Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eRabbi

19 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mohácsi András a Talisz / Tallit sorozatot a 2020-as karanténban kezdte festeni. A képeken felfedezhető a hagyományos zsidó imakendő, a Talisz motívuma. A férfiak imaleplének, a hétköznapi és ünnepi imarend egyik elengedhetetlen kellékének felidézését láthatjuk a képeken. Az imakendő motívum szabad…..
Az eRabbi Frölich Róbert főrabbival és Gábor György professzorral első évada végére ért. Megkértük hűséges nézőinket, most kérdezzenek ők. Szunyogh Szabolcs, Harsányi Eszter, Abrusán Kriszta és Záhonyi Enikő csatlakozott hozzánk. Lesz szó arról, hogy összeadna e a rabbi hüppe alatt valakit egy…..
Az eRabbi mostani műsorában a nőkről beszélgetünk. Mi a nők szerepe az ókorban, a zsidó hagyományokban. mi lett volna, ha Éva nem enged a kigyónak és nem szakít az almából.Judit és Holofenész története. Néha egy tisztességtelennek tartott ember többet tehet a közösségéért, mint a tisztességes.. Ki…..
A zsidó ünnepekről beszélünk most, hogy miért hasonlítanak a különböző kultúrákban annyira egymáshoz az ünnepek. És persze arról is, hogy miben mások a. zsidó ünnepek, mint az eltérő kultúrkörben lévők. És közben, szokás szerint, vicceseket is mond egyikünk-másikunk.  És az évad utolsó részében…..
Ki alakítja a történelmet a zsidó felfogás szerint? Van-e szabad akaratunk és ha igen, akkor az mire elég. És ugyan el kell mesélnünk fiainknak, mi történt velünk -d e vajon okulunk-e a történtekből? És vajon miért olyan a történelem, mint egy kielboatban evezni? Még ez is kiderül.  ..
A Tízparancsolatból annyit szokás tudni, hogy ne paráználkodj és ne ölj. Azt most hagyjuk, hogy azért mindkettőre bőségesen van példa. És akad, aki arra is emlékszik. "Ne csinálj faragott képet". Pedig a szöveg alaposabb elemzéséből kiderül, ez így fordítási hiba - bár szép - és a parancsolat…..
A művészet, az irodalom érthetetlen a Biblia ismerete nélkül. De a Bibliát sem ismernénk, ha korról korra nem értelmeznék nekünk ezt a művészek. Majd néhány vicc is elhangzik. Frölich Róbert, Gábor György, Dési János  ..
A történetek különösen fontosak a zsidó hagyományok ápolásában. Beszéld el fiadnak, hogyan szabadultunk ki Egyipomból. Ahogy a legendák, mesék mellett a viccek is. És ott van aztán az önirónia - amely nélkül nem megy (Azzal sem mindig könnyen.) Frölich Róbert főrabbi és Gábor György egyetemi tanár…..
  - Te Grün, miért van az, hogy a zsidók egy kérdésre kérdéssel felelnek? - Már miért lenne így Kohn? A tanulás, a tanítás - a vita a zsidó hagyományokban. Miért nem kell semmit sem elhinni, csak azért, mert mondják nekünk? Szabad e a legalapvetőbb dolgokhoz is kétellyel közeledni? Van e olyan…..
A régi időkben az uralkodó sem tehetett meg akármit. Szigorú szabályoknak kellett megfelelnie a fejedelmeknek is a zsidó világban. A maga módján, akkor létezett a hatalommegosztás és a fékek és ellensúlyok rendszere - bár nyilván nem nevezték még így. És ugyan akadtak uralkodók, akik megpróbálták…..
Egy igen szentségtörő vélemény szerint a zsidó ünnepek így néznek ki: "Sokat szenvedtünk. De most már együnk." Mi most az ünnepekről beszélgetve ennél hagyományosabb utat választottunk az elemzéshez és a mózesi időktől indulunk neki. Az ünnep jó dolog - de mikor és hogyan alakultak ki és mi a…..
Jövőre Jeruzsálemben. Tudjuk, minden fogság egyszer véget ér. Bár ez talán kicsit rövidebb lesz és nem is kell utána negyven évet vándorolni. Addig is, mindenki vigyázzon magára, maradjon otthon, hogy jövőre Jeruzsálemben találkozhassunk és ígérjük, az eRabbi kedden folytatódik.    ..
Folytatjuk az eRabbi.blog.hu beszélgetéseket. Kérdezték, nekünk mindenről ugyanaz jut-e az eszünkbe? És igen. Mit ír a héber Biblia, a hagyomány és a szokás az erotikáról, a szexről, a többnejűségről, a házasságszédelgésről, a nemi erőszakról és a homoszexualitásról, Miként változott mindez…..
Közszolgálati rovatunk következik. Hogyan gyártsunk magunknak maszkot, ah nincs, nem kapható, magunkra hagytak és a többi. Do it yourself és barátai:  ..
Tudták, hogy van olyan a hagyományban, hogy Ádámnak volt egy nője Éva előtt? Csak összevesztek azon, ki kerüljön felülre. És a. zsidó hagyomány sokáig megengedte a többnejűséget is, csak azt ellenezte, hogy valaki mondjuk egy anya-lánya párost vegyen feleségül. És a zsidó törvények  védték már akkor…..
A maceszgombóc leves és sólet igazán finom étel, majdnem mindenki szereti. Persze a zsidó konyha, a zsidó étkezési szokások ennél sokkal bonyolultabbak. Szerencsére két szakavatott kulináris, kultúrtörténeti és kósersági szakértőt sikerült szereznünk magunk mellé, Frölich Róbert főrabbit és Gábor…..
Kihasználva a lehetőséget, hogy most ráérünk, beszélgetni kezdtünk. Régi történeteket idézünk föl, amelyek másoknak is érdekesek lesznek. A Tórától, a Talmudtól indulunk és régi szokások értelmét, szerepét keressük, persze beszélünk a görögökről, a rómaiakról, a barbárokról - és még a mi korunkról…..
Nyilván ismerik azt a viccet, amikor a Kohn megkérdi a Grüntől. (Na jó, több ilyen viccünk is akad.) Szóval, megkérdi a Grüntől: Te Grün, láttam tegnap a lányodat a parkban és egy kisbabát szoptatott. Hát, hogy lehetséges ez? Mire Grün: Nézd Kohn, a lányomnak ideje van, teje van, hát miért ne…..