Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kszpp

28 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Február 3-án és 4-én hétvégi kurzusra érkezik meghívásomra hazánkba Bent Branderup, a kortárs lovas mesterek egyik legnagyobbika. Magasiskolája, az Academic Art of Riding több, mint háromszáz taggal Európa legnagyobb létszámú intézménye. Bent Branderup nagymester Egészen korai gyermekkorától a…..
Zabla & Kengyel A feszítőzabla 2023.11.24 08:37:56
A feszítőzablát hagyományosan kézimunkával készítik. Hogyan is lehetett volna másképpen a gépesítés előtt. :) Így két egyforma zabla nem létezett. Az alábbi gondolatokat Bent Branderup, az Academic Art of Riding nagymestere adta, gondolatait azért rögzítem, hogy az saját lovaskultúránk számára is…..
A szársegítségek másodlagos segítségek és ebből sok minden következik. Míg a testbeszéd, ló hátán az ülés segítségeit jelenti és azok magától értetődőek a ló számára, addig a szársegítségeket tanulni kell, mégpedig mind a két fél számára: lónak is és lovasnak is.  A szársegítségeket sokat és…..
Zabla & Kengyel Csík Andor 2023.03.01 07:13:45
Csík Andor, tanítványom, lovastársam, barátom, sikeresen teljesítette a dán magasiskola, az Academic Art of Riding felvételi tesztjét. A tesztek során bizonyságot kellett tennie földről és nyeregből is arról, hogy lovas tudása a tagság kívánalmaknak megfelelő: az összes hosszhajlítást be kellett…..
Érdekes, hogy a helyes ütemnek nincs precíz meghatározása. Legtöbbször azt mondják, hogy a helyes ütem a ló méretétől, karakterétől függ és nagy szakértelem kell hozzá, hogy valaki megállapítsa, a helyes ütemet. Ráadásul a közkultúrában csak egy helyes ütem létezik, annak ellenére, hogy a passage…..
Zabla & Kengyel A támaszkodás 2023.02.19 19:54:02
Sokfajta elképzelés létezik a támaszkodásról. Számomra a támaszkodás "segítségmentes": míg a lovas segítségek során az információ a lovas felől a ló felé tart, addig a támaszkodásban ez pont fordítva áll, a támaszkodás arra való,  hogy a lovas érzékelje a ló állapotát - az elengedettséget, az…..
Zabla & Kengyel Sokan nem értenek 2023.02.17 14:16:29
Nagyon sokan nem értenek. Nem értik, hogy munkám honnan, hová tart. Pedig egyszerű: harmóniát keresek. De azt csak szaktudással lehet. Szaktudást pedig mestertől lehet tanulni. Persze nehéz eldönteni, hogy ki a mester. Mester az, aki maga is mestertől tanult. A lovaglás során a célom az, hogy…..
Zabla & Kengyel Descente 2022.09.30 08:06:36
A descente a lovaglásban kettős értelemmel rendelkezik. Elsődleges értelme az engedés. Az engedés a lovaglás legfontosabb segítsége. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy a lovaglás alaphelyzete az, amikor a másodlagos segítségek használaton kívül kerülnek. Ennek az megértése viszonylag egyszerű, ha…..
A lovaglás megkerülhetetlen része az egyensúly és ennek megfelelően már minimális képzettség birtokában a lovasok törekszenek lovuk egyensúlyban tartására. A kérdés csupán az, hogy a szándék megvalósulását milyen módon tudják ellenőrizni, hogyan és miként érzi a lovas az egyensúly meglétét, vagy…..
Előre bocsátom, hogy a kérdésre nem lehet fekete-fehér választ adni, hiszen igen különbözőek a motivációk és a célok, így a lókiképzés módszerei, technikái is azok. Ezért, ami az egyik esetben jó és támogatandónak tartható, az a másikban nem biztos, hogy az. A lovaglás alapeszméje A lovaglás az…..
kszpp 2022.06.18 08:15:03
@gigabursch: Így van!
Annak idején, amikor a Kossuth téren álló Andrássy szobor újraalkotása zajlott, a szobor szinte félelmetes méretű gipsz mintájának elkészülte után lehetőségem nyíltt annak megtekintésére dr. Hecker Walter és Prutkay Zoltán társaságában. Aki lovasemberként először látja a szobrot, persze meglepődik a…..
kszpp 2022.06.08 08:47:58
kszpp 2022.06.08 08:49:15
@gigabursch: Az jót jelent, viszonylag komoly felkészültséget takar, ha érdekesnek találta. Általában nem értik az írásaimat. :)
Zabla & Kengyel Hála 2022.03.31 08:25:27
Zita – a ló, akinek a legtöbbet köszönhetek. Nem csak szakmailag, hanem sok tekintetben emberileg is. De a történet nem vele kezdődik. 2007-ben szerződést kötöttem a Sáripusztai Ménessel: egy 2004-es születésű, Ginus – Justboy származású, nyers csikót küldtek hozzám, Aranydiót, azzal, hogy…..
Tudást csak annak lehet átadni, aki megérett annak befogadására. Ellenkező esetben az oktató értetlenségbe, érdektelenségbe, ellenállásba, vagy akár haragba ütközik, akkor meg mire az erőlködés. Ezért zavarba ejtően nehéz, akárcsak a képzés egyes részeit is megosztani, vagy beszámolni arról. Hogyan…..
A hátasló egyensúlya a használati, más néven vízszintes egyensúly. A használati egyensúlyban a lónak meg van a képessége az együttműködésre. A használati egyensúlyt legegyszerűbben a könnyed támaszkodásról ismeri fel lovas és külső szemlélő: a ló nem dől a szárnak (egyensúlyban van), de "elmegy" a…..
Az összeszedettségről nagyon nehéz írni. Nehéz, mert az összeszedettség a ló egyfajta testi és lelki állapota és nehéz, mert az összeszedettség nem egy konkrét feladat, hanem a kiképzés eredménye.  Az összeszedettség célja a fordulékonyság Annak a lónak, amelynek nincs szüksége kiemelkedő…..
A lószeretet, a lovakkal való mindennapos foglalkozás igénye a lovasember sajátja. Nem lehet tőle szabadulni. Budapest belvárosában születtem. A leges-leges belvárosban. Viccesen azt mondhatom, hogy fiatalon azt gondoltam: a Kiskörútnál útlevél ellenőrzés van, mert odáig tart a világ. Ennél kijjebb…..
A vállat be a lovaglás aszpirinje – szokták mondani. De vajon miért? Milyen módon hat a vállat be feladat a ló állapotára és hogyan javítja azt? Ezen túlmenően miért csak a vállat be, vagyis mi az oka annak, hogy a farat be feladat és ezzel együtt az oldaljárás és a perdülés kimarad a…..
Sokszor szegezik nekem, hogy sokkal hatékonyabb lenne a nemzeti lovaskultúra megújítását célzó munkám, ha elmennék versenyezni és megmutatnám, hogy mire vagyok képes. Sokkal könnyebben tudnék követőket, támogatókat magam mellé állítani, ha lennének versenyeredmények. Első nekifutásra logikusnak hat…..
According to Zsigmond Josipovich, the goal of horse training is to achieve self-shape. The general made it clear: “Without bending work, there is no release of tension, without the release of tension there is no straightening, without straightening there is no balance, without balance, there is no…..
Josipovich Zsigmond szerint a lókiképzés célja az öntartás elérése. A tábornok világosan fogalmazott: „Hajlító munka nélkül nincs feszültség feloldása, a feszültség feloldása nélkül nincs egyenesre igazítás, az egyenesre igazítás nélkül nincs egyensúly, az egyensúly nélkül nincs öntartás, az…..
What makes riding a horse easy and spectacular and what does not? What makes a horse softly cooperative in transitions, turns, and bends? And if it is not soft and simple, then why not? The first is to identify the problem.This is the first half of the equestrian feeling. The feeling, since the…..
Mitől egyszerű és látványos egy ló lovaglása és mitől nem az? Mitől lesz puhán együttműködő a ló az átmenetekben, a fordulatokban és a hosszhajlításokban? És ha nem puha és egyszerű, akkor miért nem az? Az első a probléma azonosítása.Ez a lovasérzés egyik fele. Az érzésé, hiszen a lovas nem látja a…..
Zabla & Kengyel Támaszkodás 2021.09.09 07:35:01
Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy a lókiképzésről nehéz írni. Nehéz, mert a különböző szinteken lévő lovasoknak sokszor különböző képpen kell magyarázni a részleteket, ezért a lókiképzés egyes kérdéseinek egyszerűsített magyarázata évszázados hagyománya a lovasképzésnek. Például a „zárd a…..
1. Törekedj az egyszerűségreA természet egyszerű, a különlegességre való törekvés természetellenes, az csak a természettől elidegenedett ember sajátja és a ló számára érthetetlen. A különlegesség a pénzről szól, az egyszerűség a lóról. 2. Légy tisztában erősségeddelÁltalános szabály, hogy ne a…..