Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rumci74

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PONYVALEGÉNY Márti dala 2021.06.06 23:56:20
Június 6-án töltötte be az ötvenedik életévét Brunner Márta, az Újszínház művésze, aki a kilencvenes években az ország akkori legnépszerűbb televíziós vetélkedőjének arcaként vált közismertté. A Ponyvalegény az alábbiakban őt köszönti...
A kínai, koreai, japán márkák ma már tömegével vannak jelen a magyar piacon is. Mi pedig rendre meggyilkolásszuk őket kiejtésileg, bár nem csak mi, de a nyugat úgy összességében. Összegyűjtöttem itt az ismertebb, leginkább "elferdült" márkákat megközelítő kiejtési…..
rumci74 2016.09.21 21:19:47
Na, vegyük ezeket még egyszer sorra.

Vegyük alapul: a nem latin betűs írású nyelvek szavait-neveit magyarul a magyaros átírás írásképe alapján ejtjük helyesen.

A koreai márkanevek sorában a Hjonde és a Szamszong stimmel, de a Daewoo Teu lenne, ugyanis a szókezdő zöngétlen ernyedt mássalhangzót a magyarban zöngétlennel adjuk vissza. A Hanguk megint rendben, de egy angol szót (Tire) mégse koreaiasan ejtsünk, akkor se ha koreai cég nevében fordul elő (ahogy Togliatti város nevét sem írjuk Toljattinak, csak azért, mert orosz város).

Az itt látható japán nevek többsége láthatólag nem japán átírással szerepel, hanem nemzetközi piacra szánt nemzetközi fantázianevek. Ha Mazda helyett Matsudát írnának (ahogy pl. a Mitsubishi valóban Hepburn-átírású japán név), akkor indokolt lenne a Macuda ejtés. (Az [ü] ügye nehezebb: nem véletlen, hogy a magyaros átírás nem él vele. Ugyanis kétségtelen, hogy tokiói ejtésben a magyar [ü]-re hasonlít a japán /u/ hang, képzését tekintve valójában egyiknek sem felel meg. Szóval érdemesebb megmaradni az [u] ejtés mellett.) A Konica Minolta is nyilvánvalóan nemzetközi név, csak hát a Minolta nevet japánul így nem lehet kiejteni. A Canon és a Casio hasonló játékok. Az Isuzu tiszta ügy, az rendesen átírt japán név, magyarosan Iszuzu (vagy a régebbi átírás szerint: Iszudzu) lenne.

Mindkét kínai márkanév pinjin átírással olvasható, ezeknek a magyaros népszerű megfelelője (tehát magyar köznyelvi kiejtése) szabályszerűen így alakulna: Mejcu és Hsziaomi.

A magyaros átírások nyilvánvalóan nem eredményeznek azonos hangzásképet, mint az eredeti kiejtés, de ez lehetetlen is lenne. Ráadásul rendszerszerűbben felel meg mindig egy kicsit az átírás az eredetinek, mint ha az egyes szavakat a megfelelő idegen nyelvi tudás nélkül lekagylóznánk. Emlékezzünk csak gyerekkorunkból a megannyi félrehallott angol slágerszövegre. :)
pontosabban: pucér nők szerepe a kreatív honlapoptimalizálásban: PR-cikk :) Nem, egyáltalán nem viccelek :). Illetve csak egy kicsit és főleg a címadásban. A honlapok kreatív optimalizálásában a fedetlen keblű hölgyeknek csupán közvetve jut szerep, amiről szó van, az a magas…..
Jeles nap a mai: épp 70 éve, 1944. augusztus 1-jén született a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, ifjúkorunk kedvenc akciófilmjeinek producere, Andy Vajna, a Rambo-trilógia, a Terminátor 3, és egy seregnyi másik Stallone- és Schwarzenegger-mozifilm producere.…..
Alicudi küldte ezt a friss, aktuális találatot: A Velveten olvastam egy cikket Vilmos és Katalin gyermekáldásáról. Eszerint: Amerikában is nagy svunggal láttak neki a lapok a hír közlésének, a New York Times már felszólította a párt, hogy készítsék fel a bölcsődét a…..
Megkaptuk az első őszinte vallomást, amelyben egy lány árulja el legféltettebb tikát, mennyire kibaszott egy férfitársunkkal. Megjegyeznénk, a 400 méteres csók miatt megértjük a lányt, de a szomszéd számával szívatni valakit? És kérjük a levél küldőjét, legalább 400…..
w The Final Countdown I. 2007.03.26 08:00:00
Bökjünk rá a római szerződésekre, és mondjuk, hogy azzal kezdődött a ma is tartó folyamat: ötven éves az egyesülő Európa. Ha leszámítjuk Adolf Hitler rövid életű kísérletét. A kérdés az, van-e ebben még ötven év. A test Európa teste, cselekvőképessége satnya.…..
w Műveljük kertjeinket 2007.01.17 15:09:00
Valóban elkeserítő a magyar politikai kirakat; tök normális, hogy abból a magyar választók fele nem kér. Azt is láttuk, hogy új pártot szülni veszélyes és fájdalmas vajúdással jár. Nem lesz meg holnapra. Mi maradt tehát? Lőjük magunkat a Dunába, vándoroljunk ki, vagy…..
rumci74 2007.01.24 16:56:06