Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mackósajt66

0 bejegyzést írt és 300 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Időt nem kímélve összegyűjtöttem nektek mit viselt Csöpi a Pogány Madonna tenisz jelentében. Az áraktól leesett az állam...
Mackósajt66 2022.05.31 05:54:20
Nagyon jó a bejegyzés és felvet további kérdéseket is Csöpi életvitelével kapcsolatban.

Az első, hogy ugye a történet szerint Csöpi helyi rendőr, ehhez képest nincs (se szolgálati, se saját) lakása vagy nem a rendőrségi tiszti szállásán lakik (akkoriban volt ilyen, most nem tudom van-e), hanem egy (akkor) menő szállodában. (Nem emlékszem, hogy ennek okára a filmben bármilyen magyarázatot adtak volna.)

Azt ugye talán még a készítők sem gondolták komolyan, hogy a rendőrség akkoriban egy alacsonyabb beosztású tisztnek egy ilyen helyen bérelt hosszú (vagy akár rövidebb) távon szobát, így a szállodát Csöpi nyilván a saját zsebéből fizette.

Aztán ugye a tenisz mellett ott volt a vitorlázás, a minigolf, mind, mind baromi költséges sport volt akkoriban is és most is.

És nem csak a cikkben elemzett teniszruházat és felszerelés, de emlékszem, hogy a 80-as évek elején egy pár órás teniszpálya bérlet is megfizetethetetlen volt az egyszerű magyar üdülőnek a Balatonnál.

Aztán ott volt az akkor szintén menő állóhajón mulatozás, a dobozos sör (amihez sokáig csak a "dollárboltban" lehetett hozzájutni, stb.

Úgyhogy a készítők szerintem ezen a téren némileg összemosták a mesét a valósággal, mert mindezeket Bujtor István a menő színész és aranyifjú barátai nyilván simán megengedhették maguknak 1980-ban is, de egy egyszerű rendőrhadnagy (illetve egy akkori egyszerű ember) biztosan nem.
Mackósajt66 2022.05.31 14:44:39
@CSOKKI MÁLNA:

A Pogány Madonnában (1980), a Csak semmi pánikban (1982) és az Elvarázsolt dollárban (1985) aktív rendőrként, rendőrtiszként szerepelt.

Az Elvarázsolt dollárban függeszti fel az Avar István által játszott főnöke, mert felmerül a gyanú, hogy ő ölte meg a hamis dollárokból lopó csávót, de a legvégén, amikor kiderül az ártatlansága, mondja neki, hogy jelentkezzen orvosi vizsgálatra és álljon újra szolgálatba. (A felfüggesztéskor hangzik el egyetlenegyszer a kvízműsorok kedvelt kérdése, Csöpi keresztneve: Tibor)

Az 1991-es Hamis a babában már nem rendőr, hanem a Purci és Társa Bt. részéről vesz részt a nyomozásban. (Erről is volt szó már, hogy vajon mitől lett Bánhidi László elhunyta után a Matuska karakter helyett behozott simlis Purci és Csöpi ekkora nagy spanok, hogy még közös céget is alapítsanak, de most nem ez a téma.)

És persze nem rendőr már a négy mozifilm után leforgatott TV filmekben sem, de azokat inkább hagyjuk....

Írták többen is, hogy a Pogány Madonna nem dokumentumfilm.

Persze, nem az, de attól mert nem dokumentumfilm, Csöpinek még nem kellett volna helyi rendőrként menő szállodában laknia (aminek egyébként emlékeim szerint semmi funkciója sem volt dramaturgiailag), meg nem kellett volna az akkor legmenőbb Adidasban teniszeznie.

Régen láttam már a példaképnek tekintett Piedone, a zsarut, de nem rémlik semmi olyan belőle, hogy Piedone olyan életvitelt folytatott volna, amit egy helyi olasz zsaru ne engedhetett volna meg magának - pedig az sem volt dokumentumfilm.

Ha jól emlékszem, ő például nem Nápoly legmenőbb szállodájában lakott, hanem egy özvegyasszonynál bérelt szobát, és az általa főzött tésztát ette.
Lírai hangulatban nyitunk, ami némileg az egész epizódot és így a posztot is át fogja lengeni, előre szólok. Bütyök és Tutajos ücsörög a ladikban, horgászgatnak, de gondolataik másfelé járnak, egyre többször jut eszükbe az iskolakezdés, az osztálytársak, a tanárok. Beúsznak a kis szárcsák, már nem…..
Mackósajt66 2021.08.12 12:56:46
"Gyulának nem küldheti Katica, mert a nagymama minden levelet felbont a konyhában gőz fölött, aztán visszaragasztja, így végül hosszas agyalás után azt találják ki, hogy Kati címezze úgy a borítékot: Ladó Gyulának Pondoray Béla címén. Így aztán Bütyök anyja sem fogja felbontani."

Nem emlékszem, hogy a fentiek első közlésekor írtam-e erről, de azt sosem értettem (már a regény olvasásakor sem, ami először bizony a 70-es években történt), hogy egyes családokban ennyire bevett dolog volt a kiskorú családtagok sérelmére elkövetett "levéltitok megsértése"?
(Ami egyébként tudomásom szerint manapság már bűncselekmény is, nem tudom, az 50-es, 60-as években az volt-e.)

Mert erről Fekete István is teljes természetességgel ír (minden rosszallás és Piri mama vagy Pondoray mama erkölcsi elítélése nélkül), hogy Piri mama (aki egyébként a regényben nem nagymama, hanem Tutajos nagynénje, egyben Ladóék házvezetőnője, de Fejér Tamásék a sorozatban valamiért kinevezték nagymamának, biztos úgy gondolták, a nézők nem értenék meg a bonyolult regény-beli családi kapcsolatokat:)) és Pondoray néni simán kibontják és elolvassák a gyerekeknek menő leveleket.

Pedig akkor még nagyon nem volt divat, hogy a gyerekeket mittudoménmilyen propagandákkal találják meg, így nem tudom, mire volt ez a nagy levélellenőrzés (már a kíváncsiságon kívül), amilyen kb. egy börtönben volt/van.

Mint utaltam rá, én a 70-es években voltam Tutajos korú, de nálam soha nem jutott eszébe sem a szüleimnek, sem a nagyszüleimnek, hogy a leveleimet felbontogassák (az is igaz, hogy nem kaptam sűrűn, mert a havejaimmal, iskolatársaimmal szóban beszéltük meg, amit kellett).
Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, az Indexben jól tudjuk ezt, de a pénteki Tényekbe egy egészen meglepő hiba csúszott.  Az előzményekhez annyit érdemes tudni, hogy Nagy Gábor, a Demokratikus Koalíció volt körmendi elnöke egy Facebook posztban azt írta, hogy "Sajnos ahhoz, hogy Körmend vk-ban…..
A.T. egy rejtélyes anomáliát fedezett fel a számláján legutóbbi sparos vásárlása után. A végösszeg 1497 forintra jött ki, azaz 1495 forintot kellett volna fizetnie. Igenám, de megjelent egy SSH-kedvezmény tétel +1 forinttal, ami miatt 2000 lett a végösszeg. Sok kicsi sokra…..
Rendes éves összefoglalónk első részét itt olvashatják. ÁPRILIS A tévés évad kezdett beindulni, első momentumaként Cseke Katinka megnyerte a Nagy Duettet, Liptai Claudiának meg belengették (nem azt) a visszatérést a Jóban Rosszban című szappanba, igaz, erre decemberig kellett…..
A következő fotókra egy bizonyos Cyril Sneer nevű felhasználő deviantart oldalán bukkantunk. A készítője, úgy tűnik, igazi rajongó, kedves kuzenek. Annak ellenére, hogy a sminkek talán kissé mangás-viaszbábusra sikeredtek, azért majdnem ugyanaz az elegancia, ugyanaz a stílus…..
Mi ez már? Mi következhet? Nem lesz Sas-kabaré szilveszterkor? Eltűnnek a Bud Spencer-filmek a tévéből? MI AZ MÁR, HOGY NEM ADJA LE EGY NYOMORULT TÉVÉ SEM A RESZKESSETEK BETÖRŐKET? Van már Facebook-csoport is, meg online petíció. Lájkolni, aláírni, MÉG NEM KÉSŐ! Mentsük meg a…..
Mackósajt66 2013.12.21 05:22:31
@cuidado llamas:
Nem, csak a fiáról készült filmet fogják adni
Benn a Hurka címmel. :))))
Sziasztok!   Elég hülye helyzet állt elő a cégnél, ahol dolgozom. Most pénteken, azaz 20-án karácsonyi bulit tart a vezetés nekünk beosztottaknak egy budapesti étteremben. Ezzel akarják megköszönni mindenki éves fáradozását, mondjuk ez alapvetően szerintem jó dolog, évek…..
Az alábbi gyakorlatot követi a NAV, ha az ügyvéd tévesen utalt cégbejegyzési illetéket próbál visszaszerezni az ügyfelének Szia Zug,Az önkormányzat, ahol a vállalkozásom székhelye van, leemelt a számlámról többszázezer forint helyi adót inkasszóval, jogosulatlanul még…..
Mackósajt66 2013.12.07 00:50:55
@Bambano:
"mert olyan bonyolultak a számviteli és az adójogszabályok, hogy nem létezik ember a földön, aki mindet tudná és helyesen tudná alkalmazni"

De, létezik, én már többel is találkoztam...:))
Már a legelején leszögezem, hogy nem tisztem vitatni Détári Lajos érdemeit, sikereit. Megjelent a könyve „Az utolsó magyar világsztár” címmel, ez pedig jéghideg zuhanyként vágott arcon és ébresztett fel Csipkerózsika-álmomból, ami a magyar focit érinti. Elolvasva azt a…..
Az X-Faktor mentorházas rongyrázása az az eleme a formátumnak, amit a készítők minden bizonnyal kihagynának a műsorból, legalábbis ami az átlagnéző által elképzelt luxust reprezentáló, bazinagy házakat illeti. Ezeket ugyanis ki kell bérelni, lecígerölni a stábot,…..
Mackósajt66 2013.10.06 12:43:37
@Lauvenburg: Énekverseny?
Egy olyan műsort, ahol Jimmy Fia Krisztián, meg az a nagyfülű, berekedt fóka-hangú gyerek továbbjuthatott, kiválóan éneklő srácokat meg simán kivágnak a francba, sok mindennek lehet hívni, de énekversenyek?...:))
A Zugügyvéd szerint ez az év legabszurdabb bűnügye: a  bíró telefonon közölte a feleségével, hogy lehallgatják, miközben nem is tudhatott erről. Erre eljárást indítottak ellene a lehallgatók. Nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése abban az eljárásban,…..
Nem mondjuk, hogy csodálkozunk a Kasza! című új talkshow első vendégének kilétén, hiszen pinázással mindent el lehet adni, még egy alapvetően sötét, és meglehetősen csehszlovák esztrádműsorra hajazó díszletbe telepített, láthatóan kényelmetlen bútorokon feszengő Kasza…..
Sokaknak feltűnt, hogy a Horn-temetésen az első sorban ülő kormányfőkről készült fotóról hiányzik Németh Miklós, a diktatúra utolsó, a köztársaság első miniszterelnöke (hivatali idő: 1988. november 24. – 1990. május 23.). Hamar kiderült, Németh nem csupán a fotón nincs…..
Az alábbi ügyben az összeférhetetlen tevékenységet végző ügyvéd kolléga arra hivatkozik, hogy mivel nics írásos megbízás, így ügy sincsen. Tisztelt Zugügyvéd! Igazából nem kérdésem van, inkább kritikám. Amint az a levelem végére világossá fog válni, az ügy…..
Mackósajt66 2013.06.21 11:09:39
@Könnyen elkaptuk, uram!:

Csak az az érdekes nekem, hogy amíg az egész alapítványi iskola jogi alapjait kellett megteremteniük, munkaszerződéseket kellett kötniük, addig nem költöttek pénzt egy ügyvédre,
amint beperelte őket valaki, rögtön futotta rá.

Ami az információátadásról írsz, az úgy van, csak kérdés, hogy a dr. Ótos meg az alapítvány között volt-e ilyen (akár ingyenes) megbízási jogviszony. (Nekem nagyon az jön le, hogy nem.)

A másik meg, hogy az ilyen tiltott információszivárogtatást annak kell bizonyítani, aki hivatkozik rá, és tapasztalataim szerint ez rohadt nehéz (hacsak a szivárogtató, és annak, aki szivárogtat között nem tör ki a balhé, és nem "köp" valaki).