Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tarnóczki József

46 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Akkád Birodalom (Kr. e. 2335–2195) hanyatlásáról tekinthetünk meg ismeretterjesztő filmet a Viasat History Ókori apokalipszis című sorozatában. A történettudomány eddigi vizsgálatai alapjánt belső viszályok és a Zagrosz–hegységből érkező guti (kutu) törzsek támadása vetett véget Mezopotámiában…..
Az Ókor tudományos folyóirat XXI. évfolyam, 1. száma szeptember eleje óta elérhető az újságárusoknál, néhány cikke pedig már ingyen is elolvasható az interneten. Ezek közé a szakmai cikkek közé tartozik Földi Zsombor (Ludwig-Maximilians-Universität München) és Kerekes Miklós (Istanbul Universíty)…..
2022. szeptember 5-én jelent meg az újságárusoknál az Ókor folyóirat idei aktuális száma (2022/1), a benne szereplő szakmai cikkek közül pedig egyet már teljes terjedelmében ingyen elolvashatunk az interneten is. A szóban forgó tudományos tanulmány az Academia.edu oldalára került fel, szerzője pedig…..
Balogh Csabának, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet docensének már több ízben is készült elemzése különböző ókori közel–keleti források bibliai összefüggéseiről.¹ Legutóbbi szaktanulmánya „Forrásszövegek az ókori Júda történelméhez. Nebukadneccar babiloni király brisai sziklafelirata" címmel…..
Zsengellér József (1966) hebraista teológusprofesszor 2021-ben két önálló kötetet is megjelentetett az L’Harmattan Könyvkiadó égisze alatt. A Manassé imája című könyve egy apokrif írás keletkezési körülményeit, későbbi korokra mért hatását, illetve tartalmának irodalmi és teológiai vonatkozásait…..
Az Ókorportál honlapja nemrég szabadon olvashatóvá tette pdf formátumban tudományos folyóiratának 2021. XX. évfolyam 1. számát, benne Kőszeghy Miklós (1964) ókortörténész cikkével. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora és egyben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető docense az…..
Pangea Az afgán ásványkincs 2021.10.03 15:29:00
A tálibok afganisztáni hatalomátvételével kapcsolatban bejárta a világsajtót a hír, hogy a hatalom új urai dollármilliárdos ásványkincsre tették rá a kezüket, sőt, ha egy új hatalom (pl. Kína) a tálibokkal partnerségben megkezdi a hatalmas lítium, kobalt és ritkaföldfém készletek kitermelését, azzal…..
Tarnóczki József 2021.10.05 10:00:19
Rózsa Huba (1939) a hazai katolikus bibliatudomány egyik élvonalbeli szaktudósa. Teológiai doktoriját 1969-ben szerezte a Római Katolikus Hittudományi Akadémián, ahol 1977-ben kezdte meg tanári tevékenységét. Az időközben Pázmány Péter Katolikus Egyetem néven továbbműködő intézményben 1997-ben…..
Az alábbi bejegyzés Andrew Shortland: „Glass: Lapis Lazuli from the Kiln” című angol nyelvű cikke alapján került összeállításra, amely 2021 májusában jelent meg az American Society of Overseas Research nevű honlapon. Az üvegből készült termékek felhasználása napjainkra rendkívül szerteágazóvá…..
Pintér Anna Krisztina 2016-ban diplomázott le asszíriológiából az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán,¹ amelynek Történelemtudományi Doktori Iskolájában jelenleg szakirányú doktori tanulmányait végzi.² Fő kutatási területe a sumer, akkád és óbabiloni korban³ keletkezett irodalmi…..
Erdős Gábor Zoltán (1975) asszíriológiából és egyiptológiából szerezte diplomáit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán,¹ egyiptológiai doktori oklevelét pedig ugyanennek az egyetemnek a Történelemtudományi Doktori Iskolájában vette át 2015-ben.² Fő kutatási területe a núbiai…..
Csitári Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte asszíriológus oklevelét 2018-ban,¹ jelenleg pedig ugyanennek az intézménynek a Történelemtudományi Doktori Iskolájában bővíti tudományos ismereteit, várhatóan 2022 augusztusáig.² Fő kutatási területe az i. e.…..
Csabai Ágnes (1981) teológus/egyiptológus 2005-ben diplomázott le teológiából a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2012-ben egyiptológiából is diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, hittudományi doktori oklevelét pedig 2019-ben vette át* a Károli Gáspár…..
Földi Zsombor az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte asszíriológiai szakirányú diplomáját 2012-ben,¹ tudományos fokozatát pedig 2018-ban nyerte el a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität doktori iskolájában.² Jelenleg ugyanennek a müncheni egyetemnek az Asszíriológiai és Hettitológiai…..
A Smithsonian Magazine néhány nappal ezelőtti közleménye szerint a nyugati világ turistái számára eddig ismeretlen helyszín válik mostantól látogathatóvá. A szóban forgó szaúd-arábiai terület az egykori nabateus civilizáció lakhelye volt, ugyanúgy, ahogy a híres Petra nevű sziklaváros Jordániában. A…..
Kató Szabolcs Ferencz (1988) a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet adjunktusa, doktori fokozatát a németországi Tübingeni Egyetemen (Eberhard Karls Universtität Tübingen) szerezte teológiából. Oktatási tárgyaihoz tartozik az ószövetségi történetek elemzése, valamint azokhoz kapcsolódó korabeli…..
Nyitrai Mónika 2020-ban szerezte meg asszíriológiai szakirányú mesterdiplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, jelenleg pedig ugyanezen intézmény Történelemtudományi Doktori Iskolájában folytatja tanulmányait. Az interneten mindössze két szabadon letölthető munkája…..
Balogh Csaba (1975) a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Ószövetségi Tanszékének docense. Egyetemi diplomáját 1999-ben szerezte teológiából, doktori fokozatát pedig 2009-ben nyerte el a hollandiai Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken tudományos intézményében. Tagja a…..
Libanon ősi tengerparti városától, Sidontól 9 km-re délre fekszik Tell el-Burak, melynek ásatását 2001-ben kezdte meg a Tübingeni Egyetem és a Bejrúti Amerikai Egyetem régészcsapata. A feltárási munkálatok során eddig egy bronzkori palota, egy vaskorból származó föníciai település és egy középkorban…..
Árvai Tamás Kristóf (1978) a Pécsi Tudományegyetemen szerezte történelmi irányú diplomáját, ókortörténelemmel kapcsolatos doktori tanulmányai pedig ugyanezen intézmény Interdiszciplináris Doktori Iskolájához kötődnek. Doktorandusz évei alatt készített publikációi főleg az Újasszír Birodalom…..
A Live Science tudományos portál 2020. szeptember 1-én megjelent cikkében közölte a hírt, miszerint az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) egy közel 3200 éves erődítmény romjait tárta fel Jeruzsálemtől 70 kilométerre délre. A feltárt épület maradványáról készült légifelvétel. (kép származási…..
Új rovat indul a blogon, amely az ókori közel-keleti kultúrákat bemutató ismeretterjesztő videókat foglalja gyűjteménybe. A rovat a "Videók" menüpontból lesz elérhető és folyamatosan bővítve lesz. A most kiválasztott angol nyelvű videók a History with Cy nevű honlapról származnak és a sumer…..
Hodossy-Takács Előd (1974) a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szerezte teológus oklevelét 1997-ben. Ugyanebben az intézményben doktorált hittudományokból 2001-ben, ez irányú habilitációját pedig 2008-ban nyerte el az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Rendszeresen folytat kutatói,…..
A perzsa uralom korszakából származó, nagyjából 2500 éves pecsétnyomókat talált egy ásatáson az Izraeli Régiségügyi Hatóság és a Tel-Aviv Egyetem régészcsapata a jeruzsálemi óvárostól délre fekvő, Dávid városa nevű településen. A perzsa mintákat tartalmazó pecsétek jelentőségéről a Tel-Aviv Egyetem…..
Zólyomi Gábor (1963) asszíriológus, nyelvtudós 1995-ben szerezte doktori fokozatú végzettségét nyelvtudományból. Posztdoktori tanulmányait az Oxfordi Egyetem Keleti Intézetében (University of Oxford, Oriental Institute)* folytatta 1997-től 2000-ig, 2003-ban pedig megszerezte habilitációs képesítését…..