Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csehga

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bemutatkoztak az év bortermelője díjra jelölt személyek egy szakmai rendezvényen, tájékoztatta Sümegi József, a Magyar Bor Akadémia elnöke az MTI-t. Az első körös jelölés során kiválasztott öt ember ábécérendben: Frittmann János, Konyári János, Légli Ottó, Lőrincz…..
A szervezett bűnözés elleni küzdelem jelképévé vált a Campo Libero (Szabad Mező) nevű olasz fehérbor, amelyet ebben a hónapban mutattak be. Ez az első olyan bor, amely a nápolyi maffiától elkobzott területről származik. A habzóbort, a Gabbiano (Sirály) nevezetű jótékonysági…..
Az amerikai olasz borértékesítés nagy öregje és csúcsragadozója, Leonardo LoCascio (Winebow) egy amerikai konferencián felvázolta a borországok középtávú kilátásait. A 2007-es borcsúcson (Executive Wine Summit) elhangzott véleménye nem szentírás, de 27 év tapasztalattal a…..
Sikeres a rizling – mármint a rajnai. Albert gazda nemrégiben rövid szösszenetben számolt be egy MTI hír nyomán arról, hogy a németek a nagy nyertesei a népeken elhatalmasodott fehérborérzésnek (vagy a kivesző vörösborérzésnek?).A DPA hírügynökség meg is ragadta az…..
Kinek van kedve húsz rozét végigkóstolni? Senkinek, nyilván, de a művelt alkoholisták csakis a közönségnek élnek. Ha erre van igény, hát legyen rozé. Márpedig van erre igény, ezt mutatják a borkereskedők eladási listái, amelyeket ilyentájban rendre rozék vezetnek. És mutatják…..
csehga 2007.04.27 15:56:58
Na Kiscsávók! Nem vagyok én az az észosztó típus, de amit itt rozéfronton stílusgyakorlatozgatunk Írottkőtöl Battonyáig az már mégiscsak hinnye bátorság! Derül a besenyő szív, miként a lószartól a rezeda-málnáig nálunk minden megterem, terroártól boncidáig húzzuk a szivárvány ívét – ahogy itten olvasható. Minap kilendültünk Wien-be (azért így, hogy az osztrák bormarketing-MI5 is fogja az adást!) néhány ismerőssel és üzletféllel, mint Nyuszi a Milne-mesében, hogy vagy húsz vad Provance-i gall középtermelő majd száz borával szembesüljünk. No ezek a derék emberek – higgyétek el, van óverjúm – egyszerűen elkezdtek normális rozékat készíteni. Ugye voltak azok a botor 70-es, 80-as dekádok, ahol is a „nyolcmellű-szélescsípejű”, csicsás Provance-i palackokba rejtett punnyadt, unalmas, kétévesen aranysárga, nyálasan majdnemfélszáraz rozékat hoztuk haza ajándékba háromévenként a nagy nyugateuropéer körutjainkról. Mára ezek a rozék megfiatalodtak, könnyedebbé – és egy kicsit egysíkúbbá is – váltak. Lenyesték a végeket – lefelé/felfelé egyaránt – és három-ojró körüli egységáron borítják rá a világ szomjasabbik felére. A Mont Blanc-on túl (innen nézve persze) náluk vége a kísérletezgetésnek, majd-meglátjuk-mi-lesz-eknek, majd-beszarunk-akkorátalkotunk-oknak, csak teszik a dolgukat, nem beszélnek Sun System Wine Award-okról és Moon Light Rose Challenge-ekről, nem halmoznak aranykorongokat cimkeszélre, CSAK normális, iható, tisztességes rozékat tesznek le mindennapjaink néha kicsit poros asztalára. Vagy nem ez lenne a rozékészítés feladata? Akkor viszont én tévedtem.
A Művelt Alkoholista Tigrisbor 2007.04.18 17:00:00
A nemrégiben a világ legnépszerűbb állatának választott tigrist Kínában állítólag azért (is) tenyésztik, hogy ún. tigriscsontbort készítsenek a teteméből. Maga az eljárás roppant egyszerű: a tigristetemeket rizsborban áztatják. Aki megissza, erősebb lesz. Mindenesetre a…..
Megszüntetve megőrizve bukdácsolunk vissza az alapokhoz. Ide leng, oda leng a dialektikus inga. A monokultúra és a laborborok után már-már divathullámként támad a biodinamika. Persze soha rosszabb divathullámot! Tudomásom szerint itthon a tokaji Pendits Szőlőbirtok és Pincészet,…..
A Művelt Alkoholista Darth Katica 2007.03.26 10:54:00
Iowai tudósok kiszimatolták, hogy a borban olykor előbukkanó katicaszag nem a véletlenek összjátékának a következménye, hanem a borba keveredett katicák utolsó üzenete. Ahogy a cikkíró fogalmaz, "a katicák csinik, de van sötétebb oldaluk is".A sötét oldal a katicák…..
Modern világ, rohanó élet, nem jut időnk semmire, mondja a nóta, 1984-es, nagyferós Bikini, továbbá: jaj, de baró kvarcórád van, minden órában fütty-fütty, szóval a lényeg, hogy rohanó világunkban rohan a világ, még rendesen inni sincsen ideje az embernek, pedig arra azért…..
Megnéztem a Valami Amerikától sztárrá lett Herendi Gábor új művét, amely Alkoholista-szemszögből azért érdekes, mert sokat isznak benne. Úgy is mondhatnánk, íme, elkészült a magyar Sideways. A filmről általában nem értekeznék sokat – annak nem itt van helye –,…..
Életveszélyes Bin Laden pezsgő Peruból. A bordeaux-i lőretermőtőke-ritkítási program csúfos bukás elé néz. Think big: karácsonyi dűlő. Kukkolós kóstoló: Mouton, Haut-Brion és Ch. Margaux. Jancis Robinson karácsonyi ajándékai. Egyébként pedig tessék szavazni.Bin Laden…..
Hát akkor beállunk a sorba jól, és lehetővé tesszük nyájas olvasóink számára, hogy eldöntsék, mely termelőnk-pincészetünk vitézkedett az idén a legmeggyőzőbben a művelt alkoholizmus frontján. Nem mondhatjuk, hogy ez nem közkívánatra történik, hiszen köztudomásúlag…..