Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Suska

45 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Qinghai Ismét Xiningben 2012.10.01 18:46:47
Mikor kiderült, hogy nem juthatok el Halejingbe, nem tudtam mihez kezdjek. Ha nem kellene az indulás előtt 10 nappal megvenni a vonatjegyet vissza Pekingbe (elkapkodják), akkor maradhattam volna még Kisin környékén. Visszamenni azonban nem láttam túl sok értelmét, viszont volt még kb.…..
Qinghai Vissza Xiningbe 2012.08.21 22:22:59
Minden reggel 7-kor és 9-kor indulnak buszok Xiningbe, és én a 9-essel akartam indulni. Jó fél órával az induláss előtt kint voltam már az állomáson de az összes jegy elkelt, úgyhogy kocsival kellett mennem. Az állomás előtt sok autós várakozott éppen olyanokra mint én, akik…..
Qinghai Vissza Henanba 2012.08.12 22:35:02
Néhány nap alatt arra a következtetésre jutottam, hogy Kisinben a 40 év felettiek többsége tud valamennyire mongolul, azonban elég nagyok a különbségek atekintetben, hogy mennyire. A 36 éves Tamki szinte folyékonyan beszélt, a 46 éves Damdzsin viszont csak néhány udvariassági…..
Mongol nemzeti zászló a jurta tetején. A kisini mongolok, ojrát-mongolok, akiknek elődei a 17.században telepedtek le Amdo-Tibetben. A Mongóliában élő mongolokhoz kevés közük van, nyelvileg (már, aki még beszél mongolul) sokkal közelebb állnak a kalmükökhöz. A kisiniek mára…..
Qinghai Kisin: A 87 éves bácsi 2012.08.10 13:39:24
Mint azt valamelyik korábbi posztomban említettem, még indulásom előtt kaptam e-mailben egy kb. 30mp-es mp3 felvételt, amin egy 87 éves bácsi két-három mondatot mond magáról mongolul. Hogy pontosan hol készült a felvétel, illetve, ki beszél a felvételen, nem lehetett tudni. Egyik…..
A jobboldali szerzetes, a 36 éves Tamki, volt a legfiatalabb, aki folyékonyan tudodd még mongolul. A másik kettő egyáltalán nemtudott. ..
Damdzsin, a húga és egy rokonuk (lámaruhában) kergetik a csongcsong fiókáját, hogy lefényképezzék. ..
Ő egy szembejövő motoros volt, aki megkért, hogy fényképezzem le. ..
Mint a legtöbbhelyen, amerre járok Kínában vagy Mongóliában, itt is volt egy kemény kiscsávó, aki állandóan követett és különböző pózokban a fényképezőgépem elé ugrálva követelte, hogy készítsek róla felvételt. A legtöbb rosszul sikerült, ez a legjobb.…..
A kisfiú nagymamája túróféleséget (csierem) tesz ki szárítani a napra. A sátorban vagy egy tölcséres gép, oldalán két kimenettel. Felül a tölcsérbe tejet töltenek, majd ez egyik kimeneten vaj jön ki, a másikon csierem. ..
Damdzsin már alig várta, hogy elvigyen csongcsongokat fényképezni, de sajnos másfél napig folyamatosan esett az eső. Mikor elállt, az mondta: Odoo yawyaa! Beültünk a dzsippjébe és elmentünk pár kilométerre a falutól, a Sárga-folyó partjára, ahol van egy nagy legelő és egy kis…..
Ő Damdzsin, a kék sapkás lány, meg még öt gyerek apukája és kettő nagyapja (43 éves). Ő is, mint szinte mindenki Kisinben, mongol, de nem tudott mongolul. Én tanítottam meg arra, hogy - Za yawyaa!- (Na menjünk!). Rajongott a közelben élő daru-féle madarakért, amit tibetiül…..
Qinghai Képek Kisinből 2 2012.07.31 12:45:03
Szállásom Kisinben. A bal oldali ház felső szintjének bal oldali szobájában laktam, napi 30 jüanért. Volt Tv de wc és fürdőszoba nem, csak lavór és forraltvíz. A felvétel épp a budi mellett készült. Mint kiderült a kék baseball sapkás lány családja lakott itt. A legjobboldali…..
Qinghai Képek Kisinből 1 2012.07.31 12:37:03
Ez itt Kisin főutcája. Ez az egyik település (a kevés közül), ahol meg vannak, akik tudnak mongolul. ..
Ott hagytam abba a henani mongol beszelok tortenetet, hogy elhataroztam, delelott visszamegyek a "Mongolia" ajandekboltba. Igy is volt, de a fiatal not, akivel elozo nap beszeltem, nem talaltam ott, csak az idosebbet. Elmondtam neki, hogy nem talaltam Sanmaojiet, mire a szekre mutatott es azt mondta…..
Qinghai nincs cím 2012.07.23 20:37:00
Mielott tovabb folytatnam a mongolul beszelo henaniak tortenetet, megirom a talalkozasomat egy kisini tibeti nyelv es irodalom tanarral, akivel a veletlennek koszonhetoen talalkoztam. Ugy kezdodott, hogy ma reggel a 9-es busszal akartam elindulni Xiningbe (ahol most epp vagyok), de mikor kiertem a…..
Qinghai Henan Mongol Autonom Korzet 2012.07.22 20:38:00
Egy ideig nem tudtam blogolni, mert ahol vagyok (lasd a cimet) explorer 6-os van fenn es azzal nem megy a blogolas, ha telepitek barmit, behal a gep. Szoval ez volt elsodleges uticelom Kinaban, az eltibetiesedett mongolok altal lakott Henan korzet (nem tevesztendo ossze a hasonlo nevu tartomannyal).…..
Qinghai PEKING-LANZHOU 2 2012.07.14 09:32:00
Ismet le kellet jonnom netezni, hogy irjak Geraldnak, ausztral baratunknak, akivel remelheoleg talalkozom majd Xiningben. O kb 7 eve lakik ott, es nagyon jol ismeri a helyi kissebsegeket, es biztos lesz egy-ket jo tanacsa, arra vonatkozolag, hogy hogyan tevekenykedjek majd Henan megyeben, az…..
Suska 2012.07.15 09:37:23
@安徳拉希: 马伽
Qinghai PEKING-LANZHOU 2012.07.14 08:00:00
Tegnap este erkeztem Lanzhouba 29 ora vonatozas utan. Sajnos ebben az idoszakban annyian akarnak utazni, hogy nagyon nehez vonatjegyet szerezni. A pekingi Tarsadalom Tud. Int.-ben dolgozo ismerosunk Xiulan mar 5-en lefoglalta nekem a 12-ere szolo Peking-Lanzhou jegyet, de o is mar csak "kemeny-ulos"…..
Qinghai 2012 - Henan 2012.07.10 16:14:00
Felújítjuk ezt a régi blogot - vagyis nem is én, hanem Matyi, ugyanis holnap utazik 1 hónapra Kínába, azon belül is Henanba, egy eltibetiesedettt mongol csoportot kutatni. Ajánlom szeretettel!:-)..
Az ELTE Belső-ázsiai Tanszék Mongolisztikai doktori programjának szervezésében  rendezik meg a "Belső-Ázsia és a Kárpát-medence népeinek viselettörténete" című workshopot 2010. május-14-én 10 és 17 óra között. A tervezett helyszín: az ELTE BTK F. épületének…..
Alig telik el az utóbbi időkben év úgy, hogy ne halljunk "szenzációs" felfedezésekről szóló híreket, melyek távoli rokonaink felleléséről és tudományos azonosításukról szól. A 2008-as a magyar-madjar rokonság jegyében telt, de sajnos az ügyben megszólalók…..
Suska 2009.04.18 09:04:49
@Dr Photon: Etimologiabol az acel szo eredete erdekelne...

Kedves Dr Photon!

Úgy tűnik, az acél szavunk szláv eredetű. Cikket erről nem találtam a neten, de egy Szatmári Sándor cikkben ("Korai „altaji” lexikális elemek a déli szláv nyelvekben" www.nytud.hu/nyk/97/szatmari97.pdf) a lábjegyzetben megtalálni a levezetést (205. o.): ószl. ocelь > korai ómagy. *åcēl > magy. acél.
Egyébként az egész cikket érdemes talán elolvasni.

"Nem eszaki lovas nomadoktol lett volna celszerubb az erre vonatkozo szot atvenni, mint ahogy a lovaglast (es feltetelezem, a lovas kocsit is)?"

Célszerűbb?:-) Ez nem teljesen így működik...:-)
Suska 2009.05.11 09:57:11
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam...

@Dr Photon: "Csak egy szereny javaslat, mint Cicero mondata amelyet On idez"

Cato, nem Cicero...:-)
Mar megint meglehetosen elmaradtam a beszamolokkal,ugyhogy a mai post is eleg "vegyesfelvagott" lesz. Ott tartottam, hogy megerkeztunk Kulunba - onnan irtam a multkor -, azt viszont nem irtam, hogy milyen kiraly szobat sikerult talalunk. Vagyis nem is szobat, hanem egyenesen lakosztalyt,…..