valamit benéztek. Hm, fajtalankodás. Bizony, sok megnyilvánulása és megközelítése van és mivel tabu téma, így alig van róla információ. Az albánok esetében csak a szokásos szigor csapott le a hajó legénységére. Szegények nagyon megjárták, de sajnos ez ugyanaz a szigor, amely az olasz katonát is fegyelmezte, és így mechanikusan a hadifoglyokat is büntette. Az olasz katona pl. már akkor dezertőrnek számított a katonai büntetőtörvénykönyv alapján, ha az olasz vasúthálózat késése miatt egy nappal az előírtak után jelentkezett szolgálatra. Ilyen megközelítés mellett meg se lepődök a brutális ítéleten... Az Olaszországban működő becsületbíróságok közül az egyiknek fennmaradt az anyaga. Nem teljes, de így is kiváló, a BFL egyik hagyatékában található. Ezek a bíróságok viszont hadifogoly huncutságok voltak, az olasz hatóságok nem is tudhattak a létezésükről.
JuhászBalázs 2023.09.07 08:52:16
@Galaric: Köszönöm!
Az olasz hadbíróságok – a többi első világháborús hadviselő fél gyakorlatához hasonlóan – igencsak szigorúan ítélkeztek. A saját katonákat érintő gyakorlatot már évtizedek óta vizsgálják a történészek és jogtudósok. A katonai büntető törvénykönyv viszont nemcsak rájuk, hanem az elfogott…..
JuhászBalázs 2023.08.25 12:01:44
@BartókBéla: Köszönöm! Az eljárás a hadifogoly és a saját katona esetében is ugyanúgy zajlott, egyáltalán nem változtattak a bíráskodási protokollokon. Ez viszont a vádlottnak nem kedvezett, mert az ügyész hatáskörét még a háború előtt sikerült a végletekig növelni. Ennek ellenére volt tanú és védő is, de nem rajtuk múlott a siker. A kudarcra lásd a kivégzett "kém" esetét. A sikerre nézve majd lesz egy példa a második részben. A területi bíróság valóban székhelyhez kötötten működött, mert a magasabb egység adminisztrációs hátterét biztosította. Viszont voltak nem területi alapon működő bíróságok is. Ezek a zölddel jelzett törvényszékek. Több ilyen is létezett, de csak a megjelöltek produkáltak hadifogoly-kartont. A bűnök oka izgat leginkább, de ez hosszú munka, és ezen a csapáson akarok tovább menni a kutatás során. Valahol van konkrét indok, amit már ismerek, néhol vissza is szálazom a történetet a fenti sorozatban, de még sokat kell dolgozni, hogy kerek és értékelhető eredményekkel állhassak elő.
Mi a közös Chosbel Adlerban, Friedrich Dorfmayrban, Fekete Istvánban, Gavor Dujakovićban, Marton Hornyakban, Mijat Kuzmában és Karol Meřičkában? Nagyon sok! Mindannyiuk szülőhelye ma már más európai államhoz tartozik, de az első világháború alatt még a Habsburg monarchia részét képezte. Mindannyian…..
JuhászBalázs 2022.02.18 11:48:54
@csorsza: Elérhető, csak le kell görgetni a szöveget. A lista a 14. oldalon kezdődik.
JuhászBalázs 2022.02.18 13:32:44
@csorsza: Köszönöm! A pdf fájl linkjét felesleges nyomogatni. Annak magára kellene mutatnia, csak valószínűleg ez a körkapcsolás már nem működik. Elég soknyelvű a kutatói csapat, így többnyelvű a dokumentum is. A tisztázás, pontosítás, nyelvi egységesítés, illetve a javítás folyamatos.
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 17. rész A sorozat befejező részében Bukarest elesik, Ferenc József és több politikus meghal. A táborban lopás történt, érkeztek új hadifoglyok, egyesek már harisnyát kötöttek, mert készültek a télre. Az eleinte egész nagyra tartott scandianói vár…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 16. rész Görz elesett, a Bruszilov-offenzíva sikeres a keleti fronton, Románia hadat üzent. A hadműveletekkel párhuzamosan Scandianóban és a táboron belül is forrnak az indulatok. Egyre látványosabbak a nemzetiségek közötti ellentétek, a scandianói…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 15. rész A naplóíró elkezdte előadássorozatát és büszkén sorolja a résztvevők számát. Mandolint kap ajándékba a reggiói püspöktől és ezen tanulja a játékot. Egy újabb ellenőrzés során segélyeket kapnak a táborlakók. Megtörtént az első távesküvő és az…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 14. rész Hősünk egyre inkább tapasztalja az olasz hátországban is a nélkülözést, hiszen a scandianói szegények eszik meg a hadifoglyok által meghagyott ételt. A tábort meglátogatja a reggiói püspök, akinek a beszámolója fontos forrás a tábor életéről.…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 13. rész Naplóírónk az újságolvasásra vonatkozó tilalmak ellenére szinte sajtószemlét tart ebben a részben. Még II. Vilmos német császár állítólagos betegségéről is tud! Gunesch János háziassága is felbukkan, amiért a Jankó néni nevet kapta társaitól.…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 12. rész Továbbra is sok a rémhír, ráadásul a levelek is elakadtak, de a naplóíró betekintést nyújt a tábor parancsnoki struktúrájába. Barátainak hála közönséges népfelkelőként még egy tisztiszolgát is kap! A pártfogói látják el a nehezebb napokon…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 11. rész 1915. október 16-án nagy öröm éri a naplóírónkat, közel három hónap után végre csomagot is kap. A sótalan figurának tűnő Gunesch Jánost teljesen új szerepben ismerhetjük meg, amivel a scandianói hadifogolytáborban nagy népszerűségre tesz…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 10. rész Naplóírónkat 1915. szeptember 24-én körülbelül 1000 társával Scandianóba viszik, új táborba. Útközben Parmát is érintik; Gunesch elgondolkodik a helyzet abszurditásán, hiszen az osztrák–magyar trónörökös felesége pármai hercegnő, miközben az…..
JuhászBalázs 2021.11.23 10:22:54
@PintérTamás: A csererokkant, avagy hivatalos nevén a nagybeteg olyan személy lehetett, aki fizikai, vagy pszichés problémája miatt nem harcolhatott többé. Elmebajra, tuberkulózisra, végtagvesztésre, maláriára, és hasonló súlyos okokra hivatkozva lehetett kérelmezni a hazatérést, a véleményezés pedig a calci kolostorban történt. További információ hiányában bármi vezethetett Osváth szakaszvezető hazaküldéséhez. Íme egy összefoglaló a calci kolostorról: vilagunk-blog.blogspot.com/2020/05/a-calci-hadifogolykorhaz-avagy-egy.html
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 8. rész A hadifogoly élete nehéz, különösen, ha az „függő” dohányos, ahogy Gunesch János is, aki sokféleképpen próbálkozik a mindennapi cigarettaadagja megszerzésével. Farag, csereberél, ráadásul a német nyelvtudása még a kantinos kisasszonyt is…..
JuhászBalázs 2021.11.17 08:52:21
@BartókBéla: Nem járt semmi, de azért nőzött, aki tudott. Például Paviában kicsaptak egy tanárképzéses kislányt, mert szerelmi viszonyt ápolt egy magyar hadifogollyal. A többség persze csak vágyakozott...
JuhászBalázs 2021.11.17 19:04:57
@BartókBéla: Csak a legénységi állománynak volt lehetősége ténylegesen kapcsolatba kerülni nőkkel. A tisztek maximum a kantinost bámulhatták, ha nő volt. Itthon biztosan udvaroltak, de erre jelenleg inkább csak irodalmi példám van. Lásd például: moly.hu/konyvek/jessica-gregson-angyalcsinalok
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 9. rész Naplóírónk hétköznapjai lassan, de változatosan telnek: pénzt és élelmet keres különböző munkákkal, megfigyeli a bresciai váron kívül életet, társasjátékot készít. Három társa is meghal. Haláluk megrendíti Gunescht, aki bezártságából adódóan…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 7. rész A naplóíró elhagyta a karanténtábort és megérkezett Bresciába, ahol azonnal a „bresciai hiéna” kifejezés eredetét próbálta megérteni. Orvosi vizitre ment és a tábori élet nehézségeit részletezte. Az ellátás elmaradhatatlan taglalása mellett a…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 6. rész A naplóíró 1915 júliusának a végén a Doberdó szomszédságában tölti hadifogságát, így folyamatosan reflektál a harcok zajára. Gondolatai szüntelenül visszatérnek harcostársaira és az otthoniakra, a véleménye továbbra is igen kritikus a…..
Az olaszországi Torre folyó egy olyan jellegzetes alpesi folyó, amely esős időszakban hihetetlenül gyorsan képes nagy vízmennyiséget eljuttatni a tengerhez, míg normális esetben szinte száraz lábbal átkelhetünk rajta. Jelentősége azért nagy, mert határt képez. Jellegzetesen csak az első világháborús…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 5. rész A hadifogság a Doberdó borzalma után eleinte szinte idillinek tűnik. A szerző nagyon jól érzi magát és próbál számot vetni a fronton szerzett élményeivel. Igen sarkos véleményt fogalmaz meg saját paraszti származású bajtársairól, ami a…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 4. rész 1915. július 18-án kezdődött a 2. isonzói csata, amelynek az első napján a naplóírónak igen kétségbeesett helyzeteket kellett túlélnie. Kisebb sebesüléseket is szenvedett, majd a kaotikus viszonyok között július 19-én olasz hadifogságba esett.…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 3. rész 1915 júliusában a naplóíró megtapasztalja a doberdói mindennapok véres valóságát. Személyes veszteségként is érinti már a háború, barátait is elveszti a harcok során. A napló egyre sötétebb hangulatot rögzít, a háború mindennapos borzalommá…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 2. rész Hősünk elhagyta első állomáshelyét és elindult a Doberdó felé. Útközben jókat eszik, de az új helyszínen már egyáltalán nem olyan nyugodalmas az élet, mint a karintiai hegyekben. Feltűnnek az első kritikus megjegyzések, igaz, a naplóírónak…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 1. rész Új sorozatot indítunk ma útjára. Gunesch János budapesti bronzműves, galvanoplasztikus mester délnyugati fronton, majd az 1915 nyarán a Monte San Michelén történt hadifogságba esését követően olasz hadifogságban írt naplóját adjuk közre az…..
A Nagy Háború Olasz fogságban 2021.08.19 21:51:28
Részletek Péczely Attila háborús naplójából Péczely Attila (1897-1964) orvos, mineralógus, amatőr botanikus, entomológus és néprajzos-muzeológus, jeles népzenekutató, akinek a nevét Hódmezővásárhelyen a „Péczely Attila alapfokú művészeti Iskola” (a korábbi zeneiskola) és a „Péczely Attila…..
A halálmars krónikása – Szakraida István naplója, 15. rész Hősünknek a fogságban sok gondot okoznak a csehek: szerinte kárörvendőek, szemtelenek, rossz hírét terjesztik a magyaroknak, de legfőképpen árulók! Ez az, amiért Szakraida elhatározza, otthagyja a közös hadsereget (amelynek tisztikara 2/3…..
JuhászBalázs 2020.10.07 09:55:43
@BartókBéla: Az a baj, hogy a segédpüspök / választott helynök is csak "egyházi ember" néven futott a hadifoglyok szemében, így az aquilai üresedés hiába Rieti püspökét valószínűsíti, közben Aquilából is érkezhetett a látogató, akinek meg nem biztos, hogy tudták a valódi tisztségét. :)
JuhászBalázs 2020.10.07 10:17:40
@PollmannFerenc: @BartókBéla: @PintérTamás: A cseh, mint áruló toposz sokszorosan terhelt téma, és az olaszok esetében még az is nehezíti a kérdést, hogy jellemzően mindegyik nemzetiségi légiót csehként szerepeltették, vagy legalábbis úgy keverték a lapokat, hogy úgy tűnjön, mintha a csehszlovák légióhoz tartoztak volna. Az egyik leghíresebb átálló, az 1917. szeptember 17-18-ai kudarccal záródó carzanói támadás egyik előkészítője, Ljudevit Pivko főhadnagy szlovén volt, majd a jugoszláv légió egyik szervezője lett. A legényeit viszont a csehszlovák légió egyenruhájában járatták, vagyis elsőre nem is lehetett eldönteni, hogy ők melyik légióhoz tartoztak. Az olaszországi lengyel légió léte például nem is volt általánosan ismert tény a Monarchia katonái között.
A halálmars krónikása – Szakraida István naplója, 14. rész Tétlenségre kényszerült tisztjeink változatlanul nagy figyelemmel kísérik a világháború hadieseményeit. Szakraida reménykedve várja a híreket a németek sikereiről Verdunnél és a Monarchia jól induló támadásáról Dél-Tirolban: egy esetleges…..