Regisztráció Blogot indítok
Adatok
budaisashegy

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Magyarországon 2018-ban bővült a hazai Zöld Jeles Napok száma. Március 10. a BEPORZÓK NAPJA.  Ha a beporzás szóba kerül, leggyakrabban a méhekre, elsősorban a házi méhre vagy más néven mézelő méhre gondolunk. 1994 óta hazánkban ünnepeljük a MÉHEK NAPJÁT (április 30.) és létezik a MÉHEK…..
  Az év hüllőjének 2024-ben a kaszpi haragossiklót (Dolichophis caspius) választották.   A Sas-hegy hüllőfaunája hazai viszonylatban igen gazdagnak mondható, ami részben a hegy összetett és változatos klímájának köszönhető. A Magyarországon előforduló hét kígyófaj közül négy jelenlétét sikerült…..
Minden év vége felé különböző szakmai szervezetek szavazásra hívják a szakmai és laikus közönséget, segítsenek eldönteni, melyik faj legyen a következő esztendőben a figyelem középpontjában. Azaz : MI LEGYEN AZ ÉV FAJA? Hazánkban legrégebb óta az év madarát választják meg. Az MME kezdeményezésére…..
Ők a sas-hegyi nyár hófehér ernyőcskéi, a gurgolyák. A gurgolya fajok közül talán a Magyar gurgolya (Seseli leucospermum) határozható meg legkönnyebben, ő egy kicsit kitűnik tömött ernyőcskéivel a többi közül (első és második kép). Igazi bennszülött növényről van szó, pannon-endemikus flóraelem.…..
Vitézvirág – tornyos sisakoskosbor (Anacamptis pyramidalis) Nemzetségének egyetlen faja, az Anacamptis genusban csak a vitézvirágot találjuk. Magyar (tornyos) és latin (pyramidalis) neve is a virágzat látványos alakjára utal: kúpszerűen csúcsosodó fürtben állnak az apró zigomorf virágok. A…..
FEHÉR MADÁRSISAK (Cephalanthera damasonium) A Sas-hegy déli lejtőin, a sziklagyepek zónái alatt, kőrisek, juharok és hársak félárnyékában most kezdenek apró fehér foltokként virítani a Fehér madársisak virágai. A természetvédelmi terület egyik leggyakoribb orchideafaja, ennek több oka is lehet.…..
A sas-hegyi flórában több őshonos orchideafaj is megtalálható, elsőként - épp mostanában – a bíboros kosbor (Orchis purpurea) virágzik. Az orchideafélék evolúciósan fiatalnak mondható családja rendkívül fajgazdag (25.000 faj), egyedeiket világszerte megtaláljuk. Bár virágaikra – méretben és színben…..
A Sas-hegyi Természetvédelmi Területen az összes Magyarországon őshonos juharfaj megtalálható (kivéve a mátrai endemikus alfaj)! A juharfélék nemzetsége több, mint 200 fajból áll, fáinak levelei nem egységesek, nagyon formagazdagok. Nevének megfelelően elsőként zöldell a korai juhar, bár ezek a…..
Klímaváltozás, klímakrízis, klímaválság, globális felmelegedés… A megfelelő elnevezésen is vitáznak a szakemberek, hogy melyik kifejezés fedi le pontosabban azt a vitathatatlan tényt, hogy az évi középhőmérséklet növekszik. Ez a felmelegedés – bár minden élőlényt érint –  a hüllőket kiemelten…..
A szimmetria olyan, mint a magyar népmesében a só. Addig fel sem tűnik mennyire fontos és alapvető, amíg jelen van. (A legkisebb királylány azt mondja édesapjának, úgy szereti, mint a sót. Ezen a király felháborodik, nahát.. csak annyira, mint a sót?!....Majd hosszú sótlan étkezés után megérti: a…..