Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Politikwissenschaftler

7 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár hete mutattam néhány képet a Móricz Zsigmond körtérről dél felé induló egykori HÉV-ekről. A fotók forrása akkor és most is a Fortepan volt, ahová mostanában került fel Belházy Miklós néhány közlekedéstörténeti értékű felvétele. Különösen érdekesek a Kamaraerdőtől kifelé készült fotók, arról a…..
Politikwissenschaftler 2021.05.18 11:38:07
@Elijah Baley: A törökbálinti HÉV már az ötvenes években is iszonyú lassú volt, amit tovább tetézett, hogy nagyon nagyot került. Apám mesélte, hogy fiatalkorában Törökbálintról jövet leszálltak a HÉV-ről a Marx Károly utcánál és felsétáltak a 40-es buszhoz, mert még átszállással, sétával együtt is jóval hamarabb a Móricz Zsigmond körtéren voltak, mint HÉV-vel. A HÉV menetideje Törökbálintról a körtérre majdnem egy óra volt. Ma a 41-es Kamaraerdőig megy menetrend szerint 29 percet, Törökbálintig lenne legalább 50 perc.
Gondold el, ott volt a HÉV a Baross u. - Marx Károly u. sarkán, és vett egy jobbkanyart, és elment Budafok felé.

Egyébként ennek volt egy olyan hatása, hogy az ötvenes évekig a törökbálintiak szakrendelésre, hasonlóra, Budafokra jártak, ami mai szemmel nehezen érthető, de a HÉV útvonala meg az, hogy senkinek nem volt autója, megmagyarázza.

Már hatvan évvel ezelőtt se volt vonzó a HÉV, ma meg tökéletesen vállalhatatlan lenne, alacsonypadló, légkondi, egyebek ide vagy oda.
Bundesregierung Blog A K-kérdés 2021.05.17 17:00:00
Több szempontból is újdonságot hoznak a 2021-es német szövetségi választások. A Szövetségi Köztársaság meglaapítása óta először fordul elő, hogy a hivatalban lévő kancellár nem indul a posztért, ahogy az is, hogy a CDU/CSU-n és az SPD-n kívül más párt is esélyes a választások megnyerésére. Bár…..
Míg nálunk 1984 után már nem közlekedtek kéttengelyes villamos motorkocsik, pláne motor+pót+pót szerelvények, a keletnémet területeken egészen az ezredfordulóig lehetett ilyenekkel találkozni. Utoljára 2003-ban Jénában jártak ilyenek nagyvárosi körülmények közt, de még a sokkal inkább szem előtt…..
Politikwissenschaftler 2020.11.01 15:25:40
@nyelv-ész: Én jártam a nyolcvanas években az NDK-ban, hát, még a turisztikailag felkapott helyek sem feltétlenül stimmeltek. Drezdában, ami azért az NDK-ból messze kiemelkedett, ill. kiemelkedhetett volna turisztikailag, a nyolcvanas években még az volt a fő látványosság, hogy a gonosz brit-ameriai légierő hogy bombázta porrá a várost. Még mi is vettünk képeslapot, ami erről szólt. Negyven évvel a háború után. (Persze Drezda szétbombázása tényleg borzasztó volt, nem ezt vitatom).
A Prager Straßét újjáépítették, igen, de a belváros még tele volt világháborús romokkal, nem csak az úgymond mementóként meghagyott Frauenkirche, de a Zwingertől mintegy ötven méterre álló Taschenberg-palota is így nézett ki még a nyolcvanas években is:
fortepan.hu/hu/photos/?id=178747
(A kép '69-es, de az épületet csak a kilencvenes években hozták rendbe, ma szálloda).
Politikwissenschaftler 2020.10.21 08:39:59
Október 21-én robbant a hír, hogy pozitívan tesztelték Jans Spahn, szövetségi egészségügyi minisztert. Pont a miniszter, aki a járványügyi védekezésért felelős, kapta el saját maga is a vírust. Jens Spahn..
Amikor az 1940-es évek végén megalakították a Német Szövetségi Köztársaságot, a járványügyi védekezést tartományi hatáskörbe utalták. Ez évtizedeken át nem okozott különösebb problémát: egyrészt nem voltak súlyosabb járványok, másrészt az emberek jóval kevesebbet utaztak a tartományok közt, mint…..
Németországban a pártok működését alaposan beszabályozzák a törvények. Egybek mellett előírják, hogy a pártoknak legalább kétévenként egyszer országos pártkongresszust kell tartaniuk, továbbá, akárhány kongresszust is tartanak, legalább kétévenként egyszer egy kongresszuson elnökséget kell…..
2019 őszén három keletnémet tartományban is választásokat tartottak. Brandenburgban és Szászországban viszonylag simán lezajlott a választás utáni kormányalakítás, Thüringiában viszont hónapok óta tart a káosz, a kis tartományon jóval túlmutató politikai súllyal. Thüringiát az előző választási…..
2020-ban csak egyetlen tartományi választás esedékes, Hamburgban, ezt március 23-án tartották. A várakozásoknak megfelelő eredmény született, ami azonban így is tartogat tanulságokat. Forrás: ARD..
Bundesregierung Blog Merkel kudarca 2020.02.17 14:00:00
Angela Merkel több politikai célt is kitűzött maga elé. Ő akart lenni a leghosszabb ideig hivatalban lévő kancellár, és az első kancellár, aki saját maga választhatja ki az utódját. Úgy néz ki, egyiket sem tudja megvalósítani. Annagret Kramp-Karrenbauer távozik. Olaf Kosinsky [CC BY-SA 3.0 DE]..