Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dap

73 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi történik, ha egy tanárt, egy bulvárújságírót, egy divatfotóst és egy lemezlovast összeeresztünk a nyolcvanas évek végi Szovjetunió észt tagköztársásgában? A kérdés nem költői, a választ ugyanis a Röövel Ööbik zenekar jelenti, akik 1987-ben alakultak, első lemezüket…..
Északország zenéi M.A. Numminen 2013.02.06 11:33:27
A következőkben az 1940-ben a finnországi Someroban született, elképesztő szerteágazó pályafutású énekes-gitáros-dalszerzőt, Mauri Anteo Numminent mutatjuk be, aki egész életét a publikum meglepésére és provokálására tette fel, éppen ezért az őt felületesen ismerők csak…..
A következőkben röviden bemutatandó zenekar tagjai még sokkal kevésbé veszik magukat komolyan, mint bármely eddigi, a blogon bemutatott énekes, pedig azért vannak vetélytársak. A Punatähdet (vörös csillagok) zenekar melegszívű, humoros agit-rock-ként definiálja stílusát, és…..
A most következő posztunk a szokásosnál rövidebb lesz, ugyanis egy nagyon friss zenekart mutatunk be, és bár túlzó lenne teljes újdonságként tálalni a tartui illetőségű Loss Paranoiast az idén június 11-én megjelent albumuk nyomán, hiszen már az eurovíziós dalverseny észt…..
A következőkben egy lenyűgöző hangú és tehetségű énekesnőt mutatunk be, azonban mielőtt vele megismerkednénk, érdemes röviden leírni a hátteret, amelyből zenéje kiindul: a számi joika egyedülálló világát.  A joika szikár meghatározása valahogy úgy festhet, hogy az nem…..
Karélia oroszországi részén már jártunk, de a Finnországhoz tartozó részekben is érdemes szétnézni, mert a folkzene-világzene ötletes és szerethető alakjai közül ott is többeket találunk. A leghíresebb közülük persze a Värttinä zenekar, a következőkben azonban csak…..
Az elmúlt hetet Finnország egy pezsgő városában, Turkuban töltöttem, amely nemcsak arról híres, hogy 1827-ben porig égett, hanem arról is, hogy az újjáépítés után vára és a gyönyörű Aura folyó partján fekvő temploma ma is büszkeséggel tölti el lakói szívét,…..
A következőkben bemutatandó előadóról nem tudok hosszasan írni, mert bár három éve robbant be a finn köztudatba a Finnish Idol középdöntőjébe jutással, viszonylag gyorsan ki is került onnan, utánlövésnek egy reklámban való szereplés és ez a klip futotta. Laura Vanamo…..
A következőkben egy, a sötét és hideg észak minden sztereotipikus hatását magában hordozó zenekarral ismerkedünk meg, az Ouluból, 2008-ban indult Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi nevű együttessel. A zenekar színházi közegből indult (a két meghatározó személyiség,…..
Kiindulási pontunk a diprotodon (vagy óriásvombat), aki a föld legnagyobb erszényese, egy nagy ausztrál, növényi gumókon élő szőrmók volt, a vombatok és a koalák közeli rokona. Bár ez az állat úgy negyvenezer éve kihalt (túlvadászat és/vagy a gyors felmelegedés miatt), az…..
A '70-80-as évek finn punkzenéjének egyik legjelentősebb alakja, Pelle Miljoona neve művésznév, azt jelenti, hogy millió bohóc - igaz, a Pelle egyben rendes név is lehet, fura nép ez a finn. Az igazi neve Petri Samuli Tiili,és a Hamina városában született 1955-ben. Zenei…..
A következőkben egy igazi örömzenét játszó zenekart ismerhetünk meg, amely a lokalitásának eleve vegyes kultúrájú sajátosságait a világzene egyetemes nyelvén, élvezetesen és figyelemre méltó színvonalon adja át közönségének. A Sattuma zenekar Karélia fővárosában,…..
2008-ban Norvégia egy kevesebb, mint 900 lelket számláló észak-norvég számi falura, Nessebyre figyelt, amikor is a 2007-ben helyi fiatalokból alakult zenekar elindult egy gyerekeknek szóló tévés tehetségkutatón, és azon nyomban meg is nyerték azt az Oro jaska beana című…..
Nem véletlenül a Tuļļi Lum zenekar bemutatásával kezdjük 2011-et, e bejegyzés apropója, hogy 2011 a lív nyelv és kultúra nemzetközi éve, mert épp 150 éve jelent meg az első lív nyelvtankönyv és szótár. A nyelv kb. olyan távol van a…..
Az észt zene egyik illusztris képviselője a megkapó nevű Jäääär (jégperem) zenekar. Nem véletlenül próbálom kikerülni a műfaji besorolást, valahol a folk és a pop közé lehetne őket elhelyezni, de mégsem világzenét játszanak, önmeghatározásuk ("városi…..
Ami nálunk a táncdal, az a finneknél a finn tangó. A műfaj az 1930-as évekből ered, amikor az argentin vándorzenészek által Európába behozott tangóműfaj Finnországba is betette lábát, és olyan népszerűvé vált, hogy hamarosan a finn zenészek is felfedezték maguknak a dallamos…..
Északország zenéi Na de mi ez? 2010.12.30 17:08:00
Nem fogok hosszas beköszöntőt írni, már régóta blogolgatok több-kevesebb (inkább kevesebb) rendszerességgel, azonban úgy másfél éve egy mikroblogba kezdtem, ahová rengeteg hülyeséget gyűjtöttem össze, viszont időről időre néhány érdekes zenekart és zenészt is bemutattam.…..
(a poszt bővített és aktualizált változata az északország blogon található) A következőkben az 1940-ben a finnországi Someroban született, elképesztő szerteágazó pályafutású énekes-gitáros-dalszerzőt, Mauri Anteo Numminent mutatom be, aki egész életét a publikum…..
 Korábbi írásaimban már jeleztem, hogy a magyar filmeket rózsaszín szemüvegen keresztül nézem. Ez, és a Kern András iránti feltétlen rajongás vezethetett ahhoz, hogy a Halálkeringőt a rengeteg ügyetlensége ellenére is nézhető filmnek tartom. Műfaja szerint thriller, erre…..
 Kristina Norman - MonolithA linken (sajnos nem beágyazható) negyedórás rövidfilm tekinthető meg - egy észt és orosz szülőkkel rendelkező rendezőnő alkotása, a 2007-es észtországi zavargásról szól (amelynek oka a szovjet háborús emlékmű áthelyezése volt, ennek a…..
dap 2009.12.04 20:21:09
@admiral Yamamoto: atyaisten, de fasz vagyok, javítottam, köszönöm
Véleményeim... Monolit 2009.12.03 22:42:00
Kristina Norman Monolith című filmét láttam ma (itt megtkinthető), ennek kapcsán írok a filmről és az észtországi oroszok helyzetéről pár szót.Kristina Norman személye azért is érdekes, mert a hölgy félig észt, félig orosz származású, és azon nagyon kevés, a…..
Bevezetőként maga a hír, aztán majd jön egy kis elmélkedés: a 30 Rock a németeknél akkorát bukott, mint sorozat még soha sehol nem, na jó, ha nem számítjuk a Tv2 saját gyártású faszságait. A ZDFNeo nevű digitális adóra betolt sitcom 0.0-ás ratinggel nyitott, ami a németeknél…..
Véleményeim... A Nap-kelte nyugta 2009.09.29 12:36:00
Előre bocsájtom, hogy a Nap-kelte szerintem is elfogult, pártos, és sokkal jobb helye lenne egy kereskedelmi tévén, mint a mi pénzünkből üzemeltetett, magát közszolgálatinak képzelő televízión.De. A szerződés felbontásának körülményei finoman szólva is hagynak…..
tvblog A dili folytatódik 2009.09.01 12:40:00
Szeptember 6-án, ha minden igaz, a korábbi időpontnál kissé korábban (13.10-kor), a vasárnapi ebédet tervező anyukák legnagyobb bánatára visszatér Shawn Spencer és Burton Guster, vagyis Shawn és Gus, más néven a Psych, azaz a Psych - Dilis detektívek.Az igencsak ütődöttnek…..
dap 2009.09.03 23:53:04
Agyvihar Az ütő és a labda 2009.09.01 22:19:00
Egy labda és egy ütő együtt 110 forintba kerül. Az ütő 100 forinttal kerül többe, mint a labda. Mennyibe kerül a labda? Gondolkozz néhány másodpercig a válaszon, majd olvass tovább. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Amennyiben 10 forintra gondoltál, akkor…..