Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ágoston Ferenc

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Oroszország lakossága 232-szer több, mint Luxemburgé, mégis harmadannyi azonosított koronavírussal fertőzött beteget diagnosztizáltak a kontinensnyi méretű országban, mint a nyugat-európai törpeállamban. Vajon ilyen hatékony a Putyin vezette ország védekezése, vagy csupán egy kiváló kozmetikázás…..
Ágoston Ferenc 2020.03.24 12:42:53
Nagyon szép kis fordítás/szemle! Ami a problémám, az javarészt a CNN-es cikk hibája, a 146 milliós orosz népességi adat a Krím-félsziget elfoglalását legitimálja, enélkül csak 144 millióan lennének, másik problémám, hogy az egész cikk felvetése hamiskás, a járvány terjedésének szempontjából sokkalta relevánsabb a népsűrűség, mint a lakosság száma, ilyen tekintetben a 8 fő/km2 az orosz adat (181. a világon) a luxemburgi pedig 237 fő/km2 (38.), nem olyan meglepő, hogy ott a lakosság nagyobb százaléka fertőződött meg. Ami a fordítással kapcsolatban hiba: értem én, hogy a CNN-es cikk születése idején még csak 253 orosz fertőzött volt (ez 20.-ai adat), de mikor ide kikerült ez az írás már elérhető a 23.-ai adat, ami 438 fő az oroszok esetében 875 fő Luxemburgban. Másik dolog, a "másfajta betegségként diagnosztizálják" az eredeti cikkben tüdőgyulladás és akut légúti fertőzés néven szerepel, a "más betegségek" elég sutácskán hat a cikk fordításában. Az a mondat "hogy vajon az orosz tesztek mennyire hitelesek, és vajon nagy pontossággal mutatják-e ki a pozitív/negatív eredményeket." felettébb magyartalan (ha nem a magyar az anyanyelve a szerzőnek akkor utólag is elnézést). Végezetül az FSZB nem Orosz Szövetségi Biztonság Szolgálat, hanem Szövetségi Biztonsági Szolgálat (ha nagyon akarjuk lehet az Orosz Föderáció Szövetségi/Föderális Biztonsági Szolgálata), továbbá a Putyin stratégiája működőképes résznél azért illik megjegyezni az április 22-ei orosz népszavazást is, amit ő írt ki. Habár van korábbról pontosabb szemlézése is a cikknek, (www.jovotv.hu/2020/03/22/mit-csinalt-jol-a-kiterjedt-jarvany-elkerulese-erdekeben-oroszorszag/) azért még is jó látni, hogy a gyakornokok is megkapják a lehetőséget az intézettől a fejlődéshez, ehhez szeretnék én is hozzájárulni ezzel a tanító célzatú hozzászólással, csak így tovább, lesz ez még jobb is! ;)
Egyszer elkövettem azt a hibát, amit aztán szerencsére sose bántam meg, hogy licitáltam egy nagy halom korai 1914-15-ös német figurára az evilbay-en még 2012-ben. A kedvencem a Great War Miniatures gyártó, az összes figura a cég gyártmánya volt, ezért csak poénból kiszámoltam a licitemet, hogy adok…..
Ágoston Ferenc 2020.03.24 12:39:40
Nemrég a WHO üzent a fiataloknak, hogy ne vegyék lazán a koronavírust, ők is akár meghalhatnak tőle, vagy hetekre kórházba kerülhetnek. "Világszerte szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy az új típusú koronavírus nemcsak az időseket, de a fiatalokat is megbetegítheti, vagy akár meg is ölheti -…..
Még közel sem értem a végére a gyerekkorunk mesehőseit bemutató sorozatnak, így a mai napon újabb lehetőséget tudok nyújtani nektek a nosztalgiázásra.Ezúttal néhány hazai rajzfilmre emlékeztetlek benneteket, amit szerintem most akár újra is nézhettek a gyerekekkel közösen. Garantáltan nagyszerű…..