Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vörös_és_fehér

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Borkóstolásra invitáltam barátaimat. Nincsenek magasztos célok ilyenkor: jót enni, jót inni; közben megváltjuk a világot. Általában az első két cél szokott is sikerülni, pedig lehet, hogy a harmadikkal több sikerünk lenne, globálisan. Most sem volt ez másként: a megsütött…..
A Művelt Alkoholista Rapidrandi 2008.02.18 09:00:00
38 bor, 12 termelő, 1 borvidék. Az Egri Borvidékért Alapítvány másodszor rendezte meg az egri borok gáláját az MTA termeiben. Elmentem, és megkóstoltam a felhozatal nagy részét. Mivel este családi programom volt, így a kóstolás négy üteme így alakult: forgat, illatol, ízlel,…..
Kiváló kollégánk, Műtannin mintegy az általunk fölhalmozott közszolgálati adósságért vezekelve alászállt a siralomvölgybe és hiperes oportót kóstolt. Áldozatának őszinteségét nem vitatva jelzem, hogy egyrészt a Gere ko-válogatás hiperben fehér holló, másrészt nem…..
Mindenféle kínlódások után elérkezett a nagy pillanat, amikor kihirdethetjük kétfordulós szavazásunk eredményét. Történt, ami történt, a győzteseket akkor is illő megsüvegelni. Elöljáróban még elmondjuk, hogy az első körben 450-500-an szavaztak – pontosan hányan,…..
A kultuszmerlózás nálunk is szépen szárba szökkent. Van benne ráció – elég föllapozni a bordeaux-i bortőzsdét, és kiderül, hogy nincs az a Ch. Margaux vagy Latour, ami árban hozzászagolna a pomeroli csúcsmerlókhoz. Csak a mihez tartás végett: egy karton 1990-es Pétrus öt…..
A Művelt Alkoholista Baráti Áron 2007.12.04 07:18:00
Derűre derű. Instant klasszikusok alkalmi áron. Újra itt van a kényes Hemina hiperaktív kisöccse, a reduktív iskola bezzeggyereke, egyúttal kedvenc újborom. A Degenfeld-szamorodnival pedig Tokaj és a manna egyszerre jön házhoz. Nem hiszem, hogy akad a világnak sarka, ahol ennyi…..
Palack Babazsúr 2007.11.24 23:55:00
Az egyéves Terroir Club születésnapja alkalmából kóstolót tartott. Eljöttek olyan borászok is, mint Demeter Zoltán, Bott Juditék, Bárdos Sarolta, Takács Lajos, Karner Gábor, Horváth Ráspi József, Bott Frigyes. Persze hoztak magukkal, vagy megnyitották helyben lévő boraikat.…..
A hét szavakkaldugós-benyalós-újságírós csemegéje a legfrissebb Playboy Uj Péter-interjúja. Az ínyencek eleve csettintéssel kezdik, amikor meglátják, hogy a cikket Fiala "Hisztis" János, az öntudatos nézőgyalázás hazai apostola jegyzi. Ehhez képest direkte meglepő,…..
A Művelt Alkoholista Bűnbarlang 2007.11.20 07:24:00
Van nekünk egy kis helyi érdekű iszodánk, afféle alkoholista fonó, amely immár fél évtizede nyeli a pénzt és javítja a kedélyt. Próbáltam néhányszor bővíteni, de a próbaidősökről hamar kiderült, hogy sem lelkesedésben, sem áldozatvállalásban nem tudnak velünk lépést…..
vörös_és_fehér 2007.11.21 17:48:03
A Művelt Alkoholista Kadarlány 2007.11.14 10:29:00
Biztosan unalmas már olvasni, de a 2006. évben igencsak tartalmas borok születtek. Így történt ez az ostorosi faluvégen bábáskodó fiataloknál is. Igaz, ők tettek is azért, hogy a gyerek szépen nőjön, szőlőmunkájuk tanítani való. A vajúdáskor is szerencsésen álltak a…..
Kezdjük egy közhellyel: Malatinszky Csaba, a művelt világfi Oscar Wilde-ot idéző sassoonfrizurájával – ahogy azt Alföldi Merlot a tollával megrajzolta – izgalmas, azazhogy ellentmondásos figurája a villányi borszcénának; vagy: izgalmas és ellentmondásos; vagy valami. És…..
Az kábé tiszta volt, hogy a Lidl középső polcait kajtató, a pinceborozók és a műanyag kannák univerzumát éppen elhagyó népi fogyasztó rákattan majd a háromszáz forintos chilei vörösökre, de mégis sokáig azt hittem, hogy rinyálás ide, para oda, a külföldi borok…..
Az egyik nyugatról, a Nagy-Somló hegyről, a másik keletről, a Mátrából való. Az egyik mostanában került piacra, a másik jól ismert. Az egyik rajnai palackban várja végzetét, a másik burgundiban. Az egyiket dalba foglalták, a másikat népi hiedelembe. Talán az egyetlen dolog, ami…..
vörös_és_fehér 2007.10.26 12:01:35
Attilát meglátogatni tényleg élmény, bár hihetetlen zárkózott volt a szervezés során, bort kóstolni még sosem mentem annyira félve mint hozzá, aztán az egyik legnagyobb élmény lett belőle. részletesen itt: borvirag.blogspot.com/2007/09/ht-ez-ilyen-lett.html
És a 2005-ös veresföldi chardonnay még brutálisabb bor.

Laposáékhoz meg már csak a balatoni kilátás miatt is érdemes elmenni, bár javallott nem túristaszezonban megtenni ezt. A juhfarkot augusztusban kóstoltam, már akkor is nagyon szép volt, de mi ott a házigazdával 2 éves érlelést irányoztunk elő. Kicsit sajnálom hogy már piacra kellett kerülnie, dehát a kényszer nagy úr.
A mára rendelt kalandozásban három szirénre egy szatír jutott. Az egri SZBKI igazgatójának magánpincéjéből egy olcsó, de csábító, majd ugyanez drágábban és szótagolva, aztán a léglireneszánsz egy simulékony darabja, végül egy kendőzetlen retrográd az írók…..
A csődgondnokhoz vezető út kadarkával van kikövezve. Papíron legalábbis biztos receptnek tűnik egy középborászat ronggyá égetéséhez: rothadásra hajlamos, egyenetlenül érő fajta, gyanúsan halvány, savas, karcsú borral. A mai fősodorba kb. annyira illik, mint Laci bá’…..
A furmint az olaszrizling mellett a kedvenc fehér fajtám. Tokaj-hegyalján egyre több izgalmas száraz furmint születik. Bár 2005 nem a legjobb év volt, de ez van olyan távolságban, hogy a borok már akár legszebb arcukat is mutathatnák. Tizenhat tokaji furmintot fogok ebből az…..
A két legismertebb rajnai-olasz házasítás kurrens kiadását csupán bűvészinasnak, frakkos-bikinis asszisztensnek szántam, aztán ők fűrészelték ketté a nagy mágust. Pedig Hörömpő cirkusz, világszámra számítottam. A Borbarát szerint a Bandériumban ugyanis minden benne van,…..
Néhány nappal ezelőtt már megmondtuk, hogy itt a fesztiválszezon, és tessék, máris elénk került egy újabb meghívó. Az ezen szereplő fotók egyikét – a piros cipőset – mintha már láttuk volna korábban, óriásplakáton, és megtetszett egyből, rettenetesen. Hiszen…..