Regisztráció Blogot indítok
Adatok
virágelvtárs

0 bejegyzést írt és 506 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap órám volt Iso nyelvsulijában, ahogy az hétfő esténként menetrendszerűen történni szokott. Azonban Iso szólt, hogy ha ráérek, utána beülhetünk sörözni valahová. Így is lett.   Iso egészen közel lakik a sulihoz, pontosabban a suli egy, a lakóházak aljába applikált bevásárlóközpontban foglal…..
A vízumbeszerzés kevésbé alakult zökkenőmentesen, mint eredetileg vártuk. A pasi az USA-n keresztül intézi, s a nyáron férjemnek gond nélkül meg is oldotta. Ezúttal az enyémnek vágott neki, de valamilyen, általam nem ismert okból kifolyólag business vízumot próbált meg belőlük kipréselni, nem pedig…..
A Szecsuánblog visszatért Hongkongba, s most épp innen jelentkezem nektek. Sajnos egyúttal a világ talán legocsmányabb hoszteléből is, amely legalább annyiba kerül, mint odahaza egy akciós ajánlat egy nívós szállodában. Ha esetleg szokatlanul hosszan nem jelentkezném, akkor valószínűleg…..
Olvasóimat talán már nem lepi meg az a tény, hogy meglehetősen nyitottan állok a táplálkozás kérdésköréhez. Szívesen próbálok ki új ízeket, s egész kevés olyan dolog van, amit azonnal, zsigerből elutasítok.   Thaiföldön valaha a mindennapok része volt a rovarevés, ma már eléggé visszaszorult, de…..
Hála a blog.hu csapatának, a Szecsuánblogon is működni fog a whitelist rendszer. Ez újra lehetőséget teremt arra, hogy normális mederben folyhasson a kommunikáció a kommentekben.   Át fogom nézni a blogra eddig írt hozzászólásokat, s a nem destruktív jellegűek szerzőit automatikusan fel fogom…..
Ala'er szép város. Viccen kívül. Ízlés dolga persze, én szeretem a legóházakat, de Ala'erban leginkább még kockaházak sincsenek, csak rengeteg fa, tágas terek, virágok, a sivatag közepén.A napokban írok egy nagyobb szösszenetet, de egyelőre csak egy apró momentum: Ala'erban kapni tejet! Zacskós,…..
A trollok megjelenésére való tekintettel kénytelen vagyok szabályozni a hozzászólások rendszerét. Az utólagos moderáció kitartó trollok esetén nem működik, ahogy a tiltások sem, mivel bármikor lehet új indapass-t regisztrálni. A megoldás a whitelist lenne, de ez egyelőre még nem minden blog számára…..
virágelvtárs 2016.05.30 09:16:06
@sellőlány: A többreges emberek egyszerűek, a való életben is találkoztam már többel. Arról van szó, hogy lehetetlenség, hogy alulmaradjanak egy vitában, beismerjék hogy hülyeségeket írtak, néha talán nem józanul vagy a pillanat hevében. Addig folytatják, amikor már belül érzik a vereséget, akkor jön a személyeskedés, az "ellenfél" politikai, kisebbségi vagy értelmi besorolása, hogy "azért írod ezt mert egy ilyen-olyan ez meg az vagy, és bérenc és ráadásul nincs is rajtad sapka", és még helyesírási hibákat is találnak. Ha mást nem, azt élvezik, hogy rájuk zúdul a blogharag, azzal érzik, hogy érzelmileg kimerítették a közeget. Az életben igazán nem szereti őket senki.
A baj, hogy a bloggazdának kell a hátán viselnie mindezt.
Igazán Veve régi módszere is működött egy ideig, hogy az illető magát járatja le, hadd lássa a nép. De úgy tűnik, hogy drasztikus lépésekre volt szükség, mert elromlott emiatt a bloghangulat.

Micsoda minden részletre kiterjedő elemzés volt ez kérem. Ez biztos a kávé miatt van.
Talán nem árulok el nagy meglepetést azzal, hogy Kínában majdnem minden elüt a nyugaton megszokottól. Tekintetbe véve, hogy évezredeken át a világ egyik, s időnként a legfejlettebb civilizációja volt, nem kifejezetten furcsa, hogy fejlődésük eltérő mederben zajlott, s saját utakon jártak.   Így…..
Már tavaly novemberben kibocsátották, szóval annyira nem új, de én tegnap találkoztam először a 100 yuanes bankó friss verziójával - mindjárt hét példányt is adott belőle az ATM.       A kínai valuta is megért néhány sorozatot, jelenleg az ötödik van forgalomban, ezzel nem nagyon tér el más…..
virágelvtárs 2016.05.12 23:05:17
@BircaHang Média szerkesztősége:

Pozitív, egyetértek. Köpönyegforgató, álságos, sunyi, ügyeskedő, féreg, kultúrakerülő népet faragott az amúgy sem egyszerű jellemű kínaiakból, már akit megkímélt a kivégzéstől és az éhhaláltól. A többit meg még lefelezte a kedves neje és a bandája.
Hát igen, Hitler is milyen szépen megalapozta a német autópályarendszert, igaz.
Igen pihent az agyam jelenleg, szóval előre is mentegetőzésre szorulok a bejegyzés kuszasága miatt. Már hajnali fél négy van és nem aludtam egy szemhunyásnyit sem. Nem fogok már, mert három óra múlva kelnék amúgy is, hogy a reggeli órámra beérjek az egyetemre.   Az alvás hiányát az okozta, hogy…..
virágelvtárs 2016.04.14 10:01:02
Ja, hát ez jó téma.
Az e-book tényleg jó találmány, már közel 5OOO kötetes könyvtárat halmoztam fel így, tehát ha életemben soha sem kellene dolgoznom, csak ülnöm egy tengerparton és olvasom, már akkor is kihívás lenne mind elolvasni.

A kínai és a kínaiul beszélő külföldi viszont külön posztot is érdemelne...
Van, hogy az orrom alatt elpüffögök egy nihao-t, és már térdenállva sikoltoznak, hogy ÚRISTEN MILYEN JÓL TUD!
A másik véglet, az még jobban bosszant, hogy már lát és integet, hogy meg sem szólal. Aztán óbégat kínaiul, hogy "én nem beszélek angol", aztán megszólalok kínaiul, ahogy ő maga soha sem fog tudni, és rázza a fejét, hogy a "külföldi nyelvet" ő nem érti. Egyszerűen nem tudja az agya összerakni, hogy fehér arc és kínai nyelv. Néz, mereng és láthatóan egy szót sem akar érteni, mert attól összeomlana a kis világképe.
Aztán vannak azok, akikkel már egy órája beszélgetek kötetlenül, de azért még böködik egymást, hogy "külföldivel angolul kell beszélni, azok azt azt angolt értik". Erre a másik: "De egy mukkot sem tudok angolul" - "Nem baj, legalább próbáld meg"
És ekkor jön a szerintük angolul hangzó kínai nyelv, ami a kínai nyelv angol paródiája, vagy fordítva, furán minden szótagot 3-as (eső-emelkedő) hangsúllyal ejtenek, mert ha a külfödi nem tud kicsit sem kínaiul, akkor 3-as hangsúllyal megérti, mert az már majdnem angol.
Ez kb. az a néni esete, aki a Zimmer frei reggeli után kávét kínál a németnek, ha nem érti, akkor hangosabban mondja, majd úgy.
Most már harmadik napja esik, mit esik, szakad! Mintha dézsából öntenék, s mintha egyáltalán nem akarna elállni. Eddig nem is állt el, hacsak az alvóidőm alatt nem tartott rövidebb szüneteket, amiről lemaradtam, de máskülönben egyfolytában, megállás nélkül ömlik a csapadék.   Ala'er feltehetően…..
Most zajlik Qingming, a kínai halottak napja, amikor a hagyomány szerint a népek felkeresik az őseik sírját, megtisztogatják őket és elégetnek némi, erre a célra gyártott bankjegyutánzatot.   Miután a belső migrációnak köszönhetően a lakosság tekintélyes hányada lelépett a szülőföldjéről, a három…..
virágelvtárs 2016.04.05 08:42:39
@Gyalogfarok: Vegyél egy belvárosi lakást Shanghaiban vagy Pekingben 8-15 millió jüenért, és 1 hónap múlva add el egy USA-ból visszaköltöző kínai ügyvédnek USD-ben. Az átváltáson így nem buksz, és még nyersz is rajta kb. 1 millió jüent. Jó ötlet? Nem? DE.
Hétfőn jelezték, hogy egyelőre nem tudnak véglegeset mondani a lakhatással kapcsolatban, így, ha tudok, várjak április első feléig. Ennek tudatában le is mondtam Ala'erről, s mivel most semmi konkrét nem volt a kalapban, nem is érdekelt különösebben a folytatás mikéntje. Lesz, ami lesz.   Kedden…..
virágelvtárs 2016.03.25 12:23:19
@sellőlány: Én sosem viccelek. Halálosan komoly minden szavam. Főleg ha rosszindulatú vagyok, rasszista, kellemetlen, nehéz ember.
Ez mind semmi, randa hímsoviniszta vicceket mesélek ebéd közben, és akkor rendszeresen büfögök is.
Ja, és van egy böhöm nagy kutyám, aki mindenkit megharap, aki nekem ellenkommentel, nézd, ilyen nagy!

És ez is azt jelzi, hogy tényleg támogatom az Veve eme tervét, hogy menjen ki egy kicsit már a han-ok közül, és lásson másféle népet, ahogyan ezt már írtam. Ha nem tetszik neki, akkor sem mondhatja, hogy "denembíromxinjiangot bár sosevoltam bár nembírom, mert nem na".
Én a legjobbakat kívánom a párosnak az új terepen, van rá egy ezresem, hogy imádni fogják. Forintban, nem jüenben, mert annyival már nem játszunk.
virágelvtárs 2016.03.26 09:48:26
@Liping: Hehe, az más. De azért a birkahús a napi menü része lesz azért! Amúgy én mikor arrafele jártam, pont egy han-lakta városba vetődtem, de azért esténként az ujgurok és kazahok sörkertjeibe jártam, mert arra voltam kívácsi igazán. Az idő kicsit rövid volt, de jó volt. És véletlenül egy olyan finom helyi sörre is bukkantam, ami után csettintgettem ám a nyelvemmel.

@sellőlány: Nincsen mit aggódni, az ujgurok békés, jószívű népek, szeretik a zenét és a jó kajákat. A kínaiak sokat beszélnek róluk, hogy agresszívek, koszosak és lopnak, de csak abból a pár hírből ítélik meg a népet, amik között van pár ronda dolog (Guangzhou, Kunming esetei), vagy a shanghai-i forgatag arcai, de személyesen én rossz arcokat nem ismertem, úgyhogy én meg inkább ebből általánosítok.
(Nekem konkrétan tibetiekről vannak csupa rossz tapasztalataim, bár próbálok abból meg nem általánosítani)
No, lezajlott a főnököm meginterjúvolása is, s csupa jót hallottak felőlem, így ez is pipa.Hogy a dolog még itt se érjen véget, ezt követően még a férjem is terítékre került. A kérdéseik megválaszolása után immár csak az ő CV-jét kell elküldeni, de ez már valszeg csak formalitás, mivel azt mondták,…..
virágelvtárs 2016.03.19 10:19:00
@Gyalogfarok: A sült kacsanyakat viszont ajánlom, az egész jó is tud lenni ottan!

Amúgy a rule of the thumb az átlag külföldinél az, hogy kb 2-3 év (folyamatos) Kína még egész izgalmas, az ember toleráns, minden új és csupa érdekes máskultúra és mosoly. Aztán kinél mikor, elkezd a toleranciaszint csökkenni, és ha csak nem jár haza gyakran vagy nem tölt otthon hosszabb időt, akkor szép lassan, majd drasztikusan fogyni kezd a türelem. Egyre többet kívánja a háta közepére a kajákat, a tömeget, a civilizálatlanságot és a pénz és kajaközpontú felületességet. Ilyenkor először egyre több időt tölt külföldiekkel, aztán hacsak teheti, lelép. Aki kénytelen maradni ezek után, az flegma, agresszív beszólogatós külföldi lesz, és általában egyre jobban elszigetelődik. Ez alól nem találkoztam kivétellel 10 év alatt, az izgi idő az a folyamatos 1-2 év, a besokallás kezdete 3-5 év.
virágelvtárs 2016.03.19 23:00:09
@Liping: Nem, neked nem lesz fordulat, mert mindig hazatértél 1-2 éven belül, hónapokra, évre. Az nem ér. Mindig, újult erővel estél neki mindig Kínának, tehát az idő mindig nálad újra kezdődik. Majd ha 3-5 évig mindig csak évi 2 hetet töltesz civilizált országban, majd megbeszéljük :)
Most ráadásul hogy más uniós állampolgárral kelsz minden nap, és munkán kívül vele vagy, ez halmozottan lassítja a folyamat.
Kívánom neked, hogy ezekre a kis időkre még megmaradjon a lelkesedésed, addig jó!
virágelvtárs 2016.03.20 13:31:36
@Gyalogfarok: Persze attól is függ, ki milyen előzetes érzésekkel jött. Én az első 2 évben haza sem jöttem. Imádtam mindent, azt mondtam, ez nekem való. Nem kerestem jól, néha sehogy, angolul és kínaiul is alig makogtam, de úgy bejött minden. Emlékszem első hazautam előtt arra gondoltam, hogy fogom elviselni azt a két hetet Magyarországon. Nekem olyan félidőnél (5 év) kezdett beütni, hogy unom a témákat, a szójaszószt, az értelmetlen tolakodást, a felsőbbrendűségüket, a beszólásaikat (néha azt kívántam, bárcsak ne tudnék kínaiul).
Ismertem hozzád hasonszőrűeket, akik az elején nem bírták, aztán megszokták, a végeredmény persze ugyanaz.

Ne szállj ki. A pénz is jó, nameg egy jó kaland, hogy megismerd a határaid, hogy felnőjj. Ha Kínában eltengődsz, az bebizonyítja, hogy ugyanezt bárhol máshol is képes lettél volna végigcsinálni, ami viszont nem rossz. Gondolj csak bele, hányan nem bírják még Londont sem :)
Nem egyszer vettem már észre, hogy nem kevés europid agyban valamiért erősen összekapcsolódik a húsmentes étkezés és a kelet-ázsiai konyha. A tévképzet alapját alighanem a helyiek meglehetősen visszafogott (a nyugatiakhoz képest mindenképp) húsfogyasztása képezi, de szó sincs a növényi tápanyagokra…..
A napokban a Carrefourban megfordulva sikeresen beszereztünk egy jó adag nyugati ízű pékárut. A legnagyobb örömömre. Akadt mellé egy kevéske bacon is, ami szintén jól tud jönni normális felvágottak hiányában. Volt azonban a baconok mellett még valami. Valami szokatlan. Szalámi!…..
virágelvtárs 2016.01.05 07:02:20
@Gyalogfarok: Sőt gyakorlatilag a számukra ismerős országok konyháját is csak azért próbálják ki, hogy nagy hangon kimondhassák, "hát ez igazán furcsa/vicces, inkább maradok a kínai kajánál" stb.
A külföldi éttermek szaporodnak, de csupán abból élnek meg, hogy 1. Egyszer kipróbálják a jó neve miatt (a nagy számok törvénye alapján ez így is elég) 2. Ha jó drága (márpedig jó drága) akkor az "ARC" oda bemenni és sokat költeni, mondjuk csajnak vagy üzleti partnernek felvágni.

Külön kategória a Meki. Mert az nem csak híres, de gasztronómiailag magasabb kategória mondjuk, és ráadásul egészséges is.
Ahogy a modern élet, s annak vívmányai Kínában is teret nyernek, az idelátogató külföldi - különösen ha nagyvárosban jár - talán már észre sem veszi, hogy ideát az ivás sem a megszokott módon zajlik.A helyzet egy húsz éve még teljesen más volt, azóta a hagyományok egyre…..
virágelvtárs 2016.01.04 13:32:45
@Gyalogfarok: Hidd el, van az 100000 is. Szerintük. Minél nagyobb egy meddő kultúrvita, annál több.
A tények szerint olyan max 20000 körül.
Gondolom a kólát is azóta hozza a télapó.

De nem is ez volt a lényeg, amúgymeg.
Aki olvasta már wenzhoui doktorkodásom történetét, az nem fog meglepődni ezen a beszámolón sem, aki nem, az kattintson a drveve címkére, s rá fog bukkanni. A daliani program kevésbé volt kalandos, vagy csak bennem lett több a rutin. A kórház, ahová hivatalos voltam, még nem…..
A mostani, wuhani munkahelyemre való megérkezésem óta ma először sikerült a menzán reggelizni. Amúgy sem sűrűn szoktam ebéd előtt táplálkozni, plusz egyébként is örültem, hogy a fél 7-es kelés után fel tudtam ébredni annyira, hogy 8:20-ra beérjek tanítani. Ma azonban korán…..
A blogon nem először esik szó a tésztákról, de a személyes kedvencem eddig még talán nem szerepelt. Noha nem különösebben vagyok tésztás, a lamiant kár volna kihagyni. A lamian, vagyis nyújtott tészta kínai specialitás, s magát a tészta fajtáját jelöli. Különlegessége a…..
virágelvtárs 2015.11.29 20:09:05
Ízlés dolga, hogy ki szereti őket, ki nem, de Kínában hozzájuk jutni nagyon egyszerű. Különösen a part mentén, ahol napi szinten a táplálkozás részét képezik.   Erre, Wuhanban azért elsősorban a klasszikus hármas (csirke, disznó, kacsa) a legnépszerűbb, de mint az alábbi…..