Regisztráció Blogot indítok
Adatok
agropass

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az őszi és tavasz árpa termőterülete 2018-ban 48,3 millió hektár volt, ezzel az egyik legnagyobb területen termesztett növény a Földön. A korábbi kiemelkedően fontos szerepéből enyhén vesztett az 1980-as évek óta. Ennek oka, a búza és kukorica vetésterületének növekedése világszerte, illetve az…..
Emberiség  mindennapi életének alapját képezi az élelmiszerek előállítása, ami ezer szállal kötődik talajainkhoz, ezért Földünk egyik legfontosabb (feltételesen megújuló) természeti erőforrásának tekinthetjük. A talajok közötti különbségekről már i.e. 3000 évvel is írtak az ókori Kínában, de az…..
A napraforgó a legfontosabb olajnövény Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. Itthon a harmadik legnagyobb vetésterülettel rendelkező növény. Jövedelmezősége alapján a 2-3. helyet foglalja el  az évjárat függvényében. 2019-ben világ szerte 24 millió hektáron vetették a növényt, megnagyobb…..
Az aeroponikus rendszerek nagy hozamai annak köszönhetőek, hogy a hidroponikus alternatívákkal szemben a gyökereknek jobb hozzáférése van az oxigénhez. Egyszerre érhető el az optimális nedvességi állapot és a tápanyagigény optimális kielégítése elemenként az egyszerre víz és gáz formában történő…..
Az új kutatások szerint a gyümölcs és zöldségfélék termesztése a városi kertekben és egyéb közösségi zöldterületek 10%-án elég lenne a lakosság 15%-ának a napi öt féle zöldség vagy gyümölccsel való ellátására. A Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének kutatói a városi kertészet…..
SzikSzava Ellustuló növények? 2020.04.08 07:29:00
 A „házasításuk” során a növények nagyobb terméshozamokra lettek képesek, de a folyamat során negatív hatás alakult ki a növényi mikrobákkal kapcsolatosan. A nemesített növények jobban rá vannak utalva a műtrágyákra és a talajszerkezet javítására mint vadon élő társaik. Folyamatos a törekvés arra,…..
2019 augusztusában hivatalos körülmények között megdöntésre került a majd 40 éves Guiness világrekord.  Egy nap, három fejés, 127 kg tej. Az elkövető egy Marilla nevű ötéves, Girolando fajtájú tehén volt, aki  egy versenyen, hivatalos zsűri előtt nem kis mennyiséggel múlta felül kubai rokona 1981…..
A londoni Imperial Főiskola kutatói mikro-CT technológiát használva felfedték, a fiatal poszméhek agyának bizonyos részei fejlődésbéli abnormális elváltozásokat mutatnak, abban az esetben, ha azok növényvédő szereknek voltak kitéve lárva korukban. (Harry Strauss képe a Pixabay -en) A legutóbbi…..
A kutatók úgy becsülik,  haszonállataink felelősek a világ üvegház hatású gáz kibocsájtásának 14%-ért. Míg az ipar és a közlekedés üvegház hatású gáz kibocsájtása a fosszilis üzemanyagok elégetésével keletkező CO2-ből származik, addig a mezőgazdaság, azon belül pedig az állattartás ezt a…..
Az Iowa Állambeli gazdák talajművelésük segítségével közel járnak ahhoz, hogy legalább 12 teherautónyi termékeny talajt őrizzenek meg 150 acreonként (60,75 ha) évente. Ben Pederson 2012-ben döntött a strip-till technológia mellett, mert megtetszett neki a  tápanyaghatékonyság növelésének lehetősége…..
A Nebraskai Egyetem kutatása arra az eredményre jutott, hogy a marhák kukoricaföldeken több hasznot mint kárt okoznak. A kukoricatermelőknek nem kell tartaniuk a talajtömörödéstől, ha a műveletlen kukoricatarlón marhákat legeltetnek, derül ki a Nebraskai Egyetem (U of N) kutatásából. A következő évi…..
  Február 19.-én az AgriLand angol mezőgazdasági portál látogatást tett James Lorinyenkonál, törzskönyves Chevior tenyésztőnél nem messze Donegal Towntól. James a Donegal Cheviot és Cheviot-Cross Tenyésztők Egyesületének elnöke, 30 éve foglalkozik tenyészállatokkal. A Donegal nyáj 150 állatból áll,…..
    Ha megkérdeznénk az embereket, hogy milyen az alma színe, szinte biztosra vehetjük, hogy többségük a pirosat mondaná. Ilyen színű alma okozta Hófehérke fulladását a róla szóló mesefilmben, a könyvekben újságokban, plakátokon is legtöbbször ezt a feltűnő színváltozatot láthatjuk nap mint nap.…..
    Ha megkérdeznénk az embereket, hogy milyen az alma színe, szinte biztosra vehetjük, hogy többségük a pirosat mondaná. Ilyen színű alma okozta Hófehérke fulladását a róla szóló mesefilmben, a könyvekben újságokban, plakátokon is legtöbbször ezt a feltűnő színváltozatot láthatjuk nap mint nap.…..
  Köszönhetően a folyamatos éberségnek, - amit az Egyesült Államok Agrárminisztériuma (United States Department of Agriculture) tanúsított -, a Vámhivatalnak (Bureau of Customs), a Határvédelemnek (Border Protection) és az államok béli sertés ágazatnak, az Egyesült Államok eddig még meg tudta…..
  A biogazdálkodás elnevezés országonként változik: organikus, ill. szerves, biológiai (bio), ökológiai. Azonban ezen kifejezések mind ugyanazt jelentik. Biogazdálkodáson a műtrágya és…..
Bejegyzésünk az automatizált mezőgazdasági rendszerekkel foglalkozó minisorozatunk második része, az előző rész ide kattintva olvasható el "A gazdálkodás sokkal bonyolultabb mint más iparágak"- mondja Joshua Woodard  a Cornell mezőgazdaság-vállalkozási és pénzügyi professzora, az Ag-Analytics…..
 Elég egészséges élelmet termelni a Föld népességének, a változó bolygón. A jövő egyik legnagyobb kihívása az emberiség számára. Nap mint nap hallunk újabb és újabb természeti katasztrófákról, az olvadó gleccserekről, az egyre szélsőségesebbé váló hőmérsékleti és csapadékeloszlási adatokról.…..
Üdv a Techtanyán! Oldalunkon megismerheted a modern gépesített mezőgazdaság újdonságait, beszámolunk a legkorszerűbb gépekről, a leghasznosabb applikációkről, és…..
SzikSzava Bemutatkozás 2020.02.09 10:13:54
Üdvözlünk a Szikszava oldalán!  Célunk fiatalos lendületet adni a fiatalok és a mezőgazdaság kapcsolatának: segíteni megérteni a magyar és nemzetközi modern agrárium világát, beszámolni az újdonságokról, ledönteni a tévhiteket, választ adni a kérdésekre. Heti rendszerességgel olvashattok nálunk a…..