Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pesti Pezsegés

19 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pesti Pezsegés HIERONYMUS BOSCH 2024.04.16 13:27:03
Nemrég láttam a Magyar Zene Háza Hangdómjában a Bosch művészetének, nevezetesen leghíresebb képének, a Földi gyönyörök kertjének szentelt filmet. Ez felidézte Bosch tavalyi nagyszabású budapesti kiállításának emlékét is.  Kedvenc festőm a középkorban élt géniusz, Bosch. Tagadhatatlan, hogy előképe…..
Pesti Pezsegés Pezsgő és cava 2022.04.18 11:51:27
Annyira hangulatos kép. A felszálló buborék a karcsú pezsgős pohárban és a fekete üveglapos asztalkán visszatükröződő míves mennyezet aranyló átlói, finom virágmotívuma. A csillárkarokon az opálos búrákon áttörő fény. Pár éve Barcelonában a szálloda bárjában pezsgőt iszogattam és beszélgettem a…..
Külhoni példaként sorolhatnám a Heinekken sört vagy a Macy's áruház fehér bevásárlói táskáját, amit fehér alapon egyetlen vörös csillag ékesít, nem beszélve kirakatainak dekorációjáról. De itt van mindjárt Chicago zászlaja: fehér mezőt két kék csík oszt három részre, s a középsőben négy vörös…..
A hárfa, a líra mellett az ókori kelet legfontosabb húros hangszere, az egyik legősibb zeneszerszám. Számtalan festmény ábrázolja Dávid király és Orfeusz hárfa játékát is. Nemrégiben a Zenetörténeti Múzeumban csodálhattam meg egy festményekkel díszített, 18. századi hárfát. Később az emeleti…..
Nem könnyű rábukkanni a rejtélyes Drakula szoborra Budapesten, még ha tudod is, mit keresel. Első alkalommal simán elmentem mellette. Aztán jobban utána nézve végül rábukkantam. A mellszobrot 2003-ban a városligeti Vajdahunyad vára délkeleti fülkéjében helyezték el egy éjszakán. A street art remek…..
Pesti Pezsegés Csikágó - Chicago 2021.10.06 16:54:28
A kétféle írásmód két, egymástól kontinensnyire található helyet jelent. Az első, Budapest VII. kerületében, a Dózsa György út – Thököly út – Rottenbiller utca – Damjanich utca által határolt városnegyedet takarja. Az 1880-as évek közepétől, a parányi kertek helyén szabályos utcahálózatok mentén…..
 98 évesen távozott Pierre Cardin, a világhírű divattervező. Sajátos, formabontó stílusával, különleges ízlésével robbant be a divatvilágba. Üzlete volt, számos kiemelkedő divattervező társaságában a rue du Saint-Honoré-n Párizsban, ahol – jóval később – én is laktam, s élveztem az izgalmas kreációk…..
Apró adalékként most egy őszi élményt osztanék meg. Mind a Bábszínház, mind a Nemzeti Galéria gyorsan reagált a karanténra. Az “Oidipusz karantén” bábdarab a három testvér: Antigoné, Eteoklész és Polüneikész történetét meséli el a Bábszínházban. Ebből az előadásból emelte át a galéria a kupolájában…..
A napokban jártam fent a hegyen. Hűvös, borongós januári nap. Fent az egyik faágon varjú kárált. Az éles hang eszembe juttatott egy meleg nyári napot, amikor a hegyi ösvények hasonlóan kihaltak voltak. Lefelé ballagva a Citadellától az egyik lankán, száraz levelek között lihegő szerelmes párra…..
Nem is lehetett volna méltóbb helyszíne a TÜRKIZ Filmnapoknak, mint az Uránia filmszínház. A rendezvény elnevezése szellemes, egyrészt a kékeszöld féldrágakőre, a türkizre utal (amely a francia "turqouise" - török kő - szóból ered), ugyanakkor a fesztivál tematikáját is idézi: türk + íz, azaz…..
Egy sokoldalú művész kiállítása rejtőzködött a Műcsarnok pincéjében. Ez Kadosa Kiss Józseftől “A művészet rendje”. A bemutató átfogó képet ad egy különleges alkotó munkásságáról. Grafikus, festő és mesterember. Az alkotó szemmel láthatóan élvezettel kalandozik a különféle művészeti ágak között. A…..
Meleg szeptemberi este a Nemzeti Galériában az első idei Borszerdán. A rendezvény címe”A realizmus zamata”. S volt is, a látványtól eltérő zamat is, amiről a tokaji Serpens pince gondoskodott. Nekem a késői szüretelésű tokaji furmint jött be, amit a Soso Lakatos Trió jazz számai mellett…..
Pesti Pezsegés A mosoly hatalma 2020.09.22 17:17:45
Mostanában, a kornavírus járvány kezdete óta sokszor jártam a Gellérhegyen. Korábban 30 évig laktam is ott, így nem meglepő a nosztalgia. A hegytetőt hónapokig nem láttam ilyen kihaltnak. Néhány futó, kutyasétáltató és anyuka kisgyermekkel csupán. Hiányoznak viszont a csodálatos panorámát megörökítő…..
Pesti Pezsegés A fantom nyomában 2020.08.20 12:17:40
Nemrég tartották a Puskin moziban a “Vad erdők, vad bércek – a fantom nyomában” c. természetfilm márciusban elmaradt sajtó-vetítését. A Vad Balaton, a Vad Kunság, a Vad Szigetköz alkotóinak (mindegyiket érdemes megnézni ) új mozija lélegzetelállító képsorokkal tárja fel az északi középhegység…..
Nosztalgiával gondolok vissza a karantén előtti utolsó kulturális élményemre, amely egy film díszbemutatója volt a csodálatos Urániában. Magyarország legszebb filmszínházának a nevéhez fűződik “A Táncz” 1901. április 30-i bemutatója, amit a filmtörténet az első magyar mozgóképnek tart. Emlékére…..
Hónapokig csak emlék volt, hogy valaha élvezhettük a kulináris örömöket. Elmaradt a májusra tervezett Gourmet Fesztivál, sokáig még étterembe sem lehetett menni.  Bár március elején megtartották a DiningCity Országos Éttermi Hetet, többször is gondolkodtam, hogy megkóstolom a finom, választékosan…..
Pesti Pezsegés Gasztró kocsonya 2020.05.22 06:22:35
Az új Stand25 Bisztróba látogattunk barátnőmmel még kora tavasszal. Ez a vendéglő a Hold utcai piacról költözött át az Attila útra, egy jóval tágasabb helyiségbe. Immár séta távolságra a Széchényi Lánchídtól és az Alagúttól, remek otthont talált.  Az oldott, barátságos hangulatú bisztróban…..
Egy csodálatos koncertben volt részem a minap. Az Operaház Zenekara játszott, a horvát zenei élet meghatározó alakja, Mladen Tarbuk karmester energikus, testet-lelket beleadó irányításával az Erkel Szinházban. Már a színpadkép is megragadta a fantáziám. A türkiszes derengés, mintha fénypázmák…..
Imádom Budapestet, annak sok arcát, a külünfajta élményt, amivel nap mint nap találkozhatunk, részesei lehetünk. Itt születtem, s itt élek jó néhény évtizede, kisebb, nagyobb megszakításokkal. Sokfelé megfordultam és éltem, de mindig ide tértem haza. Saját tapasztalatomat idézve, egyedül talán New…..