Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GY16

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kapitalizmus és szocializmus két olyan közismert kifejezés, melyek egymással örökös harcot vívó történelmi eszméket, világnézeteket takarnak. A két eszme abszolút ellentétes egymással, lényegében mindkettő antitézise egymásnak, s olyan kérdésekben mint az egyén és közösség viszonya, az állam…..
Nagyon sok prédikációt olvashattunk és elvétve olvashatunk most is arról az internet bugyraiban és a közösségi hálón, miszerint az emberi élet védelme és az emberi egészség megóvása elsőrendű minden más tényezővel - így a gazdasággal - szemben is, vagyis a gazdaság hosszú hónapokra való leállásának…..
Szabad Piac Mi az a szabadpiac? 2020.12.19 11:38:18
Bizonyára a véletlenül idetévedt laikus olvasót is eltölti a kiváncsiság a "Szabad Piac" kifejezést olvasván. Érdemes megjegyezni, hogy ez a szópár sokszor sajnos igaztalan és méltánytalan vádaskodások, szitkozódások kereszttüzébe kerül, mi pedig arra vállalkoztunk hogy a blogolásba belevágva…..
Gyakorta lehet hallani, hogy a Magyarországot elárulták azzal, hogy nem segítettek neki 1526-ban és utána sem kapott az ország érdemi segítséget. Magyarországot magára hagyták. Az emberek legnagyobb része ezt a teóriát egy legyintéssel elintézi, de érdemes megvizsgálni, hogy Európa többi országa mit…..
1526-ban Lajos már márciusban tudta, hogy Szulejmán hadjáratot tervez Magyarországra, ezért 1526. április 24-én úgy határozott, hogy össze kell hívni a hadsereget. A magyar csapatoknak július 2-án kellett volna találkozniuk Tolnán. Ez a kései időpont  volt a magyar hadvezetés első hibája. A török…..
A Szent Korona hazatérése 1790-ben lehetőséget biztosított arra, hogy a felségjelvény és a többi ékszer kutatása fellendülhessen. Egyrészt a hazahozatal országos ünnepségsorozatának köszönhetően jelentősen megnőtt az érdeklődés a klenódiumok története, leírása stb. iránt, másrészt a közszemlék…..
József 1784-ben Bécsbe szállíttatta a Szent Koronát és a felségjelvényeket. Az egész országból érkeztek hozzá a tiltakozó feliratok, de ezeket válaszra sem méltatta. 1789 december elejétől azonban engedékenyebb hangot ütött meg, igyekezett lecsillapítani az elégedetlenséget és orvosolni a rendek…..
József 1780-ban került trónra, és nagy buzgalommal fogott bele a reformokba. Uralkodása talán a legjobb példa a felvilágosult abszolutizmusra, mert abszolutista uralkodóként felvilágosult elvekkel kormányzott, tehát a modernizáció felülről jött. A magyarok megrökönyödését először az váltotta ki,…..
A magyarság történelmében mindig is fontos szerepet játszott a lovasság. A ló nem csak egy egyszerű haszonállat volt, különleges bánásmódot igényelt. Minden nemzet különböző módon bánt lovaival és gyakran a lovakon múlott a nemzet sorsa is. Most csak a középkori lovas hadviselést és annak az…..
Az előző részben Luxemburgi Zsigmond uralkodásának első két évtizedéről értekeztünk, a király hatalmának megszilárdításáról és törökellenes harcairól, a déli végvárrendszer kiépítésének szándékáról és az ehhez kapcsolódó 1397-es temesvári országgyűlésen meghozott törvényekről. A harmadik részben…..
  Zsigmondot ugyan 1387. március 31-én magyar királlyá koronázták, ám ennek nagy ára volt. Az őt támogató bárók szerződés aláírására kötelezték, melyben többek között szó esett arról, hogy eddigi adományait visszavonja, a királyi tanácsba idegeneket nem vehet be, birtokot sem adományozhat nekik,…..
Az első felelős magyar kormány kinevezéséről, és az alkotmányos jogállam kereteit megteremtő törvények meghozatalára emlékezünk.   A tizenkilencedik század közepén járunk egy lázongó kontinensen, ahol folyamatosan törnek ki a forradalmak, lázongások, megmozdulások. Európa a polgári átalakulás…..
Ahhoz hogy erről az érdekes témáról értekezzünk, fel kell tennünk egy megkerülhetetlen kérdést. Mit is nevezünk pontosan rendiségnek?   Rendiségnek nevezzük azt a társadalmi formát melyben az emberek/embercsoportok különféle rendekbe szerveződnek valamely hivatás vagy társadalmi hovatartozás…..
Luxemburgi Zsigmond útja a magyar trónig   1387, virágvasárnap. Alig húszéves ifjú lépked végig a fehérvári bazilika főhajóján. Hamarosan Magyarország uralkodójává koronázzák, és fél évszázadig hazánk trónján fog ülni. Tekintsük hát át, ki is ő, és hogyan került fejére Koronánk!  Nagy Lajosnak…..