Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rossbach1757

6 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    1. A friedlandi lovasroham 1807. június 14-én.     A 18. század „kabinetháborúiban” a lovasfegyvernem mintha háttérbe szorult volna. A harc súlypontja egyre inkább a gyalogság tűzharcára tevődött át, miközben a lovasok gyakran a szárnyakra állítva viaskodtak egymással. Ez a viszonylagos…..
  Amikor egy esztendővel ezelőtt útnak indítottuk ezt a blogot, azt gondoltuk, hogy az Ars Militaria, jó mesterlövészhez méltóan, láthatatlanul megbúvik majd a hazai blogszféra dzsungelében és legjobb esetben egy maroknyi – hozzánk hasonló – megszállott bukkan rá. Nem így történt! Már az egyik első…..
  1 A porosz Holstein-Beck (11.) gyalogezred gránátosai harcban az ellenség utóvédjével Chotusitznál, 1742. május 17-én    Nyugat-Európa viszonylag gazdag országai lényegében zsoldos hadseregeket tartottak fenn a 18. század folyamán (lásd előző bejegyzésünket a témában). Észak-Európa két…..
    Bevezetés „A tizenhetedik és tizennyolcadik század abszolutizmusa idején a polgár súlya a közéletben szinte nulla volt, magánélete viszont olyan kedélyes, békés és háborítatlan atmoszférában telt, amilyet mi már elképzelni sem tudunk, a tizenkilencedik század alkotmányos monarchiája alatt…..
    A filmművészet egyik kedvelt témája a kosztümös csatajelenet, amelyben a filmipar is meglátta a szórakoztatási lehetőséget. Előbbire jó példa Stanley Kubrick Barry Lyndon-ja, melynek egy-két perces csatajelenete realisztikus és hátborzongató. Bár az összecsapás mellékes a hétéves háború idején…..
    A Habsburg Monarchia fegyveres erejének a 18–19. században jellegzetes és kissé egzotikus elemét képezte a délszláv, román és székely etnikumú határőr-katonaság. A határőrök gyakran formabontó és nem mindig gentlemanlike harcmodora izzasztó pillanatokat szerzett Nagy Frigyesnek és Bonaparte…..